Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 02.01.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Pogledajte odredbe čl. 26.-29. Zakona o općem upravnom postupku, a dodatno imajte na umu i da obje inspekcije postupaju u ime Republike Hrvatske (kao sastavni dio ministarstava, koja su pak izvršna vlast u RH).
 2. 2 bodova
  Sve najbolje svima u 2019! Ja sam poslao upit Ministarstvu rada i mirovinskog sustava vezano za moj gore navedeni problem i rekli su da ne podliježem zakonu o zaštiti na radu, a ne moram ni obavkljati kojekakva ispitivanja prostora. Evo točne prepiske e-mailova između njih i mene pa možda nekome pomogne: Poštovani, upravo sam otvorio paušalni obrt kao samozaposlena osoba. Djelatnost mog paušalnog obrta je web dizajn i internet oglašavanje, a prostor u kom obavljam obrt i koji je i sjedište obrta je u mom vlasništvu (prostor je u dvorištu moje kuće, moja bivša momačka soba u kojoj bi bilo samo računalo i printer). Samozaposlena sam osoba preko mjere HZZ-a za samozapošljavanje, dakle, nemam nijednog radnika, a niti planiram imati. Knjigovođa mi je rekao, ali nije 100% siguran u to, da bih trebao napraviti ispitivanje električnih instalacija prostora. Pa ako je ikako moguće da mi odgovorite da li ja kao samozaposlena osoba moram obaviti ispitivanje električnih instalacija za prostor u sklopu moje kuće i za takvu djelatnost? U prilogu vam dostavljam odgovor vašeg ministarstva za istu tematiku, ali je iz 2014.g. Hvala vam unaprijed na odgovoru! Poštovani, Nastavno na Vaš upit, kada fizičke osobe kao vlasnici obrta sami obavljaju poslove te za njih ne obavljaju poslove radnici ni osobe na radu, iste nisu obvezne primjenjivati odredbe Zakona o zaštiti na radu i propise donesene na temelju njega, budući da se ne smatraju poslodavcem u smislu odredbe članka 3. stavka 1. podstavka 15. Zakona o zaštiti na radu („Narodne novine“, broj 71/14, 118/14, 94/18 i 96/18; u nastavku: Zakon), tj. u navedenom slučaju ne postoji odnos poslodavac – radnik odnosno osoba na radu. Odredba članka 4. stavak 2. Zakona propisuje da se odredbe iz ovog Zakona ne odnose na obrtnika koji obrt obavlja sam kao niti na poslodavca kojeg zastupa jedna fizička osoba koja je ujedno i jedini radnik kod poslodavca, osim kada za njih obavljaju određene aktivnosti osobe na radu. Slijedom navedenog, na Vas se ne primjenjuju odredbe navedenog Zakona te niste obvezni ispitivati sredstva rada, odnosno električne instalacije u radnom prostoru. S poštovanjem, KABINET MINISTRA Ulica grada Vukovara 78 HR – 10000 Zagreb tel: +385 1 6106 727, 6106 310 fax: +385 1 6109 300 web: www.mrms.hr
 3. 1 bod
  Zaista ne mogu procijeniti, to ovisi o stanju na terenu: koliko takvih slučajeva ima, kako se rješavaju i slično. No moglo bi biti i da se radi o sustavnoj povredi koja je nastala zbog manjkave regulative, da. U tom slučaju (ako se to ustanovi kroz analizu na terenu), vjerujem da bi se moglo tvrditi da postoji i odgovornost RH za štetu nastalu svim povrijeđenima, ne samo gospođama Oluić.
 4. 1 bod
  drot13

  Testiranje na droge

  Da bi ti bila određena testiranja, mora proći sudski postupak. Moguće je da sud neće niti odrediti testiranje (odredit će na temelju onog što im dostave iz socijalnog), ali sudski postupci traju, tako da nije ništa čudno da čekaš. Nemaš što drugo nego čekati dok nešto ne dođe.
 5. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Tužba zbog buke

  Po mom mišljenju, samo na vlasnika kafića, jer što se tiče ZV-a, najmoprimac nije pomoćnik u posjedovanju ili nesamostalni posjednik, njemu je poslovni prostor predan u samostalni posjed i on ne vrši faktičnu vlast nikoga drugoga, već svoju vlastitu, u tom smislu mislim da nema odgovornosti vlasnika prostora. U tom smislu govori i članak u privitku ovog posta - dakle, tužba je radi prestanka uznemiravanja i naknade štete (vjerojatno), onda se mora usmjeriti prema onome tko uznemirava. Vrlo mi je nategnuta teza da i vlasnik prostora odgovara za štetu samo zbog toga što nije raskinuo ugovor o najmu, čini mi se bi tu dokazivanje bilo vrlo problematično, no možete bilo podnijeti posebnu tužbu za naknadu štete, ili ih obojicu obuhvatiti istom tužbom. ojelcic-tuzbe_radi_zastite_prava_vlasnistva.doc
 6. 1 bod
  prof

  odlazak u mirovinu

  Poštovani grky, Nema oduzimanja od 60.g. već isključivo od godina života kada se ostvaruje starosna mirovina, trenutno 65.g. Nema smanjivanja godina života za priznavanje prijevremene starosne mirovine. Lijep pozdrav
 7. 1 bod
  I Vama, Sivko, također sve najbolje, posebno da mirovinu što dulje uživate
 8. 1 bod
  frenki zg

