Jump to content

Minimalna braniteljska mirovima


velimir1111

Preporučene objave

Korisnik sam minimalne braniteljske mirovine. Otišao sam u mirovinu iz radnog odnosa na osnovi riješenje o općoj nesposobnosti za rad. Obzirom da mi je mirovina mala a plaćam i alimentaciju (pola mirovine) za kćer koja se školuje na fakultetu želio bih se zaposliti a da ne izgubim pravo na mirovinu. 

Po novom zakonu navodno imaju pravo na rad RVI ali za nas to pravo mislim da  ne postoji ako sam dobro shvatio zakon. Ako nisam molim da mi običnim riječima pojasnite na koji način i mi možemo raditi uz mirovinu.

Drugo pitanje obzirom da sam napunio 60,5 god starosti dali bi mogao promjeniti osnovno riješenje odlaska u mirovinu sa opće nesposobnosti na rad, na prijevremenu mirovinu po kojoj bi mi i dalje ostalo pravo na minimalnu braniteljsku mirovinu jer bi po toj osnovi mogao raditi uz mirovinu.

Unaprijed Hvala Velimir 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da ste u nezavidnom polozaju, citiram sa stranica HZMO-a:

" Korisniku invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad, odnosno potpunog gubitka radne sposobnosti koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na osiguranje isplata mirovine se obustavlja i podliježe obveznom kontrolnom pregledu. Ako se na kontrolnom pregledu utvrdi da invalidnost ne postoji jer se zdravstveno stanje poboljšalo, osoba gubi pravo na invalidsku mirovinu. "

A isto tako mislim da se mirovinski status nemoze samo tako promjeniti iz "invalidske mirovine" u "prijevremenu starosnu mirovinu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suglasan sam poštovani malicovjek .

Invalidska mirovina se može promijeniti u prijevremenu starosnu mirovinu samo uz ostvarivanje 1.g. mirovinskog staža nakon umirovljenja, uz sve prethodno navedeno.

Nakon takvog rada od 1 ili 2.g. rezultat je slijedeći, sadašnji:

-iznos minimalne braniteljske invalidske mirovine -opća nesposobnost od cca 2.560 kn + dani borbenog sektora x 0,50 koji zamjenjujete sa

-iznosom minimalne braniteljske prijevremene starosne mirovine od 2.099,20 kn + dani borbenog sektora x 0,41 kn.

Jeste li sigurni da Vam je to konačni cilj ?

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam u prijevremenoj starosnoj mirovini kao policajac od 1.1.1998.godine ali mi iz mirovinskog javljaju da nemam pravo na rad uz mirovinu na 4 sata bez obustave mirovine.Također su izjavili da su svjesni problema te da će ukoliko bude veći pritisak moje generacije isti problem riješiti.Ali s obzirom na moje godine starosti nisam u mogućnosti dugo čekati.Svojim naputkom rad bez obustave mirovine omogućili su umirovljenima poslije 1999 godine iako to u zakonu nigdje ne stoji.Dali je netko upoznat sa istim problemom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani drazen,

1.Koliko je kvalitetna ponuda za posao (koliko kuna), nude li Vam možda rad na 8.sati dnevno - puno radno vrijeme ?

2.Jeli je iznos te plaće što veći od sadašnje mirovine ?

3.Ne razumijem tu budalaštinu cijenjene gospode iz HZMO i Ministarstva rada i mirovinskog sustava ?

4.Možete na privatnu poruku dostaviti podatke za izračun Vaše potencijalne mirovine nakon rada od 1.g. na puno radno vrijeme. 

Za izračun mirovine budućem umirovljeniku treba znati prosječni vrijednosni bod (PVB) za ukupni radni staž, te ukupni mirovinski staž. Kako Vam je poznat mirovinski staž ako imate pristup e-građanin možete odmah dati izračunati mirovinu bez uvjeta na stranicama HZMO, ako nemate otiđite u najbližu FINU uz osobnu iskaznicu i ostvarite pristup e-građanin i onda postupite kako sam predložio i javite se.

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija