Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  

Država New York postrožila zakon o osobnom oružju


Mrljavac

NEW YORK, 16. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Parlament američke savezne države New Yorka u utorak je usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, što je prva zakonodavna akcija poduzeta nakon tragičnog pokolja u osnovnoj školi u susjednom Connecticutu.

Zakon su prihvatili i donji dom parlamenta u kojem većinu imaju demokrati i gornji dom u kojem su većina republikanci. Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo.

Zakonom se proširuje zabrana za posjedovanje jurišnog oružja, limitira kapacitet spremnika streljiva i uvode nove mjere za držanje oružja podalje od psihički oboljelih. Svo oružje u privatnom vlasništvu u državi morat će se ponovo registrirati.

Guverner Coumo, demokrat, najavio je usvajanje novog zakona odmah nakon pokolja u Newtownu, kada je poremećeni napadač Adam Lanza ubio 20 djece, šest učiteljica i svoju majku.

"Vjerujem da je ovo najbolji zakon u cijeloj zemlji. Veći dio je čisti zdrav razum. Nažalost, zdrav razum je mnoge izbjegavao dug niz godina", rekao je Coumo, naglasivši da je dosadašnji zakon o kontroli naoružanja imao toliko rupa da je bio neprovediv.

Američki predsjednik Barack Obama će u srijedu u Bijeloj kući predstaviti svoje prijedloge za smanjenje nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama, rekao je njegov glasnogovornik u utorak.

U srijedu će predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden u Bijeloj kući predstaviti konkretne prijedloge smanjenja nasilja vatrenim oružjem i sprečavanja tragedija poput one u Newtownu u Connecticutu, rekao je Jay Carney.

Obama će govoriti u nazočnosti djece koja su pisala Bijeloj kući nakon masakra u Newtownu. Nakon te drame Obama je Bidenu povjerio zadatak da razradi prijedloge borbe protiv oružanog nasilja. Taj najkrvaviji masakr nekoj američkoj školskoj ustanovi u SAD-u ponovno je pokrenuo raspravu o vatrenom oružju.

Carney za sada nije iznio pojedinosti o Obaminim prijedozima.

 

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×