Jump to content

razvod i kredit


pitanje.pitanje

Preporučene objave

Molim pomoć ako netko zna.

U tijeku je razvod braka.

Suprug je odselio prije par mjeseci i promijenio prebivalište.

Saznajem da je prije mjesec dana otvorio kredit na 120 000 kn.

S obzirom na to da još nije sazvano ročište i tko zna kada će nas sud razvesti, mogu li ja odgovarati za taj njegov kredit ukoliko on to neće vraćati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, jer su to posve različiti postupci - za razvod braka i za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine. A bračna stečevina je samo ona imovina koja je stečena radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili koja potječe iz te imovine. A Vaša bračna zajednica je prestala napuštanjem zajedničkog domaćinstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na odgovoru.

Rekao mi je da mu mogu soli staviti na rep što se tiče alimentacije jer mu je rata kredita tako velika da neće ostati za alimentaciju (za sada ne daje ništa za djecu) i da me čeka iznenađenje kada prestane plaćati rate kredita jer da nema veze što više ne živimo skupa jer smo još uvijek u braku i da ću vraćati i taj kredit umjesto njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , pitanje.pitanje je napisao:

...Rekao mi je da mu mogu soli staviti na rep što se tiče alimentacije jer mu je rata kredita tako velika da neće ostati za alimentaciju (za sada ne daje ništa za djecu)...

Uzdržavanje djeteta ima prioritet naplate ispred svih ostalih potraživanja, pa i potraživanja naplate rata kredita...

prije 4 sati , pitanje.pitanje je napisao:

....da me čeka iznenađenje kada prestane plaćati rate kredita jer da nema veze što više ne živimo skupa jer smo još uvijek u braku i da ću vraćati i taj kredit umjesto njega....

Nemoguće, povratak (otplata) kredita koji je on podigao nakon prestanka postojanja bračne zajednice je izričito njegova obveza, Vi sa tim kreditom nemate ništa, kao što Vam je napisala i poštovana Borbena7..

Uglavnom, nemate se čega plašiti, to su samo njegova nagađanja, da ne rečem, "zaplašivanja" Vas kako nebi išli u ostvarivanja prava zajedničkog Vam djeteta/djece...

Sretno...!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , pitanje.pitanje je napisao:

Hvala Vam puno na odgovorima  Borbena i Željac.

Rekla mi je odvjetnica da ne brinem, da priča gluposti, ali mi nije objasnila kao vi, nisam imala mira. Puno Vam hvala.

Dobro Vam je rekla Vaša odvjetnica, kao što Vam sugerira poštovana borbena7, nemojte se dati uznemiravati, živite dalje normalnim životom, ne bazirajte se na takve njegove "izaprane priče", neka priča što hoće, a Vi se usredotočite na novi početak i novi život bez njega u kojem Vam i ja, kao i poštovana borbena7, želim svako dobro i puno sreće..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Opet ja. Nažalost opet trebam pomoć.

Održana je rasprava za privremenu mjeru za koju mi je odvjetnica rekla da ne trebam dolaziti jer nije predviđeno raspravljanje taj dan. Dobro da sam došla jer je bilo raspravljanje. Nisam imala nikakve papire sa sobom jer sam došla jer me zanimalo kako to izgleda na sudu. Odvjetnica nije došla nego je poslala vježbenicu koja je tražila kratki rok za očitovanje pismenim putem. Onda je odvjetnica bila bolesna, sada je na putu. Od onda je prošlo 2 tjedna. Koliko traje taj kratki rok za očitovanje? Što ako je već prošao? Ako nije, smijem li ja sama napisati odgovor? O pravu ne znam ništa i ne znam kako se išta pravno piše pa ako ja napišem i predam, može li to sud odbaciti jer nije napisano u dobroj formi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, to Vam treba pisati u zapisniku sa ročišta koliki rok je sutkinja odredila Vašoj odvjetnici za očitovanje, najbolje da kontaktirate Vašu odvjetnicu i da vidite koliki rok za pisano očitovanje je dobila, smatram da Vaša odvjetnica neće propustiti taj rok i da nemate mjesta zabrinutosti, no, svejedno, najbolje da kontaktirate svoju odvjetnicu kako bi "mirno spavali"..

Sretno Vam..!   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda nemate brige, kad sutkinja dobije pismeno očitovanje od Vaše odvjetnice, donijeti će privremenu odluku do konačnog rješenja postupka, koju će poslati Vašoj odvjetnici, možda i Vama, kao i obavijest (poziv) o sljedećem ročištu, kontaktirajte Vašu odvjetnicu i mirno spavajte...

Sretno Vam još jednom...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Željko, svaki put me spasite od živčanog sloma. Neizmjerno sam Vam zahvalna. Bila sam u strahu da je kratki rok 8 dana i što ako ne odgovorimo. Sada mi je odmah  lakše jer sam ja shvatila da će sudkinja donijeti mjeru bez našeg očitovanja ako se ne javimo u tom "kratkom" roku, a nisam shvatila da ako ne piše koliki je da je onda neodređen. Mislila sam da to piše u nekom zakonu, ali nisam uspjela naći u kojem. Hvala Vam puno još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To me i brine. Nigdje u zapisniku ne piše da je sudkinja odobrila. Samo je napisala rečenicu da pun. protustranke moli kratki rok za očitovanje. Vježbenica je rekla da sudkinja može donijeti mjeru i bez našeg očitovanja, a odvjetnica je na putu i ne mogu je pitati. Zato sam i mislila da sama napišem odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je tako i ako smatrate da je to očitovanje bitno za ishod postupka i donošenje privremene odluke, stupite u kontakt sa vježbenicom da se ona očituje, na kraju krajeva, ona je i zatražila vrijeme za očitovanje, ili Vi to sami učinite, no, ipak sam mišljenja da to neće utjecati na donošenje privremene odluke.. 

Sretno Vam još jednom i držite se...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Opet ja i opet mi odvjetnica na godišnjem. Upomoć! Saznala sam po pozivu iz CZSS da je donesena Privremena mjera koja nije stigla ni meni ni mojoj odvjetnici. Odjurila sam na sud i tamo su mi rekli da su rješenje poslali mojoj bivšoj odvjetnici mada je sa mnom na ročištu bila moja nova odvjetnica i mada je u spisu i obavijest sudu tko je moja nova odvjetnica i punomoć novoj odvjetnici i zahtjev da sva pismena od sada na dalje šalju novoj odvjetnici. Da stvar bude bizarnija, u Rješenju je sudkinja napisala da je mene na ročištu zastupala moja bivša odvjetnica. Da sve bude još gore, na sudu su mi rekli da je danas zadnji rok žalbe i neka pišem sama kako znam i umijem i pošaljem to poštom jer da će se računati datum s koverte od pošte ako bude današnji. Što da radim? Nazvala sam bivšu odvjetnicu i ona se kune da njoj ništa nije stiglo. Na sudu su mi rekli da su to njoj stavili u sandučić i da hitno predam sudu zahtjev da sve šalju mojoj novoj odvjetnici. Ja o pravu pojma nemam?! Što da napišem u tu žalbu? Je l mogu napisati da tražim poništenje rješenja zbog toga što su napisali krivu odvjetnicu u rješenje i poslali papire krivoj odvjetnici i njoj poslali rješenje? Ja ću poludit! Hvala Vam svima na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 31 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Da sve bude još gore, na sudu su mi rekli da je danas zadnji rok žalbe i neka pišem sama kako znam i umijem i pošaljem to poštom jer da će se računati datum s koverte od pošte ako bude današnji.

Ako je ovako kako navodite, tada nema razloga za paniku. Pogreška suda nije Vaš problem. Ako je iz spisa jasno da Vas zastupa x.y. odvjetnica, tada se rok za žalbu računa od prvog idućeg dana od kada je ona primila odluku. Ili ako ste Vi danas preuzeli osobno odluku, tada rok za žalbu teče od sutra. Uručenje odluke pogrešnom punomoćniku za Vas nema nikakve pravne posljedice.

Prije 34 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Je l mogu napisati da tražim poništenje rješenja zbog toga što su napisali krivu odvjetnicu u rješenje i poslali papire krivoj odvjetnici i njoj poslali rješenje

Ovo nije razlog za žalbu na odluku. Jeste li zadovoljni odlukom o privremenoj mjeri ili bi se na nju u pogledu nečega žalili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Borbena. Hvala Vam puno. Ja ne mogu doći k sebi od šoka. Znači predan je u spis još prije par mjeseci podnesak s punomoći i molbom da se od sada na dalje šalju sva pismena novoj odvjetnici. Gospodin u pisarnici mi nije znao objaniti zašto šalju krivoj odvjetnici s obzirom na to da je u spisu i podnesak i punomoć pa mi je rekao da odmah sutra donesem na sud da zahtijevam da sve šalju mojoj novoj odvjetnici. On je provjerio u računalu i tamo je vidio da se sve vodi na staru odvjetnicu. Moja nova odvjetnica je u petak pregledala poštu i tamo nije bilo ničega i prijavila je kolektivni godišnji i oni su sada na godišnjem od ovog ponedjeljka. Ja nisam preuzela ništa nego su mi dali da slikam spis. To se računa pod preuzimanje ili ne? Ja sutra moram u CZSS na razgovor, je l se to smatra preuzimanjem tog rješenja ako mi ga one kopiraju tamo? Hvala Vam puno draga Borbena. Odmah mi je lakše.

Mjera mi ne odgovara jer je sudkinja u potpunosti ignorirala sve naše podneske i nije ih jednom rječju spomenula u rješenju već samo sve od druge strane pa se zato želim žaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Znači predan je u spis još prije par mjeseci podnesak s punomoći i molbom da se od sada na dalje šalju sva pismena novoj odvjetnici.

To je dovoljno, Vi ste svoje odradili.

Prije 4 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Gospodin u pisarnici mi nije znao objaniti zašto šalju krivoj odvjetnici s obzirom na to da je u spisu i podnesak i punomoć pa mi je rekao da odmah sutra donesem na sud da zahtijevam da sve šalju mojoj novoj odvjetnici. On je provjerio u računalu i tamo je vidio da se sve vodi na staru odvjetnicu.

Nije Vam želio reći da je netko propustio ažurirati podatke u eSpisu, a to nije Vaš problem, kao ni Vaš propust. Nemate razloga za slanjem ponovnih pismena, Vi ste svoje odradili, sve je u spisu.

Prije 6 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Ja nisam preuzela ništa nego su mi dali da slikam spis. To se računa pod preuzimanje ili ne?

Ne, ako niste nigdje potpisali da ste taj i taj dan preuzeli točno to određeno pismeno.

Prije 7 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Ja sutra moram u CZSS na razgovor, je l se to smatra preuzimanjem tog rješenja ako mi ga one kopiraju tamo?

Ne, jer Vam oni uručuju tuđu odluku. Samo Vam je sud ovlašten službenim putem uručiti svoju odluku da se ista ima smatrati uredno dostavljena. 

Prije 8 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Mjera mi ne odgovara jer je sudkinja u potpunosti ignorirala sve naše podneske i nije ih jednom rječju spomenula u rješenju već samo sve od druge strane pa se zato želim žaliti.

U tom slučaju mirujte po pitanju suda - nikakvi podnesci i odlasci tamo na sud da bi osobno preuzeli odluku, čekajte povratak svoje odvjetnice, pa neka ona preuzme odluku i neka rok za žalbu teče od njenog preuzimanja, tako da ima vremena za kvalitetnu pripremu žalbe. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što ako je to preuzela bivša odvjetnica i ako po tome istekne rok za žalbu? Ili se to ne  računa?

Znači da uopće ne idem na sud nositi podnesak sutra da šalju krivoj odvjetnici?

Kako će to onda preuzeti moja odvjetnica? Doći tamo pa tražiti da joj daju duplikat?

Oprostite na gnjavaži, ali van sebe sam jer su mi u CZSS rekli da se njih ne tiče što ja nisam dobila tu mjeru jer da su je oni dobili i da je na snazi odmah i da moram postupati po njoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, pitanje.pitanje je napisao:

A što ako je to preuzela bivša odvjetnica i ako po tome istekne rok za žalbu? Ili se to ne  računa?

Preuzela ili ne, pravne posljedice za Vas su iste tj. nema ih. Bivša odvjetnica u postupku ima jednake ovlasti kao i npr. ja osobno. Tako da Vas to ne treba brinuti.

Prije 2 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Znači da uopće ne idem na sud nositi podnesak sutra da šalju krivoj odvjetnici?

Nemojte, nema žurbe, ionako Vam odluka ne ide u prilog, a odvjetnica je na godišnjem odmoru.

Prije 3 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Kako će to onda preuzeti moja odvjetnica? Doći tamo pa tražiti da joj daju duplikat?

Provjeriti će kroz eSpis ima li kakvih odluka, pa ukoliko vidi da ima, tražit će dostavu iste ili će je osobno preuzeti.

Prije 4 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Oprostite na gnjavaži, ali van sebe sam jer su mi u CZSS rekli da se njih ne tiče što ja nisam dobila tu mjeru jer da su je oni dobili i da je na snazi odmah i da moram postupati po njoj.

Ne može Vas obvezivati nešto za što nemate saznanja. Postoji način kako i kome se dostavljanju pismena u postupku, a to vrijedi i za Vas. Sada ovisi o sadržaju privremene mjere, u svakom slučaju nemojte se opirati u postupanju pred CZSS, već radije pričekajte i iskoristite pravne lijekove koji su Vam na raspolaganju, kada se odluka službeno preuzme i kada Vam se odvjetnica vrati sa godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U rješenju piše da žalba protiv rješenja ne odgađa njegovu provedbu.

U CZSS kažu da sam dužna doći na razgovor sutra i predati djecu preko vikenda bivšem suprugu jer tako piše u mjeri, svaki vikend.

Sad više nisam sigurna moram li već ove subote predati djecu ili tek prvi vikend nakon što moja odvjetnica primi rješenje?

Oprostite na gnjavaži, ali vrlo mi je bitno jer je situacija izrazito teška.

Hvala Vam puno na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Sad više nisam sigurna moram li već ove subote predati djecu ili tek prvi vikend nakon što moja odvjetnica primi rješenje?

Odazovite se razgovoru i sukladno privremenoj mjeri predajte djecu odnosno poštujte rješenje o privremenoj mjeri, jer ono ima učinak rješenja o ovrsi. Definitivno Vam nije potrebno prisilno izvršavanje ove mjere sukladno odredbama Ovršnog zakona, jer je to dodatan i nepotreban stres za djecu. Po povratku odvjetnice s godišnjeg, možete koristiti žalbu ili možete i prije ukoliko opunomoćite nekog drugog odvjetnika da Vam pomogne sa žalbom na predmetno rješenje. Olakotna okolnost je da privremene mjere imaju svoj rok trajanja, i da je drugostupanjski sud dužan donijeti i otpremiti rješenje o žalbi u roku od 30 dana od kada je primi.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitam i nemogu se prečuditi što se radi u našem sudstvu i kakvi propusti se rade, iskreno, nepojmljivo..

prije 21 sati , pitanje.pitanje je napisao:

U rješenju piše da žalba protiv rješenja ne odgađa njegovu provedbu.

Točno, to točno piše, jer niti jedno rješenje kojim se stiče neko pravo, žalba ne odgađa njegovu provedbu, no na koje rješenje se oni pozivaju kad Vi isto niste zaprimili i niste upoznati što u njemu piše, a dok ga ne primete niste dužni po njemu niti postupati, jer, logički, neznate što trebate učiniti i kako postupati...

Na koji način ste pozvani na razgovor u CZSS..?

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Željko, nazvale su me telefonom da moram doći danas na razgovor. Došla sam i tamo je bila i druga strana i nekakva nadzornica koja će provoditi nadzor. Tražili su da potpišem da su mi pročitali to rješenje i da sam preuzela kopiju tog rješenja i da od sutra moram postupati po tom rješenju. Rekli su da se njih ne tiče što ja to nisam dobila od suda niti moj odvjetnik jer su oni dobili i da je to ovršno odmah i da se odmah mora provoditi, a kako su me obavijestili  telefonom da je to stiglo i da moram doći pa su mi to i osobno rekle da se smatra da sam ja to rješenje primila. Nije dobila niti druga strana to rješenje i isto su tražili da potpiše što i ja.

Rekao mi je da će njegov odvjetnik otezati primanje tog rješenja koliko god bude mogao i da ako se ja žalim da to ništa ne znači jer dok se ne žali i on da neće na drugi sud otići ta žalba što znači da ako se ja i žalim sada da će to na drugi sud otići tek u rujnu kada oni misle službeno preuzeti to rješenje.

Meni sada više ništa ništa nije jasno.

Je l to sad znači da sam ja primila to rješenje i da od danas teče rok za predaju žalbe?

Ili to mora primiti moja odvjetnica pa onda teće rok žalbe?

I je l to istina da se mora čekati dok se i on ne žali, a može otezati s time maksimalno, pa tek onda ide na drugi sud?

Pa tako se on može žaliti tek za 2 mjeseca.

uređeno: od pitanje.pitanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Željac047 je napisao:

no na koje rješenje se oni pozivaju kad Vi isto niste zaprimili i niste upoznati što u njemu piše, a dok ga ne primete niste dužni po njemu niti postupati

Ovdje treba bit oprezan, jer se radi o mjerama osiguranja i ovo što navodite nije točno. Ne mora ga zaprimiti da bi je obvezivalo, dovoljno je da su joj ga predočili i da se rješenje mora poštivati. Vi ste upoznati sa rješenjem, ali nije Vam uručeno od suda koji ga je i donio, tako da rokovi za žalbu ne teku.

Prije 54 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

ovršno odmah i da se odmah mora provoditi

Nije ovršno, ali se mora provoditi jer žalba ne odgađa provedbu.

Prije 56 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Rekao mi je da će njegov odvjetnik otezati primanje tog rješenja koliko god bude mogao i da ako se ja žalim da to ništa ne znači jer dok se ne žali i on da neće na drugi sud otići ta žalba što znači da ako se ja i žalim sada da će to na drugi sud otići tek u rujnu kada oni misle službeno preuzeti to rješenje.

Zašto bi se žalili sada, ako Vašu žalbu sud nema kome dostaviti na očitovanje s obzirom da je odvjetnik suprotne strane na godišnjem, uostalom kao i Vaša odvjetnica koja još uvijek nije preuzela rješenje od suda i rok za žalbu još nije počeo teći?

Prije 57 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Je l to sad znači da sam ja primila to rješenje i da od danas teče rok za predaju žalbe?

Na ovo ste dobili odgovor 

, Borbena7 je napisao:

Ne, jer Vam oni uručuju tuđu odluku. Samo Vam je sud ovlašten službenim putem uručiti svoju odluku da se ista ima smatrati uredno dostavljena. 

 

Prije 58 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

I je l to istina da se mora čekati dok se i on ne žali, a može otezati s time maksimalno, pa tek onda ide na drugi sud?

Nije istina. Njemu je rok za žalbu isto kao i Vama, a sud je dostavlja njegovom odvjetniku upravo kao i Vašem, a odvjetnici nemaju mogućnost tako dugotrajno izbjegavanja preuzimanja pismena iz pretinaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Borbena, ma kad oni tamo kažu da se smatra da sam primila rješenje jer sam potpisala da sam primila kopiju rješenja. I onda više ne znaš što je, a što nije. Jasno je meni da sam ja potpisala kopiju rješenja, ali kad ti tako kažu onda se preplašiš kad ništa ne znaš o pravu.

Hvala Vam puno još jednom i Borbena i Željac.

Ostaviti ću onda odvjetnici da se ona žali.

I zbilja nije fer od sudkinje što je mjeru donijela kada su odvjetnici već otišli na godišnji i na taj način onemogućila žalbu u najbržem mogućem roku. Čekala je dva mjeseca od ročišta s donošenjem mjere. Takvo nešto bi se moralo zabraniti zakonom.

uređeno: od pitanje.pitanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , pitanje.pitanje je napisao:

ma kad oni tamo kažu da se smatra da sam primila rješenje jer sam potpisala da sam primila kopiju rješenja. I onda više ne znaš što je, a što nije.

Ovdje se primjenjuje čl. 133. i 138. Zakona o parničnom postupku, a koji se u ovrsi primjenjuju temeljem čl. 21. Ovršnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada gledam i tamo piše da ako imam više opunomoćenika da je dovoljno dostaviti samo jednom. Je l moguće da tamo smatraju da ja imam i bivšu i novu odvjetnicu istovremeno pa da kažu da su poslali bivšoj i da se smatra dostavljenim? Jesam li ja trebala odnijeti i poseban podnesak i reći da sam bivšoj otkazala punomoć ili je dosta onaj od nove odvjetnice gdje je u podnesku napisala da moli da se sva pošta šalje njoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Je l moguće da tamo smatraju da ja imam i bivšu i novu odvjetnicu istovremeno pa da kažu da su poslali bivšoj i da se smatra dostavljenim?

Nije moguće.

Prije 5 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

dosta onaj od nove odvjetnice gdje je u podnesku napisala da moli da se sva pošta šalje njoj?

Dosta je ovo. A da je i poslano bivšoj odvjetnici, ona je to trebala vratiti na sud, jer nije više opunomoćena za primanje Vaših pismena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ja. Pronašla sam nešto što mi nije jasno, pa bih opet zamolila za pomoć.

Piše u rješenju o nadzoru da se mogu žaliti na njega. Pronašla sam u Narodnim novinama Pravilnik o provođenju nadzora nad ostvarivanjem osobnih odnosa djeteta i roditelja gdje piše da centar donosi rješenje temeljem pravomoćne odluke suda. Ova odluka nije pravomocna jer je još nismo ni dobili, niti ja niti on, znači nisam se još ni žalila. Mogu li se ja žaliti na to rješenje i reći da ne vrijedi jer je doneseno protivno zakonu? Ako mogu, što bih trebala napisati u tu žalbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , pitanje.pitanje je napisao:

Mogu li se ja žaliti na to rješenje i reći da ne vrijedi jer je doneseno protivno zakonu? Ako mogu, što bih trebala napisati u tu žalbu?

Ne, jer se radi o rješenju o privremenoj mjeri koja ima ograničeno vrijeme za koje vrijedi. Pogledajte izreku rješenja o privremenoj mjeri, što točno piše do kada se primjenjuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu se žaliti na rješenje koje je doneseno protivno zakonu jer piše da se rješenje o nadzoru može donijeti samo na temelju pravomoćne odluke suda?!

(1) Nadzor nad osobnim odnosima roditelja i djeteta (u daljnjem tekstu: nadzor) provodi stručna osoba – voditelj nadzora kojeg rješenjem imenuje centar za socijalnu skrb nadležan prema prebivalištu djeteta (u daljnjem tekstu: centar), temeljem pravomoćne odluke suda o ostvarivanju osobnih odnosa s djetetom pod nadzorom.

Privremena mjera nije pravomoćna, znači da rješenje o nadzoru nije moglo biti doneseno dok mjera ne postane pravomoćna.

Ili ja ne znam čitati ili je to neka iznimka u zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , pitanje.pitanje je napisao:

Ili ja ne znam čitati ili je to neka iznimka u zakonu.

Uhvatili ste se pogrešnog pojma tj. ˝pravomoćnosti˝. Ona u ovom trenutku nije bitna je uopće nije donesena odluka suda o ostvarivanju osobnih odnosa s djetetom pod nadzorom, već je doneseno rješenje o privremenoj mjeri koje je obvezujuće dok se ne donese odluka suda o ostvarivanju osobnih odnosa s djetetom pod nadzorom i dok ista ne postane pravomoćna. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, pitanje.pitanje je napisao:

Na temelju čega je onda centar donio rješenje o nadzoru? Na temelju privremene mjere? Zar se ne bi rješenja trebala donositi na temelju zakona, a ne mjera?

Itekako, a u Vašem slučaju rješenje o privremenoj mjeri je doneseno temeljem zakona. I mišljenja sam da je ovdje sve provedeno sukladno zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 32 minuta, pitanje.pitanje je napisao:

Želim se žaliti da se subote zamijene s nekim danom u tjednu tako da djeca i ja imamo slobodne vikende.

Žalba u ovom smislu teško da će proći, a mogla bi imati i štetni utjecaj. Oba roditelja trebaju imati ravnopravni status pri ostvarivanju prava na susrete i viđanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija