Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 09.07.2019 u svim područjima

 1. 3 bodova
  Ne bih ulazio u procjenu troška, jer bih vam vjerojatno nešto pogrešno rekao. U svakom slučaju će biti potrebno sudjelovanje vještaka geodetske struke jer sud ne može sam, po svojem nahođenju, ''povući crtu''. Poanta razvrgnuća i jest da se formiraju zasebne čestice na kojima će dotadašnji suvlasnici biti upisani kao isključivi vlasnici. Kada se razvrgnuće provodi na tri čestice istovremeno ne moraju se sve cijepati, tako da će najvjerojatnije doći do cijepanja samo najveće čestice da bi svatko dobio površinu koja mu pripada. Što se tiče kuće, sve što ste napisali nije relevantno za postupak razvrgnuća, budući da udjeli nisu sporni. Dakle, brat je upisan na 3/5, a vi i drugi brat na po 1/5. Svaki suvlasnik ima pravo predlaganja razvrgnuća suvlasništva. Dakle, vi kao suvlasnik 1/5 možete predložiti civilno razvrgnuće suvlasništva (prodajom i podjelom iznosa dobivenog prodajom). Braća se mogu protiviti tome, ali to u konačnici postupak može samo oduljiti, a ne i spriječiti. Svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice, pa tako i vi, bez obzira koliko mali suvlasnički udio imate.
 2. 3 bodova
  Budući da se radi o suvlasništvu, nitko nikome ne može braniti korištenje cijele ili dijela bilo koje nekretnine. Dakle, ne možete zaključati kat kuće ili mu zabraniti korištenje dijela dvorišta ili korištenje dijela zemlje. Ukoliko to napravite, on Vas može tužiti za smetanje posjeda i u tom postupku će uspjeti. Trebali biste predložiti sudsko razvrgnuće suvlasništva i to sa dva odvojena prijedloga. U prvom prijedlogu predlažete razvrgnuće tri čestice ukupne površine 18000 m2, pa će se u tom postupku te nekretnine fizički podijeliti između vas i brata na način da ćete vi biti vlasnik točno određenih 15000m2, a brat točno određenih 3000m2. U drugom prijedlogu ćete zatražiti razvrgnuće suvlasništva na čestici na kojoj je sagrađena kuća i to civilnom diobom - prodajom na dražbi i podjelom iznosa dobivenog prodajom. Pokretanjem tog postupka se možda promijeni i stav Vašeg brata oko toga da neće otkupiti vaše udjele, budući da će postojati velika šansa da ostane bez kuće u kojoj živi. Također, ako ste potpuno isključeni iz korištenja te kuće i tamo živi isključivo vaš brat, imate pravo brata tužiti za plaćanje naknade za korištenje vašeg dijela kuće.
 3. 2 bodova
  Ako ne plati kaznu stečeni su uvjeti da mu ne dozvole ulazak u RH (dok je je plati).Nema žalbe nakon 8 dana.Zbog samog posjedovanja trave ne uzima se vozačka (možda se odbio testirat?).
 4. 2 bodova
  U ovom slučaju IP kartica nije dovoljna, poslodavac mora ispraviti JOPPD obrazac da bi bila moguća obnova postupka. Da ne gubite vrijeme, pođite u nadležnu ispostavu Porezne uprave i iznesite o čemu se radi, a možete im pokazati i ispis sa tekućeg računa gdje je vidljiv uplaćeni iznos kojeg nema u IP/JOPPD obrascu. Oni bi trebali pozvati poslodavca da ispravi obrasce i korigira uplate, nakon čega se može izvršiti zamjena rješenja po službenoj dužnosti ili obnova postupka, kako god im je draže.
 5. 2 bodova
  Policija ce podnijet prekršajni nalog i kazna je MISLIM 1500kn +200 kn skica +110kn sudski troškovi. Za iznad 1,5 promila, zakon određuje globu od 5000 do 15.000 kuna, uz zabranu upravljanja vozilom, prijedlog zatvorske kazne do godinu dana te tri prekršajna boda. E sada imaš ove dvije stavke,ako je dobar s nekim u PU to se sve da izgladiti,no ako nikog ne zna i oni su morali ispuniti kvotu sve to ide na sud i moze ocekivat plavu kovertu. Mislim budimo realni,stari moj sletis s ceste,napiris 1.6 i da sve prodje bez problema? Prvo i osnovno pijan si vozio prometno vozilo koje je moglo zavrsit frontalnim sudarom i nekoga ubiti.. Sad ce se nauciti pameti i ne piti dok vozis,necije dijete je na cesti..A samim time je ugrozio svoj život.Dok voziš ne pij! uzmi taksi !
 6. 1 bod
  Gerira

  Kako se zastititi?

  Tako je i bilo na kraju, 2 mjeseca sam na mobitelu imao upaljenu lokaciju da se vidi di sam u svakom trenutku i skuplja u history, sada napokon imam svoj mir. Nes ti prijateljice... Skupa skola.
 7. 1 bod
  Dono

  Umanjenje vrijednosti nekretnine

  G-man, puno hvala!
 8. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Plaća odvjetnika

  Imam isto iskustvo s vježbeništvom u pravosuđu, od dvadesetak kolega za koje znam da su bili vježbenici u sudovima i u državnim odvjetništvima, možda ih je troje ostalo u pravosuđu, svi ostali su se razišli, neki u odvjetnike, neki u državne i javne službe i privredu (a od tih je samo jedna osoba u međuvremenu i postala dužnosnik). Tako da, općenito je turn-over velik u svim granama, ali ne vidim ni da se broj sudaca dramatično smanjuje.
 9. 1 bod
  Mario137

  Rad iz HR za Američku tvrtku

  Klasična priča iz Silicijske doline. Ako se odlučite na manju plaću i equity, to je stjecanje udjela bez naknade i smatra se dohotkom u naravi iz inozemstva. Ukoliko dobijete taj equity i prodate ga po većoj cijeni u roku kraćem od dvije godine, to se smatra porezom na dohodak od kapitalne dobiti i oporezuje po 12% kod nas. Što se tiče plaćanje poreza na obje strane, već nekoliko godina je taj ugovor 'pred potpisivanjem', pa se možda u međuvremenu i potpiše. Po meni, veliki je grijeh naše vanjske politike da to nije uspjela učiniti do sada, ipak je SAD najjača ekonomija svijeta. Otvaranje i zatvaranje firme, te samo poslovanje nije tako strašno kompleksno kako se to kod nas popularno prikazuje, bitno je samo naći najpovoljniji poslovni model za ovaj pothvat. Nije ni zamišljeno da firma traje vječno. Konkretno, logično je da ćete vi kao osoba biti nositelj equitya, a ne firma. Firma bi eventualno služila kao optimalniji način oporezivanja brutto iznosa koji će vam biti isplaćen, barem dugoročno gledano. Autorsko djelo za vas nije dobra opcija dugoročno, odnosno 2 godine ili koliko već prognozirate da će startup trajati prije prodaje. Naime, već poslije nekoliko isplaćenih plaća ući ćete u sustav PDV-a (limit ukupno 300.000 kn) i onda ste dužni voditi poslovne knjige kao samostalna djelatnost i biti u PDV-u, a sve to možete i kao firma i to nešto povoljnije. Možete početi s autorskim iz inozemstva, ali morate paziti na limit. Isto tako postoji i opcija otvaranja paušalnog obrta koji je kratkoročno vjerojatno najpovoljniji oblik, ali i tu vrijedi da biste brzo 'probili' limit. Kada jednom pređete 300.000 kn brutto, onda je tretman sličan u svakoj opciji. Pokušajte izvući osnovne podatke i napraviti orijentacijski izračun što vam je povoljnije dugoročno i kolika je razlika u pitanju, imam dojam da nije zanemariva. Treba ispitati opcije paušalnog obrta, autorskog honorara i firme. Kada je u pitanju SAD mnogi koriste legalne, ali 'sive' metode 'rotacije' kako bi postigli što bolju poreznu optimizaciju.
 10. 1 bod
  Mario137

  Donacija firmi

  Da, moguće je. Porezna neće specijalno tretirati tu uplatu. Tko god vodi knjigovodstvo, postupit će na sljedeći način: proknjižit će priljev novca na žiro-račun na dugovnoj strani i prihod od donacija na potražnoj strani. Ako je to i jedini prihod u toj godini i recimo da nema drugih rashoda, na taj iznos na kraju godine treba platiti 12% poreza na dobit. S ostatkom novca firma raspolaže normalno za daljnje poslovanje i svrha te donacije je ispunjena. Pretpostavka je da će tvrtka iz inozemstva izdati odgovarajuću ispravu koja vjerodostojno opisuje o čemu se radi i koja ovdje služi kao isprava za knjiženje. Dakle, što se tiče tvrtke iz RH, sve je ok. Nećemo previše brinuti za tvrtku iz Njemačke, ali moguće je da će ona u svojoj državi na to platiti nekakav porez.
 11. 1 bod
  Savjetnik bi trebao malo bolje objasniti o čemu se radi. Zaista se tako računaju paušalni razredi, ali za plaćanje predujma. Po konačnom obračunu se uvijek gleda ono što je realno ostvareno i to je osnovica za obračun poreza i doprinosa. Drugim riječima, ako plaćate veće predujmove poreza na dohodak nego što je na kraju ostvareno, onda na kraju (nakon podnošenj PO-SD obrasca) dobijete preplatu pa imate pravo tražiti povrat ili preknjiženje. Dakle, i za poreze i za doprinose na kraju se gleda ono što je ostvareno, a kriteriji za određivanje visine predujma nemaju veze s tim, kao što ste i sami logično zaključili. Što se tiče doprinosa, budući ste već u radnom odnosu, plaćate ih jednom godišnje prema ostvarenom rezultatu poslovanja, odnosno razredu paušala u kojem se nalazite. Ako ste u prvom paušalnom razredu, onda vam je osnovica za obračun doprinosa 12.750,00 kn i na nju se primjenjuju stope doprinosa (MO i 7,5%, MO II 2,5%, ZO 7,5%). O tome dobijete rješenje jednom godišnja, izdaje se uz rješenje po PO-SD obrascu, podaci za uplatu pisat će na rješenju.
 12. 1 bod
  Mario137

  Privremeno porezno rješenje

  Da, imate za uplatu zato jer ste kao student prošli limit, sve drugo u izreci rješenja izgleda u redu.
 13. 1 bod
  sivko

  Zabrana ulaska u zemlje eu

  Do kad traje zabrana treba upitat povjerenika za informiranje u Njemačkoj (ne znam njemački pa je znam kako se to kod njih kaže).Jedni primaju zahtjeve a drugi kontroliraju zabrane.
 14. 1 bod
  atomic95

  Uhvacen s marihuanom 3 x

  Nije to ništa strašno da se nečeg bojiš. I kod recidiva ja dugo nisam vidio kaznu veću od 6000kn, bez da se umanji za 2/3. On će imati vidljivo što se nije brisalo iz evidencije. U svom iskazu napomeni što si ovdje, financijske prilike i sve ostalo. Možda i bude liječenje bez novčane kazne. To nije loša opcija. Možeš i sam to predložiti. I gle, bolje tibje možda to liječenje nego 6000kn kazne. Nećeš radi toga imati stigmu ovisnika ili tako nešto. A možda ti bude i koristilo da se kloniš tskvih prekršaja i uštedi ti znatnu svotu. I 1000kn je puno, kamoli više, jer si i zadnju dobio 5000, a sad si recidiv i egzistira bojazan od veće kazne. A možda i sam sudac odredi liječenje.
 15. 1 bod
  Naprotiv, na moje odbijanje popunjavanja obrasca jer ne zelim dati broj mobitela sam je rekao da posaljem mail sa zahtjevom. Takodjer, nakon toga sam razgovarao sa jednom sutkinjom opcinskog gradjanskog suda u Zagrebu koja vodi rasprave za takve predmete koka kaze, citiram: "predmet je u zastari definitivno i nemas sto razgovarati s njima. Zastara je nastupila najkasnije 2016 jer nista nije ovrseno, nemaju ispravu sa suda ili bilo koju odluku, a to sto su poslali poslodavcu je razlog za tuzbu i prijavu svim nadleznim institucijama." Takodjer mi je predlozila da u dopis njima nadopisemo da za svaki sljedeci poziv, poruku, dopis postom zaprijetim tuzbom i potrazivanjem sredstava zbog visegodisnjeg neopravdanog uznemiravanja. Jer i sama kaze... ako su mi vratili ono sto je moj poslodavac uplatio njima, time su prakticki priznali da nemaju nista protiv mene. I navela mi je primjere krivotvorenja datuma i potpisa od strane EOS MATRIXA kod predavanja predmeta na sud. Eto toliko...
 16. 1 bod
  gala385

  Plaća odvjetnika

  Od 10 kolega vježbenika s kojima sam svaki dan bio na kavi iza OGS, niti jedan nije ostao u odvjetništvu. Niti jedan kolega iz ureda koji mi je prethodio (cca 4 koje znam) nije u odvjetništvu nego JLS, firme itd. U gradu u kojem živim, u zadnjih 10 godina se jedan vježbenik upisao u komoru i to kćer odvjetnika koja planira prijeći za tajnicu škole jer nije za taj posao, a ima 7 ureda u gradu. Nadam se da ide na bolje, barem u ZG.
 17. 1 bod
  Dakle vratio sam se iz EOS-a. Covjek s kojim sam razgovarao tamo je doslovno dobio slom zivaca. Na pitanje da mi pokazu dokaz da je cesija izvrsena... odgovor: ne mozes to dobiti na uvid. Na pitanje zasto do sada nije pokrenut ovrsni postupak... odgovor: ne znam. Na pitanje zasto me i dalje maltretiraju ako je zastara nastupila 2015., a oni neosnovano zatrazili od poslodavca ustezanje dijela place.... odgovor: jer nemamo ovršno rjesenje. Na pitanje zasto nemaju ovrsno rjesenje... odgovor: ne znam. Onda mi kaze: evo vama je netko poklonio XY kn i mozete biti sretni. Na moje pitanje jel to on upravo priznaje da je u zastari... odgovor: ne mogu vam to reci! Zatrazim opet uvid u dokumentaciju, kaze ispuni obrazac i napisi oib i mail. Napisem i na mjestu gdje ide moj potpis pise: POTPIS DUZNIKA Kazem mu da je to vrlo sporno jer bi automatski potpisao da priznajem dug jer pise DUZNIK, covjek uzima papir, zguzva, kaze "ne mogu vjerovati" i baci ga preko sobe! I jos govori kako nitko ne snima razgovore u to sobi i nema kamera na sto sam rekao da ne zelim odgovarati na njegova pitanja i da zelim uvid u dokumentaciju i odgovore na moja pitanja sa sastanka i da mi posalju mailom. Nista telefonom, nista postom. Samo i iskljucivo mailom, ovjereno pecatom i potpisom, a njihov odgovor onda nosim odvjetniku. Sad cekam...
 18. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Plaća odvjetnika

  Potvrđujem da je plaća vježbenika s položenim pravosudnim ispitom sukladno komorskim pravilima oko 5.500,00 kn, za neke odvjetnike ostane otprilike ista takva i kad se upišu u imenik. Ne bih se složila, broj odvjetnika i odvjetničkih vježbenika je unazad desetak godina koliko pratim, konstantan, ako ne i da lagano raste. Turn-over je velik, slažem se, ali dobar dio ljudi ipak ostaje u odvjetništvu i ne vidim da ljudi masovno izlaze iz odvjetništva. Tja, nije baš tako jer znam i odvjetnika koji su odvjetnicima postali, a da nikad nisu kročili nogom u sudnicu prije toga (nije im bilo lako, daleko od toga), ali se slažem da je lakše postati odvjetnik ako ste ispekli zanat kao odvjetnički vježbenik, u maksimalnom trajanju. Što se tiče rada po službenoj dužnosti, besplatnih pravnih pomoći i ostalih načina na koje odvjetnici rade s državom, zaboravite na to kao siguran izvor prihoda, jer se obrane unatoč navodnoj dodjeli po abecednom redu dodjeljuju miljenicima, iznose samo 30% tarife, i ne možete očekivati ne znam što od toga, barem ne u početku.
 19. 1 bod
  vodovod1

  Obrt za prodaju peleta

  1. upis obrta bez početka za djelatnosti: 46.71-trgovina na veliko krutim, tekućim i plinovitim gorivima, 47.78-ostala trgovina na malo novom robom u specijalizireanim prodavaonicama-peletima, 47.91-trgovina na malo preko pšošte ili interneta, 63.99-ostale informacijske uslužne djelatnosti-usluge informacijskog društva(radi internet porodaje) 2. ide komisija gledati prostor-MTU(ako je tu bila prije trgovina onda ne treba) 3. prijavljujete početak rada
 20. 1 bod
  Svaki supružnik samostalno može raspoloagati svojim suvlasničkim udjelom u bračnoj stečevini, ne i udjelom drugog supružnika (odnosno može uz njegovu izričitu suglasnost). No, u ovom slučaju, nešto će se pitati i kćerku, koja je sasvim sigurno bila upoznata sa situacijom, pa zna je li otac pristao na aranžman kojeg opisujete ili ne. Glede drugog upita, zavisi na što je suprug trošio te novce. Ukoliko ih je trošio na tekuće potrebe bračne i obiteljske zajednice, ne možete ništa. Ukoliko nije, onda imate jednako pravo koje on želi ostvaiti od vas iz prvog upita.
 21. 1 bod
  G-man

  Plaća odvjetnika

  Nažalost, ako ciljate isključivo na obrane ex offo, tu ćete se još više razočarati, jer njihova visina određena je pravilnikom Ministarstva pravosuđa i iznosi 30% "redovne" Tarife. Plus ono kaj vam nitko neće reći, a javna je tajna - država debelo kasni s plaćanjem tih naknada, pa danas preko 90% odvjetnika, koji uopće žele imati posao s kaznenim (takvih ima malo) traže da ih se ne stavlja na popis odvjetnika dostupnih za ex offo obrane. Imajte na umu da i za ona "najlukrativnija" (s aspekta Tarife) kaznena djela (sa najtežim kaznama), za branitelja ex offo morate imati dugogodišnje iskustvo rada kao odvjetnik odnosno pravosudni dužnosnik. Uglavnom, smatram da biste vrlo teško podmirili sve elementarne troškove ureda isključivo sa ex offo obranama (jer, u konačnici, one se i disperziraju, ne može većina njih ići istom čovjeku), u najboljem slučaju biste bili sa nekom minimalnom zaradom. Slobodno me demantira netko sa drugačijim saznanjima ili iskustvom.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00


×
×
 • Napravi novi...