Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 11.12.2018 u svim područjima

 1. 2 bodova
  drot13

  pisanje grafita po zgradama

  Ovisi o vlasniku - ponudi mu se mogućnost kaznenog progona i ako se on na to odluči, ide se u kazneni progon. Ako odluči da neće ili mu prođe rok za pokretanje, ide se na prekršajni. Ako bi imao neku konkretnu situaciju, i odgovor bi možda mogao biti konkretniji...
 2. 2 bodova
  G-man

  pisanje grafita po zgradama

  Odluka o komunalnom redu nadležnog JLS-a. Osim toga, čl. 235/2 KZ-a.
 3. 2 bodova
  Wanksta

  Amex

  Sa 1/6 kuće na vašem mjestu ne bih ništa poduzimao, iz razloga jer smatram da ćete dug podmiriti ili dogovorom ili prisilnim uplatama.(ionako uplaćujute) Raskid ugovora vam šalje strana kojoj ste dužni jer po raskidu ide obično rok od 15 dana za podmirenje pa tek potom se uključuje odvjetnik.
 4. 2 bodova
  LjuboZG

  Plaćeni slobodni dani

  Zakonom o radu je samo definirano da tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na plaćeni dopust za važne osobne potrebe, najviše do sedam dana godišnje. Kao važne osobne potrebe su primjerično nabrojani samo sklapanje braka, rođenje djeteta, teža bolest ili smrt člana uže obitelji. Provjerite kako je ovo pitanje uređeno u kolektivnom ugovoru koji se eventualno primjenjuje na vas, odnosno u pravilniku o radu, ukoliko isti postoji kod vašeg poslodavca i, naravno, ako ti dokumenti detaljnije uređuju ovo pitanje. Osobno smatram da preseljenje jest važna osobna potreba radi koje možete zatražiti plaćeni dopust te da bi vam trebao biti omogućen taj jedan slobodni dan koji ste zatražili, neovisno o tome selite li u isti ili drugi grad.
 5. 1 bod
  Vi pokažite dokumente koji odgovaraju situaciji, a to je da niste, s prijavom privremenog odlaska iz RH, sa BiH dokumentima i autom, u prekršaju. Osobno sam imao slučaj prelaska jedne granice s prijateljem talijanske putovnice. Carinik/policajac nas nije pustio iz razloga da taj granični prijelaz nije međunarodni, da moramo ići na drugi prijelaz. No, on je izvadio HR putovnicu i tad je bilo sve u redu, prošli smo, znači najbolje da postupate najjednostavnije za vas.
 6. 1 bod
  viwi

  Mirovina-novi zakon

  Poštovani prof i malicovjek, puno vam hvala, ni u mirovinskom nisam dobila tako detaljne odgovore. Poslušati ću vaše savjete i ostati raditi do 9/2020 kada punim 41 godinu staža jer me u tom slučaju ne koči penalizacija za skoro 13 mjeseci ranijeg odlaska u mirovinu zbog starosne dobi. Zahvaljujem još jednom uz dobre želje za nadolazeće blagdane.
 7. 1 bod
  drot13

  Prijava prebivališta/boravišta

  Zakon je to upravo tako i uredio i propisao kaznu za one koji tako ne postupe... Ne može ništa za prijavu, ali može procijeniti ima li u takvom postupanju elemenata nasilja. Čini mi se da ti tu imaš puno većih problema od prijave prebivališta/boravišta i nećeš ih riješiti na način da kreneš od nekog (zapravo) manjeg problema (prijave prebivališta/boravišta).
 8. 1 bod
  Poštovani, ugovor o darovanju kao i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju su pravni poslovi odnosno ugovori koji imaju različito pravno značenje glede prava i obveza ugovornih strana, ali kod oba dolazi do prijenosa prava vlasništva. Kako ste spomenuli da su "staromodni" odnosno uplašeni mogućih posljedica, preporuka je oformiti neku služnost u njihovu korist poput prava plodouživanja ili prava stanovanja, a koje se može konstituirati sa oba spomenuta ugovora. Što se tiče prijenosa prava vlasništva kod nekretnine koja nije etažiranja, moguć je prijenos suvlasničkih dijelova. Za prijenos prava vlasništva kod krvnih srodnika ravne linije (roditelji-djeca) postoji porezno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina. Lp!
 9. 1 bod
  drot13

  Prijava prebivališta/boravišta

  Ako nemaš prebivalište, nemaš niti osobnih isprava... Ne može ih se natjerati da te prijave, a s obzirom na druge tvoje upise, bilo bi najbolje da se obratiš centru za socijalnu skrb, a možeš i nekoj od ženskih udruga (npr. AŽKZ)
 10. 1 bod
  Wanksta

  Socijalno osiguranje

  Ugovor o socijalnom osiguranju je potpisan sa većinom zemalja i mjenja se/nadopunjuje svakih par godina. U vašem slučaju to znači, izbjegavanje dvostrukog oporezivanja (ako već u jednoj zemlji plaćate porez, no to nam je jasno) i isto tako korištenje zdravstvene zaštite u Hrvatskoj na osnovu Kanadskog osiguratelja (ako plaćate zdrastveno u Kanadi). Ako vam na isplati mirovine iz Kanade ne obračunavaju iznos za zdravstveno osiguranje, tj nemate njihovu zdravstvenu iskaznicu a u Hrvatskoj nemate radni staž, onda zdrastveno osiguranje plaćate u Hrvatskoj u već navedenom iznosu.(500-800kn)
 11. 1 bod
  malicovjek

  Mirovina-novi zakon

  Postovana viwi, uf puno pitanja: - Visina prijevremene starosne mirovine trajno se smanjuje za svaki mjesec ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu po prijelaznom periodu za zene u 2018.god to je 62 godine, u 2019.god to je 62 godine i 4 mjeseca i tako svaku godinu dodatno 4 mjeseca. - Od 01.01.2019.god. penalizacija je za svaki prijevremeni mjesec 0,30% - dodatni staza koji dobivate na racun dvoje djece pribraja se i u slucaju prijevremenog umirovljenja i ne umanjuje prosjecne vrijednosne bodove jer se dodaje dodatno tek kod izracuna mirovine. - od 01.01.2019.god. svi umirovljenici (prijevremeni, dugogodisnji i starosni) ce moci raditi do 4 sata dnevno i primati punu mirovinu, mozete tako raditi dok vas poslodavac zeli u radnom odnosu a mirovina vam se nece umanjivati - u staz u najpovoljnijem obracunskom razdoblju ne ulazi zadnja godina, godina u kojoj ste zatrazili mirovinu, ona se u izracun mirovine dodaje na drugi nacin. - pravo na bonifikaciju - dodatak od 0,34% po mjesecu daljeg rada zapocet ce vam kad navrsite 63 godine zivota, od 10 mjeseca 2021.god.
 12. 1 bod
  prof

  Mirovina-novi zakon

  Poštovana Viwi, Prvi nadnevak koji predlažem za umirovljenje je 01.07.2020.g. ili kasnije kad, navršavate 41.g. efektivnog radnog staža. Iznos starosne miriovine samo iz I stupa iznosio bi 4.675,50 kn uz trenutni AVM od 65.60. Sve drugo je za raspravu, lijep pozdrav
 13. 1 bod
  drot13

  Crvena prijava / tuzba

  Alkohol je problem što se tiče krivnje za eskalaciju događaja, mogućnosti prosudbe, pouzdanosti svjedočenja i sl.
 14. 1 bod
  zimpa

  Socijalno osiguranje

  Canada ima potpisan ugovor sa Hrvatskom, a posebno ima potpisan ugovor i Quebeck. To sam vidio na stranici MIROVINSKOG, ali iz ugovora ne mogu shvatiti dali kao povratnik imam osnovno zdravstveno osiguranje, a dopunsko placam ili nemam nikakvog zdravstvenog osiguranja i moram ga placati kao i povratnok iz npr. Australije sa kojom Hrvatska nema potpisan sporazum, a to iznosi 500kn mjesecno. Sto se tice dvostrukog oporezivanja mirovine tu je sve jasno.
 15. 1 bod
  Spitfire

  Restoran u zgradi

  Glavni projekt bez građevinske dozvole sukladno čl.5 st.2 Pravilnika te izričitu pisanu suglasnost zakupodavca (grada). Ukoliko se obavlja djelatnost u skladu s lokacijskim uvjetima, tj. predviđena je mogučnost ugostiteljske djelatnosti, ne.
 16. 1 bod
  Spitfire

  Podzakup/podnajam

  Moguće je temeljem ugovora i odredbi Zakona o obveznim odnosima u čl.537-540. Ukoliko se radi o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu RH ili JL(R)S, Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora određuje slično, osim u dijelu čl.19 st.3. Razlika između zakupa i najma sastoji se u tome što se najam odnosi samo na uporabu tuđe stvari, npr. najam stana, tj. ako se stvar dana na uporabu može uporabiti a da se dalje ne obrađuje. Može li se stvar dana na uporabu uživati uz marljivost i trud, onda se radi o zakupu, tj. zakup se odnosi i na uporabu i na korištenje koje je širi pojam od uporabe jer osim uporabe razumijeva i uživanje stvari te uključuje i ubiranje plodova, npr. zakup poljoprivrednog zemljišta kao i poslovnog prostora za obavljanje nekakove djelatnosti. Kod ovoga potonjeg, plodovi su prinosi koje stvar ili pravo zakupa daje posredovanjem nekog pravnog odnosa. Kako su zakup i najam bliski ugovori, ostalu materiju pretežito uređuju na isti način.
 17. 1 bod
  L&O12

  Iznošenje tajni

  Znam, vec sam se razbolila, gledam kako cu krenuti na pretrage, ali ne smijem pitati da odem vaditi krv jer ce sef kontrolirati koliko puta sam usla na whatsapp ako uzmem godisnji ili bolovanje, a docekat ce me i predavanje sto sam na bolovanju kad mi nije nista. Osim sto sam izgubila na kilazi pojavilo se milion drugih simptoma i moja doktorica vec sumnja na to da sam obolila na stitnjacu.
 18. 1 bod
  Wanksta

  Iznošenje tajni

  Raditi u takvom okruženju je katastrofa i navlači bolest a to govori o školovanju nadređenih, ja sam u jednoj firmi prilikom slične situacije kupio nadređenima knjigu o bontonu. Dobro da odlazite iz takvog okruženja.
 19. 1 bod
  L&O12

  Iznošenje tajni

  Hvala Vam na odgovorima i na savjetima, sto se tice radnog odnosa on prestaje s 01.01.2019, najavila sam otkaz vec jer ne zelim raditi negdje gdje me se ne cijeni ni ne postuje kao zenu, osobu i radnika. Ovo je bio jedan od ispada, jos je najgore nisam citirala kojim rijecima mi je to receno (da mi se punoljetna osoba i direktor firme obraca kao da sam maoumna i koristi rijeci poput pi*ka smartam vise nego nepremjerenim). Duboko sam povrijedena i razocarana. Takoder, ne zelim slusati vise prigovaranje za cesce odlaske na wc kada imam menstruaciju npr. ili da se bilo sto sto ja kazem ili netko od kolega kaze izvrce i prenosi sefu u drugom obliku od strane doticne osobe samo kako bi ona sebi osigurala bolju poziciju u sefovim ocima.
 20. 1 bod
  sivko

  Izvaredni lječnički pregled

  Ima pravo https://emedjimurje.rtl.hr/vijesti/automobilizam/3002059/ovo-su-izmjene-pravilnika-o-zdravstvenom-pregledu-vozaca/ i čl.10 http://www.propisi.hr/print.php?id=7579
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×
×
 • Napravi novi...