Jump to content
Melchior

Rok za podnošenje prijedloga za progon za kazneno djelo iz čk.123 KZ (nepružanje pomoći)

Preporučene objave

Poštovani,

koji bi bio rok za podnošenje prijedloga za progon DO-u (ili privatnu tužbu?) za kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123 KZ ?

Djelo je počinjeno prije nešto manje od 6 mjeseci, a žrtva  nije bila svjesna da je to moguće kazneno djelo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kazneno djelo nepružanja pomoći progoni se po službenoj dužnosti u oba svoja modaliteta (stavak 1. i 2.), stoga podnošenje kaznene prijave jedinu vremensku "limitaciju" ima u roku propisanom za zastaru kaznenog progona, koji iznosi 6 (stavak 1.) odnosno 10 godina (stavak 2.).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala,

tu me malo zbunjuje članak 47.  Zakona o kaznenom postupku koji kaže:

Članak 47. 

(1) Za kaznena djela za koja se progoni po prijedlogu, prijedlog za progon mora se podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja.
(2) Prijedlog za progon podnosi se državnom odvjetništvu.

(4) Pravovremena privatna tužba smatrat će se kao pravovremeno podnesen prijedlog žrtve ako se u tijeku postupka utvrdi da se radi o kaznenom djelu za koje se progoni po prijedlogu.

ali to je vjerojatno zato što kao laik ne poznajem osnovne pojmove i ne razumijem kontekst, odnosno  što je "po službenoj dužnosti", a što znači "po prijedlogu" ili "privatna tužba" smislu tih zakona.

Da li sve to skupa znači da, dakle, žrtva u bilo kojem roku prije zastare može podnijeti prijavu ovlaštenoj osobi (npr. policajac, policijska postaja) koji onda u roku tri mjeseca mora proslijediti državnom odvjetništvu?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U Kaznenom zakonu vam je naznačeno što se goni po prijedlogu, a što po privatnoj tužbi. Za ona djela koja nisu istaknuta po privatnoj tužbi ili po prijedlogu, vrijedi da se progone po službenoj dužnosti. Odnosno, državni odvjetnik ili policija, dužni su postupati kada saznaju za takvo djelo. Na prijedlog su dužni postupati kada žrtva predloži, a kod privatne tužbe nisu uopće dužni postupati.

Djelo koje spominjete se progoni po službenoj dužnosti i nema roka za prijavu (osim rokova za zastaru,  koje vam je napisao G - Man ), odnosno da ne bi otišlo u zastaru, potrebno je prijaviti djelo unutar tog roka.

Djelo možete prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu.  Policija obradu slučaja vrši u koordinaciji sa državnim odvjetništvom, nema roka od 3 mjeseca, oni se odmah čuju sa državnim odvjetnikom pa dalje odlučuju. Ukoliko policija procjeni da postoje elementi kaznenog djela i osnovana sumnja, sastavljaju kaznenu prijavu i prosljeđuju je državnom odvjetništvu. Onda su oni vezani rokom od šest mjeseci od upisa kaznene prijave u upisnik kaznenih prijava da o njoj odluče. No, to je za vas manje bitno. Vi se samo trebate obratiti policiji i podijeliti vaša saznanja, odnosno sama žrtva. Sve ostalo je na njima i vi ne morate nikom ništa predlagati niti bilo što raditi. Žrtva ima pravo u svakom trenutku od policije i državnog odvjetništva zatražiti obavijest o poduzetim radnjama i policija je dužna upoznati žrtvu sa njezinim pravima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×