Jump to content

Sve aktivnosti

Sadržaj se automatski ažurira     

 1. protekli sat
 2. Pozdrav svima na forumu! Pokušat ću problem objasniti sažeto. Molim imajte na umu da sam pravni analfabet. Petoro braće su nasljedili dvije nekretnine (šuma i oranica). Ostavinski postupak je vođen pred sudom i završio je pravomoćnom sudskom presudom. S obzirom na to da se radi o dva odvojena problema, pokušat ću to formulirati kao dva pitanja: 1. Vlasnička struktura prve katastarske čestice (šume) je sljedeća: vlasnik jedne trećine je Republika Hrvatska, vlasnik druge trećine je osoba X, dok su petorica braće vlasnici preostale trećine, svaki u jednoj petini idealnih omjera. Želja je petorice braće razvrgnuti suvlasništvo sa Republikom Hrvatskom i osobom X, steći odvojeno vlasništvo nad svojom jednom trećinom te nakon toga tu jednu trećinu prodati. Sad, jasno mi je da se mora pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasništva, a pretpostavljam da se mora i napraviti geodetski elaborat kojim će se predložiti geometrijska dioba na pripadajuće trećine. Gdje se pokreće ovakav postupak? S kojim tijelom Republike Hrvatske se komunicira u tom slučaju (DUUDI ili netko treći)? Koji je uobičajeni trošak ovakvog postupka (uključujući i geodetski elaborat)? 2. Vlasnička struktura oranice je jednostavna - petorica braće su suvlasnici svaki jedne petine u idealnim omjerima. Njihova želja je razvrgnuti suvlasništvo na način da jedan od njih postane vlasnik polovice tog zemljišta, dok bi preostala četvorica bili suvlasnici druge polovine u idealnim omjerima. Isto pitanje: gdje se pokreće ovakav postupak i koji je njegov trošak (uključujući geodeta)? Da li je ovaj postupak oporeziv? Još jednom ponavljam da vrlo površno poznajem pravne mehanizme te me slobodno ispravite ako sam lupio pokoju glupost. Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
 3. Danas
 4. Da, no takvo odobrenje će dobiti samo ukoliko dokažu da je otuđenje imovine u korist djeteta.
 5. Jel postupak još uvijek pred sudom prvog stupnja?
 6. Iako je postignut sporazum sa samim najmodavcem, recimo da je vrlo prevrtljiva osoba i sklona parničenju pa želim izbjeći eventualan gubitak parnice zbog formalnosti kao što je oblik izjave o otkazu... Je li otkaz dan telefonskim putem valjan iako zakon izričito propisuje pisanu izjavu?
 7. Od srca hvala na odgovoru. I opcenito, hvala sto postoji ova stranica i ljudi kao Vi sa kojima "mali" covjek moze komunicirati,. Ja Vas ne mogu dovoljno nahvaliti. Koliko pomoci se nade u forumima...TOP !!! Molim Vas, nemojte prestati postojati i primite obilje zahvalnosti s moje strane. Da, pretrage su bile zakonite, jos je mobitel sada na pregledu-sto ce odigrati vaznu ulogu. Imamo izabranog branitelja koji se jako trudi. Sto se mladica tice, imam osjecaj da je shvatio iako je to kod tinejdzera jako tesko dokuciti. Hormoni ih pucaju i ponekad kao da je za pet minuta vec drugacije. Iza sebe ima dugogodisnje problematicne obiteljske okolnosti i rastavu braka svojih roditelja a to itekako na njega utjece. Bude li upisan - jako ce mu biti tesko naci posao ( sto je i bez dosjea tesko ). Ali, ovaj tracak nade kojeg smo od Vas primili, veoma nas motivira jer smo od beskorisnog "googlanja" do sad imali jako crnu prognozu. Jos jednom hvala.
 8. Na način kako ste opisali, ne. Upis vlasništva se vrši na temelju podobnih isprava, tako da je i općina morala imati takav dokument da bi se upisala. Što Vam kažu u zk, temeljem čega je izvršen taj sporan upis?
 9. Otkazali ste najam, podmirili režije i najamninu, te iselili iz stana. Tako da ne vidim razlog zašto bi se sada vraćali korak unatrag i pismeno otkazivali najam?
 10. Jeste pokušali na sudu napraviti uvid u spis? Možda je majka nešto i dostavila sudu, a što Vam nije uručeno i zbog čega niste u toku.
 11. Na sve navedeno ste već dobili odgovor. Radi se o stjecanju bez osnove i ukoliko ne pristupite dobrovoljnom podmirenju tražbine, oni će majku ovršiti, a tada ćete imati za vratiti uz glavnicu i troškove postupka, troškove zastupanja u postupku i zatezne kamate.
 12. Dobar dan, Da li opcina ima pravo oduzet zemlju u upisati se u vlasnistvo?
 13. Borbena7 mnogo zahvaljujem.
 14. Imam još nekoliko pitanja u vezi istog, zašto bi moja majka morala plaćati za to što su u CZSS pogrešno isplaćivali godinu dana? Kako to da onda i mirovina nije isplaćivana, tj kako su u mirovinskom znali da ne treba isplaćivat na račun pokojnika a u CZSS nisu? I još da toliko dugo nisu primjetili pa je sad veliki iznos u pitanju. I ima li tu neka zastara? Može li se s obzirom na sve tražiti otpis toga? Ako da, od koga i kad, u kojem trenutku, prije ili za vrijeme ovršnog postupka? Treba li za to odvjetnik i koliko otprilike košta? To je ipak državna služba i tamo trebaju imat podatke tko je u kojem trenutku živ a tko nije, pa da mu ne isplaćuju, inače bi i oni sami mogli muljat sa isplatama umrlima ako nitko kod njih ili nekako automatski netko u CZSS o tome ne bi vodio brigu. Smatram da je to isključivo njihova pogreška i ne mogu to svalit na moju majku, ili ako je to pravilo, onda je zbilja velika rupa u sustavu.
 15. ne ništa. Samo da dostavimo oporuku i da izvadimo šta je baka imala u svom vlasništvu. No to je sve kod bilježnika koji je spis poslao sudu. Nikakvih prijedloga nema.
 16. Najmodavac nije inzistirao na ugovoru o najmu u pisanom obliku pa nisam formalan oblik niti ja zahtijevala. Osim toga, nikad nisam bila prijavljena na adresi predmetnog stana. S obzirom da je zakonom propisan oblik kao bitan sastojak ugovora, je li ugovor konvalidirao sukladno članku 294. ZOO-a? Što se tiče raskida, nikad nismo ništa posebno ugovorili. Sam najmodavac nije pravio nikakve probleme što se tiče otkaznog roka u smislu pozivanja na odredbe Zakona o najmu stanova. Biste li savjetovali slanje izjave o otkazu na najmodavčevu kućnu adresu kao eventualni "osigurač" u slučaju tužbe s obzirom da se čitav odnos zasnivao na usmenim dogovorima?
 17. Dajte malo više informacija o načinu nastanka štete i krivnji? I je li Vam ponuđen neki drugi način naknade ili samo ova bjanko zadužnica?
 18. Što Vam piše u tom pozivu za ročište i jeste li uz njega dobili kakve priloge?
 19. Borbena7

