Jump to content

Spitfire

  • članaka
    14
  • komentara
    0
  • čitanja članka
    5828

Imovina stečena po posebnim privilegijama kao bračna stečevina


Spitfire

682 puta pročitano

Sudska praksa.

"Pravilno je prvostupanjski sud ocijenio sve izvedene dokaze i na temelju rezultata provedenog dokazivanja, kao i navoda stranaka tijekom postupka, utvrdio da bračnu stečevinu stranaka ne predstavlja pravo na stambeno zbrinjavanje u vidu povlaštenog kredititranja za kupnju stana u P., pobliže opisanog izrekom presude, već je to pravo osobno pravo tuženika. Također, činjenica da je pravo na stameno zbrinjavanje ostvareno tijekom trajanja braka stranaka pa da je prilikom ocjene veličine stana za koju bi tuženik imao pravo kreditiranja uzeto u obzir da je imao suprugu i jedno dijete, ne čini činjenično stanje odlučno za pravilnu primjenu materijalnog prava pogrešno utvrđenim, jer postojanje te činjenice ne mijenja zaključak da se radi o posebnoj imovini tuženika u smislu odredbe čl-254 st.2 ObZ/03. I materijalno pravo u konkretnom slučaju pravilno je primjenjeno. Prije svega, i prema stajalištu ovog suda drugog stupnja, sama činjenica da je tuženik imao mogućnost kupiti stan površine od 75,09 m2 (veći nego što bi mogao kupiti da je samac) jer je bio u braku s tužiteljicom i da je imao dijete, nikako ne implicira da se radi toga predmetno pravo na stameno zbrinjavanje predstavlja bračnu stečevinu." Žs u Zg, Gž O-800/17 od 22. kolovoza 2017.

 

"Kako predmetni stan ne potječe iz imovine stečene radom, jer je tuženiku stan dodijeljen najprije u najam, a potom prodan za 0 kuna temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a tuženik je koristeći svoje pravo, kao invalid od 80% invaliditeta, iskoristio popust od 100% prilikom kupnje stana sukladno odredbi čl.6 st.1 toč.2 Zakona o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, tako da se ne radi o imovini stečenoj radom bračnih drugova. Žs u Zg, Gž-20/13 od 5. ožujka 2013. 

 

"Stan stečen na temelju povlastice hrvatskog ratnog vojnog invalida, predstavlja posebnu imovinu." Žs u Vž, Gž-60/08-2 od 4. ožujka 2008.

 

"Okolnost da je tužitelj kao 100% invalid Domovinskog rata u skladu s odredbama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, zatim odredbi ZPHB, te Uredbe o mjerilima za stambeno zbrinjavanje HRVI Domovinskog rata, priznat popust od 100% (dakle, stan je kupljen za 0 kuna) ne mijenja karakter tog ugovora kao ugovora o kupoprodaji. Tuženik je, koristeći ovo pravo, iskoristio osobno pravo koje je stekao kao HRVI a imovina stečena na temelju toga prava ne može se smatrati imovinom koja je bila stečena radom ili koja potječe iz te imovine..." Žs u Zg, Gž-3063/08 od 4. svibnja 2010.

 

"Točno je da se rješenje kojim je tuženiku utvrđeno pravo na kredit odnosilo na kupnju stana za potrebe tadašnje cjelovite obitelji stranaka, dakle i tužiteljice kao tadašnje supruge tuženika i njihovo dvoje djece. No činjenica jest da je tuženik to pravo na kradit za kupnju stana po povoljnijim uvjetima ostvario ne na račun toga što je bio u braku sa tužiteljicom i imao dvoje djece, već zbog toga što je bio 50%-tni ratni vojni invalid i kao takav spada u kategoriju osoba koje prema ZPHBDR ostvaruje pravo na stambeno zbrinjavanje...Dakle, pravo na kredit za kupnju spornog stana tuženik je stekao temeljem njegovih osobnih svojstva (invalidnosti 50% nastale 1991. prije braka stranaka), a time je i stekao privilegije koje mu iz toga pripadaju temeljem Zakona, zbog čega se ta njegova osobna prava i imovinske koristi koje su od tuda proizašle za tuženika, a ostvarene su nakon rastave braka stranaka, ne mogu smatrati bračnom stečevinom." VsRH, Rev-877-2008-2 od 1. travnja 2009. 

0 komentara


Preporučeni komentari

Još nema komentara.

Posjetitelj
Dodaj komentar...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija