Jump to content

Podmirenje novčane obveze iz sudske presude


dd87

Preporučene objave

Pozdrav, osuđen sam na 7 mjeseci zatvora, tj. dvije godine uvjetno, zbog računalne prijevare. Počinjeno djelo je prouzrokovalo materijalnu/novčanu štetu koju prema presudi moram podmiriti u roku od 6 mjeseci po pravomoćnosti presude. Presuda je pravomoćna od 07.11.2018.

S obzirom na situaciju i okolnosti u ovom trenutku ( počinjem raditi tek od 01.03.2019. ), sumnjam da ću biti u mogućnosti podmiriti cjelokupan iznos do isteka roka od 6 mjeseci, osim ako mi ne padne s neba. Ali, više od polovice iznosa ću biti u mogućnosti podmiriti do navedenog roka, a ostatak kroz 45 dana od isteka roka. Radi se o iznosu od 14000kn.

Postoji li ikakva mogućnost da se rok produži? Da li da kontaktiram oštećenike ( dvije stranke ) i pokušam objasniti situaciju te vidjeti da li mogu dobiti njihovu suglasnost? Ili to nema nikakvog efekta i smisla u ovoj situaciji? Da li se trebam obratiti sudu?

Ukoliko ne podmirim štetu u navedenom roku, pretpostavljam da se ide sa izvršenjem predložene zatvorske kazne. Cijenim svaki savjet i informaciju.

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušajte do isteka presudom određenog roka podmiriti što je više moguće (u svakom slučaju barem polovicu) i tada, čak i ako dođe do pokretanja postupka opoziva uvjetne osude (jer to ne ide automatizmom, tu nemate straha), sud će ovakvo vaše obrazloženje uzeti u obzir te produljiti rok za ispunjenje obveze (dakle, neće vam opozvati uvjetnu osudu).

Kako su banke te koje su oštećene, a njima je, u većini slučajeva, jedino bitan novac, sumnjam da će pokrenuti postupak opoziva, pogotovo ako se novac bude vraćao, pa barem sukcesivno.

Možete se i obratiti bankama, kako sami navodite ovdje, no to radite isključivo pismenim putem (poštom preporučeno s povratnicom), nemojte odlaziti osobno tamo. Po meni, to vam i nije potrebno, ali ako vama nešto znači - možete.

Jedino što jeste bitno je da do isteka roka vratite čim više, a barem polovicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav i hvala Vam puno na odgovoru.

Oštećenicima ću svakako poslati pisanim putem, želim to i mislim da je u redu da druga strana bude informirana o situaciji i što da očekuju vezano za povrat.

Što se tiče opoziva - kako kažete, ne ide automatizmom već netko treba biti pokretač. To bi, pretpostavljam, značilo da do opoziva može doći ako ga oštećenici pokrenu samoinicijativno, što i spominjete gore. Također, koliko sam shvatio, po isteku roka mogu ići i sa ovršnim prijedlogom. Međutim, kazneni sustav mora poznavati neku vrstu samostalne provjere ispunjavanja uvjeta iz presude/a koje donosi? Imate li saznanja kada i kako se to vrši?

Uviđate na što ciljam. Strah me da ukoliko se provjeri od strane suda i ustanovi da uvjet nije ispunjen u zadanom roku, da će ići na opoziv uvjetne osude. Murphyjev zakon me previše puta uvjerio u svoju istinitost da bi se smatrao "sigurnim". Ukoliko bi do toga došlo, da li postoji mogućnost da podmirim obvezu dok postupak opoziva traje? Koliko otprilike traje ukoliko do toga dođe ( ako uopće postoji nekakav prosjek )?

Poznajete li možda sudsku praksu u takvim slučajevima? Da li je sud skloniji produžiti rok i ne ići na opoziv ili pak ide sa opcijom koja je gora po mene? Naravno, uzevši u obzir buduće okolnosti da je više od polovice vraćeno, te da su oštećenici kontaktirani i obaviješteni o vremenskom izvršenju obveze.

Hvala Vam još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud načelno, a nakon isteka roka iz dodatnog uvjeta (kod Vas do svibnja 2019. godine), saziva ročište radi provjere je li dodatni uvjet izvršen. Tada na ročištu, koje obično bude do unutar jedne godine nakon isteka roka iz dodatnog uvjeta (jer tada nastupa zastara za opoziv po toj osnovi), sud ili produlji dodatni uvjet, ili obustavi postupak ako je plaćeno, ili opozove (ali u praksi vrlo rijetko, jer onaj tko sjedi u zatvoru nema mogućnosti platiti) uvjetnu osudu. Bitno je da je osuđenik plaćao ili plaća u pretežitom dijelu, i sudovi to uvažavaju, kao što rekoh, jer nije cilj opozvati uvjetnu osudu da osuđenik sjedi u zatvoru i da uopće ne može platiti oštećeniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija