Jump to content

Zajednička pričuva zgrade


Davorzg

Preporučene objave

Minimalna visina zajedničke pričuve za održavanje zajedničkih dijelova stambene zgrade popisana je odredbom članka 380, stavka 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima kojim je propisano da su suvlasnici dužni uplaćivati najmanje iznose pričuve u visini koja odgovara 0,54% vrijednosti njihovog posebnog dijela godišnje.  Međutim kako zakonodavac nije odredio, niti je mogao odrediti za svaku nekretninu njezinu vrijednost, pa tako niti minimalan iznos pričuve, to se pri utvrđivanju te vrijednosti u prisutnoj praksi za vrijednost određenog posebnog dijela najčešće uzima podatak o iznosu etalonske cijene građenja m2 stana u Republici Hrvatskoj, iz koje je izvedena i visina minimalne zajedničke pričuve.
 
Slijedom navedenog, činjenica je da niti jednim propisom nije nominalno određena vrijednost posebnih dijelova neke nekretnine, već je samo kao parametar za utvrđivanje pojedinih vrijednosti u određenim propisima određena etalonska cijena građenja po m2 korisne površine, a koji podatak trenutno iznosi 6.000,00 kn /m2 ( NN 100/18) pa bi primjenom čl.380 minimalni iznos pričuve trebao iznositi 2,70 kn/m2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što navedoh,

prije 13 sati , Spitfire je napisao:

Međutim kako zakonodavac nije odredio, niti je mogao odrediti za svaku nekretninu njezinu vrijednost, pa tako niti minimalan iznos pričuve

ova vrijednost od 2,70 kn/m2 je u biti preporuka kolika bi trebala biti minimalna vrijednost, no suvlasnici mogu međuvlasničkim ugovrom odrediti i nižu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija