Jump to content

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. BRKICA00 lijep pozdrav, da, kasnije sam to provjeravao i vidim da vode. Dakle, ja se vodim analogijom, ako telekom operateri rade izmjenu ugovornog odnosa bilo to na korist ili štetu korisnika, oni ga obaviještavaju i nude mogućnost da raskine ugovor bez ikakve penalizacije ili da i dalje ugovor ostane takav kakav je. Ono što je bitno je to OBAVIJEŠTAVANJE. Naime, posjedujem u više kuća štednju, i kao i svi u realnom životu nismo u mogućnosti klikati po stranicama banke hoce li se nešto izmjeniti jer jednostavno nemamo vremena i pouzdamo se u njihovu etičnost, dobru poslovnu praksu i zakonski okvir da će izvršiti kontaktiranje mene kao klijenta (bilo to SMS poruka, email, pismo, golub) i reći mi: "Vi kao naš korisnik toga i toga, dolazi do promjena na vašu štetu, javljamo vam kako bi bili upoznati i reagirali ukoliko želite" Citiram i zakon koji to uređuje (da budem jasan, ažuriranje na WEB-u ne smatram ciljanu mjeru prema meni kao korisniku i ta mjera nije personalizirana već opće namjene): Dužnost obavještavanja Članak 370. Strana koja je ovlaštena zbog promijenjenih okolnosti zahtijevati izmjenu ili raskid ugovora dužna je o svojoj namjeri obavijestiti drugu stranu čim sazna da su takve okolnosti nastupile, a ako to ne učini, odgovara za štetu koju je druga strana pretrpjela zbog toga što joj zahtjev nije bio na vrijeme priopćen.
 3. jučer
 4. Poštovani, zamolila bih nekog ako zna proceduru od prilike.. Naime, osoba se upisala na fakultet sa vjenčanim prezimenom. Pred kraj fakulteta došlo je do razvoda i sad čeka to vrijeme da prođe da promijeni prezime (i sve dokumente). E sad.. htjela bi dipl. pod djevojačkim prezimenom, pa me zanima koje je procedura tj. šta treba priložiti za promjenu prezimema u indeksu da bi joj kad bude dipl. pisalo djevojačko prezime? Srdačan pozdrav i hvala unaprijed🤗
 5. prof

  Mirovina

  Poštovana Jasna, Odgovor na prvo pitanje ovisi o iznosu svih uplata u mirovinski fond u 2020.g. za Vašeg supruga. Iznos njegovog prosječnog vrijednosnog boda (pvb) u 2020.g. definiraju: - bruto osobni dohodak do 30.04.2020.g. + - iznos oporezivog dijela otpremnine + - bruto iznos uplata produženog osiguranja od 01.05.2020 do 30 (ili 31) 12.2020.g. Sve to zbrojeno i podjeljeno sa bruto prosječnom plaćom u 2020.g. mora dati veći pvb za 2020.g. od njegovog pvb za ukupni radni staž do 2019.g. Tada je povoljniji odlazak 01.01.2021.g. ili kasnije, u suprotnom ako je očekivani iznos pvb za 2020.g. manji, povoljniji nadnevak za odlazak u mirovinu je 30.12.2020.g. Lijep pozdrav
 6. Da, no možda bi se moglo napraviti još nešto jednostavnije pošto je brat prodavatelj, poslati mu ugovor na kojem će tamo ovjeriti potpis. Naravno, zbog trenutne situacije valjalo bi vidjeti kako primaju stranke.
 7. Ako je HR državljanin u nadležni konzulat/veleposlanstvo treba otići napraviti punomoć. Ako nema državljanstvo kod javnog bilježnika treba napisati izjavu i udariti apostillu (@Spitfire jesam li u pravu?)
 8. Jesu li na svojem webu stavili obavijest o smanjenju kamate na dječiju štednju?
 9. Aha, pretpostavila sam da postoji ta mogucnost, ali ipak sam se nadala suprotnom. Hvala Vam na odogovoru.
 10. Može ti odmah dati kaznu ili upozorenje, ali i jedno i drugo može napisati naknadno, i jedno i drugo je ispravno. Nemoguće je reći napamet, ne isplati ti se ništa sekirati unaprijed, ako što dobiješ, onda se javi.
 11. Pozdrav. Zbog prometnog prekrsaja dobila sam kaznu od nekih 1000 kuna. Nisam nikad imala nikakav prekršaj pa ne znam kako to funkc. Ugl policaj mi je zapisao ime prezime datum rodjenja i mjesto prebivalista. Nije trazio nikakve licne dokumente... Na mjestu mi nije dao nikakvu napisanu kaznu da je vidim ili da bilo sta potpisem nego mi je rekao da kaznu ocekujem na kucnu adresu...te podatke je zapisao u neku biljeznicu ajmo je tako nazvati...nista ja dobila na licu mjesta nisam osim sto sam pod stresom radi te kazne jer ne znam hoce li doci ili ne ? Citala sam na netu da trebas na licu mjesta dobiti neku potvrdu ili nalog pa potpisati nesto haha, izvinite stvarno sam neupucena pa vas molim ako mi netko moze objasniti ? Mislite da mogu ocekivati kaznu na kucnu adresu ili me samo htio uplasiti? Malen je grad pa mi lako moze naci adresu.
 12. Nevezano je li to razlog njemu za takvo postupanje ili ne, vjerujem da tu griješiš, trava i konzumenti se osjete, koliko god prošlo i koliko god zatvoreno bilo. Jednostavno ima karakterističan miris i tu nema nikakve pomoći... Da, otvaranje kutijice bi spadalo u pretragu i ne bi to smio napraviti na taj način. Možeš i mailom na bilo koji mail na stranicama MUP-a ili policijske uprave. Međutim, u ovakvoj situaciji ćeš najvjerojatnije dobiti odgovor da nepravilnosti nisu utvrđene, oni će pritužbu vjerojatno gledati samo kao na pritisak da se odustane od prekršajnog postupka, pa će te uputiti da okolnosti pregleda/pretrage dokazuješ u sudskom postupku.
 13. Jasna65

  Mirovina

  Odlazak u mirovinu. Poštovani! Molim vas da mi odgovorite vašim savjetom što je povoljnije: Suprug ima 63 go. i ukupno 40.god. radnog staža, uzima otpremninu i planira na HZZZ, do 31.12. 2020. jer sa 1.1. 2021. bi imao 41.god. (ugovor se raskida sa 30.04. 2020. i osobno bi upačivao produženo radničko osig. za tih nekoliko mj. Da li je za njega povoljnije da ide u mirovinu sa 31.12. 2020.. ili 01.01.2021. god? Ujedno me zanima dali se otpremnine, nagrada za 4o.god, rada i naknada sa HZZZ uračunava u prihode za 2020 god za izračun mirovine.
 14. Astrid, molim te da se držiš teme, a ne drugih korisnika, jer je ovo takav forum. Ako imaš nekome reći nešto osobno, postoje privatne poruke. Zahvaljujem.
 15. Hvala, tako sam i ja iscitao zakon, samo sam htio cuti jos jedno misljenje.
 16. Poštovanje svim Forumašima, zamolio bih ako mi netko može dati pravni savjet da potvrdim svoju laičku pretpostavku, te unaprijed zahvaljujem. Situacija je da u stanovitoj banci posjedujem dječiju štednju. Dobivenim godišnjim izvodom vidim da je banka mijenjala kamatnu stopu bez obavijesti i bez moje privole. Napominjem da u ugovornom odnosu stoji kako je kamatna stopa definirana s 4% godišnje i promjenjiva. Problem proizlazi iz situacije da je banka mjenjala kamatnu stopu i ja nisam dobio obavijest o tome, naravno, da jesam postupio bi drugačije jer ima boljih ponuda na tržištu. Očekivana svota sada je 3 puta manja. Ujedno, sam i kontaktirao njihovu SZK sredinom prošle godine gdje su mi skrenuli pozornost da ne oročavam nova sredstva jer će se tada ugovorne stopa od 4% ponitštiti te kreirati nova kamatna stopa po trenutnom cjeniku, pa je i to jedan od razloga zašto nisam "dirao" tu štednju da bi se na godišnjem izvještaju koji sam zaprimio prije tjedan - dva dana doslovno iznenadio. Sporna stavka ugovora glasi: "Na sredstva dječjeg računa Banka obračunava i plaća Klijentu kamatu koju pripisuje na dječjem računu. Kamatna stopa iznosi 4% godišnje, koja je promjenjiva. Uvijeti i promjene kamatne stope regulirani su "metodom utvrđivanja promjenjivih kamatnih stopana dane kredite i primljene depozite od fizičkih osoba" koja je dostupna na službenim stranicama Banke Kamate i naknade će se obračunavati sukladno odredbama uvjeta dječjeg računa, Općih uvjeta poslovanja i Općih uvjeta." Druga sporna stavka je Izvještavanje gdje nisu unijeli niti jedan moj kontakt a koji sam im ustupio prilikom ručnog popunjavanja zahtjeva. Moje pitanje glasi: da li je banka dužna obavijestiti mene kao klijenta prije nego samoinicijativno napravi promjenu, u ovom slučaju na moju štetu jer jasno da se kamatna stopa na oročena sredstva smanjila? Po mojoj osobnoj procjeni Banka je u ovom slučaju prekršila članak zakona o obveznim odnosima NN 35/05 125/11 78/15 29/18. Zahvaljujem na svakom dobronamjernom savjetu!
 17. Onda ga nece prisloniti uz kucu,nego bi mogao napraviti nadstrešnicu između kuce i zida otvorenu samo s prijeda... Šta bi mogao napraviti bez dozvola uz kucu ili odvojeno koje su jos opcije ?
 18. Drunko, pretpostavljam da biste išli na poslovno uvjetovani otkaz (gospodarski razlozi), zar ne? U tom slučaju vam citiram odredbe čl. 115. st. 2. i 3. Zakona o radu uz dodatne ograde koje ćete imati u stavcima 5. i 6. - "(2) Pri odlučivanju o poslovno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika. (3) Odredbe stavka 2. ovoga članka ne primjenjuju se na otkaz ako poslodavac zapošljava manje od dvadeset radnika. (5) Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika. (6) Ako u roku iz stavka 5. ovoga članka nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga." Znači, odluka o tome kome otkazati ugovor o radu je čisto vaša dispozicija uz ove naknadne ograde, koje morate paziti da ispoštujete i problema ne bude.
 19. Ako pod ovime mislite da bi objekat bio prislonjen na istu, ne bi se smatrao pomoćnim objektom i trebala bi vam građevinska dozvola za nadogradnju.
 20. znači, brat mora tu punomoć napraviti u njemačkoj kod javnog bilježnika? i onda pošalje ovamo? lp
 21. Da ne otvaram novu temu imam slično pitanje ..Napravio bih pomocni objekt uz kuću od cca 18m2( nema prostora za više od toga)za pec za centralno grijanje i da mogu tu skladištiti stvari bicikl,lopatu,itd Tu bi prostoriju napravio uz zid kuce gdje je dimnjaka a sa druge strane bi dovršio davno početi zid prema susjedu koji je rekao sudjelovati al i ne mora nije od presuda Tako bi to bila jedna uska garaža širine oko 3 a dužine oko 6.5.. da li taj objekt može biti čvrst(zidan) ili mora biti montažan da ne pravim projekt i sl. To bi se radilo u opcini Knin jer vidim da se razliku od opcine do opcine.
 22. Molio bih za informaciju, za poslovni prostor da li nakon određenog vremena neobavljanja djelatnosti u istome prestaja obaveza plaćanja komunalne naknade? da li treba prijavit lokalnoj samoupravi da prestaje obavljanje djelatnosti? također ukoliko zakupnik nije plaćao komunalnu naknadu da li nakon raskida ugovora kao vlasniku mogu imat problema sa dugom, zakupnik je po ugovoru dužan plaćati komunalnu naknadu i takav je priložen. Hvala
 23. Da ne otvaram novu temu, imam slično pitanje. Vlasnik sam mlade i male firme. Firma ima manje od 2 godine, trenutno imam zaposleno 8 radnika koji sam zapošljavao kako se posao povećavao. Usljed ove situacije imam višak barem 2 čovjeka, te bi im, nažalost, trebao dati otkaz (a dobro smo krenuli do početka krize ). Pitanje glasi: Da li bi trebao otpustiti onu dvojicu koji su zadnji došli? Meni to ne odgovara, budući da su svojim znanjem, zalaganjem i predanošću nadmašili neke koji su zaposleni prije njih? Hvala
 24. Na javnoj dražbi se prodaje nekretnina koja je u vlasništvu firme doo u stečaju. Na oglasu dražbe se ne spominje nikakav teret niti zabilježba na toj nekretnini. Zvao sam stečajnog upravitelja koji je zadužen za tu nekretninu i rekao mi je da se u trenutku prodaje svi tereti i zabilježbe brišu. Da li je to tako? Kad uđem prema čestici u posjedovnicu onda mi u odjelku teretovnica ispiše: 3.1 Zaprimljeno 23.10.2013.g. pod brojem Z-402/2013 UKNJIŽBA, ZALOŽNO PRAVO, RJEŠENJE O OSIGURANJU OPĆINSKOG SUDA U xxxx BR. OVR-1091/103 22.10.2013, za iznos od: 550.579,07 kn sa zakonskom zateznom kamatom koja na iznos glavnog duga od 550.579,07 kn teče od 17. listopada 2013. do isplaate, kao i troškova postupka osiguranja sa zakonskim zateznim kamatama od dana donošenja rješenja, za korist: 550.579,07 KN REPUBLIKA HRVATSKA, MINISTARSTVO FINANCIJA-POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED ZAGREB 3.2 Zaprimljeno 23.10.2013.g. pod brojem Z-4302/2013 ZABILJEŽBA, OVRŠIVOST TRAŽBINE, radi čijeg osiguranja je uknjižba dopuštena (čl.259 st. 1. Ovršnog zakona), time da se na toj nekretnini smije provesti i prema trećoj osobi koja je tu nekretninu kasnije stekla. ZABILJEŽBA na 3.1
 25. Ok, Ustavni sud se oglasio, ali moram malo priznati da mi je bez veze izjava Šeparovića kako su Abramovićeve izjave njegove privatne. Pa nije on automehaničar. On se oglasio upravo kao sudac Ustavnog suda. Negdje sam pročitao da, uz njega još 2 suca slično misle, a ostalih 9 ne, pa da je to maknuto s dnevnog reda. Sigurno ima i takvih, međutim Odluke su svakako utjecale i na neke životne situacije koje donositelji nisu imali u vidu.
 26. Ja sam za prošli vikend dobio bez problema. I za ovaj ću. Imam potpuno drugačiju informaciju i od ministarstva i od Centra za soc. skrb.
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

  There are no registered users currently online

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   93018
  • Najviše online
   418

  Najnoviji korisnik
  Rodney23
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   102961
  • Ukupno objava
   545035
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • BRKICA00 lijep pozdrav, da, kasnije sam to provjeravao i vidim da vode. Dakle, ja se vodim analogijom, ako telekom operateri rade izmjenu ugovornog odnosa bilo to na korist ili štetu korisnika, oni ga obaviještavaju i nude mogućnost da raskine ugovor bez ikakve penalizacije ili da i dalje ugovor ostane takav kakav je. Ono što je bitno je to OBAVIJEŠTAVANJE.  Naime, posjedujem u više kuća štednju, i kao i svi u realnom životu nismo u mogućnosti klikati po stranicama banke hoce li se nešto izmjeniti jer jednostavno nemamo vremena i pouzdamo se u njihovu etičnost, dobru poslovnu praksu i zakonski okvir da će izvršiti kontaktiranje mene kao klijenta (bilo to SMS poruka, email, pismo, golub) i reći mi: "Vi kao naš korisnik toga i toga, dolazi do promjena na vašu štetu, javljamo vam kako bi bili upoznati i reagirali ukoliko želite"   Citiram i zakon koji to uređuje (da budem jasan, ažuriranje na WEB-u ne smatram ciljanu mjeru prema meni kao korisniku i ta mjera nije personalizirana već opće namjene): Dužnost obavještavanja Članak 370. Strana koja je ovlaštena zbog promijenjenih okolnosti zahtijevati izmjenu ili raskid ugovora dužna je o svojoj namjeri obavijestiti drugu stranu čim sazna da su takve okolnosti nastupile, a ako to ne učini, odgovara za štetu koju je druga strana pretrpjela zbog toga što joj zahtjev nije bio na vrijeme priopćen.    
  • Poštovani,  zamolila bih nekog ako zna proceduru od prilike..  Naime, osoba se upisala na fakultet sa vjenčanim prezimenom. Pred kraj fakulteta došlo je do razvoda i sad čeka to vrijeme da prođe da promijeni prezime (i sve dokumente).  E sad.. htjela bi dipl. pod djevojačkim prezimenom, pa me zanima koje je procedura tj. šta treba priložiti za promjenu prezimema u indeksu da bi joj kad bude dipl. pisalo djevojačko prezime?  Srdačan pozdrav i hvala unaprijed🤗
  • Poštovana Jasna, Odgovor na prvo pitanje ovisi o iznosu svih uplata u mirovinski fond u 2020.g. za Vašeg supruga.                            Iznos njegovog prosječnog vrijednosnog boda (pvb) u 2020.g. definiraju: - bruto osobni dohodak do 30.04.2020.g.  + - iznos oporezivog dijela otpremnine   + - bruto iznos uplata produženog osiguranja  od 01.05.2020 do 30 (ili 31) 12.2020.g. Sve to zbrojeno i podjeljeno sa bruto prosječnom plaćom u 2020.g. mora dati veći pvb za 2020.g. od njegovog pvb za ukupni radni staž do 2019.g. Tada je povoljniji odlazak 01.01.2021.g. ili kasnije, u suprotnom ako je očekivani iznos pvb za 2020.g. manji, povoljniji nadnevak za odlazak u mirovinu je 30.12.2020.g. Lijep pozdrav
  • Da, no možda bi se moglo napraviti još nešto jednostavnije pošto je brat prodavatelj, poslati mu ugovor na kojem će tamo ovjeriti potpis. Naravno, zbog trenutne situacije valjalo bi vidjeti kako primaju stranke.
  • Ako je HR državljanin u nadležni konzulat/veleposlanstvo treba otići napraviti punomoć. Ako nema državljanstvo kod javnog bilježnika treba napisati izjavu i udariti apostillu (@Spitfire  jesam li u pravu?) 
  • Jesu li na svojem webu stavili obavijest o smanjenju kamate na dječiju štednju?
  • Aha, pretpostavila sam da postoji ta mogucnost, ali ipak sam se nadala suprotnom. Hvala Vam na odogovoru.
  • Može ti odmah dati kaznu ili upozorenje, ali i jedno i drugo može napisati naknadno, i jedno i drugo je ispravno. Nemoguće je reći napamet, ne isplati ti se ništa sekirati unaprijed, ako što dobiješ, onda se javi.
  • Pozdrav. Zbog prometnog prekrsaja dobila sam kaznu od nekih 1000 kuna. Nisam nikad imala nikakav prekršaj pa ne znam kako to funkc. Ugl policaj mi je zapisao ime prezime datum rodjenja i mjesto prebivalista. Nije trazio nikakve licne dokumente... Na mjestu mi nije dao nikakvu napisanu kaznu da je vidim ili da bilo sta potpisem nego mi je rekao da kaznu ocekujem na kucnu adresu...te podatke je zapisao u neku biljeznicu ajmo je tako nazvati...nista ja dobila na licu mjesta nisam osim sto sam pod stresom radi te kazne jer ne znam hoce li doci ili ne ? Citala sam na netu da trebas na licu mjesta dobiti neku potvrdu ili nalog pa potpisati nesto haha, izvinite stvarno sam neupucena pa vas molim ako mi netko moze objasniti ? Mislite da mogu ocekivati kaznu na kucnu adresu ili me samo htio uplasiti? Malen je grad pa mi lako moze naci adresu. 
  • Nevezano je li to razlog njemu za takvo postupanje ili ne, vjerujem da tu griješiš, trava i konzumenti se osjete, koliko god prošlo i koliko god zatvoreno bilo. Jednostavno ima karakterističan miris i tu nema nikakve pomoći...     Da, otvaranje kutijice bi spadalo u pretragu i ne bi to smio napraviti na taj način.   Možeš i mailom na bilo koji mail na stranicama MUP-a ili policijske uprave. Međutim, u ovakvoj situaciji ćeš najvjerojatnije dobiti odgovor da nepravilnosti nisu utvrđene, oni će pritužbu vjerojatno gledati samo kao na pritisak da se odustane od prekršajnog postupka, pa će te uputiti da okolnosti pregleda/pretrage dokazuješ u sudskom postupku.
  • Odlazak u mirovinu. Poštovani! Molim vas da mi odgovorite vašim savjetom što je povoljnije: Suprug ima 63 go. i ukupno 40.god. radnog staža, uzima otpremninu i planira na HZZZ, do 31.12. 2020. jer sa 1.1. 2021. bi imao 41.god. (ugovor se raskida sa 30.04. 2020. i osobno bi upačivao produženo radničko osig. za tih nekoliko mj. Da li je za njega povoljnije da ide u mirovinu sa 31.12. 2020.. ili 01.01.2021. god? Ujedno me zanima dali se otpremnine, nagrada za 4o.god, rada  i naknada sa HZZZ uračunava u prihode za 2020 god za izračun mirovine.
  • Astrid, molim te da se držiš teme, a ne drugih korisnika, jer je ovo takav forum. Ako imaš nekome reći nešto osobno, postoje privatne poruke. Zahvaljujem.
  • Hvala, tako sam i ja iscitao zakon, samo sam htio cuti jos jedno misljenje.  
  • Poštovanje svim Forumašima, zamolio bih ako mi netko može dati pravni savjet da potvrdim svoju laičku pretpostavku, te unaprijed zahvaljujem. Situacija je da u stanovitoj banci posjedujem dječiju štednju. Dobivenim godišnjim izvodom vidim da je banka mijenjala kamatnu stopu bez obavijesti i bez moje privole. Napominjem da u ugovornom odnosu stoji kako je kamatna stopa definirana s 4% godišnje i promjenjiva.  Problem proizlazi iz situacije da je banka mjenjala kamatnu stopu i ja nisam dobio obavijest o tome, naravno, da jesam postupio bi drugačije jer ima boljih ponuda na tržištu. Očekivana svota sada je 3 puta manja. Ujedno, sam i kontaktirao njihovu SZK sredinom prošle godine gdje su mi skrenuli pozornost da ne oročavam nova sredstva jer će se tada ugovorne stopa od 4% ponitštiti te kreirati nova kamatna stopa po trenutnom cjeniku, pa je i to jedan od razloga zašto nisam "dirao" tu štednju da bi se na godišnjem izvještaju koji sam zaprimio prije tjedan - dva dana doslovno iznenadio.    Sporna stavka ugovora glasi: "Na sredstva dječjeg računa Banka obračunava i plaća Klijentu kamatu koju pripisuje na dječjem računu. Kamatna stopa iznosi 4% godišnje, koja je promjenjiva. Uvijeti i promjene kamatne stope regulirani su "metodom utvrđivanja promjenjivih kamatnih stopana dane kredite i primljene depozite od fizičkih osoba" koja je dostupna na službenim stranicama Banke Kamate i naknade će se obračunavati sukladno odredbama uvjeta dječjeg računa, Općih uvjeta poslovanja i Općih uvjeta."   Druga sporna stavka je Izvještavanje gdje nisu unijeli niti jedan moj kontakt a koji sam im ustupio prilikom ručnog popunjavanja zahtjeva. Moje pitanje glasi: da li je banka dužna obavijestiti mene kao klijenta prije nego samoinicijativno napravi promjenu, u ovom slučaju na moju štetu jer jasno da se kamatna stopa na oročena sredstva smanjila?    Po mojoj osobnoj procjeni Banka je u ovom slučaju prekršila članak zakona o obveznim odnosima NN 35/05 125/11 78/15 29/18.   Zahvaljujem na svakom dobronamjernom savjetu!
 • Novi statusi

  • Ivanst11  »  frenki zg

   Pozdrav Frenki,
   Imao bih jedno pitanje za Vas pa ako bi mi mogli pomoc? Znaci imam d.o.o. koje je neaktivno od 2015 godine kada je i predana zadnja izjava o neaktivnosti. Nakon toga firma nije imala nikakve prihode ni rashode. U 6 mjesecu 2019 godine sam dobio kaznu od Fine za nepredavanje izjave o neaktivnosti za 2016 godinu a u 9-om mjesecu 2019 kaznu za nepredavanje izjave o neaktivnosti za 2017 ( znaci dvije kazne u rasponu od par mjeseci). Naravno zalio sam se i kazna je smanjena..kaznu za odgovornu osobu sam platio a kaznu na firmu ne koja ionako nema sredstva na računu..u meduvremenu sam nasao knjigovodju koja sreduje poreznu karticu i predaje poreznoj izvjestaje koji nedostaju. U tom trenutku mi se najbolje cinilo da zatvorim d.o.o. po skracenom postupku a za to je porezna kartica trebala biti na nuli (podvrda od porezne da nema poreznog duga). Znaci jedini dug koji je postojao je bila članarina prema Gospodarskoj komori koja sa zateznim kamatama iznosi 3500 kuna koji sam namjeravao platit. Znaci u tom trenutku trosak za ugasit firmu je bio 3500 kuna HGK + cca 2000 kuna trošak zatvaranja+ knjigovodja. U tom trenutku dobovam od Fine obavijest da je racun tvrtke blokiran a saznajem da se radi o smanjenoj kazni 5000 kuna koju tvrtka ima zbog nepredavanje izjave o neaktivnosti. U ovom trenu je racun firme blokiran 20 dana a iznos koji bi trebao potrositi za zatvaranje neaktivne firme je cca 15 000 kuna. Interesira me sta mi je sada najbolje rjesenje, kako firma nije predala izjavu o neaktivnosti za 2016, 2017, i 2018 postoji mogućnost da dobijem kaznu i za 2018. Isto tako mi nije jasno postoji li mogućnost da sud ugasi firmu po sluzbenoj duznosti posto firma nije tri godine predala financijska izvješća a i nema imovine?
   Razmisljao sam da i pokrenem stecaj ali nigdje precizno se ne navodi koliki je tosak postupka.
    
   Unaprijed hvala
   · 1 odgovor
  • bendjamin

   Poštovani molim vas za odgovor na putanje da li se stan u vlasništvu HŽ Infrastrukture smatra državnim vlasništvom s obzirom da je navedena tvrtka državna? Da li će se i na mene kao zaštićenog najmoprimca odnositi zakon po kojem se najamnina uvećava svake godine 1,2 puta? 
   · 1 odgovor
  • sisaksplit

   Poštovani,
   davnih šezdesetih na ostavinskoj raspravi za pokojnog oca odrekla sam se svoga dijela u korist majke. 
   Imala sam 15 godina,a brat 12,dakle bili smo djeca. Majka je darovnim ugovorom kasnije kuću prepisala na unuka,unuk na svoju majku (bratovu ženu), a neposredno pred smrt naše majke ,bratova žena  darovnim ugovorom darovala je kuću mom bratu. Tako piše u katastru. Pitanje glasi dali ja imam pravo nasljedstva u dijelu kuće , Ili makar pravo na nužni dio ?
   · 2 odgovora
  • makljen2  »  Ruby_Danderfluff

   Predstečaj, da li vrijedi zadužnica sa vlasnikom kao jamcem/platcem koju je izdala firma , a koja je izdana 2 godine prije izglasavanja predstečaja navedene firme. Vjerovnik je u postupku prijavio svoju tražbinu, ali nije prijavio da ima zadužnicu(ovršnu) ispravu 2 godine staru. Naime vjerovnik sa navedenom zadužnicom namjerava ovršiti jamca/platca i to na njegovog nekretnini. Nisu išli na ovrhu firme iako firma normalno posluje i nije u blokadi, već na jamca po bjanko zadužnici. Da li se to može i da li se može vjerovnik istovremeno za isti dug pokušati istovremeno naplati od dužnika na više strana (istovremena blokada računa, imovine , pokretnina...)
   · 2 odgovora
  • Ivan Split  »  Lepenica

   Pozdrav,
   jeste li došli do informacije kome se obratiti za stanje duga otkupa stana za  firmu Diokom u stečaju.
   Znam da je stara objava ali svaka informacija je dobrodošla. 
   · 0 odgovora
×
×
 • Napravi novi...