Jump to content
nluketic

Otpis dugova fizičkih osoba (NN 62/18)

Preporučene objave

Zanima ma kako funkcionira Zakon o otpisu dugova fizičkih osoba u praksi.

Jesi li odblokirani računi onima koji su dugovali manje od 10.000 kuna, a ovrha se odnosi na dugovanja do 31. prosinca 2017?

Jesu li u tom smislu pravne osobe u vlasništvu RH (Hrvatske Vode, HEP, ...gradovi i općine) automatski otpisale dugove građanima?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ok, a recimo da nisu... mogu li se građani pozvati na taj zakon i tražiti isknjiženje (otpis)?

Sukladno istom zakonu trebali su:

(3) Vjerovnici iz grupe I., nakon zaprimanja podataka iz stavka 2. ovoga članka, izvršit će otpis duga i podnijeti prijedlog za obustavu ovrhe odnosno poduzeti drugu odgovarajuću radnju koja dovodi do prestanka ovrhe na novčanim sredstvima radi naplate otpisanog duga. O izvršenom otpisu dospjelog duga vjerovnici iz grupe I. će obavijestiti dužnike u roku od 60 dana od izvršenog otpisa.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

dug se i dalje knjizi na pokojnika, ali je sud proslijedio postupak ovrhe na nasljednike i pozvao da preuzmu dug.

Dakle taj je poziv (rjesenje suda) dobilo i odvjetnicko drustvo koje zastupa vjerovnika, pa ce vjerojatno dalje postupati po njemu, ali bi mozda i oni trebali obustaviti ovrhu temeljem tog zakona i traziti samo svoju naknadu. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ali to onda nije dugovanje za koje se provodi ovrha po novčanim sredstvima po računu (dakle, ako se ovršni postupak još vodi, po toj ovršnoj ispravi nije došlo do blokade računa kod FINE), tako da mislim da se to ne može činiti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, pa ne znam tumaciti, ali rjesenje o ovrsi suda je vec doneseno, a radi se o ovrsi pljenidbi novčanih sredstava po svim računima. To nije isto?

Znaci li to da se ovrsni postupak jos vodi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Rjesenje suda o ovrsi novcanih sredstava pokojnika je iz veljace 2017, postalo je pravomocno nakon 8 dana.

Tada je jos duznik bio ziv i FINA mu je blokirala racune. Umro je kasnije u travnju 2017 godine.

Sada se taj dug naslijedio, pa je sud samo pozvao da se dug preuzme. Zar je i to ovrsni postupak? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, nluketic je napisao:

mogu li se građani pozvati na taj zakon i tražiti isknjiženje (otpis)?

Mogu tražiti od vjerovnika da im se dug otpiše.

, nluketic je napisao:

poziv (rjesenje suda) dobilo i odvjetnicko drustvo koje zastupa vjerovnika, pa ce vjerojatno dalje postupati po njemu, ali bi mozda i oni trebali obustaviti ovrhu temeljem tog zakona i traziti samo svoju naknadu. 

Radi se o rješenju na koje se možete žaliti u roku od 8 dana, pa se u žalbi pokušajte pozvati na otpis duga dok paralelno to isto pokušavate dogovoriti sa vjerovnikom. Naime, ne nastupa obustava na temelju same činjenice da postoji zakon o otpisu, potrebna je odluka vjerovnika o otpisu baš tog predmetnog duga.

, Ruby_Danderfluff je napisao:

i sudu u postupku, pa ćete vidjeti, nemate što izgubiti.

Sud s ovom odlukom nema ništa, tako da je zahtjev potrebno uputiti samo vjerovniku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio dodo245
   Pozdrav svima,
   student sam i izrađujem web stranice. Planiram napraviti svoj proizvod (web stranicu) koju bi se dalo prodati više puta.
   Uz prodaju web stranice, kao uslugu planiram ponuditi klijentima i održavanje web-a, ali i vršenja izmjena sukladno njihovim promjenama. 
   Nažalost, preko studentskog ugovora mogu raditi samo sa obrtima i pravnim osobama, ali ne i sa fizičkim.
   Na koji način bih mogao poslovati s fizičkim osobama (bez otvaranja tvrtke/obrta)? Na koji način se plaća porez i na koje način mogu smanjiti davanja državi?
   Uz to, kako mogu ugovarati poslove na daljinu, npr. ako su klijenti iz sasvim drugog dijela RH pa da se ne moramo fizički susresti?
  • objavio Puslica
   Poštovani,
   imam dugovanja za koje je prošlo i više od 10 godina od pravomoćne presude i donešenog ovršnog naloga. Predmeti se sve ove godine nisu "dirali" (osim onog koji se trenutno naplaćuje).
   Zanima me kako da napišem zahtjev za otpis duga zbog zastare, postoji li neki obrazac koji se ispunjava, što treba pisati ?
    
   Hvala unaprijed,
    
   LP
  • objavio mortifikator
   Pozdrav svima,
   molio bih za savjet. Naime, u pregovorima sam oko kupnje stana. U kupoprodaji posreduje agencija za nekretnine, i oni su me obavijestili prije nego se odlučim za kupnju, da prijašnji vlasnik stana ima poprilične dugove za režije, te da se trenutni vlasnik obvezuje platiti te dugove od novca koji dobije kupoprodajom tog stana.
   Iz agencije me uvjeravaju da ti dugovi nemaju apsolutno nikakve veze sa mnom kao potencijalnim budućim vlasnikom tog stana, te da ne mogu imati apsolutno nikakvih eventualnih problema, primjerice prilikom prebacivanja režija na moje ime, jer se dugovi vode pod OIB prijašnjeg vlasnika. Navode da u stanu nijedan energent nije isključen - struja je plaćana redovito, a dugovi su za plin, vodu te pričuvu, koji se ne mogu isključiti. Poslali su mi na uvid specifikaciju troškova. Sva dugovanja su prema ZG Holdingu, odnosno GSKG, te Vodoopskrba i odvodnja i Gradska plinara.
   Na vlasničkom listu nema upisanog nikakvog tereta, sve je čisto.
   Da li mogu biti siguran i vjerovati informacijama koje sam dobio od agencije, i da li imate kakve savjete da se dodatno raspitam i gdje, te eventualno da tražim neke dodatne stavke u predugovoru, ili neki drugi način na koji bih se mogao zaštititi?
   Hvala
 • Online korisnici×