Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 27.09.2019 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Razumijem Vašu ogorčenost, dobro sam pročitao sve što ste napisali. Moj savjet jest: nemojte biti brzopleti, nemojte da napravite nešto čime vas druga strana može prekršajno prijaviti (odnosno da stvarno postoji osnovana sumnja). Najbolje jest ovo što Vam je napisala Ruby_Danderfluff (prijaviti centru za socijalnu skrb). Jednom, negdje, nekako Vam to može itekako pomoći. Mislim da je dobro što ste joj napisali poruku u kojoj tražite odgovorno ponašanje prema djetetu, no pazite da Vas ljutnja ne ponese.
 2. 2 bodova
  One

  oštećenje automobila

  Koliko sam razumio post, postoje poruke koje mogu posluziti kao dokaz priznanja krivice? Cini mi se da je odnos vec narusen, i da se radi o meni , tuzio bih ga. Nazalost, Ruby_Danderfluff je u pravu sto se tice trajanja postpuka.
 3. 2 bodova
  A i zašto šalješ takve poruke kad ti je jasno kako to može završiti? Eventualna zabrana pristupa bivšoj (u slučaju da do toga dođe) ne negira tvoje pravo na viđanje djeteta, samo ćete to morati organizirati preko treće osobe (netko tko će od nje preuzeti dijete i dati ju tebi i obrnuto). P.S.: Što se tiče prekršajne odgovornosti, može biti prekršajne odgovornosti i osuđujuće presude (nesposobna, neorganizirana, neuredna, škrta...).
 4. 2 bodova
  po ovom što sam pročitao nema prekršajne odgovornosi Zakona o zaštiti nasilja u obitelji
 5. 2 bodova
  Niste shvatili, pravno gledajući svi dugovi (u ovom slučaju režijski) nastali nakon smrti vašeg brata su dugovi nasljednika,no ako se isti dugovi/računi plaćaju od bilo koga, to je jasno da nećete plaćati dvostruko. Niko Vam nije rekao da platite nešto što je već plaćeno, već da sva prava i obveze prelaze na vas u trenutku smrti brata, a tko je ispunio vašu obvezu je stvar koja vjerovnika puno ne zanima. Ostavina umrle osobe po sili zakona prema odredbi čl. 135. Zakona o nasljeđivanju (“Narodne novine”, br. 52/71 i 47/78 - dalje: ZN) prelazi na nasljednike u času njezine smrti ( istovjetno sa čl. 129 važećeg ZN) , pa nasljednici svoja prava mogu ostvarivati odmah poslije smrti ostavitelja, a nisu dužni čekati donošenje rješenja o nasljeđivanju.” Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 615/98, od 16. I. 2002. Obavijestite najmoprimca o nastaloj situaciji, odnosno o činjenici smrti vašeg brata i da ste vi njegova nasljednica. Može novi ugovor o najmu ili pak anex postojećem. P. S. Vidim da za svaki post otvarate novu temu, glede čega pogledajte sliku u prilogu.
 6. 1 bod
  Borbena7

  Molim savjet

  Možete, ali nećete ništa postići. Već imate ovršno rješenje o ovrsi u kojemu jasno stoji naznačeno što i koliko plaćate.
 7. 1 bod
  Zato jer ne znam kako da rješim nemar i nje i službi koje ne reagiraju na njeno neodgovorno ponašanje ali itekako reagiraju na njeno prijavljivanje mene kao zlostavljača jer eto ukazujem da se neodgovorno ponaša Ne znam kako se boriti sa situacijama koje mi priređuje iz dana u dan a koje su uvijek na granici nemara, poput ove da šalje kćer u školu bez ključa i s praznim mobitelom i kaže joj da čeka u školi do 16:30 a meni javlja da je rekla spremačici (!!!) koja je na porti da ću doći po nju. Rekao sam to nastavnici a ona mi kaže da to nije u redu da mala ostaje sama u školi ali da škola nema ništa s time. K tome je to nova škola u koju je mala krenula nakon razvoda i očito se ne žele miješati. Tražio sam sastanak sa pedagogicom no ona je na bolovanju. Ma mislim standardna priča: kad trebaju raditi svoj posao i snositi odgovornost, svi su negdje bolesni i nitko ništa ne može a kad treba maltretirati mene jer se brinem za dobrobit svoje kćeri onda sam ja psihički zlostavljač
 8. 1 bod
  Naknadno mijenjanje ranije upisanih podataka (ili dopunjavanje neupisanih) predstavlja kazneno djelo tako da to nemojte očekivati da će normalan pravnik uraditi, jer ako uradi to ne znaci da je susretljiv nego da je svjestan da to predstavlja kazneno djelo povrede službene dužnosti.
 9. 1 bod
 10. 1 bod
  Svaki roditelj kad su djeca kod njega samostalno izvršava roditeljske obveze, to proizlazi iz čl. 110. ObZ Samostalnost roditelja pri donošenju odluka u vezi s djetetom Članak 110. (1) Roditelji, bez obzira na to ostvaruju li roditeljsku skrb zajednički ili samostalno, imaju pravo samostalno donositi svakodnevne odluke u vezi s djetetom za vrijeme kad se dijete nalazi kod jednoga od njih. (2) Roditelji su dužni međusobno poštovati roditeljsku samostalnost u donošenju odluka iz stavka 1. ovoga članka i roditeljski autoritet u vrijeme kad se dijete nalazi kod drugog roditelja. (3) U hitnim slučajevima, kad prijeti neposredna opasnost za dijete, svaki od roditelja ima pravo, bez suglasnosti drugog roditelja donijeti odluke o poduzimanju nužnih radnji u skladu s djetetovom dobrobiti i o tome u najkraćem mogućem roku obavijestiti drugog roditelja. (4) Svakodnevne odluke iz stavka 1. ovoga članka može donositi i drugi član obitelji koji stanuje s djetetom uz pristanak roditelja. (5) Odluke o poduzimanju nužnih radnji iz stavka 3. ovoga članka može donijeti i drugi član obitelji koji stanuje s djetetom odnosno odgovorna osoba u odgojno-obrazovnoj ustanovi koju dijete pohađa u slučaju da neposredna opasnost nastupi za vrijeme boravka u njoj. Po mom mišljenju, to se proteže i na izvršavanje roditeljskih obveza. No ako ćete ipak odvesti dijete na spaljivanje bradavica, tada si upišite jedan bod, prijavite to centru za socijalnu skrb i razmotrite da to bude jedan dokaz da bi dijete ubuduće živjelo s Vama, ako to bude želja Vama ili djetetu.
 11. 1 bod
  Nadajmo se da će u prekršajnom postupku sud shvatiti da Vi niste vrijeđali, već ste prekoravali bivšu suprugu koja je Vaš suroditelj, i da ste joj tom porukom samo htjeli obratiti pozornost da mora posvetiti veću brigu za dobrobit i interese vaše zajedničke kćeri, a da niste istu psihički zlostavljali. Ne smatrate se krivim za taj prekršaj, ako do njega uopće dođe, ja ne bih rekla da hoće. Ja bih o ovom događaju, gdje ona šalje kćer u školu bez ključa i s praznim mobitelom, prijavila centru, neka centar sastavi službenu bilješku. Sve ovo može poslužiti kao dokaz u slučaju eventualnog Vašeg traženja da kći ubuduće živi s Vama.
 12. 1 bod
  sivko

  Uznemiravanje, provokacije

  Mjesec dana.
 13. 1 bod
  Od koga je majka naslijedila?
 14. 1 bod
  Hvala Vam na odgovorima. Otišla sam na zavod i potražila pravnicu te sam joj pokušala objasniti i jedan dio je shvatila, ali za ostalo sam je zamolila do dovedemo jos jednu od njenih kolegica pravnica da joj ona objasni i tako smo sve sredili....žalosno,ali eto...
 15. 1 bod
  MaricaK

  Pitanje mirovina

  Sve drugo je na meni, moram odlučiti sama sa sobom. Vama svaka čast! Hvala puno !
 16. 1 bod
  Rosie

  Uvjetna radi posudbe novca

  Shvacam, hvala Vam puno na odgovoru i trudu
 17. 1 bod
  Mario137

  Studentski investicijski fond

  Ja vjerujem da pozor HANFAe svakako mora izbjeći jer ovaj fond me odgovara definiciji fonda prema Zakonu o AIF. Mislim da je miran dok god ne radi tuđim novcem, a ovdje bi se radilo o novcu bez izravne protučinidbe, donacijama i sponzorstvu, članarinama.
 18. 1 bod
  ina-rina

  Dopust za njegu djeteta

  Hvala Vam na trudu, vremenu i detaljnim uputama. Lijep pozdrav i sve najbolje
 19. 1 bod
  Mario137

  Studentski investicijski fond

  Mislim da je u skladu sa Zakonom o udrugama, zadovoljava osnovna načela. Radi se o neprofitnoj organizaciji (nema podjele dobiti, ne konkurira onima koji već plaćaju porez na dobit), cilj je obrazovanje (učenje kroz praksu) i eventualno znanstveni doprinos (proučavanje tržišta kapitala ili vrijednosnih papira). Ne vidim što bi bilo protivno Zakonu o udrugama. Da je sreće fakultet bi sam imao takav fond, odnosno odradio bi potrebni posao za studente. Što se tiče nadzora HANFA-e, on postoji da bi prije svega štitio investitore, odnosno one koji kupuju udjele u investicijskom fondu. Ovdje toga nema. Udruga bi se financirala članarinom, donacijama i sponzorstvom. Možda naziv 'investicijski fond' unosi konfuziju, jer to nije fond. Ako neka firma ili udruga kupuje i prodaje vrijednosne papire, ona nije fond u smislu Zakona. Ona je jednostavno firma, odnosno udruga i poslovne knjige vodi na potpuno uobičajen način.
 20. 1 bod
  Mario137

  Studentski investicijski fond

  Prvo da vas pohvalim, ideja je izvanredna. Ne postoji bolji način učenja. Osim tih milijun kuna, postoji cijeli niz formalnih i logičkih zapreka da osnujete 'pravi' investicijski fond. Regulativa investicijskih fondova, koju provodi HANFA podrazumijeva da se radi o djelatnosti koja upravlja tuđim uloženim sredstvima od osoba koje očekuju očuvanje imovine, odnosno povrat investicije, dakle, s profitom kao jednim od ciljeva. To kod vas nije slučaj jer vi želite osnovati fond koji bi radio pravim novcem za edukacijske i neprofitne svrhe. Tako da udruga zaista jest pravo rješenje. Mislim da nema nikakve zapreke da udruga sudjeluje na financijskom tržištu. Naravno, sve to morate precizirati u statutu udruge na način kako ste to gore formulirali, tako da ste mirni i s te strane. Zbog prirode vašeg pothvata, dakle, edukacija i neprofitna djelatnost - predlažem osnivanje udruge. Ne morate biti zabrinuti zbog toga. Što se tiče samih udruga, one smiju obavljati gospodarsku djelatnost - pitanje je samo poreznog tretmana. Naime, ako udruga obavlja djelatnost koja na tržištu konkurira onim subjektima koji već plaćaju porez na dobit, onda je i udruga obveznik poreza na dobit. To ne znači da udruga ne smije raditi, samo da treba plaćati taj porez. Međutim, sama djelatnost investicijskog fonda nije oporeziva porezom na dobit (vaši "konkurenti"), pa nema nikakve osnove niti da vaša udruga bude tretirana kao obveznik poreza na dobit. Osim toga, eventualni višak prihoda nad rashodima nećete koristiti za isplatu članovima udruge, nego će se koristiti dalje u neprofitne svrhe i za pokrivanje tekućih rashoda. Kao udruga, vodit ćete poslovne knjige prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i prema posebnom kontnom planu. Predlažem da vas netko uvede u to, a kasnije da sami nastavite voditi poslovne knjige i podnositi financijska izvješća, jer je to važan dio učenja, ništa manje bitan od same djelatnosti investicijskog fonda. Dakle, imat ćete istovremeno vođenje poslovnih knjiga kao udruga, gdje bilježite sve poslovne promjene, a samu djelatnost fonda vodit ćete sami, recimo, u excelu, kao neke pomoćne knjige. To je djelatnost fonda, a udruga je, možemo reći, društvo za upravljanje investicijskim fondom. Malo bacite oko na ogledne primjere kako izgledaju bilance (BIL-NPF) i 'RDG' (PR-RAS-NPF) za udruge, a kako izgledaju ogledni primjeri vođenja knjiga za investicijski fond. Ako uspijete to realizirati (osnivanje udruge, kupnja i prodaja vrijednosnih papira, vođenje knjiga udruge, vođenje evidencije fonda) neovisno o rezultatu poslovanja) naučit ćete više nego na svim ostalim kolegijima na fakultetu, odnosno, to vam je pravi mali MBA za realne financije.
 21. 0 bodova
  Ruby_Danderfluff

  oštećenje automobila

  Ako ste našli odvjetnicu, sve će Vam dalje ona objasniti. Worst case scenario i Vaše postupanje u vezi toga: 1. napravite postupak osiguranja dokaza, da vještak u zasebnom postupku izađe na očevid i da utvrdi oštećenja i napravi nalaz i mišljenje glede visine štete. Tada s tim rezultatima osiguranja dokaza pokrećete postupak radi naknade štete. Osim toga, fotografirajte susjedovu ofarbanu ogradu, točkice na parkiralištu i slično. 2. postupak ako susjed tvrdi da je on to napravio i nastavi tako tvrditi, bit će vrlo jednostavan. Ako u postupku to opovrgne, onda imate problem, jer je njegova riječ protiv Vaše i eventualno drugi susjedi koji su ga vidjeli da farba, mogu svjedočiti da je upravo on to mogao pošpricati. Ako je 3.000,00 kn vrijednost štete, načelno ćete potrošiti oko 5.000,00 - 6.000,00 kn na sudske, odvjetničke i vještačke troškove, s neizvjesnim ishodom zbog eventualnog držanja susjeda. Ako ste u ZG, prvu radnju suda možete očekivati nakon 6 mjeseci, a dvije godine okončanje prvostupanjskog postupka. Ako se susjed bude žalio, to vrijeme se udvostručuje. Ipak, baš zato što Vam je susjed u pitanju, a ne možete se odseliti eventualno, ja bih Vam savjetovala da razmislite da uzmete tih 600,00 kn koje nudi, eventualno pokušate malo povisiti, i odustanete od sudskog postupka, jer kroz te četiri godine dok se sudski postupak bude vodio, a vjerojatno i puno dulje, nećete moći živjeti tamo i nećete imati mira, a vrlo je vjerojatno da će susjedski odnosi i nadalje biti narušeni zauvijek. No odluka je na Vama.
 22. -1 bodova
  S pola ovoga se ne slažem iz razloga što nije u duhu Zakona o udrugama, koji za udruge predviđa osnivanje s nekim plemenitim društvenim ili humanitarnim ciljem, no pouzdat ću se u to što Mario137 kaže da je izvedivo, no nisam sigurna da biste izbjegli nadzoru HANFE.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00


×
×
 • Napravi novi...