  Razvod braka

  Na što točno mislite kada kažete ˝veća prava˝? Nešto se pobrkali, jer Obiteljski zakon ne regulira ovaj iznos. Ovo što otac predlaže je u skladu sa važećim propisima. Pogledajte ovu Odluku i ovu Odluku.
 20. Samo se Vi prihvatite posla, a on ako mu nešto smeta neka traži nadležne za rješavanje njegovih prijava. Naravno, pri vršenju ovakvih radova pazi ćete da posao obavite sa dužnom pažnjom i to je to.
 21. Imam pomoćni objekt uz među sa susjedom .Zelim izmjeniti stari crijep novim, no susjed uvjetuje da priliko radova ne smije biti prašine, da ne smije slučajno pasti crijep na njegovo dvorište, da napravim nove žljebove , da posječem grmlje uz ogradu, jer mu smeta lišće koje pada ujesen.Pokušao sam se dogovoriti , no on ne odustaje od tih zahtjeva.Kako da ja izmjenim crijep kad ovaj ima takve sulude zahtjeve. Da li uistinu on može meni sprječavati da ja izvodim radove na svojem objektu? Kome da se obratim , komunalnom redaru u općini ili uredu za graditeljstvo?
 22. Borbena7

  kamate

  Zatezne kamate. Pogledajte čl. 29. Zakona o obveznim odnosima.
 23. Nema kazni,odbijen je ulazak i to je to.Ostaje za stalno. Ako sad ima dokumentaciju koja se prije nije imala može ući. Problemi, temeljitija kontrola.
 24. Poštovani, po presudi moram platiti i kamate ,citat: sve zakonske kamate po stopi koja se određuje za razdoblje do 31.srpnja.2015. u visini eskontne stope Hrvatske narodne banke koja je vrijedila zadnjeg dana polugodišta koje je prethodilo tekućem pologodištu uvećano za pet postotnih poena ,a za razdoblje od 01.kolovoza.2015. za svako polugodište uvećanjem prosječne kamatne stope na stanje kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za tri postotna poena. Kolike su to,u stvari,kamate? S poštovanjem
 25. Obiteljski zakon (čl.36).
 26. Malimalo00

  Spajanje kazni

  Da u cijelosti 15 izdržano i 15 na uvjet od 4 ili 5 godina i to je prošlo, presuda je postala pravomoćna poslije počinjena drugog djela za koje sam sad dobio 20 mjeseci.
 27. Smatram da bi to bio sud pred kojim se postupak nalazi u datom trenutku.
 1. Učitaj više aktivnosti


 • Tko je sad tu? (vidi sve)

