Jump to content

plaća direktora za 2019/doprinosi


mdeskovic

Preporučene objave

imam firmu (direktor) i nisam u mogućnosti plaćati doprinose po novom zakonu od 2019. Moje pitanje je, ko firma ide u stečaj sve to vrijeme idu, meni kao direktoru, obveze za plaćanje doprinosa koje ću naravno na kraju dobiti kao dug na svoje ime kao fizička osoba po rješenju porezne uprave i time je to meni osobno ovrha na fizičku osobu. Zanima me da li postoji način, kada firma zaista nije u mogućnosti platiti te doprinose jer nema prihoda za sve to vrijeme blokade za vrijeme trajanja stečaja, spriječiti da mi ne raste dug meni kao fizičkoj osobi. Imam mogućnosti zaposliti se u drugoj firmi ali na minimalnu plaću. Ako netko ima savjet, zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ne, nakon što stečaj nad društvom bude otvoren, Vi prestajete biti direktor, odgovorna osoba tog društva, a za odgovornu osobu se postavlja stečajni upravitelj (vjerojatno Vam se uručuje i otkaz, tako da ni po osnovi radnog odnosa nemate obvezu na plaćanje doprinosa). 

Vi vjerojatno mislite na likvidaciju, kada morate imenovati likvidatora, koji mora biti prijavljen na direktorske doprinose. To možete biti Vi, ali možete imenovati i neku drugu osobu koja je već po drugoj osnovi prijavljena na direktorsku osnovicu.

Treća opcija, ako se možete zaposliti u drugoj firmi barem na minimalac, tada ćete u svojoj firmi samo plaćati razliku poreza do direktorske osnovice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dali je moguće osporiti odnosno žaliti se na godišnji izračun doprinosa poreznoj upravi ukoliko sam firmu otvorili prije 8 godina a 2017 sam prestalo biti aktivan odnosno firma je aktivna ali nema prihode i ne posluje? Osobno nisam znao da je 2019. donešen taj zakon po kojem moram sam sebi isplaćivati doprinose, nisam dobio nikakvu obavjest ili upozorenje da se doprinosi ne uplaćuju. 

Zanima me po kojoj logici da uplatim doprinose ako sam ne zaposlen kako u firmi tako i van firme i ne ostvarujem nikakav prihod? Kako ovako nešto može biti ustavno uopće?

Da bi firmu zatvorio potreban je opet veliki novac i država jednostavno dovodi obične ljude pred zid a velike ribe dužni milijone i dalje posluju, otpisuju im se dugovi i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija