Jump to content
Sign in to follow this  

Dramatičan pad broja procesuiranih djela za korupciju u BiH


Mrljavac

MOSTAR, 6. kolovoza 2014. (Hina) - Pravosudne institucije BiH pokazale su iznimnu neučinkovitost u 2013. godini i ostvarile najslabije rezultate u zadnjih pet godina u procesuiranju djela korupcije, te su izostale istrage i podizanje optužnica protiv najzvučnijih počinitelja koruptivnih djela, priopćila je u srijedu nevladina organizacija Transparency international (TI) BiH koja motri stanje korupcije u zemlji.

U izvještaju, čiji su rezultati djelomično predstavljeni i medijima, TI BiH je naveo da je procesuiranje korupcije u BiH u 2013. godini bilo najneučinkovitije u zadnjih pet godina.

 

"Podaci monitoringa ukazuju na drastičan pad u broju procesuiranih slučajeva, počevši od prijava državnim odvjetništvima, provedenih istraga, preko podignutih optužnica, do broja presuda za ova kaznena djela", stoji u priopćenju TI BiH.

 

Za djela korupcije u 2013. državnim je odvjetništvima prijavljeno 800 slučajeva manje nego što je to bilo 2012. kada ih je bilo 3.174.

 

Smanjen je i broj istraga u 2013. godini, koje su gotovo prepolovljene. Sudske presude pokazuju da su u kažnjavanju počinitelja korupcije ostvareni najlošiji rezultati u zadnjih pet godina.

 

Najviši, Sud BiH, koji procesuira najteža kaznena djela je u 2013. donio samo tri presude za korupcijska kaznena djela, od čega je je samo jedna osuđujuća.

 

"Rezultati pokazuju i da pravosuđe u BiH i dalje procesuira uglavnom slučajeve korupcije na nižim razinama, s obzirom na to da je većina presuda donesena na razini osnovnih i općinskih sudova. Na taj način, najveće korupcijske afere na koje upozoravaju mediji i civilno društvo ostaju i dalje neistražene i neprocesuirane, što dodatno urušava povjerenje javnosti u pravosuđe", upozorava TI BiH.

 

Iz ove organizacije pozvali su pravosudne institucije na višim razinama da procesuiraju najveće slučajeve korupcije u BiH, a izvršnu vlast da izmijeni zakone i prihvati strategije koje bi dovele do boljih rezultata u borbi s korupcijom.

 

 

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×