Jump to content
Immortalis

Volonteri i placanje doprinosa

Preporučene objave

Frendica se prijavila na natjecaj za pripravnicki staz koji je bio raspisan u jednom domu zdravlja.
Nije joj receno, niti je u natjecaju pisalo da je uvjet za dobivanje staza da mora ostvariti pravo na pripravnicki staz (onih 0 dana radnog staza u toj struci).
Frendica je dom zdravlja upozorila da ima odrađen koji mjesec u struci, ali su joj rekli da se nista ne brine da ce to rijesiti u hodu.
Frendica je pocela raditi bez potpisivanja ugovora i pocela joj se voditi pripravnicka knjizica koju je medicinsko osoblje uredno ispunjavalo i potpisivalo.

Nakon mjesec dana pravna sluzba frendici javlja da ne ispunjava uvjete zaposlenja i da vise ne dolazi na posao.
Znaci, frendica je radila na crno mjesec dana, u drzavnoj ustanovi.

Nakon nekoliko dana natezanja, kontaktiranja ministarstva, dom zdravlja joj nudi ugovor o volontiranju koji frendica potpisuje.

Sve je to u svrhu ispunjenja staza od godinu dana da frendica moze pristupiti drzavnom ispitu i postati medicinska sestra.

Ali problem je sto ta frendica nije nigdje prijavljena, ni u mirovinskom ni u zdravstvenom.
Prilazem ugovor o volontiranju:
https://imgur.com/5sneBQi
https://imgur.com/qtI1iiH


Pitanje:
Kako se taj staz uopce biljezi i sto ce biti kada ispuni tih godinu dana potrebnih za izlazak na drzavni ispit? Tko ce to njoj upisati u mirovinsko/staz?
Nije li dom zdravlja trebao nju prijaviti na sve to i placati sve doprinose za nju na osnovu one minimalne place, ili kako to vec ide.

Bila je i u mirovinskom i u zdravstvenom i svi joj govore da se zakon ove godine promijenio, ali nigdje ne nalazim taj novi zakon.
Uostalom, ugovor je potpisan prosle godine.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, neće imati upisani mirovinski staž jer nije prijavljena na mirovinsko osiguranje, dakle, to joj se neće nigdje voditi kao staž za mirovinu. Ona može odraditi pripravnički staž kao volonter, i s pripravničkom knjižicom kao dokazom pristupiti stručnom ispitu za zdravstvene radnike sukladno Pravilniku o pripravničkom stažu za zdravstvene radnike, ali ni ja nigdje ne nalazim zakon koji se ove godine promijenio - što joj kažu u mirovinskom?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Rekli su joj da ima krivu vrstu ugovora buduci da je staz obavezan, i da joj kao volonteru nisu duzni placati nikakve doprinose. Ne znam sto bi to trebalo znaciti...

Savjetovala se i sa puckom pravobraniteljicom, koja je savjetovala (tj. preporuca) dom zdravlja da ju ipak zaposle na ugovor o radu, jer je natjecaj imao propusta koji idu u njenu korist, no dom zdravlja to nece uciniti jer nemaju sredstava za nju. Ali joj je ravnatelj rekao da ako ih ipak odluci tuziti, da ce odmah platiti sve sto treba platiti.

Uređeno od Immortalis

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što reći na ovo onda, neka ih tuži, samo ne znam s kojom osnovom, zbilja? Da je radni odnos koji je odradila zapravo radni odnos, a ne volontiranje? Odnosno, vjerojatno HZMO misli da bi to trebao biti ugovor o pripravničkom stažu, a ne volontiranju, da se drugačije zove...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na osnovu toga sto je radila bez bilo kakvog ugovora kod njih mjesec dana, a pripravnicka knjizica joj se uredno ispunjavala i ovjeravala - znaci, radila je, ali na crno, što ravnatelj, niti bilo koje drugo medicinsko osoblje nije osporavalo.

Ali ona ne moze dobiti ugovor o pripravnickom stazu jer ima vec par mjeseci odrađenih u nekoj drugoj ustanovi koji je prekinula (prije nekoliko godina, i to je isto bilo volontiranje, ali to volontiranje joj je uslo u staz) i zbog tih par mjeseci koji su joj uvedeni u staz ne moze dobiti taj ugovor. Tj. mogla bi, ali tek kad napuni 30 godina, sto nije opcija.

 

Znaci, sve u svemu, njoj dom zdravlja nije duzan placati onda ni zdravstveno ni mirovinsko, i obavezno zdravstveno bi trebala ostvariti kao nezaposlena osoba? I pravo izlaska na drzavni ispit ce ostvariti s ovjerenom pripravnickom knjizicom?
Također, ne postoji nikakav nacin da se nju ipak zaposli i da prima nekakvu placu?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 20 sati , Immortalis je napisao:


Također, ne postoji nikakav nacin da se nju ipak zaposli i da prima nekakvu placu?

Postoji:

prije 20 sati , Immortalis je napisao:

Ali joj je ravnatelj rekao da ako ih ipak odluci tuziti, da ce odmah platiti sve sto treba platiti.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×