  Proizvodnja suhomesnatih proizvoda

  Svaki Rang u> klasiranju< Pravnih Subjekata- uslužnih i proizvodnih djelatnosti,, sa sobom povlače i posebne uvjete. N.p.r - OPG. - To je djelatnost koju registirate, a da ne mora te biti KV- Mesar a ni polagati Majstorski Ispit. Obrt - Mora te za voditelja imati osobu sa položenim Majstorskim Ispitom . Trg. Društva - Voditelj poslovne jedinice mora biti KV - Mesar. ----------------------- Vidi te, kako se mijenja Vrsta ili >jačina < pravnog Subjekta, uvjeti su Složeniji. Kod - OPG-a, se smatra da se Osoba več godinama sa time bavi..pa je taj vid naj jednostavniji. U Obrtu - položi te Majstorski ispit pri Obrtničkoj Komori.. A kod - Trg Društava,, je več potrebno KV - Zanimanje, Sve navedeno je dobro posloženo,,jer na primjer kad jedno Domačinstvo, koje tradicionalno, godinama za svoje potrebe Suši meso,, Zakonodavac je mišljenja,, da se s godinama toliko naučio tom poslu, da mu ne treba Stručna Naobrazba.
 9. 1 bod
  Spitfire

  Parkiranje u pozarni prolaz

  Sve ovo što ste pitali ovisi o onome na što vas je upozrio Drot. A najviše vlasnički odnosi. Je li i što označeno kao pripadak stanu, što je investitor ostavio u svome vlasništvu pa je li mogao što raditi bez suglasnosti. Za samu nadsteršnicu, tada do 15 a sada do 20 m2 za gradnju mu nije bila potrebna nikakova papirologija. Ako nije ucrtana, ne znaći da nije legalna jer ukoliko je ispod 10 m2 ni ne mora se ucrtati u katastarski operat. Isto je moguće da ima rješenje o izvedenom stanju koje može biti upisano u ZK. Sve to bi za početak mogli provjeriti online u ZK.
 10. 1 bod
  Stigla je presuda. Poslala sam bila pisanu obranu gdje sam iznjela kako sam i napisala gore, uz sugestije drot13. Presuda je kazna od 1500 tj 1000kn ako platim u roku od 90 dana, oslobodjena sam troskova analize tvari i sudskih troskova, pomoglo je i sto nema otezavajucih okolnosti, slicnih kaznenih djela i sl. Drot13, hvala jos jednom na sugestijama...
 11. 1 bod
  drot13

  Parkiranje u pozarni prolaz

  Iako je to fizički požarni prolaz, pitanje je kako je zavedeno i kako je riješeno vlasništvo. Prvo bi si trebala to provjeriti. Ako je to njegovo, može tamo parkirati bez obzira na prozor.
 12. 1 bod
  malicovjek

  Uvjeti za mirovinu

  Ako neznate gospodjin PVB ( prosjecni vrijednosni bod ) trebate ga dati izracunati na ovaj nacin: - za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite.
 13. 1 bod
  Sretna nova 2019 uz sreću i zdravlje sa što manje pitanja i problema.
 14. 1 bod
  LjuboZG

