Jump to content

Kaznena prijava 1.0.0

   (0 osvrta)

1 Screenshot

O ovom dokumentu

Kaznena prijava je obavijest državnom odvjetniku o postojanju osnovane sumnje da je određena osoba počinila u zakonu propisano kazneno djelo.

Svaka pravna i fizička osoba koja ima ozbiljna i određena saznanja o kaznenom djelu i počinitelju odnosno koja je oštećena počinjenim kaznenim djelom, može o tome izvijestiti policiju, odnosno podnijeti na zapisnik prijavu u državnom odvjetništvu ili policiji.

Lažno prijavljivanje kaznenog djela predstavlja kazneno djelo.

 Zakon o kaznenom postupku ne propisuje formu kaznene prijave, ali da bi državni odvjetnik mogao postupati, prijava protiv poznate osobe trebala bi sadržavati:

- ime i prezime počinitelja i adresu, a ako su nam poznati i podatke o starosti počinitelja, imenima njegovih roditelja, zanimanju te druge podatke za lakšu identifikaciju počinitelja

- što detaljniji opis događaja i obavezno mjesto i vrijeme počinjenja kao i druge okolnosti koje mogu pomoći policiji i državnom odvjetništvu u daljnjem radu

- po mogućnosti naziv i zakonski članak određenog kaznenog djela iz Kaznenog zakona, ali nije nužno - na osnovu kojih dokaza i činjenica proizlazi da je prijava osnovana: imena osoba koje imaju saznanja o počinjenom kaznenom djelu (ako imamo te podatke), treba priložiti sve dokaze kojima raspolažemo, pismena koja mogu pomoći državnom odvjetniku i policiji u provođenju izvida

- ime i prezime oštećene osobe i njegova adresa - podatke o podnositelju kaznene prijave (ime i prezime adresa).

Ako je kaznenu prijavu podnijela određena osoba, državni odvjetnik mora tu prijavu riješiti uz obavijest oštećenoj osobi. Državni odvjetnik i policija postupaju i na osnovu anonimne prijave. Državno odvjetništvo u pravilu postupa samo po onim anonimnim kaznenim prijavama iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo odnosno razumna vjerojatnost da će se izvidima o tome i prikupiti potrebni podaci. U pravilu to je ona anonimna prijava koja sadrži relevantne podatke o osobama i činjenicama na temelju kojih se prijavljeno kazneno djelo može dokazati.

Napomena:Izdavači i autori ne snose nikakvu odgovornost za eventualnu štetu koja može nastati zbog uporabe ovog predloška.


User Feedback

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj

 • Ovo neće biti vidljivo drugim korisnicima.
 • Napiši osvrt...

  ×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

  ×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
 • Napravi novi...

Važna informacija