Jump to content
Sign in to follow this  
Mariofil1

Poništavanje ostavinske rasprave

Preporučene objave

Poštovani

Skratit cu sto vise budem mogao. Dakle ovako, nakon smrti djeda, na ostavinskoj raspravi 1993 g, umjesto kuce u kojoj su zivjeli baka i djed sa djecom, a koju su kupili ali se nikad na nju nisu uknjizili,se dijelila kuca u kojoj ja zivim s roditeljima,a koja je bila upisana na djeda, i koju je otac napravio s djedom.Kuce dijele zajednicko dvoriste. S obzirom da kad se gradila,1973 g, jedino su djed i otac radili. U toj kuci nitko osim nas,40 godina dakle, ( tata,mama,sestra i ja) nije zivio. Otac je cijelu kucu nakon izgradnje uredio, dakle bila je samo sazidana.S obzirom da ta kuca nije obiteljska ( od bake i djeda ) i da nisu tamo nikad zivjeli, a ona je dijeljena na ostavinskoj na jednake dijelove, imali su 8 djece , pa je svakom pripao jednak dio. Mene zanima dali se moze ponistiti ostavinska rasprava s obzirom da nije dijeljena kuca koja je trebala biti dijeljena, ona u kojoj su zivjeli baka i djed ,nego ova gradena 73 g. Ili mozda postoji neko drugo rjesenje da bi se otac upisao kao jedini vlasnik. Inace 3 djece od bake i djeda zive vec preko 30 god u inozemstvu. 

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 20 sati , Mariofil1 je napisao:

. Mene zanima dali se moze ponistiti ostavinska rasprava s obzirom da nije dijeljena kuca koja je trebala biti dijeljena,

Konkretne činjenice je trebalo isticati več u ostavinskom postupku,ovo iz razloga što je sad nastupio učinak pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju,a samim tim i vezanost rješenja u odnosu na nasljednike/sudionike ostavinskog postupka.

Iz sudske prakse

 

Sentenca:

Pravomoćno rješenje o nasljeđivanju veže stranke koje su sudjelovale u ostavinskom postupku ukoliko im nije priznato pravo da svoj zahtjev ostvaruju u parnici.

Kratki tekst odluke:

“Iz utvrđenja nižestupanjskih sudova proizlazi da je iza pok. P.I. oca tužitelja koji je umro 5. studenog 1992. proveden ostavinski postupak u kojem su sudjelovali tužitelj, tužena i pok. P.C., majka stranaka, te je pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju kao jedina nasljednica proglašena majka tužitelja P.C. Utvrđeno je da je predmet ostavinskog postupka iza pok. P.I. bila identična imovina koja je predmet tužbenog zahtjeva u ovom predmetu, te u tom ostavinskom postupku iza pok. P.I., između stranaka nije bilo spora o veličini ostavine, niti je tužitelj osporio oporuku temeljem koje je imovina raspoređena. S obzirom na ovakva utvrđenja, pravilno su nižestupanjski sudovi primijenili materijalno pravo iz čl. 231. ZN, jer pravomoćno rješenje o nasljeđivanju veže stranke koje su sudjelovale u postupku ostavinske rasprave ukoliko im nije priznato pravo da svoj zahtjev ostvaruju u parnici, što u konkretnom predmetu nije bio slučaj. S obzirom da već sam tužitelj u tužbi tvrdi da je osnova njegovog potraživanja sudjelovanje u izgradnji kuće u razdoblju od 1970. do 1982., on je već u ostavinskom postupku iza pok. oca P.I. mogao istaknuti taj prigovor i tražiti izdvajanje sporne imovine temeljem odredbe čl. 37. ZN, što on u tom ostavinskom postupku nije učinio. Budući da to nije učinio, takav zahtjev ne može s uspjehom isticati niti sada, jer odluka ostavinskog suda u postupku iza pok. P.I., u odnosu na parnične stranke, ima značaj presuđene stvari.”

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 1519/98, od 16.  V. 2001.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ali,kako hrvatski sudovi nemaju obavezu pridrzavati se sudske prakse,jer slijedimo tradiciju gradanskog ili rimskog prava,pa za nase sudove nije obavezna kao npr. one koje se temelje na običajnom pravu,moze li sud u ovom ili nekom sličnom slučaju presuditi nekom drugom presudom?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

A da li je moguce dobiti razvrgnuce suvlasnistva isplatom,i mogu li suvlasnici odbiti takvo razvrgnuce tj, da odbiju isplatu?

U slucaju da prihvate isplatu, isplacuje li im se vrijednost kuce u trenutku od kad je samo otac ulagao u nju ( bili su samo zidovi i krov ) dakle 1973 , ili sadasnja vrijednost? 

Lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×