Jump to content

Ovrha zbog police osiguranja


sljivan

Preporučene objave

Poštovani,

molim za pomoć.

u prosincu 2012. smo uzeli stambeni kredit u PSŠ i obzirom da je na nekretninu išla hipoteka, banka (tj. PSŠ) je tražila policu osiguranja nekretnine od požara. Polica se otplaćivala godišnje trajnim nalogom. Kredit smo zatvorili ranije (u kolovozu 2017.) i od banke smo tražili potvrdu da nemamo više dugovanja kako bismo mogli izbrisati hipoteku. Svi trajni nalozi su obustavljeni.

Jučer (veljača 2019) dolazi nam ovrha od allianza za neplaćenu premiju neživotnog osiguranja. U prvi mah nismo znali o čemu se radi jer se nigdje ne navodi o kojem osiguranju se radi, kada je dug nastao, po kojoj osnovi i td. Nije bilo nikakve pisane obavjesti niti opomene za neplaćenu premiju, već smo odmah dobili ovršni prijedlog.

18.12. se svake godine naplaćivala premija police. 18.12.2017. godine nije sjela naplata police, niti je došla obavjest o dugovanju niti ovrha, što nam je imalo smisla jer smo kredit zatvorili ranije.

Ono što me zanima jest, koje su mi opcije u ovom slučaju? Kako mogu postupiti? Zašto prošle godine nije bilo problema, a sada je? Jesu li to pokušaji ako prođe prođe ili što?

Ako se žalimo na ovršni prijedlog povećavaju li mi se troškovi?

Zahvaljujem.
LP, Ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima.

Prilikom zatvaranja kredita banka je zatvorila policu. I od njih smo tražili potvrdu da smo čisti i da nemamo više nikakvih dugovanja. Nismo dobili ništa na pismeno, osim potvrde o zatvorenom kreditu. Greška je nastala u tome što je polica zatvorena u kolovozu, trajni nalog za naplatu iste u listopadu, ali ona nije naplaćena jer se po ugovoru naplaćivala 18.12.

Nama je trošak police trebao biti naplaćen po zatvaranju kredita, no to nije napravljeno. Nismo dobili nikakvu uplatnicu niti informaciju, niti broj računa na koji trebamo podmiriti taj trošak.

Ne vidim zašto ne postoji pravna osnova za prigovor, ako nismo svojom krivnjom neplatili premiju?
Je li pravno ispravno poslati prijedlog ovrhe bez prethodne opomene ili poziva na podmirenje duga?

Još jednom zahvaljujem.

LP, Ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da zatvorim ovu priču ako će kome pomoći.

Odmah smo se javili u Allianz i u Zabu da vidimo gdje je nastao problem.

Allianz je obećao provjeriti zašto nisu poslali opomene. Služba za korisnike nam je rekla kako je protivno pravilima poslati ovrhu bez prethodne opomene (navodno je ovrha 4. po redu). Do danas se nisu javili!!!

Paralelno smo otišli i u Zabu vidjeti gdje je tamo nastao problem i zašto nije zatvorena polica kada i kredit. Ispostavilo se da polica JEST zatvorena, i ne samo to, nego smo i u preplati umjesto u dugovanju.

Ovrha je obustavljena. A Allianzu se imam zahvaliti za besplatnu šok terapiju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija