Jump to content
zao

naknada štete u upravnom sporu

Preporučene objave

zao    3

Kako ostvariti naknadu štete u upravnom sporu ili je to "nemoguća misija"? Redovito mi se događa ignoriranje javnih tijela na moje zahtjeve, nakon čega sam prisiljen voditi upravni spor gdje im je jedina sankcija da Upravni sud odredi donošenje rješenja, a da moj zahtjev za naknadom (materijalne i nematerijalne) štete odbije kao neosnovan s uputom da to pravo mogu ostvari u građanskoj parnici. Ima li netko slična iskustva?

Jedan zanimljiv link na tu temu.  https://hrcak.srce.hr/file/152575

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naknada štete zbog šutnje uprave? Morali biste pokrenuti zasebnu građansku parnicu (u Vašem konkretnom slučaju, gdje ste već upućeni u parnicu), ali biste u njoj morali i jasno iznijeti koja Vam je šteta nastala (npr. zato što upravno tijelo nije navrijeme izdalo neku potvrdu, izgubili ste financiranje za koje Vam je ta potvrda trebala i sl.), međutim, nisam sigurna da bi šteta samo zbog duševnih bolova bila prihvaćena.

Što se tiče zahtjeva za naknadu štete unutar upravnog spora, on se, kao i u kaznenom postupku, vjerojatno tretira kao adhezijski, odnosno sporedan, pa će sud raspravljati o njemu samo ako je jasan, dobro dokumentiran i ako njegovo dokazivanje ne bi previše oduljilo postupak, odnosno ako ne bi umanjilo svrhu zbog koje postoji upravno sudovanje, a to je rješavanje o postupanju upravnih tijela i njihovoj zakonitosti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
zao    3

Upravni sud je presudom odbio moj (drugi) zahtjev za naknadom materijalne i nematerijalne štete kao neosnovan, ali nije NAPISMENO prihvatio moj (prvi) tužbeni zahtjev kojim sam, između ostalog tražio i donošenje rješenja od javnoga tijela, nego je samo naložio (tom javnom tijelu) da donese rješenje. Tako proizlazi da javno tijelo može, bez ikakvih sankcija više od godinu dana otezati sa donošenjem rješenja (jer šta njima predstavlja gubitak jednog pravnog spora...). NAPOMENA: prvim tužbenim zahtjevom sam tražio i postupanje javnog tijela, jer oni se godinu dana uopće nisu očitovali na moj zahtjev (a kamoli da su izdali rješenje)., a onda su, zaprimivši moju tužbu izdali obično obavještenje, a kad sam ja zatražio donošenje rješenja javno tijelo me je kao "obavijestilo da je predmet na Upravnom sudu", što je opet bila izlika da ne donesu rješenje.

Dakle, NEZAKONITIM nepostipanjem javnog tijela ja sam bio godinu dana uskraćen u zaštiti svog pravnog interesa, pa bi bilo pravično da mi isplate i nekakvu naknadu..... imam li ikakve šanse u žalbi Visokom upravnom sudu ili je jedini način građanska parnica?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×