Jump to content

Preporučene objave

Dragi Legalisovci, pozdrav!

Treba mi stručnjak iz obiteljskog prava da mi potvrdi tumačim li točno zakonske odredbe u slučanu kojeg navodim:

Naime, ženska osoba u dobi od 19 godina(u daljnim navodima - kćer) živi s majkom  koja ju uzdržava jer kćer studira u statusu izvanrednog studenta. Majka je liječnica i ima visoka primanja, roditelji su rastavljeni i kćer živi s majkom i sestrom cijeli život...

Odnosi između njih dvije postali su zategnuti u posljednje vrijeme jer kćer (na nagovor polubrata) majci radi probeme i ozbiljno ugrožava obiteljski život konstantno prijeteći da će, ako ne dobije zatraženu svotu novca za određeni dan ubiti majku (afekt), da će iscenirati da ju majka zlostavlja i prijaviti ju Centru za socijalnu skrb i sl. Problematično ponašanje je eskaliralo prije par dana kad je kćer ozlijedila sestru i porazbijala stvari u stanu te zaprijetila da će svima reći da je to napravila majka te ju zbog toga prozvati nadležnim institucijama...E sad, majka ju želi izbaciti iz stana i prestati ju uzdržavati u smislu troškova života i plaćanja izvanrednog visokoškolskog obrazovanja...

 

Moje pitanje glasi: Može li majka to učiniti bez pravnih posljedica, budući da je kćer student koji svoje obveze na fakultetu ispunjava (nije padala godinu, polaže u roku...) ali je IZVANREDAN  student. 

Uzdržavanje punoljetnog djeteta obvezno je ako se dijete školuje te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, kako nalaže odredba čl. 210.st. 2. Obiteljskog zakona, ali odnosi li se to na izvanredne studente?

S punom sviješću da situacija nija pravno najkonciznije objašnjena , nadam se brzom odovoru ( još večeras)

 

Unaprijed hvala, 

K.Popper-  student prava 

 

 

Uređeno od KarlPopper

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Odnosi. Status studenta je nebitan, već je isključivo i jedino bitno da svoje obaveze ispunjava redovito.

Ako je presudom određeno uzdržavanje i toga se ne pridržava, podložno je sankciji, čak i u vidu kaznene prijave u krajnjem slučaju.

Ako nema presude za uzdržavanje, punoljetno dijete može pokrenuti parnični postupak i tada naplatiti sve sa zaostacima.

Ako nema presude za uzdržavanje, punoljetno dijete svoja prava mora izboriti kroz parnični postupak, a sankcije za neisplatu do nepostojanja presude, nema.

Tu ste i opisali nasilje u obitelji, prijetnje prema bliskoj osobi, afekt je nebitan faktor i sve je to podložno prekršajnoj odnosno kaznenoj odgovornosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Koliko vidim, ovdje nije slučaj da je određeno uzdržavanje od strane roditelja s kojim dijete ne živi, već primjena Obiteljskog zakona da je roditelj dužan uzdržavati dijete koje se redovito školuje. Dakle, kćer neka tuži za uzdržavanje, kako kaže i atomic.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nakon dvije godine neplaćanja alimentacije, pokrenula sam ovrhu. Za vrijeme provedbe ovrhe (firma u kojoj radi bivši obustavlja od plaće), dijete je postalo punoljetno i još pohađalo srednju školu. Zatim dolazi do isplate svog dugovanja po ovrsi.
Međutim, firma u kojoj bivši radi, nastavlja isplatu alimentacije na moj račun, u iznosu određenom temeljem Presude na temelju priznanja, sve do prošlog mjeseca. 
Prošle godine dijete završava srednju školu i upisuje izvanredno fakultet. Bivši i ja dogovaramo plaćanje fakulteta pola pola (svaki dvije rate od ukupno četiri). On plaća samo jednu ratu, drugu odbija platiti, te napominje da više neće ni alimentaciju plaćati.
Kako alimentacija ovaj mjesec nije stigla, dobivam informaciju od njegovog poslodavca da je bivši na bolovanju, te da se od bolovanja ne smije uzimati alimentacija. Ok. Proučavam malo Zakon i shvaćam da zapravo ne smiju ustegnuti alimentaciju, jer nemaju nikakvu zakonsku ispravu (ovrha ili nešto slično).
Sada ispada da je sve stvar njegove dobre volje. Mora po Zakonu, ali hoće li, to je na njemu.
Ono što me zanima je slijedeće:
Kako je dijete punoljetno, bilo kakav postupak vodi ono samo. Točno?
Treba li pokrenuti kakvo utuženje ili nešto da bi nastavilo ostvarivati pravo na alimentaciju dok se školuje? 
Što je s njegovom obvezom alimentacije u slučaju da se dijete u međuvremenu, uz studiranje zaposli?
Molim vas savjete, jer ako se ne isplati ulaziti u bilo kakve postupke, da ne gubimo ni vrijeme ni živce. 
Hvala vam unaprijed.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , Danijela Lenac je napisao:

Kako je dijete punoljetno, bilo kakav postupak vodi ono samo. Točno?

Točno. Ali može vas opunomoćiti.

prije 1 sat , Danijela Lenac je napisao:

Treba li pokrenuti kakvo utuženje ili nešto da bi nastavilo ostvarivati pravo na alimentaciju dok se školuje?

Da li i dalje stoji odluka suda o uzdržavanju?

prije 1 sat , Danijela Lenac je napisao:

Što je s njegovom obvezom alimentacije u slučaju da se dijete u međuvremenu, uz studiranje zaposli?

Dijete koje samostalno ostvaruje prihode dužno je pridonositi svom uzdržavanju, pa bi roditelj-obveznik uzdržavanja mogao tražiti smanjenje obveze (možda čak i ukidanje, ovisno o vrsti zaposlenja).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dana 08.11.2012.g. donesena je Presuda na temelju priznanja, u kojem se nalaže uzdržavanje malodobne kćeri u iznosu od 1200,00 kn, na moj račun kao zakonske zastupnice (tada) malodobne kćeri. 
Posao će raditi preko student servisa.
Kako on nije dao kćeri alimentaciju ovaj mjesec i prijeti da ju više neće davati, zanima me da li je jedini način naplate iste da kćer pokrene postupak ovrhe?
 

Uređeno od Danijela Lenac

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naime imam punoljetno dijete koje je pri završetku srednje škole pokrenulo postupak za povečanje alimentacije, tu jesen je upisala 1 godinu studija, spor je završen nagodbom, te sam uplatio sve zaostatke nastale od pokretanja spora do rješenja o nagodbi + ostale troškove)

S tim djetetom nemam kontakt, posebice nakon nagodbe (sada je 20g starosti i 2 godina studija) te me zanima sljedeće:

Da li sud kontrolira njen status na fakultetu (ono - da li je upisala sljedeću godinu) ili ja to trebam, uopšte nije mi jasno šta se smatra "izvršavanjem svojih obaveza u svezi školovanja). Što ako ne upiše treću godinu? Kakav status treba imat? I ovo u svezi 26g života? Da li to znači da na svoj 26 rodjendan gubi sva prava, studirala ili ne radila ili kako god?

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , brainsurfer je napisao:

......Da li sud kontrolira njen status na fakultetu (ono - da li je upisala sljedeću godinu) ili ja to trebam...

Ne kontrolira sud po službenoj dužnosti, već bi ona trebala izvjestiti i Vas i sud da su se promjenile okolnosti (činjenice) temeljem kojih je stekla to pravo..odgovorio sam Vam u Vašem drugom postu,

prije 14 sati , brainsurfer je napisao:

... Kakav status treba imat?..

Status redovnog ili izvanrednog studenta,

prije 14 sati , brainsurfer je napisao:

...šta se smatra "izvršavanjem svojih obaveza u svezi školovanja...

Redovito pohađanje nastave i davanje ispita,

prije 14 sati , brainsurfer je napisao:

..I ovo u svezi 26g života? Da li to znači da na svoj 26 rodjendan gubi sva prava, studirala ili ne radila ili kako god?..

Da, ali opet Vi morate pokrenuti postupak za prestanak plaćanja uzdržavanja..

Sretno Vam..!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Rozman
   Traži se pravnik za sastavljanje sporazumnog Prijedloga izmjene odluke suda po pitanju skrbništva nad maloljetnim djetetom.
    
  • objavio gcalic
   Ponajprije pohvale i zahvale moderatorima na trudu što činjenično i pravno argumeniraju bolje od mnogih drugih sudionika na višim instancama u pravosuđu.
   Ovako- imam pravomoćnu/ovršnu presudu o razvodu iz 2008. kojom je određena ocu novčana obaveza uzdržavanja. Nikada nije dobrovoljno platio ni jedan obrok i ja sam s tri ovršna prijedloga temeljem gore citirane persude od njega ovršila dužne iznose do punoljetnosti kćerke. Nakon punoljetnosti je pohađala 4. razred škole + pola naredne godine  se neuspješno okušala u studiju (redovan studij) plus 2 mjeseca tražila posao. U presudi mi stoji da je otac obvezan uzdržavati dijete "dok za to postoje zakonski uvjeti". Dakle, nakon što je kćerka postala punoljetna - ja sam ju uzdržavala cca. 17 mjeseci umjesto oca (tijekom redovnog šklovanja i traženja 1- zaposlenja)  koji to nije činio, a živjela je sa mnom/kod mene, i nadam se da imam pravo na verzijski zahtjev. Ne želim tražiti od kćerke da tuži oca jer bi on na nju vršio pritisak da povuće tužbu.  Jesam li u pravu i kako formulirati onaj dio Tužba "zbog" i sam tužbeni zahtjev (jedna rečenica mi je dovoljna). ZAHVALE!!!
  • objavio Shiva
   Cijenjeni, molim pomoć. 
   Bivši suprug, unatoč sudskoj odluci, dugi niz godina nije pridonosio za uzdržavanje naše danas punoljetne kćeri. Ona je redovita studentica prve godine fakulteta te je odlučila pokušati se naplatiti.
   Trenutno je s ocem dogovorila priznanje duga putem ugovora solemniziranog kod javnog bilježnika te isplatu definiranu u istom. Da li mi netko ima primjer sličnog ugovora kojim se definira iznos dugovanja te dinamika isplate?
   Unaprijed zahvaljujem 
    
    
  • objavio Kaufland12345
   poštovani nedavno sam u jednom trgovačkom lancu ukrao jedan artikl vrijednosti 79 kn i naravno uhvatio me zaštitar .napravljen je zapisnik artikl vraćen došla policija uzela podatke i rekli su mi da mogu ići kad sam pitao što dalje rekli su mi da me trgovina može privatno tužiti zbog krađe pošto mi je to prvi prekršaj nisam siguran što mogu očekivati 
                                                                                       veliki pozdrav
 • Online korisnici×