Jump to content

Spitfire

  • članaka
    14
  • komentara
    0
  • čitanja članka
    5846

Etažno vlasništvo i pravno uređenje


Spitfire

944 puta pročitano

Etažno vlasništvo, odnosno vlasništvo posebnog dijela nekretnine, je pravni institut kojim se trajno preinačuje način izvršavanja suvlasničkih ovlasti nad nekretninom na kojoj se uspostavlja. Njegov učinak je izdvajanje određene samostalne uporabne cjeline nad kojom suvlasnik ostvaruje ovlasti i odgovara za obveze kao da je taj dio u njegovom isključivom vlasništvu. Pravna priroda etažnog vlasništva može se shvatiti kao spoj isključivog prava vlasništva, suvlasništva i eventualnog zajedničkog vlasništva u kojem svi navedeni oblici trpe određena odstupanja. Zajednica etažnih vlasnika koja može nastati uspostavom etažnog vlasništva obilježena je postojanjem zajedničkih i posebnih interesa suvlasnika koji će u slučaju međusobnog spora svoje interese morati ostvariti sudskim putem. Osim odnosa etažnih vlasnika koji će se u slučaju spora realizirati u parnici (npr. isključenje etažnog vlasnika na zahtjev većine), pravno uređenje zahtijevat će i neki odnosi etažnih vlasnika koji ne pretpostavljaju postojanje spora (npr. utvrđivanje korisne vrijednosti stana ili druge prostorije), odnosno oni odnosi stranaka koji su po svojoj pravnoj prirodi sporni, ali o kojima će se odlučivati u izvanparničnom postupku (razvrgnuće suvlasništva).

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je osnovni izvor etažnog vlasništva u Hrvatskoj. Njime su propisani pravni temelji za uspostavu etažnog vlasništva, ovlasti etažnih vlasnika glede posebnog dijela i cijele nekretnine te načini prestanka etažnog vlasništva.

Pravni odnosi

ZVDSP određuje da se na pravne odnose etažnih vlasnika primjenjuju odredbe posebnog zakonskog dijela (Glava IV), a podredno se primjenjuju i opća pravila o suvlasništvu, čl. 66. st. 4. Nadalje, ZVDSP radi ostvarivanja odnosa etažnih vlasnika upućuje na primjenu pravila o parničnom postupku ili izvanparničnom postupku, pa će se na odgovarajući način primjenjivati i odredbe Zakona o parničnom postupku i Zakona o sudskom vanparničnom postupku, s tim da se odredbe ZVP-a od stupanja na snagu Zakona o nevažnosti pravnih propisa donesenih prije 6. 4. 1941. godine i za vrijeme neprijateljske okupacije mogu primjenjivati kao pravna pravila.

Kako za uspostavu etažnog vlasništva nije dostatan samo titulus (pravna osnova za stjecanje vlasništva), nego i odgovarajući modus koji se ostvaruje zemljišnoknjižnim upisom, primjenjivat će se i odredbe Zakona o zemljišnim knjigama. Pravne odnose povodom najma stana regulira Zakon o najmu stanova. S obzirom da je zakonom propisano da je za uspostavu etažnog vlasništva potrebna potvrda nadležnog tijela da je stan ili druga prostorija u određenoj zgradi ili na određenoj zemljišnoj čestici samostalna uporabna cjelina te da potvrda mora sadržavati popis i opis posebnih dijelova nekretnine koji trebaju biti sagrađeni u skladu s dozvolom nadležnog tijela koju pod zakonom određenim pretpostavkama može zamijeniti i uporabna dozvola, na odgovarajući način primjenjivat će se i odredbe Zakona o upravnom postupku i Zakona o gradnji.

Etažnopravni izvanparnični predmeti:

1. odluka o utvrđivanju korisne vrijednosti stana ili druge prostorije, 74. st. 2.;

2. odluka o ponovnom utvrđivanju korisne vrijednosti stana ili druge prostorije, čl. 77. i 78.;

3. odluka o zahtjevu za davanjem primjerenog osiguranja, čl. 83. st. 3.

4. izvanparnični sud ovlašten je na zahtjev svakog pojedinog suvlasnika donijeti i odluke o sljedećem:

- roku u kojem treba obaviti neki posao redovite uprave, o kojem je većinom glasova donesena odluka;

- stvaranju primjerene pričuve, primjerenom povećanju ili smanjivanju pričuve koju je odredila većina; 

- odobrenje suvlasnika da pričuvu plaća u mjesečnim obrocima; 

- zaključenje primjerenog osiguranja od požara ili odgovornosti trećim osobama;

- postavljanje zajedničkog upravitelja ili smjenjivanje upravitelja koji grubo zanemaruje svoje dužnosti; 

- ukidanje ili izmjena onih odredbi kućnog reda koje je donijela većina, ako one vrijeđaju takve interese toga suvlasnika koji zaslužuju zaštitu ili bi njihovo bilo nepravedno zahtijevati od njega; 

- otkazivanje ugovora o najmu jednog mjesta u zajedničkoj garaži ili parkiralištu zbog potreba toga suvlasnika, ali to samo ako je on ujedno i vlasnik posebnog dijela zgrade, čl. 88.;

5. odluka o zahtjevu da se po pravednoj ocjeni utvrdi ključ za raspodjelu troškova, čl. 89. st. 4.; </p>

6. nalog suda upravitelju kojeg je razriješio da u roku od 14 dana pod prijetnjom ovrhe preda utvrđeni ostatak novom upravitelju, čl. 90. st. 5.

Etažnopravni parnični postupci

Etažnopravni predmeti koji se realiziraju u parnici jesu primjerice sporovi o isključenju suvlasnika iz zajednice etažnih vlasnika. Neovisno o tome radi li se o isključenju na zahtjev manjine ili većine suvlasnika, ovi se postupci realiziraju u parničnom postupku. Iako zakon ne sadrži takvu izričitu odredbu, zahtjev za isključenjem ostvaruje se tužbom,čl. 98. st. 5. i čl. 99. st. 1. i 3., pa će se sukladno navedenom ostvarivati u parnici.

Ostali odnosi etažnih vlasnika koji će se ostvarivati u parničnom postupku, primjerice su zahtjevi za naknadu štete što ih jedan suvlasnik ima prema drugom suvlasniku ili suvlasnicima, a u slučaju povrede dužnosti suvlasnika posebnog dijela nekretnine da se za taj stan ili drugu samostalnu prostoriju i njima namijenjene uređaje brine i održava da drugim suvlasnicima ne nestane nikakva šteta, čl. 80. st. 1. Isto tako će se u parnici realizirati i odnosi iz ugovora o najmu i zakupu jer se radi o obveznopravnim odnosima koji se realiziraju tužbom.

0 komentara


Preporučeni komentari

Još nema komentara.

Posjetitelj
Dodaj komentar...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija