Jump to content
Sign in to follow this  

Liječnici i suci uvrijeđeni zbog napisa o visokim plaćama


Mrljavac

ZAGREB, 2. rujna 2014. (Hina) - Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Udruga hrvatskih sudaca (UHS) reagirali su danas na medijske napise da je među 1000 najplaćenijih zaposlenika u javnom sektoru 705 liječnika i 205 sudaca, poručujući kako su takve informacije plasirane "ciljano s namjerom dezinformiranja javnosti" te predstavljaju "prizemno politiziranje" i "umjetno podgrijavanje animoziteta". Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža ističe u priopćenju kako mu se teško oteti dojmu da su informacije o liječničkim plaćama plasirane s namjerom dezinformiranja šire javnosti radi pripreme za kresanje primanja ljudi zaposlenih u javnom sektoru, odnosno u zdravstvu.

Ako javnosti prikažete nekolicinu, za naše prilike, dobro plaćenih liječnika, a pri tome ne objasnite za što su to oni stvarno plaćeni – nego još iznesete bruto plaću da bi sve skupa izgledalo još više, onda stvarate potpuno krivu sliku položaja liječnika u Hrvatskoj. To onda nije prikazivanje plaća nego prokazivanje ljudi, poručuje Goluža.

Dodaje kako se radi o vrhunskim liječnicima koji izvode najsloženije medicinske zahvate poput presađivanja organa, koji imaju iznimno proširenu radnu satnicu u koju je uključen velik broj prekovremenih sati, noćnog rada, rada vikendima i blagdanima.

Za 40-satni radni tjedan mjesečna neto plaća liječnika pripravnika iznosi 4.100 kuna, liječnika na specijalizaciji 6.800 kuna, a liječnika specijaliste oko 8.200 kuna, tvrdi Goluža i ocjenjuje da su to, obzirom na razinu edukacije i nužnost konstantnog stručnog usavršavanja, skromne plaće primjerene gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj.

UHS pak ocjenjuje kako se iznošenjem podatka o bruto plaćama sudaca u javnosti, vjerojatno ne slučajno, stvara dojam o enormnim plaćama sudaca.

Također navode podatke o prosječnim mjesečnim neto plaćama sudaca po kojima suci općinskih i prekršajnih sudova zarađuju oko 8.900 kuna, suci trgovačkih i upravnih sudova 9.700 kuna, županijskih 12.500 kuna, visokih sudova 15.000 kuna, a suci Vrhovnog suda oko 16.800 kuna.

Ogromna većina sudaca u Hrvatskoj plaćena je ispod prosjeka s obzirom na svoju stručnu spremu, radno iskustvo i odgovornost, pa svako problematiziranje visine njihovih plaća nije ništa drugo nego prizemno politiziranje i umjetno podgrijavanje animoziteta prema časnoj i odgovornoj dužnosti, poručuju iz UHS-a.

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×