Jump to content

Oporuka


Klarisa18

Preporučene objave

Lp! 

Već sam jednim dijelom opisala situaciju koja me navela da tražim pomoć preko portala "legalis", jer naime ne znam kakva su nam prava i što da činimo! Da li osoba koja je lišena pravne sposobnosti, ima skrbnika u vidu soc. radnika, može oporučno svoje vlasništvo ostaviti svom bolesnom sinu koji ima za skrbnika svog polubrata! Naime, u svakom našem razgovoru, (jer se on nalazi u domu za psihički bolesne odrasle osobe), stalno ponavlja da hoće da ostavi sve svoje svom sinu! Mi ne znamo kakva su njegova prava, ali znamo da je to njegova posljednja želja! 

Hvala unaprijed! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju samo kaže da osoba može oporučno raspolagati ako je navršila 16 godina i ako je sposobna za rasuđivanje. Je li sposobna za rasuđivanje, odlučuje sud u slučaju spora, dakle, ako bi netko osporavao oporuku (sud to ocjenjuje ovisno o tome je li ta osoba sposobna shvatiti značenje svojih postupaka i u stanju vladati svojom voljom). Također, sadržaj onoga što osoba lišena poslovne sposobnosti može raditi je sadržana u rješenju. Dakle, ako je ta osoba lišena mogućnosti da samostalno raspolaže svojom imovinom, onda ne može sastavljati oporuku. Međutim, ako to kasnije neće biti sporno i ako nitko neće to raspolaganje osporavati, a ta osoba shvaća značenje oporučnog raspolaganja, mislim da onda može, osim ako joj nije izričito zabranjeno rješenjem o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru, i htjela bih vam reći da mi ne znamo što stoji u tom  rješenju o ukidanju poslovne sposobnosti, jer ga mi nemamo. Njemu, je prvo skrbnik bila njegova supruga, (inače moja svekrva, jer se liječi od PTSP-a, bio je u Domovinskom ratu) , onda zbog onemoćalosti i starosti, skrbništvo je prešlo u ruke soc. radnika, jer se mi nismo htjeli prihvatiti te dužnosti, iz razloga, što on ima još djece iz drugog braka, sa kojima nije u dobrim odnosima, a sa mojom svekrvom( odmala pokojnom), ima sina koji je odrastao čovjek(35 god.sa težom mentalnom retardacijom) i koji je štićenik moga muža. Svom bolesnom sinu on bi ostavio svoju imovinu, kako bi ga "osigurao". On je svjestan svoje situacije, strah ga je da ne izgubi kuću, (kad se jave svi nasljednici). On nas pozna, zna da smo mu familija, zna da jedino mi skrbimo za njega, posjećujemo ga u domu, razgovaramo s njim na telefon. Svaki put u tel. razgovoru traži da dođe moj muž kako bi mu on potpisao, dao, sve radi bolesnog sina. Mi smo nemoćni i ne znamo kako će sve to završiti, zato sam se i usudila tražiti pomoć ili savjet preko ovog portala! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija