Jump to content

Odvjetnicka megalomanija ili skromnost


anonimno

Preporučene objave

Odvjetnička megalomanija ili skromnost

Za pet rasprava o istom predmetu odvjetnik u Hrvatskoj dobit će pet puta naknadu. Njemački odvjetnik dobit će je samo jednom pa će mu biti u interesu da rasprava završi što prije

Čitajući nedavno razmišljanja o odvjetničkim tarifama jednog poznatog odvjetnika, nisam mogao da se i sam ne osvrnem na tu, u posljednje vrijeme, izuzetno popularnu temu. Tim više što godinama govorim o enormnim iznosima odvjetničkih usluga i prijekoj potrebi da se ostvari pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Nažalost, početkom srpnja 2004. godine na snagu su stupile Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. Istina je da se godinama prije toga nisu mijenjale, no istina je i da je upravo u tim godinama stotine tisuća radnika izgubilo radna mjesta, ostalo bez plaća, novca za elementarnu egzistenciju a da su im, istodobno, narušena ili uskraćena prava po različitim osnovama koja sudskim putem, uz angažiranje odvjetnika, teško mogu financijski podnijeti.

Astronomsko poskupljenje odvjetničkih usluga, kojim su cijene odvjetničkih satnica povećane sa 40 na 500 kuna, a cijena obrana, primjerice, u kaznenim postupcima sa 200 kuna na vrtoglave iznose od po nekoliko tisuća kuna, prelila je čašu ogorčenja hrvatskih građana i sindikata.

Sindikati su još od bivše ministrice zatražili da se preispita cijena odvjetničke satnice te spriječi povreda osnovnih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, među kojima je i pravo na pravnu zaštitu u razumnom roku i uz razumnu cijenu. Suprotstavili smo se namjeri da se pravosuđe u mladoj hrvatskoj državi stavi u službu interesnih lobija za osiguravanje njihovih materijalnih i političkih privilegija.

Zatražili smo i mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o tadašnjem prijedlogu izmjena i dopuna Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. U odgovoru koji smo dobili, među ostalim, jasno se navodi: »Prema saznanjima Agencije, hrvatski model određivanja cijena odvjetničkih usluga ne poznaje niti jedan europski sustav. Uvidom u pravnu praksu drugih zemalja Agencija je utvrdila da postoje dva osnovna modela određivanja odvjetničkih tarifa. Prvi model prisutan u većini pravnih sustava zemalja članica EU, određuje slobodno ugovaranje nagrade između odvjetnika i stranke. U tom slučaju odvjetnička nagrada utvrđuje se prema točno utvrđenim kriterijima kao što su specijalizacija odvjetnika, hitnost postupka, kvaliteta rada, njegovo iskustvo, vrsta postupka, nadležnost suda, vrijednost predmeta spora i slično. Drugi je način da se naknade fiksno utvrđuju tarifom. Međutim, tarifu ne donosi odvjetnička komora, već se određuje zakonom ili uredbom ministarstva pravosuđa«.

Na primjer, visinu odvjetničke tarife Slovačka vezuje uz prosječno primanje zaposlenika u gospodarstvu iz prethodne kalendarske godine.

Na zahtjev sindikata, i Ministarstvo pravosuđa izradilo je Komparativni prikaz odvjetničkih tarifa u Republici Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje EU. Iz te analize vidljivo je da odvjetnički sat u Hrvatskoj iznosi 500 kuna, a u Sloveniji 340. Najviša naknada odvjetniku u jednom postupku u Hrvatskoj je 100 tisuća kuna. U Sloveniji je deset puta niža. U Češkoj i Sloveniji tarifu donosi odvjetnička komora u suglasnosti s ministarstvom pravosuđa. U Francuskoj je donosi glavna skupština Nacionalnog vijeća, dok je u Njemačkoj propisana saveznom uredbom o naknadi za odvjetničke usluge.

U Hrvatskoj ne postoji zakon o odvjetničkim tarifama, već odvjetnici cijene svojih usluga uređuju samostalno. K tome, zakonodavac im je osigurao monopol u davanju pravnih savjeta i zastupanju pred sudovima. Postojeći tarifni sustav potiče i sukob interesa jer su odvjetnici u Hrvatskoj posebno plaćeni za svaku raspravu i podnesak na sud pa im je u interesu odugovlačiti sudske postupke. Na sličan način su i suci zakonom pošteđeni kritike javnosti. Odvjetnička tarifa trebala bi se naplaćivati prema fazama u sudskom postupku, po uzoru na njemački zakon. Naime za pet rasprava o istom predmetu odvjetnik u Hrvatskoj dobit će pet puta naknadu. Njemački odvjetnik dobit će naknadu samo jednom, pa će mu biti u interesu da rasprava završi što prije.

Još u lipnju 2004. URSH je pokrenuo inicijativu za donošenje zakona o odvjetničkoj tarifi i određivanje prava na besplatnu pravnu pomoć. Tu inicijativu obnovili smo ovih dana uputivši je Vladi RH i Ministarstvu pravosuđa. Baš kao i sindikati, i pučki je pravobranitelj ovih dana upozorio na neprimjereno visoku odvjetničku tarifu, neprimjeren način obračuna, nedostupnost pravne pomoći te pozvao na hitno donošenje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći za što treba osigurati proračunska sredstva već za iduću godinu.

Zakon o odvjetničkoj tarifi koji imaju zemlje Unije, preduvjet je postojanja socijalno-pravne države. Sukladno tom zakonu i etičkim pravilima, odvjetnik bi težio što bržem zaključivanju spora u interesu svoje stranke i pravosuđa.

Ako uvaženi odvjetnik s početka priče pročita ovaj skromni uradak, vjerujem da će tada možda spoznati kako povećanje tarifa pogađa najviše siromašne radnike i umirovljenike, sve one koji zarađuju prosječnu plaću pa nemaju pravo na besplatnu pravnu pomoć koju im komora određuje te da pojedinci moraju odustati od traženja pravde jer im je zbog skupoće pravda nedostupna.

Posebno je važno da uvaženi odvjetnik spozna kako sindikalni zastupnici radnika tj. pravnici ne mogu naplatiti troškove suda kao odvjetnici jer na to nemaju pravo.

I dok čekamo razboritost Vlade RH i Ministarstva pravosuđa da stanu na kraj nepravdi, nerealno visoke i nimalo socijalne cijene odvjetničkih usluga ostaju naša realnost.

Boris Kunst

predsjednik URSH-a i Glasa HR

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poets of the fall

 

"And we keep driving into the night

it's a late goodbye, such a late goodbye

and we keep driving into the night

it's a late goodbye

 

the devil grins from ear to ear when he sees the hand he's dealt us

points at your flaming hair, and then we're playing hide and seek

I can't breathe easy here, less our trail's gone cold behind us

till' in the john mirror you stare at yourself grown old and weak

 

and we keep driving into the night

it's a late goodbye, such a late goodbye...".

 

 

 

;-);-);-);-);-);-);-);-);-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Astronomsko poskupljenje odvjetničkih usluga, kojim su cijene odvjetničkih satnica povećane sa 40 na 500 kuna

 

Na zahtjev sindikata, i Ministarstvo pravosuđa izradilo je Komparativni prikaz odvjetničkih tarifa u Republici Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje EU. Iz te analize vidljivo je da odvjetnički sat u Hrvatskoj iznosi 500 kuna

 

Najlakse trkeljat, tko bi se zamarao citanjem tarife.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ili: Zasto sindikati imaju problema s odvjetnickim tarifama?

 

Radnike u radnim sporovima MOGU zastupati pravnici sinidikata. Zasto radnici u velikoj vecini slucajeva ipak biraju odvjetnike i to, kako nas salonski sindikalisti hoce uvjeriti javnost, po lihvarskim tarifama?

 

Radnik koji dobije spor ima pravo na naknadu troskova postupka. Ukljucivo i odvjetnicku nagradu i troskove, i to bas po the Tarifi.

 

Za one koji zele znati vise

 

Pitanja i odgovori:

 

Q: Gdje je problem?