  Darovni ugovor

  Ako sami sastavljate ugovor, nemojte zaboraviti odredbu da se već nalazite u posjedu/suposjedu nekretnine koja vam se daruje ili da će vam darovateljica predati posjed neposredno nakon sklapanja ugovora. Ovo je bitno, jer u slučaju darovanja bez predaje u posjed ugovor mora biti solemniziran, što je skuplje. Ovjera potpisa darovateljice na ugovoru je 47,50 kn. Pristojba na prijedlog za uknjižbu i uknjižbu prava vlasništva je ukupno 250,00 kn. Prijedlog za uknjižbu podnosite zemljišnoknjižnom odjelu (gruntovnici) suda nadležnom za mjesto u kojem se nalazi nekretnina. Ako niste sigurni koji je to odjel, u gornjem lijevom kutu svakog izvatka iz zemljišne knjige vam piše npr. ''Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišnoknjižni odjel Zagreb''.
 15. 1 bod
  Na žalost, kod nas je sve moguće, pa tako i disco klub u kući - ukoliko Sanitarna inspekcija izda rješenje da su provedene mjere zaštite od buke. Sanitarna inspekcija navedeno rješenje izdaje na temelju mjerenja buke i zvučne izolacije koje provodi firma ovlaštena od Ministarstva zdravstva - i provodi ih u stanovima najugroženijih stanara. Ali ta mjerenja buke i zvučne izolacije plaća vlasnik kluba, i vjerujem da se tu svašta može namjestiti. Ipak, idemo sa pretpostavkom da su vlasnici klubova i tih mjeriteljskih tvrtki dobri i pošteni ljudi. I onda gazda svoj ugostiteljski objekt registrira kao caffe bar/noćni bar, i prema zakonu može sebi odrediti radno vrijeme koje god on želi. Nadalje, on sukladno Pravilniku o djelatnostima za koje je potrebno utvrditi provedbu mjera za zaštitu od buke, u slučaju kada su u istom prostoru/prostorijama registrirane dvostruke djelatnosti (caffe bar-noćni bar), mora ispuniti strože uvjete u pogledu zaštite od buke. E sad, pošto cafe bar ima dozvoljenu buku do 65dB(A) - što odgovara razini normalnog ljudskog govora, a noćni bar/klub 90dB(A) što je razina buke koncerta, tumačenje Ministarstva zdravstva jest da je stroži uvjet taj da se postavi limitator na pojačalo do 65dB(A), a ne da se provede mjerenja buke na 90dB(A) i utvrdi jesu li provedene mjere zaštite od buke. Jer, nema šanse da bi u zgradi on dobio prolaznu ocjenu (niti da je kupi) za mjerenja buke pri razini od 90db(A). Tako dolazimo do situacije da gazda kluba ima limitirano pojačalo na 65dB(A), ali se te limitatore vrlo vrlo jednostavno zaobilazi - čak i putem mobilne aplikacije ga se isključuje. I onda se izvodi glazba u živo, pojačaje dokle je to potrebno... I sve je po zakonu, po našem divnom zakonu! Tako da ne preostaje ništa drugo nego pozivati policiju - na žalost, policija intervenira u slučaju kada postoje elementi remećenja reda i mira, i nisu od neke velike pomoći. I najvažnija je sanitarna inspekcija, koja se meni osobno oglušila na 7-8 prijava. Oni će jednog lijepog i sunčanog dana, zajedno sa firmom ovlaštenom za mjerenje buke i policijom izaći na teren - nadam se nenadano, i utvrditi da su prekoračene dozvoljene razine buke. Nakon toga će vjerujem izreći nekakvu opomenu... pa će ga jednog dana možda i novčano kazniti, privremeno zatvoriti... Moguće je od gradonačelnika tražiti da odredi 2 sata raniji završetak rada ugostiteljskog objekta... to još nisam, pa ćemo vidjeti... Možeš pogledati Presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Oluić protiv Republike Hrvatske1 od 20. svibnja 2010. iz koje se vidi da su mjerenja buke vršena od 2001. do 2009., i u gotovo svim slučajevima je buka bila prekomjerna... žena je imala kćer sa problemima sa sluhom, i država za nju nije ništa napravila...
 16. 1 bod
  Druga inspekcija je očito znala za postojanje presude Upravnog suda, ali nije imala tu presudu. U tom slučaju je ovlaštena zatražiti od prve inspekcije dostavu presude koja je od utjecaja na rješavanje predmeta druge inspekcije. Štoviše, druga inspekcija je to mogla zatražiti i od Upravnog suda. Očito se radi o povezanim predmetima, pa je ta presuda od utjecaja na rješavanje predmeta druge inspekcije. Po zahtjevu druge inspekcije, prva im je dostavila presudu, tako da smatram da je sve učinjeno ispravno. Štoviše, druga inspekcija je, budući da očito ima pravni interes za uvid u presudu Upravnog suda, dostavu te presude mogla zatražiti i neposredno od Upravnog suda.
 17. 1 bod
  Identična je, nema tu razlike. Što se viših savjetnika tiče, plaća je 1.000,00 kn viša, a kako će biti sa ovim najnovijim višim savjetnicima-specijalistima (od 01/01), to će se tek vidjeti, no vjerojatno bude isti raspon, dakle dodatnih 1.000,00 kn na plaću viših savjetnika. Jasno, ovi podaci odnose se na općinske sudove/DO-a jer se plaća određuje preko osnovice i koeficijenta, koji se razlikuju ovisno o razini. Plaća je mizerija (na najnižim razinama) uzevši u obzir vrijeme, trud i nažalost ponekad i zdravlje koje se uloži, pogotovo još ako ste prisiljeni napustiti mjesto prebivališta.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00


×
×
 • Napravi novi...