Jump to content
dd87

Podmirenje novčane obveze iz sudske presude

Preporučene objave

Pozdrav, osuđen sam na 7 mjeseci zatvora, tj. dvije godine uvjetno, zbog računalne prijevare. Počinjeno djelo je prouzrokovalo materijalnu/novčanu štetu koju prema presudi moram podmiriti u roku od 6 mjeseci po pravomoćnosti presude. Presuda je pravomoćna od 07.11.2018.

S obzirom na situaciju i okolnosti u ovom trenutku ( počinjem raditi tek od 01.03.2019. ), sumnjam da ću biti u mogućnosti podmiriti cjelokupan iznos do isteka roka od 6 mjeseci, osim ako mi ne padne s neba. Ali, više od polovice iznosa ću biti u mogućnosti podmiriti do navedenog roka, a ostatak kroz 45 dana od isteka roka. Radi se o iznosu od 14000kn.

Postoji li ikakva mogućnost da se rok produži? Da li da kontaktiram oštećenike ( dvije stranke ) i pokušam objasniti situaciju te vidjeti da li mogu dobiti njihovu suglasnost? Ili to nema nikakvog efekta i smisla u ovoj situaciji? Da li se trebam obratiti sudu?

Ukoliko ne podmirim štetu u navedenom roku, pretpostavljam da se ide sa izvršenjem predložene zatvorske kazne. Cijenim svaki savjet i informaciju.

Hvala unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Također, ako to ima ikakve veze ( zaboravio napomenuti u originalnom postu, a ne nalazim edit ), oštećenici su pravne osobe ( preciznije - banke ).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pokušajte do isteka presudom određenog roka podmiriti što je više moguće (u svakom slučaju barem polovicu) i tada, čak i ako dođe do pokretanja postupka opoziva uvjetne osude (jer to ne ide automatizmom, tu nemate straha), sud će ovakvo vaše obrazloženje uzeti u obzir te produljiti rok za ispunjenje obveze (dakle, neće vam opozvati uvjetnu osudu).

Kako su banke te koje su oštećene, a njima je, u većini slučajeva, jedino bitan novac, sumnjam da će pokrenuti postupak opoziva, pogotovo ako se novac bude vraćao, pa barem sukcesivno.

Možete se i obratiti bankama, kako sami navodite ovdje, no to radite isključivo pismenim putem (poštom preporučeno s povratnicom), nemojte odlaziti osobno tamo. Po meni, to vam i nije potrebno, ali ako vama nešto znači - možete.

Jedino što jeste bitno je da do isteka roka vratite čim više, a barem polovicu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav i hvala Vam puno na odgovoru.

Oštećenicima ću svakako poslati pisanim putem, želim to i mislim da je u redu da druga strana bude informirana o situaciji i što da očekuju vezano za povrat.

Što se tiče opoziva - kako kažete, ne ide automatizmom već netko treba biti pokretač. To bi, pretpostavljam, značilo da do opoziva može doći ako ga oštećenici pokrenu samoinicijativno, što i spominjete gore. Također, koliko sam shvatio, po isteku roka mogu ići i sa ovršnim prijedlogom. Međutim, kazneni sustav mora poznavati neku vrstu samostalne provjere ispunjavanja uvjeta iz presude/a koje donosi? Imate li saznanja kada i kako se to vrši?

Uviđate na što ciljam. Strah me da ukoliko se provjeri od strane suda i ustanovi da uvjet nije ispunjen u zadanom roku, da će ići na opoziv uvjetne osude. Murphyjev zakon me previše puta uvjerio u svoju istinitost da bi se smatrao "sigurnim". Ukoliko bi do toga došlo, da li postoji mogućnost da podmirim obvezu dok postupak opoziva traje? Koliko otprilike traje ukoliko do toga dođe ( ako uopće postoji nekakav prosjek )?

Poznajete li možda sudsku praksu u takvim slučajevima? Da li je sud skloniji produžiti rok i ne ići na opoziv ili pak ide sa opcijom koja je gora po mene? Naravno, uzevši u obzir buduće okolnosti da je više od polovice vraćeno, te da su oštećenici kontaktirani i obaviješteni o vremenskom izvršenju obveze.

Hvala Vam još jednom.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sud načelno, a nakon isteka roka iz dodatnog uvjeta (kod Vas do svibnja 2019. godine), saziva ročište radi provjere je li dodatni uvjet izvršen. Tada na ročištu, koje obično bude do unutar jedne godine nakon isteka roka iz dodatnog uvjeta (jer tada nastupa zastara za opoziv po toj osnovi), sud ili produlji dodatni uvjet, ili obustavi postupak ako je plaćeno, ili opozove (ali u praksi vrlo rijetko, jer onaj tko sjedi u zatvoru nema mogućnosti platiti) uvjetnu osudu. Bitno je da je osuđenik plaćao ili plaća u pretežitom dijelu, i sudovi to uvažavaju, kao što rekoh, jer nije cilj opozvati uvjetnu osudu da osuđenik sjedi u zatvoru i da uopće ne može platiti oštećeniku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na informacijama i odgovorima, pomogli ste da se upoznam bolje sa situacijom u kojoj se nalazim i u kojoj ću se skoro pa sigurno naći u budućnosti.

Srdačan pozdrav, cijenim trud i znanje koje pružate korisnicima. Sve pohvale.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×