Jump to content
Sign in to follow this  
luzer123

Prometna nezgoda- oduzimanje prednosti prolaska vozilu koje zadržava smjer kretanja

Preporučene objave

Pozdrav,

Imao sam prometnu nesreću s materijalnom štetom na vlastitom automobilu i automobilu drugog sudionika prometne nezgode koji je zadobio lakše tjelesne ozljede bez lomova kostiju, vratne kralježnice i sl. Kretao sam se po državnoj(glavnoj cesti) te ušao na križanje na kojem se priključuje na brzu cestu. Ušao sam u skretajni trak i upalio žmigavac za skretanje ulijevo, ali nisam skrenuo. Vozilo iz suprotnog smjera je zadržavalo smjer kretanja i vozilo se brzinom većom od 50km/h kolika je dozvoljena na toj dionici. Došlo je polufrontalnog sudara te je izašla hitna i policija te je napravljen očevid. Ono što me zanima je tko utvrđuje prvotni položaj oba automobila i brzinu kretanja istih?

Na licu mjesta policajac koji je pravio zapisnik je smatrao mene krivcem te navodio kako sam ušao u traku vozila iz suprotnog smjera te je tad došlo do sudara. Službeni zahtjev za potvrdom o zapisniku je podnesen i plaćen biljeg od 20kn te čekam izradu istoga. Također ukoliko se dokaže da sam prešao crtu i ušao u trakdrugog sudionika prometne nesreće da li se sva krivnja svodi na mene zbog oduzimanja prednosti prolaska ili je i druga strana odgovorna zbog neprilagođene brzine vozila?

Da li u ovome slučaju policija prema zapisniku izdaje prekršajni nalog ili se predmet šalje na sud koji prema tome određuje krivca i visinu kazne? Ukoliko je u potpunosti moja krivnja onda je kazna 3000kn zbog oduzimanja prednosti prolaska te na to još 2000kn zbog izazivanje prometne nezgode sa materijalnom štetom te ozljeđenim osobama, dakle sve zajedno 5000kn i koliko su troškovi postupka?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ukoliko postoje dokazi koliko je vozio može i drugi vozač bit prijavljen.Mogu izdat nalog ili ići sa optužnim prijedlogom (odmah na sud). Troškovi su 150-200 kn.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Valja napomenuti da nema svjedoka niti je navedeno raskrižje pokriveno kamerama. Stoga se procjena vrši na temelju očevida(mjestu udara na oba automobila/šteti i krajnjem položaju gdje se moj automobil zaokrenuo za 90stupnjeva, a vozilo drugog sudionika se zaokrenulo za 180stupnjeva(pretpostavljam zbog veće brzine pri naletu, makar je vozilo drugog vozača daleko veće mase od mojega)i s polovicom cijelog automobila otišlo u moju skretajnu traku) te izjave drugog sudionika nesreće i mene odnosno njegove i moje percepcije događaja.

Vozač vozila iz suprotnog smjera nije pribjegao manevru izbjegavanja/kočenja. Osobno u tom trenutku čekanja do dolaska mjesta skretanja sam se kretao i uočio nadolazeće vozilo(udaljeno cca 40metara), zatim skrenuo pogled na to da li dolazi tko iz smjera brze ceste i maltene mi je jedna misao prošla glavom, u idućem trenutku dolazi do udara i jedino što vidim je paljenje zračnih jastuka i čujem tupi zvuk drobljenja automobila. S moje strane je svakako u tom periodu nastao propust što nisam pomno pratio nadolazeće vozilo, ali vozač istoga očigledno nije uočio mene. Vrlo složena i delikatna situacija.

Zato me i zanimalo da li prometni vještak rekonstruira tijek događaja u cijelosti na temelju očevida, stanja štete na automobilu i naših izjava te to policija rješava ili ide optužni prijedlog te slučaj preuzima sud.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako nisi zadovoljan sa njihovim radom na sudu možeš tražit rekonstrukciju i prometnog vještaka a ako "izgubiš" sve to sam plaćaš.

Inače mjesto udara nije na autima nego na cesti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×