Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  

Sabor donio zakon o pučkom pavobranitelju


Mrljavac

ZAGREB, 29. lipnja 2012.(Hina) - Hrvatski sabor donio je danas većinom glasova (83 za i 27 protiv) zakon o pučkom pravobranitelju kojim se zadržavaju postojeći specijalizirani pravobranitelji za djecu, ravnopravnost spolova i osobe s invaliditetom.

Zakonom se jača samostalnost pučkog pravobranitelja koji je opunomoćenik Hrvatskoga sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i kojeg Sabor bira na mandat od osam godina. Njegova je zadaća pratiti usklađenost hrvatskih zakona i drugih propisa s Ustavnim odredbama i medunarodnim pravnim aktima koji su dio unutarnjeg pravnog poretka RH.

Zakonskim prijedlogom predviđeno je i spajanje ustanove Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja kao savjetodavnog tijela koje razmatra i predlaže strateške smjernice u području promicanja ljudskih prava.

To tijelo, također, ima zadaću osiguranja kontinuirane suradnje u području ljudskih prava između pučkog pravobranitelja, civilnog društva, akademske zajednice i medija.

Sabor je također donio izmjene i dopune zakona o mirovinskom osiguranju radi usklađivanja sa Zakonom o poticanju zapošljavanja, a po kojima će umirovljenici legalno moći raditi sezonske poslove u poljoprivredi, a mirovina im zbog toga neće biti uskraćena.

Time će i Povjerenstvo za reviziju invalidnosti od 1. siječnja 2013. biti u sklopu ministarstva nadležnog za mirovinski sustav, dok će u sklopu HZMO-a od 1. siječnja 2014. početi s radom Centar za medicinska vještačenja s ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja i radne sposobnosti osiguranika.

Sabor je također donio dopune zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima će pomoćnike ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) imenovati Vlada na prijedlog ministra rada i mirovinskog sustava.

Sabor je u drugo čitanje uputio vladin prijedlog zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje.

Nije prihvaćen prijedlog Hrvatskih laburista da se do drugog čitanja raspiše referendum na kojem bi birači odlučili o tome jesu li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju KU jer je, po riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, Ustavni sud već donio odluku i sve rekao o tom problemu.

Prihvaćeno je i izvješće o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2011. godinu, kao i Izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za prošlu godinu.

Sabor je potvrdio Protokol između Republike Hrvatske i Češke Republike uz ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu kao i Sporazum između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske kojim se mijenja i dopunjuje Višegodišnji sporazum o financiranju 2007. - 2010.

Jednoglasno je prihvaćeno da na dužnost predsjednice saborskog Odbora za obitelj, mladež i šport dođe Jadranka Kosor, a Vladimir Šeks potvrđen je za predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije.

Dnevni red dopunjen je sa 16 točaka, od kojih je većina uvrštena po hitnom postupku na što su iz Kluba HDZ-a ponovno imali primjedbe.

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×