A. Radnici ne mogu financirati spor jer nemaju novaca, a sporovi dugo traju.

 

Q: Zasto sporovi dugo traju?

A. Ponudjeni odgovori:

a) Jer odvjetnici razvlace sporove?

b) Jer sudovi sporo rade?

c) Jer su sindikati iscrpili sva sredstva koja su im na raspolaganju da sporovi krace traju?

 

Q: Ako radnici ne mogu financiratio sporove, zasto biraju odvjetnike, a ne sindikalne pravnike kao svoje zastupnike?

A. Odgovor ocekujemo od g. Kunsta.

 

Q: Sto je sindikat poduzeo da poboljsa materijalni polozaj radnika?

A. Ponudjeni odgovori:

a) NIsta?

b) Izveo je uspjesnu akciju okupiranja Tvornice duhana Zagreb i rijesio sve probleme radnicke klase?

c) Osnovao je fond za kreditiranje radnika kojima je potrebna pravna pomoc na jednostavnom principu: Uplatis svake godine nekoliko kuna, kad ti trebaju novci dobijes kredu, vratis kad ti sud dosudi ono ste te pripada? Ako ti sud ne dosudi vracas kredu iz svog dzepa jer nisi bio u pravu (ma koliko oni sutjeli o tome).

 

Pozdrav iz Kanfanara.

 

:-o:-o:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radni sporovi su 500 kn po radnji, a ako je tuzba zbog isplate ne prelazi preko tisucu kuna po radnji, a moze se dogovoriti po uspjehu u sporu.

 

nemojte pretjerivati. tarife nisu velike.

 

smatram dobar prijedlog da se plate samo radnje za tuzbu, jedno rociste, sastav eventualne zalbe i trosak prijevoza, kopiranja, postanskih usluga.

to je poticaj i za odvjetnike da ubrzaju parnice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću malo laički..

Prosječna cijena podneska je oko 500 kn. Odvjetnik ponekad treba i sat dva vremena za taj podnesak, a ponekad i daleko više vremena. Naravno da neki odvjetnici koji su specijalizirani za određena prava, trebaju i manje vremena.

 

Neki dan mi je bio majstor (vodoinstalater), postavljao sam novi bojler na struju. Radio je pun sat vremena i uzeo mi je 320 kn. Susjedu su dva majstora postavljali stiropor(izolacija) na kuću, imali su i svoju skelu. Radili su pet dana po 8-10 sati. Bilo je 130 kvadrata. Cijena po kvadratu sa završnom obradom je 60 kn (samo rad, ruke). Uzeli su za pet dana 7800kn. Preračunajte to u mjesečnu plaću pa ćete vidjeti kolika je to plaća.

 

Gospodo draga, ovdje se radi o odvjetničkom poslu, stručnom, mukotrpnom, odgovornom poslu... i naravno da takve stvari ne mogu biti jeftine. A i nemate baš svaki dan u životu sudske sporove.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebalo bi tebe laički u tu tvoju šuplju kantu koju vučeš na ramenima!

 

Kao fasade i bojleri se popravljaju baš svaki dan.

 

Odvjetnik ne mora biti stručan,u pravilu i nije, jer kvalitetu njegovog rada nitko ne kontrolira osim stranke kad joj ovaj lupi troškovnik nakon 20 godina nerada.

 

A i baš iz zadnjih par slučajeva (Magaš) vidimo kako super oni rade.

 

Ajde ti u prdekanu...

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom žitu ima kukolja.

 

Usporedbe su postavljene kako bi dočarali da odvjetnici i nisu tako skupi kako se priča. Želite li znati koliko košta sat rada privatnog kirurga, koliko košta arhitetski projekt, znate li cijenu projekta plinskog priključka, ili kada ti frajer daje atest za podrum koji košta 600 eura..., i da ne nabrajam.

 

U ovoj državi je sve skupo, proporcionalno plaćama. Samo što je problem naroda, što misli da su odvjetničke usluge neka socijalna kategorija.. Davno je ovaj narod imao prava.... al, to je upravo on birao.. i zato sada nemojte da kukate. Kada vam je teško, vičite Franjo, Franjo..

A tebi fantomu jedan bih preporučio da se kulturnije izražavaš.... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ima jedna lijepa priča, i istinita, o dva prijatelja koji upišu fakultet, jedan ekonomiju, a drugi pravo. U težinu studiranja bolje niti da ne ulazim. I završe oni tako, ekonomista se zaposli i pripravnički mu traje od 6 mjeseci do 1 godine i početna plaća u dobroj firmi mu iznosi netto 4.500 kn. Pravnik se zaposli i pripravnički mu traje 3 godine + pravosudni ispit, a početna plaća propisana komorom mu iznosi netto 3.400 kn. I tako ekonomista za 3 godine koliko radi u firmi ima mogućnost napredovanja do neke izvršne funkcije (ako je kvalitetan), a pravnik (sada odvjetnik) je tek na početku karijere i problema.

 

Ekonomista radi u firmi i već sada se ne mora brinuti, jer ga firma pokriva sa plaćama i doprinosima dok pravnik smišlja kako da nađe prostor (ako nema izbora), skupi stranke, plaća osiguranje u HOK-u, odgovara svom svojom osobnom imovinom (u nekim slućajevima odv. društva) i da ne nabrajam dalje.

 

Bitno je za istaknuti, a ne želeći omalovažavati druge struke, da je dugotrajniji i intelektualno naporniji put da bi se postalo odvjetnik nego što to neki mislili ili im se to činilo obzirom da danas svi misle da su u stanju voditi parnice i sastavljati ugovore na kavi i onako hipotetički. Pa onako hipotetički bi svi i mogli i zašiti nekom ranu, promijeniti zadnju osovinu na MAN kamionu, izvaditi umnjak ili pak voditi veliku firmu.

 

Dužnost mi je da stanem u obranu struke sa sljedećim argumentima :

 

1) suci, odvjetnici i liječnici i slične struke su se prije udruživale u nešto slično obrtničkim cehovima i slovili su za ugledne ljude u društvu (tako je bilo prije, a i danas je tako vani), a u skladu s time su i dobro zarađivali

 

2) isti, da ih gore ne nabrajam, ipak odlučuju o nekim krucijalnim stvarima, kao život, prava, i zaštita istih

 

3) uz sva nabrajanja stranih tarifa u stranim zemljama, nisam stekao dojam da i vani loše žive pa pretpostavljam da postoji neki razlog koji da bi se uzeo u obzir zahtjeva malo pomniju analizu

 

4) uspoređujući sa drugim zanimanjima, primjerice ovlašteni servisi prosječnih automobila (Renault, Ford, Seat...) naplaćuju radni sat od 150 - 200 kn + PDV

 

5) danas se ljudi sude od ozbiljnih stvari do kojekakvih bedastoća pa smatram da ako zatrpavaju sudove sa glupostima da im se to i treba naplatiti, pa će doista razmisliti prije nego će se upuštati u eksperimente pa onda odugovlaćiti postupke svojim nepojavljivanjima na sudu i slićnim akcijama

 

6) također postoje postupci mirenja koji su daleko prihvatljiviji cijenom, pa neka pokušaju

 

7) sukladno ZPP-u zna se na koga padaju troškovi postupka

 

I tako dalje, i dalje...

 

Zaključno, od rimljana do danas su u društvu postojala zanimanja i zvanja koja su zbog nekih objektivnih razloga donosila bolje prihode od drugih, a to što su danas zahvaljujući pojedincima (Marinović) u percepciji društva pala na niske grane nije problem svih koji se bave tim poslom.

 

Ako većina misli da je to samo tako, preporučio bi da krenu studirat pravo i medicinu (danas aktualna sa negativnim konotacijama), odrade kao liječnici 10 godina školovanja, suci viših sudova od 8- 15 godina, pa se vidimo na sudu ili u bolnici.

 

Dapače, povečanjem bi se stvorila dodatna konkurencija na tržištu, a koja je pozitivna sa više aspekata, pa bi to možda dovelo i do smanjenja cijena.

 

Samo naprijed !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija