Jump to content

Ovrha oštećenika nad počiniteljem kd krađe


Spinn

Preporučene objave

Oštećenik je trgovačko društvo kojem je osuđenik (zaposlenik) ukrao auto dijelove. Osuđenik je uredno priznao krivnju. Društvo nije registrirano za obavljanje poslova prodaje auto dijelova (građevinska industrija), ali je ustalo prijedlogom za ovrhu po vjerodostojnoj ispravi, a isprava je račun koji su izdali koristeći cijene s oglasnika njuškalo kao osnovu za iznos.

Na koji način je uputno prigovoriti prijedlogu?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa, to definitivno nije vjerodostojna isprava onda. Po mom mišljenju, adekvatan žalbeni razlog bi bio onaj iz čl. 50. st. 1. toč. 1. OZ-a, koji kaže da ovaj račun nije vjerodostojna isprava, jer ne svjedoči vjerodostojno o poslovnom događaju, koji se nikad nije dogodio, već je posljedica izvanugovorne odgovornosti za štetu prouzročenu kaznenim djelom, da je adekvatna pravna zaštita osigurana kroz kazneni postupak ili građanski postupak naknade štete, i da ovrhovoditelj ne može, sukladno Zakonu o računovodstvu, kreirati fiktivne poslovne događaje; da društvo nije registrirano za prodaju auto-dijelova, već da su visinu kreirali pribavom sličnih, ali nevjerodostojnih podataka; kao i iz čl. 50. st. 1. toč. 7. OZ-a, koji kaže da ovrhovoditelj nije ovlašten tražiti ovrhu na temelju vjerodostojne isprave, odnosno nije na temelju iste ovlašten tražiti ovrhu protiv ovršenika.

Međutim, obilaznim putem, ako društvo i tuži za naknadu štete ili unutar kaznenog postupka ostvari imovinskopravni zahtjev (pa na temelju kaznene presude ostvari izravnu naplatu), a visina je ista, stvar dolazi na isto, a prigovaranjem se troškovi gomilaju.

No javite ishod, baš me zanima što će sud reći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vjerovati osuđeniku, on je voljan naknaditi štetu, ali realan iznos je bitno manji nego što oštećenik potražuje.

Mislim da je ovo pokušaj oštećenika da iskoristi situaciju i eventualnim neprigovaranjem ovršenika dođe do pravomoćnosti rješenja.

 

U slučaju prigovora, sud koji će odlučivati o prigovoru i provodi postupak u kojem će se dokazivati vrijednost?

uređeno: od Spinn
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija