Jump to content
Limunko

Podizanje zida(ograde), mogućnosti.

Preporučene objave

Pozdrav, Situacija je sljedeća živim kraj jedne drvne industrije njihov posjed se proteže posvuda oko moje kuće i sada planiram traziti da mi podignu neki zid ili ogradu da se zaštitim od vibracija,buke i sitne prašine koju vjetar nosi posvuda naokolo tu je i cijeli set sušara koje mi se čini "dime" prekomjerno.    Sad me zanima koje su moje pravne mogućnosti u slučaju da odbiju podići neku ogradu,gdje da se obratim u tom slucaju(institucije,inspekcija).Jel pametno da uzmem i odvjetnika ako se situacija kojim slučajem zakomplicira? Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.110 kažu,

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

(4) Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Posebni zakon iz prvog stavka bi bio Zakon o zaštiti od buke za što je nadležna sanitarna inspekcija Državnog inspektorata.

Kako je lako moguće da vas jednostavno "otpile" sa vašim zahtjevom za npr. zidom ili bilo čim drugim, a prekomjerne imisije su stvarne i dokazive, ne bi bilo na odmet angažman odvjetnika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da dokazivo je kod svakog jačeg sagorijevanja izbacuje se mnogo dima koji se izdiže iznad moje kuće a sitna piljevinska prašina dolazi kod svakog malo jačeg povjetarca osobito ljeti kad ima i ostale prašine više.Ako se ne neću moći recimo to tako mirno dog. sa vlasnikom morati ću se obratiti nekoj od nadležnih službi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×