Jump to content

Neovlašteno slikovno snimanje, nedozvoljena uporaba tuđih osobnih podataka


Zg_1

Preporučene objave

Poštovani, bivša cura me prijavila da su njene gole fotografije poslane jednoj osobi putem emaila, i tvrdi da sam to ja učinio. Radi se o 18 fotografija, njih 17 je ona sama sačinila, a za 1 fotografiju navodi da sam ju ja fotografirao, i to bez njenog znanja u stanu dok smo bili sami.

Ja sam se branio šutnjom prilikom prvog ispitivanja, te mi je podignuta optužnica. 

Moj odvjetnik je predložio vještačenje sporne email adrese s ciljem utvrđivanja identiteta osobe koja se koristila tom email adresom. Nakon natezanja s gmailom, došlo se do IP adrese. Međutim,  A1 telekom i OTC su obavijestili sud kako oni nikakve podatke o toj IP adresi nemogu saznat, pošto oni takve podatke uništavaju nakon 12 mjeseci, a u ovom slučaju je prošlo više od 2 godine koliko sud već traje. Dakle, nemoguće je utvrditi tko je osoba koja je poslala taj email.

Što se tiče, neovlaštenog fotografiranja, bivša laže da sam ju ja fotografiro golu. To je moja riječ protiv njene. Uostalom, nisam imao ni motiva za time, kad mi je sama slala svoje gole fotografije. 

Kad je to sve počelo, iz policije su mi oduzeli mobitel, te kada su vidjeli da u njenu niti nema spornih fotografija, istog su mi vratili.

Kakvu presudu mogu očekivati, pošto se nemože utvrditi ništa vezano za email?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod ovog kaznenog djela ne inkriminira se samo pravljenje snimci, već i činjenje istih dostupnih drugima bez odobrenja osobe, koja se nalazi na njima.

Da ih je djevojka uploadala sama na Youporn recimo (ili neki slični "servis"), onda vam ne može ništa.

Ono što meni nije jasno, kako se kroz postupak prvo nije pribavilo povezanost IP adrese sa stvarnom adresom budući je to ključ cijele priče? I zar se ta sporna e-mail adresa sa koje su snimke poslane od trenutka slanja pa do danas više ni jedan jedini put nije upotrijebila?

Koji bi bio motiv njene lažne prijave prema vama? Ružan prekid?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ODO je u početku zatražilo od gmaila IP adresu i ostale podatke, no Google ih je odbio uz obrazloženje da takve podatke daju samo uz sudski nalog, zbog zaštite korisnika. 

To dali se ta sporna email adresa nakon toga ikada više upotrijebila, ja nemogu znati.

Motiv je ružan prekid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se IP adrese tiče, ona što je bila upotrebljena prije dvije godine, neće se ponoviti u budućnosti. Nakon običnog paljenja/gašenja modema, mijenja vam se IP adresa. Pretpostavljam da ova IP adresa u koju su dobili uvid putem naloga se u prethodnih 12 mjeseci koliko operater čuva podatke nije ponovno koristila jer je došlo do izmjene IP adrese. 

 

A kako operater čuva podatak 12 mjeseci, dobivena adresa se nije mogla komparirati sa ovima iz prethodnih 12 mjeseci što imaju dostupno u sustavu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da ne bi bilo štete da se provjeri je li e-mail adresa sa koje su slike poslane u upotrebi i dan-danas. Neće biti direktan dokaz, ali se može doći do osobe, koja je koristi. Ako je bila baš za jednokratnu upotrebu, onda nažalost ništa. Predložite sudu da zatraži taj podatak, pa neka vas odbije ako misli da nije relevantan.

Glede dokaza, slažem se s Ruby da bi, ukoliko ODO ne podastre dokaze, to trebalo ići u vašu korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili zbog krive procjene da je dokaza dovoljno i da postoji šansa za dobivanje osuđujuće presude ili zbog nedostatka profesionalne odgovornosti i hrabrosti da se na spis stavi oznaka a/a (tamo gdje nije moguće prikupiti više nikakve dokaze) prije podizanja optužnice...

To kreće od policije koja često pošalje kaznenu prijavu državnom odvjetništvu tek toliko da izbjegne bilo kakvu odgovornost donošenja odluke (mada je konačna odluka na DO-u koje vodi kazneni postupak, ali kriminalistička struka bi itekako trebala što o tome reći), preko državnog odvjetništva koje podiže optužnicu kad su već to dobili od policije tek toliko da izbjegnu odgovornost donošenja odluke o prekidu postupka, pa do sudova koji idu linijom manjeg otpora u dugotrajno suđenje, migriranje spisa od sutkinje/suca do sutkinje/suca i tako dalje. Brigo moja prijeđi na drugoga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, atomic95 je napisao:

A zašto uopće dolazi do podizanja optužnica kada manjka dokaza?

 

, drot13 je napisao:

Ili zbog krive procjene da je dokaza dovoljno

To kreće od policije koja često pošalje kaznenu prijavu državnom odvjetništvu tek toliko da izbjegne bilo kakvu odgovornost

preko državnog odvjetništva koje podiže optužnicu kad su već to dobili od policije tek toliko da izbjegnu odgovornost donošenja odluke

pa do sudova koji idu linijom manjeg otpora u dugotrajno suđenje

Brigo moja prijeđi na drugoga

 

, G-man je napisao:

I onda se, nažalost, znaju desiti situacije da u vrlo similarnim slučajevima, jedan sud osudi, a drugi oslobodi.

kako ste lijepo objasnili kako sistem funkcionira :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija