Jump to content

Izvanredni studij


John von der Butler

Preporučene objave

Dobar dan,

želim upisati studij na jednom fakultetu koji  zbog poslovnih i obiteljskih obaveza ne bih mogao  studirati kao redoviti student, a fakultet ne ustrojava izvanredni studij za niti jedan studijski program na preddiplomskoj razini . Za pomoć sam se obratio i fakultetu i Ministarstvu, nažalost bezuspješno. Fakultet kao argument zbog kojeg ne postoji izvanredni studij  navodi nedostatak kadra i nedostatak tehničkih mogućnosti - taj bi argument možda i bio  dijelom valjan kada bi na fakultetu postojao barem jedan izvanredni studij na navedenoj razini. Žalosno je što niti jedno sveučilište u Hrvatskoj za navedeni studij ne nudi mogućnost izvanrednog studiranja. Radi se o  humanističkom studiju.  Trebam li se pomiriti s činjenicom da je u Hrvatskoj studiranje omogućeno  isključivo maturantima? Da ne duljim, zanima me mogu li tužiti fakultet je mi uskraćuje pravo na obrazovanje ili nekim drugim pravnim postupkom zatražiti provjeru zakonitosti takve prakse?

Hvala i pozdrav,   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, upravo suprotno, osnivanje izvanrednih studija predviđeno je Bolonjskom deklaracijom samo što se taj dio zanemaruje, štoviše, smatralo se da će Deklaracija utjecati na porast  broja izvanrednih studenata. A što se tiče osnove, članak 66. Ustava RH jamči pravo na obrazovanje svima, pod jednakim uvjetima u skladu s vlastitim sposobnostima. Zanimalo me je li moguće i po kojoj osnovi ali nisam siguran, zato sam i postavio temu. Misli li netko drugačije? U svakom slučaju, Drot 13, hvala. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokušao sam doći do rasporeda, međutim još nije objavljen na web stranicama ili je objavljen na portalu za studente kojem nemam pristup. Otići ću za koji dan do faksa i tražiti raspored od referade. U razgovru s nekim bivšim studentima ssznao sam da su predavanja organizirana kroz jutro, a traju najkasnije do 5 sati popodne. Moje radno vrijeme je od 08.30- 16.30. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, onda je to praktički nemoguće izvesti (naime, pošto sustavi sveučilišta i HZMO-a nisu povezani, barem nisu bili, moguće je raditi i biti redovan student, a da Vas nitko zbog toga ne proziva, jer mislim da država blagonaklono gleda na to, s obzirom da svojim radom ipak doprinosite punjenju proračuna, ali ako je to vremenski neizvedivo, onda time ništa niste dobili).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se. Postoji još jedna otegotna okolnost, naime fakultet je u svom očitovanju naveo da mi ne može dozvoliti upis jer je studij osnovan kao redoviti sveučilišni studij te nije predviđen niti prilagođen osobama koje u punom obimu ne mogu pratiti nastavu. Ono s čime se ne mirim je činjenica da je Statutom predviđena mogućnost osnivanja izvanrednih studija, kao i mogućnost financiranja istih putem sponzorstva, donacija i iz nenamjenskih sredstava Ministarstva, a sveučilišta se automatizmom u cijelosti financiraju potonjim, dok akademska zajednica uopće ne razmišlja o nedostatku izvanrednih studija. Živimo u digitalnom dobu, u Europi i svijetu u porastu su on line studiji, upravo prilagođeni zaposlenima dok su izvanredni studiji uobičajeni. Kod nas je čini se moguće izvanredno studirati jedino ekonomiju i pravo. Žalosno ali istinito, miljama smo daleko od europskog standarda, a svima ostalima očito nije stalo da išta promijene. 

uređeno: od John von der Butler
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ruby_Danderfluff, mislite li da imam osnove za tužbu(naravno to mi je zadnja opcija), ili  neki drugi pravni posupak kojim čiji bi ishod bio da dotični fakultet, a onda i svi drugi fakulteti krenu osnivati  izvanredne studije? Svjestan sam dugotrajnosti postupaka u RH, ali ostaje činjenica da mi je uskraćen upis. Već se pripremam za polaganje državne mature za slučaj da će se stvari promijene od iduće akadamske godine (iako je malo vjerojatno da hoće) ali eto, nada umire zadnja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mislim da nemate pravni postupak u okviru kojega biste ostvarili pravo na pravnu zaštitu - koji biste institut koristili? Građansku parnicu radi naknade štete jer Vam je onemogućen upis? Nije Vam onemogućen. Kazneni, prekršajni, upravni spor? Ne mogu zamisliti vrstu pravnog postupka koji bi doveo do toga. Mislim da možete pisati dopise fakultetu, možete lobirati kod fakulteta i sveučilišta, ali mislim da je to to. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, John von der Butler je napisao:
  •  



  •  
 

 

Upravo o tome se radi, ne znam koji bih institut koristio i bi li uopće išao toliko daleko jer sam svjestan dugotrajnosti postupaka (nisam pravnik), ali me zanimaju mišljenja pravnika. Cilj mi je "natjerati" fakultete da počnu osnivati izvanredne studije ili barem uvedu kvote za izvanredne studente jer je nevjerojatno (barem meni), da ne postoje. Želim studirati, a ne mogu, jer izv. studij ne postoji. Upravni spor, možda? Pisao sam saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu čekam odgovor pa ću odlučiti što i kako dalje. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , John von der Butler je napisao:

Hm, u redu. Dakle, teško ću išta postići nekim pravnim postupkom. Ostaje mi čekati odgovor Odbora. Iskreno, činjenica da je sve skupa puno ograničenja, umara. :(

 

Da, shvaćate problem. Da fakultet donese odluku kojom se Vama zabranjuje ili odbija upis na fakultet, onda biste protiv takve odluke mogli uložiti žalbu i zatim pokrenuti upravni spor. Međutim, Vama ne bi bio odbijen zahtjev za upis na fakultet, Vi biste bili primljeni, samo što ne biste mogli izvršavati akademske obveze jer radite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija