Jump to content
Sign in to follow this  

Slovenija: ubojstvo najekstremniji oblik nasilja nad ženama


Mrljavac

LJUBLJANA, 23. rujna 2014.(Hina) - Skoro polovica žena koje u Sloveniji umru nasilnom smrću nastradaju od ruke supruga ili izvanbračnog partnera, izneseno je u utorak na međunarodnoj konferenciji o nasilju nad ženama u Ljubljani.

"Ubojstva koje počine partneri najekstremniji su oblik nasilja nad ženama", iznijela je pozivajući se na policijske podatke Jasna Podreka s Filozofskog fakulteta u Ljubljani, koja je o tom akutnom društvenom problemu izradila studiju.

Prema tom istraživanju, od 127 ubojstava i pokušaja ubojstva koji su se od 2000. do 2011. godine dogodili među partnerima, žrtve su u skoro tri četvrtine slučajeva bile žene. Žene se pak na dramatični korak podizanja ruke na partnera odlučuju tek nakon niza godina izloženosti partnerovu nasilju, koje društvo često ignorira podcjenjujući ozbiljnost prijetnji, naveli su sudionici konferencije.

Problem nasilja nad ženama se podcjenjuje, a ubojstva često opisuju kao zločin iz ljubomore ili eksces, iako se zna da nije riječ o izoliranim slučajevima nego posljedici dugotrajnog nasilja nad partnericom, navela je Špela Veselič, voditeljica programa udruge "SOS telefon" preko kojega žrtve mogu prijaviti svoje nasilne partnere.

Sudionici konferencije pozvali su novu slovensku vladu da što prije ratificira međunarodnu konvenciju o suzbijanju nasilja nad ženama i obiteljskom nasilju. Riječ je o tzv. Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe koju je Slovenija potpisala još 2011. godine, ali do sada nije ratificirana niti uvedena u domaće zakonodavstvo.

Dosadašnja je administracija u ministarstvu pravosuđa navodila da je konvencija u prvom redu važna za nerazvijene zemlje, u kojima je društveni položaj žena na niskoj razini, te da bi zbog ratifikacije trebalo promijeniti 150 članaka u postojećim zakonima.

Prvo nacionalno istraživanje o nasilju nad ženama u Sloveniji iz 2010. godine pokazalo je da svaka druga žena nakon 15. godine doživi nasilje, najčešće psihičko, ali i da je svaka četvrta fizički ugrožena.

 

 

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×