Jump to content
Klarisa18

Oporuka

Preporučene objave

Lp! 

Već sam jednim dijelom opisala situaciju koja me navela da tražim pomoć preko portala "legalis", jer naime ne znam kakva su nam prava i što da činimo! Da li osoba koja je lišena pravne sposobnosti, ima skrbnika u vidu soc. radnika, može oporučno svoje vlasništvo ostaviti svom bolesnom sinu koji ima za skrbnika svog polubrata! Naime, u svakom našem razgovoru, (jer se on nalazi u domu za psihički bolesne odrasle osobe), stalno ponavlja da hoće da ostavi sve svoje svom sinu! Mi ne znamo kakva su njegova prava, ali znamo da je to njegova posljednja želja! 

Hvala unaprijed! 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon o nasljeđivanju samo kaže da osoba može oporučno raspolagati ako je navršila 16 godina i ako je sposobna za rasuđivanje. Je li sposobna za rasuđivanje, odlučuje sud u slučaju spora, dakle, ako bi netko osporavao oporuku (sud to ocjenjuje ovisno o tome je li ta osoba sposobna shvatiti značenje svojih postupaka i u stanju vladati svojom voljom). Također, sadržaj onoga što osoba lišena poslovne sposobnosti može raditi je sadržana u rješenju. Dakle, ako je ta osoba lišena mogućnosti da samostalno raspolaže svojom imovinom, onda ne može sastavljati oporuku. Međutim, ako to kasnije neće biti sporno i ako nitko neće to raspolaganje osporavati, a ta osoba shvaća značenje oporučnog raspolaganja, mislim da onda može, osim ako joj nije izričito zabranjeno rješenjem o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru, i htjela bih vam reći da mi ne znamo što stoji u tom  rješenju o ukidanju poslovne sposobnosti, jer ga mi nemamo. Njemu, je prvo skrbnik bila njegova supruga, (inače moja svekrva, jer se liječi od PTSP-a, bio je u Domovinskom ratu) , onda zbog onemoćalosti i starosti, skrbništvo je prešlo u ruke soc. radnika, jer se mi nismo htjeli prihvatiti te dužnosti, iz razloga, što on ima još djece iz drugog braka, sa kojima nije u dobrim odnosima, a sa mojom svekrvom( odmala pokojnom), ima sina koji je odrastao čovjek(35 god.sa težom mentalnom retardacijom) i koji je štićenik moga muža. Svom bolesnom sinu on bi ostavio svoju imovinu, kako bi ga "osigurao". On je svjestan svoje situacije, strah ga je da ne izgubi kuću, (kad se jave svi nasljednici). On nas pozna, zna da smo mu familija, zna da jedino mi skrbimo za njega, posjećujemo ga u domu, razgovaramo s njim na telefon. Svaki put u tel. razgovoru traži da dođe moj muž kako bi mu on potpisao, dao, sve radi bolesnog sina. Mi smo nemoćni i ne znamo kako će sve to završiti, zato sam se i usudila tražiti pomoć ili savjet preko ovog portala! 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Teško je prognozirati što se može dogoditi. Ako djeca iz drugog braka ne budu osporavala oporuku, onda nema problema. No ako budu, teško je reći hoće li uspjeti. U slučaju da nema oporuke, nasljeđuje se zakonskim redoslijedom, odnosno sva njegova djeca na jednake dijelove.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×