Jump to content
Sign in to follow this  

Zaklada Bertelsmann: Socijalne razlike u Europi u porastu


Mrljavac

BERLIN, 15. rujna 2014. (Hina) - Stupanj socijalne pravednosti u zemljama Europske unije je u opadanju, a tim su procesom posebice pogođene zemlje južne i jugoistočne Europe, pokazuju rezultati studije njemačke Zaklade Bertelsmann objavljene u ponedjeljak.

"Iako je Europa u posljednje vrijeme učinila značajne korake glede gospodarske stabilizacije, razina socijalne pravednosti je u većini zemalja Europske unije opala", navodi se u studiji Zaklade Bertelsmann pod nazivom "Socijalna pravednost u Europskoj uniji".

Pritom se posebice ističe razlika u trendu porasta socijalnih razlika u sjevernim i zemljama južne i jugoistočne Europe. Iako je generalno u blagom padu, razina socijalne pravednosti je još uvijek visoka u skandinavskim zemljama te Nizozemskoj.

"Prije svega u zemljama pogođenima krizom poput Grčke, Španjolske, Italije i Mađarske je primjetan pad socijalne pravednosti", stoji u prioćenju koje je popratilo objavljivanje studije.

Hrvatska se na ljestvici socijalne pravednosti nalazi na 22. mjestu, ispred Latvije, Italije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i Grčke.

U pojedinim aspektima poput pristupa tržištu rada ili pristupa obrazovanju Hrvatska se nalazi još niže, na 25. mjestu. U stupnjevanju kriterija "društveno jedinstvo i stupanj diskriminacije" Hrvatska se nalazi na pretposljednjem mjestu, dok je najbolji rezultat, 18. mjesto, postigla u kategoriji "zdravstvo".

Slovenija se nalazi na 9. mjestu, ispred Estonije, Belgije, Francuske i Velike Britanije.

Autori studije strahuju za dugoročnu socijalnu stabilnost unutar Europske unije.

"Rastući jaz između pojedinih zemalja članica ali i između generacija može dovesti do napetosti i ogromnog gubitka povjerenja", upozorio je predsjednik Zaklade Bertelsmann Joerg Draeger.

Njemačka, koja se nalazi na sedmom mjestu, od prvog ispitivanja 2008. ostvarila je značajna poboljšanja zahvaljujući prije svega stabilizaciji tržišta rada.

U izradi studije autori su analizirali šest različitih aspekata socijalne pravednosti: stupanj siromaštva, obrazovanja, stanje na tržištu rada, zdravstvo, pravednost u odnosu na generacijsku pripadnost te društveno jedinstvo i stupanj diskriminacije.

Zakladu Bertelsmann je osnovao medijski poduzetnik Reinhardt Mohn i cilj joj je poticanje "reformskih procesa" i "poduzetničkih načela". Zaklada Bertelsmann već godinama objavljuje znanstvena istraživanja iz područja sociologije i ekonomije.

 

 

 

(Hina)

Sign in to follow this  


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


×