 • Najutjecajniji članovi

 • Korisnici

  • Registriranih
   93987
  • Najviše online
   482

  Najnoviji korisnik
  bobtheswanson
  Registrirao se
 • Forum

  • Ukupno tema
   104315
  • Ukupno objava
   553419
 • Popularne teme

 • Nove objave

  • Pozdrav svima na forumu! Pokušat ću problem objasniti sažeto. Molim imajte na umu da sam pravni analfabet. Petoro braće su nasljedili dvije nekretnine (šuma i oranica). Ostavinski postupak je vođen pred sudom i završio je pravomoćnom sudskom presudom. S obzirom na to da se radi o dva odvojena problema, pokušat ću to formulirati kao dva pitanja: 1. Vlasnička struktura prve katastarske čestice (šume) je sljedeća: vlasnik jedne trećine je Republika Hrvatska, vlasnik druge trećine je osoba X, dok su petorica braće vlasnici preostale trećine, svaki u jednoj petini idealnih omjera. Želja je petorice braće razvrgnuti suvlasništvo sa Republikom Hrvatskom i osobom X, steći odvojeno vlasništvo nad svojom jednom trećinom te nakon toga tu jednu trećinu prodati. Sad, jasno mi je da se mora pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasništva, a pretpostavljam da se mora i napraviti geodetski elaborat kojim će se predložiti geometrijska dioba na pripadajuće trećine. Gdje se pokreće ovakav postupak? S kojim tijelom Republike Hrvatske se komunicira u tom slučaju (DUUDI ili netko treći)? Koji je uobičajeni trošak ovakvog postupka (uključujući i geodetski elaborat)? 2. Vlasnička struktura oranice je jednostavna - petorica braće su suvlasnici svaki jedne petine u idealnim omjerima. Njihova želja je razvrgnuti suvlasništvo na način da jedan od njih postane vlasnik polovice tog zemljišta, dok bi preostala četvorica bili suvlasnici druge polovine u idealnim omjerima. Isto pitanje: gdje se pokreće ovakav postupak i koji je njegov trošak (uključujući geodeta)? Da li je ovaj postupak oporeziv? Još jednom ponavljam da vrlo površno poznajem pravne mehanizme te me slobodno ispravite ako sam lupio pokoju glupost. Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
  • Da, no takvo odobrenje će dobiti samo ukoliko dokažu da je otuđenje imovine u korist djeteta. 
  • Jel postupak još uvijek pred sudom prvog stupnja? 
  • Iako je postignut sporazum sa samim najmodavcem, recimo da je vrlo prevrtljiva osoba i sklona parničenju pa želim izbjeći eventualan gubitak parnice zbog formalnosti kao što je oblik izjave o otkazu... Je li otkaz dan telefonskim putem valjan iako zakon izričito propisuje pisanu izjavu? 
  • Od srca hvala na odgovoru. I opcenito, hvala sto postoji ova stranica i ljudi kao Vi sa kojima "mali" covjek moze komunicirati,. Ja Vas ne mogu dovoljno nahvaliti. Koliko pomoci se nade u forumima...TOP !!! Molim Vas, nemojte prestati postojati i primite obilje zahvalnosti s moje strane. Da, pretrage su bile zakonite, jos je mobitel sada na pregledu-sto ce odigrati vaznu ulogu. Imamo izabranog branitelja koji se jako trudi. Sto se mladica tice, imam osjecaj da je shvatio iako je to kod tinejdzera jako tesko dokuciti. Hormoni ih pucaju i ponekad kao da je za pet minuta vec drugacije. Iza sebe ima dugogodisnje problematicne obiteljske okolnosti i rastavu braka svojih roditelja a to itekako na njega utjece. Bude li upisan - jako ce mu biti tesko naci posao ( sto je i bez dosjea tesko ). Ali, ovaj tracak nade kojeg smo od Vas primili, veoma nas motivira  jer smo od beskorisnog "googlanja" do sad imali jako crnu prognozu. Jos jednom hvala.  
  • Na način kako ste opisali, ne. Upis vlasništva se vrši na temelju podobnih isprava, tako da je i općina morala imati takav dokument da bi se upisala. Što Vam kažu u zk, temeljem čega je izvršen taj sporan upis?
  • Otkazali ste najam, podmirili režije i najamninu, te iselili iz stana. Tako da ne vidim razlog zašto bi se sada vraćali korak unatrag i pismeno otkazivali najam?
  • Jeste pokušali na sudu napraviti uvid u spis? Možda je majka nešto i dostavila sudu, a što Vam nije uručeno i zbog čega niste u toku.
  • Na sve navedeno ste već dobili odgovor. Radi se o stjecanju bez osnove i ukoliko ne pristupite dobrovoljnom podmirenju tražbine, oni će majku ovršiti, a tada ćete imati za vratiti uz glavnicu i troškove postupka, troškove zastupanja u postupku i zatezne kamate. 
  • Dobar dan, Da li opcina ima pravo oduzet zemlju u upisati se u vlasnistvo?
  • Borbena7 mnogo zahvaljujem.
  • Imam još nekoliko pitanja u vezi istog, zašto bi moja majka morala plaćati za to što su u CZSS pogrešno isplaćivali godinu dana? Kako to da onda i mirovina nije isplaćivana, tj kako su u mirovinskom znali da ne treba isplaćivat na račun pokojnika a u CZSS nisu? I još da toliko dugo nisu primjetili pa je sad veliki iznos u pitanju. I ima li tu neka zastara? Može li se s obzirom na sve tražiti otpis toga? Ako da, od koga i kad, u kojem trenutku, prije ili za vrijeme ovršnog postupka? Treba li za to odvjetnik i koliko otprilike košta? To je ipak državna služba i tamo trebaju imat podatke tko je u kojem trenutku živ a tko nije, pa da mu ne isplaćuju, inače bi i oni sami mogli muljat sa isplatama umrlima ako nitko kod njih ili nekako automatski netko u CZSS o tome ne bi vodio brigu. Smatram da je to isključivo njihova pogreška i ne mogu to svalit na moju majku, ili ako je to pravilo, onda je zbilja velika rupa u sustavu.
  • ne ništa. Samo da dostavimo oporuku i da izvadimo šta je baka imala u svom vlasništvu. No to je sve kod bilježnika koji je spis poslao sudu. Nikakvih prijedloga nema.   
  • Najmodavac nije inzistirao na ugovoru o najmu u pisanom obliku pa nisam formalan oblik niti ja zahtijevala. Osim toga, nikad nisam bila prijavljena na adresi predmetnog stana. S obzirom da je zakonom propisan oblik kao bitan sastojak ugovora, je li ugovor konvalidirao sukladno članku 294. ZOO-a? Što se tiče raskida, nikad nismo ništa posebno ugovorili. Sam najmodavac nije pravio nikakve probleme što se tiče otkaznog roka u smislu pozivanja na odredbe Zakona o najmu stanova. Biste li savjetovali slanje izjave o otkazu na najmodavčevu kućnu adresu kao eventualni "osigurač" u slučaju tužbe s obzirom da se čitav odnos zasnivao na usmenim dogovorima? 
 • Novi statusi

  • zeljka zeljka

   Molim za pomoc tj informaciju,imamo situaciju da su djeca od supruga sa bivsom u hrvatskoj.Posto smo mi u njemackoj i suprug djecu nemoze vidati  cesto,dali baka i djed koji zive oko 40 km od njih imaju pravo vidati djecu?Radi se o tome da je njena izjava da ona nije duzna nikome djecu voditi osim ocu djece.Svaki put djeca dolaze u nasem trosku ili trosku bake i djeda jer ona nista nije duzna,nije duzna djecu slati po nikome,neprihvaca  nikakav zajednicki kompromis i rjesenje da djeca sto manje pate.Razvedeni su vec 3 godine ,imaju zajednicko skrbnistvo.Znaci moj muz nema nikakva prava tj ona mu neda uvid u nista niti po pitanju zdravlja  djece ,sigurnosti,vodenja po doktorima .Bitno joj je samo da na vrijeme dobije alimentaciju i njemacki doplatak za njih dvoje .Zaostatke njemackog doplatka je sve potrosila na kucu ,namjestaj a djeci nista nije priskrbila od tih novaca .Zeljni su svega,kada dodu kod bake posalje uvjek djecu bez dokumenata ,bez zdravstvenih iskaznica,u maloj robi i poderanoj,OBAVEZNO ju se mora podsjetit da sina od 12 g odvede na sisanje tj da mu pare za to jer ona zaboravi.Nevodi brigu o njima uopce,a sto je najbitnije socijalna skrb nije napravila nista.Pa cak ni po pitanju toga jer su djeca spavala u sobi gdje je namontiran protocni plinski bojler.Sve je to u redu i normalno a kada se desi zlo onda socijalna skrb jadna nije kriva oni nisu mislili da ce se to dogoditi.Njoj nije dovoljno 620 e mjesecno a neradi nigdje ,ima sina od g dana sa nekim tipom .Kod njega i zivi.Odvjetnik nam savjetuje samo da se zalimo socijalnoj skrbi oni ce dalje sve poduzeti.A ne poduzimaju nista.Htjeli smo djecu dovesti u njemacku pa neda .sta napraviti i kome se javiti vise neznamo.Dali se sudskim putem moze traziti ako otac nemoze doci u hr i vidati djecu tj.vidi ih godisnje dva do tri puta kada dodemo u hr,dali se moze sudskim putem nesto napraviti da jedan mjesec oni dovezu djecu jedan mjesec dodu po njih baka i djed.Neznamo koga vise pitati za savjet.Hvala
   · 1 odgovor
  • mariomiha

   POZDRAV,IMAM PROBLEMA SA OSIGURANJEM ZA ISPLATU ŠTETE,NAIME KAŽU MI DA SAM OD 2009 OSTAVIO DUG PA BI SADA TO ONI SEBI PREKLOPILI,ŠTA DA RADIM,
   MOGU LI SE POZVATI NA ZASTARU ILI....
   ZAHVALJUJEM
   · 2 odgovora
  • stradivari

   "Obliti privatorum publica curate"
   · 0 odgovora
  • Hugolina30

   Pravda je spora ali dostizna
   · 0 odgovora
  • Keruzino  »  prof

   Postovani prof. Ne snalazim se u ovom forumu,neznam dali saljem upit na dobru adresu,ali ako vidite poruku molim vas za pomoc. Dakle ja sam u mirovini,vojnik,bez čina,100 posto opca,60% rat 40% nije u svezi rata,trenutna mir.3280,ako mi sada priznaju hrvi,ali samo hrvi,jer ne zele mi priznati status dragovoljca,koliko bi mi iznosila mirovina,naravno kada bude i ako bude trajno? Mozete mi ono tabelom pokazati primjer,puno hvala!
   · 0 odgovora
×
×
 • Napravi novi...