Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Zdravko Završki

Plaćanje potrošnje vode u stambenoj zgradi

Preporučene objave

Poštovani,

Predstavnik sam stanara u stambenoj zgradi sa sedam stanova. Potrošnju vode plaćamo prema očitanju zajedničkog brojila, a temeljem prijavljenih broja članova kućanstva. Međutim, jedan od stanara ne želi plaćati za jednog svog člana jer tumači da je on prijavljen po mjestu boravka u drugom gradu i tamo plaća vodu. Malo mi je to "glupo" objašnjenje. Dakle, ovdje troši vodu koju mi svi ostali plaćamo. Na prethodna dva sastanka suvlasnika spomenuti stanari nisu se htjeli odazvati, a natpolovičnom većinom (i u kvadraturi) prisutni suvlasnici izglasali su da ih treba prijaviti sa stvarnim brojem. Za to postoje i zapisnici sa potpisima prisutnih suvlasnika, a isti su dati na znanje i spomenutom suvlasniku, a također i upravitelju zgrade. Obzirom da nekoliko mjeseci nisu prijavili stvarni broj članova kućanstva, ja sam kao predstavnik stanara, a smatram da na to imam pravo, prijavio stvarni broj članova u tom stanu temeljem kojih im je ispostavljen obračun vode za prethodni mjesec. Ne žele to platiti, stavljaju mi pod nos uplatnicu i traže da ja od Vodovoda tražim izmjenu obračuna. Smatram da sam temeljem zakonskog izbora za predstavnika stanara postupio ispravno i ne želim to tražiti od Vodovoda. Molim Vas za savjet, da li je ispravno postupljeno i da li stvarno plaćanje vode može uslijediti isključivo po prijavi mjesta boravka? Hvala!

Uređeno od Zdravko Završki

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po meni ste postupili ispravno. Naime, Zakon o vlasništvu i drugim stvarim pravima propisuje odnos između suvlasnika, tj. oni su ti koji koji odlučuju o svemu što se tiče upravljanja zgradom (s time da bi se ovdje radilo o poslovima redovite uprave pa je dovoljna večina) a predstavnik suvlasnika je taj koji provodi njihove odluke. Pa ako su isti donijeli odluku da se naplata vrši po stvarnom broju korisnika određenog stana, onda će se tako i plaćati. Štoviše, neki isporučitelji vodnih usluga imaju u svojim stranicama obavijest/obvezu da predstavnik suvlasnika dojavi svaku promjenu osoba koja traje mjeseca dana ili više do xy dana u mjesecu da bi ista imala učinka na obračun potrošnje za taj mjesec. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×