Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  

Izvansudske nagodbe pomažu mladim počiniteljima kaznenih djela


Mrljavac

ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - U zadnjih deset godina više od tisuću slučajeva mladih koji su bili u sukobu sa zakonom rješeno je u izvansudskoj nagodbi, čime su dobili priliku da se promijene i ponovo uključe u društvo bez stigme počinjenoga djela, što dokazuje da je izvansudska nagodba postigla svoj cilj, rečeno je danas na predstavljanju priručnika "Izvansudska nagodba u kaznenom postupku prema mladima u sukobu sa zakonom". Praksa je pokazala da upravo ta mjera značajno smanjuje mogućnost ponavljanja kaznenih djela. Stopa recidivizma kod djece i mladih koji su bili uključeni u izvansudsku nagodbu je između 10 i 13 posto, dok se u sukobu sa zakonom ponovno našlo čak 30 posto onih koji su bili uključeni u druge odgojne mjere, rečeno je na skupu.

Podsjetivši kako je uvođenje izvansudske nagodbe bilo praćeno poteškoćama i osporavanjima, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ocijenila je kako rezultati izvansudske nagodbe pokazuju da treba ustrajavati na novim i dobrim projektima.

U tom kontekstu navela je kako je u novom Obiteljskom zakonu predviđena medijacija koju mnogi osporavaju i smatraju da neće polučiti rezultate, iako informacije iz centara za socijalnu skrb govore da se 70 posto ljudi može dogovoriti i tako izbjeći sud.

Izvansudska nagodba je primjer kako što više djece vratiti na pravi put, a cilj nam je osigurati da takve nagodbe budu pristupačne svoj djeci u Hrvatskoj, kao odgovor na rastuću potrebu da ih ne kriminaliziramo već utječemo na pozitivnu promjenu njihova ponašanja, poručila je Opačić.

V. d. predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković podsjetila je na podatak MUP-a da su lani djeca i mladi počinili 4.438 kaznenih djela. Na žalost, mnogi od njih ostaju zauvijek stigmatizirani kao počinitelji kaznenih djela.

Izvansudska nagodba daje im priliku da se u izravnom susretu ispričaju žrtvi, dožive njenu patnju i poprave nastalu štetu. Dosadašnja praksa pokazala je veliku uspješnost svih takvih nagodbi, što znači da dijete dobiva šansu nastaviti svoj život na pravom putu, a žrtva potrebno obeštećenje koje nije uvijek materijalno, već i emocionalno, istaknula je Ivković.

Niti jedna represija nije spriječila kazneno djelo, rekao je predsjednik udruge za mirenje Srđan Šimac koji također smatra da je izvansudska nagodba pravi put.

Priručnik "Izvansudska nagodba u kaznenom postupku prema mladima u sukobu sa zakonom" nastao je suradnjom UNICEF-a, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva pravosuđa, Udruge za izvansudsku nagodbu, Pravosudne akademije, Državnog odvjetništva i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Urednica priručnika Nivex Koller Trbović s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta rekla je da su u njemu željeli prikazati zašto je izvansudska nagodba prihvaćena i koja je razlika u odnosu na ostale postupke.

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×