Jump to content

naknada štete u upravnom sporu


zao

Preporučene objave

Kako ostvariti naknadu štete u upravnom sporu ili je to "nemoguća misija"? Redovito mi se događa ignoriranje javnih tijela na moje zahtjeve, nakon čega sam prisiljen voditi upravni spor gdje im je jedina sankcija da Upravni sud odredi donošenje rješenja, a da moj zahtjev za naknadom (materijalne i nematerijalne) štete odbije kao neosnovan s uputom da to pravo mogu ostvari u građanskoj parnici. Ima li netko slična iskustva?

Jedan zanimljiv link na tu temu.  https://hrcak.srce.hr/file/152575

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naknada štete zbog šutnje uprave? Morali biste pokrenuti zasebnu građansku parnicu (u Vašem konkretnom slučaju, gdje ste već upućeni u parnicu), ali biste u njoj morali i jasno iznijeti koja Vam je šteta nastala (npr. zato što upravno tijelo nije navrijeme izdalo neku potvrdu, izgubili ste financiranje za koje Vam je ta potvrda trebala i sl.), međutim, nisam sigurna da bi šteta samo zbog duševnih bolova bila prihvaćena.

Što se tiče zahtjeva za naknadu štete unutar upravnog spora, on se, kao i u kaznenom postupku, vjerojatno tretira kao adhezijski, odnosno sporedan, pa će sud raspravljati o njemu samo ako je jasan, dobro dokumentiran i ako njegovo dokazivanje ne bi previše oduljilo postupak, odnosno ako ne bi umanjilo svrhu zbog koje postoji upravno sudovanje, a to je rješavanje o postupanju upravnih tijela i njihovoj zakonitosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravni sud je presudom odbio moj (drugi) zahtjev za naknadom materijalne i nematerijalne štete kao neosnovan, ali nije NAPISMENO prihvatio moj (prvi) tužbeni zahtjev kojim sam, između ostalog tražio i donošenje rješenja od javnoga tijela, nego je samo naložio (tom javnom tijelu) da donese rješenje. Tako proizlazi da javno tijelo može, bez ikakvih sankcija više od godinu dana otezati sa donošenjem rješenja (jer šta njima predstavlja gubitak jednog pravnog spora...). NAPOMENA: prvim tužbenim zahtjevom sam tražio i postupanje javnog tijela, jer oni se godinu dana uopće nisu očitovali na moj zahtjev (a kamoli da su izdali rješenje)., a onda su, zaprimivši moju tužbu izdali obično obavještenje, a kad sam ja zatražio donošenje rješenja javno tijelo me je kao "obavijestilo da je predmet na Upravnom sudu", što je opet bila izlika da ne donesu rješenje.

Dakle, NEZAKONITIM nepostipanjem javnog tijela ja sam bio godinu dana uskraćen u zaštiti svog pravnog interesa, pa bi bilo pravično da mi isplate i nekakvu naknadu..... imam li ikakve šanse u žalbi Visokom upravnom sudu ili je jedini način građanska parnica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija