Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 28.02.2020 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Budući, trenutni i svaka treća osoba koja ima pravni interes da se izvrši brisanje
 2. 2 bodova
  Borbena7

  Davanje nasljedstva na uživanje

  Pitanje je, što Vi točno pod ovim mislite? Ako mislite da se na ostavinskoj raspravi prihvatite u cijelosti svog dijela koji Vam po zakonu pripada, a potom dopustite baki da za svog života koristi taj dio, ali bez ikakvih daljnjih pravnih uređivanja ovakvog odnosa, ona je to O.K. i ne gubite ništa tj. ne izlažete se nikakvom riziku. Međutim, ako pod ovim mislite da se na ostavinskoj raspravi odreknete svog nasljednog dijela koji Vam po zakonu pripada u korist bake, tada nad tom imovinom baka ima vlasništvo i može s njom činiti što god je volja, odnosno za života slobodno s njom raspolaže i izlažete se mogućnosti gubitka te imovine.
 3. 2 bodova
  ivistipe

  Davanje nasljedstva na uživanje

  Vi možete uzeti svoj nasljednički dio i baki nije potrebna nikakva posebna dozvola za uživanje ako se vi usmeno slažete da baka koristi nekretninu kao do sada. Sadašnjim odricanjem od nasljedstva trajno gubite pravo na isto i postoji mogućnost da baka nakon toga prepiše svu imovinu kome hoće i vi nemate više nikakvog prava nasljedstva iza bake.
 4. 2 bodova
  Anonimus122112

  Suvlasnik nepoznat

  Troškovi privremenog zastupnika su 450,00 kn i prijedlog sudu da se odredi privremeni zastupnik tuženim nepoznatog boravišta. Određuje se 1 iz reda odvjetnika za sve tužene za koje ste podnijeli prijedlog.
 5. 2 bodova
  Spitfire

  Punomoć

  Vidite temu i 6-7 odgovor, to je ono što zakon propisuje. Dakle kao što kaže Zakon o upravnim sporovima a podredno Zakon o parničnim postupcima punomoćnik može biti osoba koja je s vama u radnom odnosu i potpuno je poslovno sposobna.
 6. 2 bodova
  Ne, ni ovo više nije moguće. Gdje su upisani, u ZK? Ako je tako mogu vam darovati suvlasnički udio koji bi odgovarao tome stanu te bi se vi upisali u ZK kao suvlasnik u određenom omjeru. E sad, vlasnik je u vanknjižnom vlasništvu a ovi su negdje upisani, možete to malo pojasniti? Jeste li provjerili ima li u ZK zabilježba spora?
 7. 2 bodova
  miroslav6

  Razvod i bračna stečevina

  Niste me shvatili, ne morate mu dati tih 15000, na kraju ce sud odluciti tko je kome sto duzan. Ali i sud kosta, vjestaci, odvjetnici, trosite svoje vrijeme itd. Za hipotetski primjer auta, ako se ne mozete dogovoriti oko cijene, sud ce ga dati na drazbu i podijeliti novce. A pretpostavljam da Vama nije u interesu (ako se odluci da bivsi ima pravo na neki postotak stana) da stan ide na drazbu. Prvo jer zelite ostati u njemu, drugo jer na drazbi se u pravilu dobiva puno niza cijena od realne. Teoretski mozete i Vi kupiti stan na drazbi, onda placate samo njegov dio koji opet ide njemu pa je pitanje koji je smisao toga, a imate i rizik da netko drugi ponudi vise. U braku nije bitno sa cijeg racuna je nesto placeno, sve prihode i rashode dijelite 50-50 (osim ako imate nekakav predbracni ugovor, ali onda ne bi uopce pricali o ovome).
 8. 1 bod
  BRKICA00

  Gradevinska dozvola

  Mislim da ne zbog proteka vremena. Promijenila su se svojstva kuća (zahtijeva se kvalitetniji beton tj. materijali koji imaju višu energetsku učinkovitost), građevinska dozvola nije konzumirana. S druge strane znam za dosta slučajeva u kojima je ljudima istekla dozovla ali su im priznali plaćene doprinose kod izgradnje kuće kada su ponovo predali papire.
 9. 1 bod
  Plodouzivanje ce prestati, ali pisao sam o tome tko moze obrisati teret sa zk uloska, koji se nece automatski obrisati smrcu plodouzivatelja, nego treba buduci vlasnik s prilozenim smrtnim listom to uciniti, ako zeli imati cisti vlasnicki list.
 10. 1 bod
  Obzirom da se radi o osobnoj služnosti, plodouživanje će prestati činjenicom smrti ovlaštenika služnosti.
 11. 1 bod
  Spitfire

  zemljište

  Morao sam pitati jer se prenamjena vrši kada je isto već u građevinskom području a želi se graditi objekat, tada to vrši tako da se po pravomoćnosti građevinske dozvole prosljeđuje upravnom odjelu JLS za promjenu namjene te ne treba nikakav zahtjev. Za vaš slučaj trebal bi ste sastaviti nešto otprilike ovako nešto: U lijevom gornjem kutu navedete svoje podatke, ime i prezime, adresu a desno ispod navedete onoga kome isto upućujete (Općina/grad xy, adresa yx) te kao Predmet: Zahtjev za prenamjenu zemljišta prilikom izrade prostornog plana uređenja (PPU Općine xy, ili detaljnijeg plana koji je u izradi npr. UPU) Molim da se na temelju priloženih dokumenata, Izvadka iz zemljišnih knjiga K.O. XY, kat.čest. br. 123, u naravi zemljišta poljoprivredne namjene površine (čhv/m2), te kopije katastarskog plana izvrši prenamjena zemljišta koje trenutno nije u građevnoj zoni prilikom izrade PPUO xy (ili kojeg već plana). Na navedenom zemljištu se planira zahvat za namjenu izgradnje obiteljske kuće, kao i pomoćne građevine (ili čega već) u ukupnoj površini namjeravanog zahvata od XYZ m2. Prilog zahtjevu: 1. Izvadak iz ZK 2. Kopija katastarskog plana U________________________, dana _____________2020 godine Potpis
 12. 1 bod
  miroslav6

  Razvod i bračna stečevina

  Ne, to su samo dvije ekstremne odluke koje bi mogle biti donijete, a izmedu njih ima jos stotine drugacijijh odluka pa ovisno o tome sto sud odluci, mozete proci i puno puno jeftinije gdje ce sud zakljuciti da on nema pravo ni na jednu kunu od stana (osim starog namjestaja za koji bi se isto moglo zakljuciti da je amortiziran pa nece ni tu nista dobiti). A to ne moze za sad nitko niti hipotetski odgovoriti, jer se sluzbeno ne zna sto pise u tuzbi i jer smo culi samo Vasu stranu (uz duzno postovanje, nitko ne kaze da ste nesto krivo rekli, ali uvijek postoji druga strana i sud odlucuje na temelju iskaza vas oboje). Isto tako kako Vi smatrate da morate pristati na ucjenu ili riskirati da izgubite puno vise, s njegove strane ce to izgledati da moze pristati na neku cifru koju mu Vi recimo ponudite ili da izgubi sve jer nema pravo ni na sto. A uz sve cinjenice koje ste naveli, vise ljudi Vam je vec reklo da se nemate oko cega brinuti, jer on nema pravo na taj stan. On je svakako u losijoj situaciji i bori se da se ogrebe za nesto sto mu ne pripada. Zato pametno napravite plan obrane s odvjetnikom i javite kako je proslo.
 13. 1 bod
  Ovo vrijedi samo ukoliko je sudska ovrha u tijeku, a ukoliko nije, tada ovrhovoditelj može po pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju, priložiti ovršnu ispravu koja glasi na oca i birati predmet ovrhe u odnosu na nasljednike.
 14. 1 bod
  Željac047

  tužiti bolnicu ili ne?

  Vi možete kazneno goniti odgovornu fizičku osobu (liječnika) u pravnoj osobi (bolnici) zbog KD nesavjesnog liječenja.. Također možete pokreniti građansku parnicu i tražiti naknadu nematerijalne štete temeljem fizičkih boli Vašeg djeteta, kao i emocionalnih boli i Vas i djeteta.. Predlažem Vam da se dopisom obratite ravnatelju bolnice i zatražite internu istragu i kažnjavanje odgovornih osoba (liječnika idr.).. Sretno Vam..!
 15. 1 bod
  virtalni

  Reklama preko pola posta

  Kako sam vec prije naveo. Ad block plus, za Chrome, i isključite opciju - allow acceptable ads. I nema nikakovih reklama...
 16. 1 bod
  Prestanak plodouzivanja mozete napraviti bilo kad, tj. napravite to odmah, ono je neovisno o promjeni vlasnika, a takoder Vi kao darovatelj nekretnine na kojoj druga osoba ima pravo plodouzivanja ne mozete to pravo oduzeti, nego ga se ona mora odreci, tako da toj stavci nema mjesta u darovnom ugovoru. Ovdje imate vise informacija o brisanju plodouzivanja. A da biste bili sigurni da Vas porezna nece oderati porezom na dohodak (Vas nece, nego Vase roditelje), darujte nekretninu roditeljima, a oni neka daruju tek za 2 g., jer onda istice rok za placanje poreza na dohodak.
 17. 1 bod
  miroslav6

  Razvod i bračna stečevina

  Ni to me niste shvatili, sud ce odrediti koliko sto vrijedi i tko je kome i sto duzan. A kao sto postovani Zeljac047 kaze, prvo vidite sto se tocno od Vas trazi pa onda uz dogovor sa odvjetnikom nadite pravi put da sto jeftinije, krace i bezbolnije rijesite ovu situaciju. Hipotetski govoreci, Vama (barem bi meni bilo) je u interesu da se toga sto prije rijesite, mozda ce brzo rjesenje biti na prvu skuplje, ali sve ima svoju cijenu. Odlucite s odvjetnikom kojim putem cete krenuti.
 18. 1 bod
  Spitfire

  Prenamjena zemljišta

  Gledajte, što se tiče donošenja pojedinih UPU to nije posao od nekoliko mjeseci nego više, a što se tiče donošenja samih UPU i izmjena i dopuna istih na tome području, koliko vidim radi se na tome. No, za donošenje izmjena i dopuna UPU nakon Odluke o istome potrebno je cca 9-10 mjeseci a za cijeli UPU i više vremena. Istu Odluku o donošenju ID ili cijelog UPU ne donosi gradonačelnik nego gradsko vijeće. Pa bi u tome smjeru i trebalo ići s traženjem obavijesti, je li uopće donesena odluka za izradu UPU za to vaše područje, ako je u kojoj je fazi, ima li GUP detaljnost UPU i sl. te samim tim traženjem obavijesti ili slanjem prigovora, posebno ako je više osoba u istom problemu, stvorio bi se lagani pritisak na JLS koje kada se približe izbori znaju raditi i "prekovremeno" i ubrzaju stvari za koje inače uvijek ima vremena.
 19. 1 bod
  Borbena7

  Nezaposlena bivša supruga

  Nemojte se ljutiti, ali problem je u Vama. To je s jedne strane dobro, jer rješenje ovisi o Vam. Jednostavno se morate postaviti i dati joj do znanja da je dosta. Ukoliko Vam bude radila problema s djetetom, lijepo ćete je bez odlaganja prijaviti CZSS, pa neka njima objasni zašto Vas onemogućava u susretima i druženju. Ovo nije beznačajno. Veću težinu ima onemogućavanje susreta i druženja s djetetom, nego li npr. neredovito plaćanje alimentacije. Tako da se ne trebate brinuti, jer je CZSS ne može podržati u ovakvom postupanju.
 20. 1 bod
  Spitfire

  Uporabna dozvola

  Da, u smislu čl.174 st.1 ZoG. No ako se ista traži nekakovim aktom, kao što je natječajna dokumentacija za EnU nije samo dovoljno priložiti izvod iz ZK nego i Uporabnu, u ovom slučaju za građevine izgrađene do 2007.
 21. 1 bod
  miroslav6

  Razvod i bračna stečevina

  Na koji tocno puni uplaceni iznos ste mislili? Ako se radi o onom sto sam rekao da mu isplatite polovicu zajednickih otplata kredita, to je bio prijedlog da ga se rijesite jer bi s tim trebao biti i vise nego zadovoljan. Kako ce se te uplate tretirati, pogotovo sto smo vec zakljucili da se lako vjerojatno mozete izvuci na to da su Vam roditelji davali gotovinu pa da Vi uplatite, to ce Vam morati netko iskusniji odgovoriti, a isto je lako moguce da svaki slucaj bude drugacije rijesen.
 22. 1 bod
  miroslav6

  autoosiguranje-polica

  Greska je nazalost s Vase strane, odnosno Vaseg sina, jer nije odjavio osiguranje pa je on bio vlasnik police osiguranja u trenutku nesrece. Isto bi bilo da svoj auto posudite nekom prijatelju i da on skrivi nesrecu; Vi cete izgubiti bonus. Slicne stvari se dogadaju kad ljudi naprave kupoprodajni ugovor, a kupac ga ne prebaci na sebe do nove registracije pa su sve kazne za prometne prekrsaje ili parkiranje dolazile prodavatelju. Zato ubuduce kad prodajete auto pravac policijska uprava (stanica za tehnicki pregled) da se ponisti prometna, a potom i osiguranje da se otkaze autoosiguranje. Osim sto necete morati placati tude kazne, dobit cete i povrat godisnjih davanja sto placate prilikom registracije u omjeru koliko je ostalo do nove registracije.
 23. 1 bod
  ivistipe

  Razvod i bračna stečevina

  I ipak uzet dobrog i poštenog odvjetnika. Raspitajte se kod prijatelja sigurno netko ima dobrog i iskusnog.
 24. 1 bod
  Željac047

  Razvod i bračna stečevina

  Poštovana, nemojte paničariti...kao što poštovani miroslav6 kaže, može on tražiti što hoće, pa i cijeli stan, drugo je pitanje na što ima pravo i što će dobiti, po Vašim navodima, imate dosta dokaza (roditelji kao svjedoci, darovni ugovor idr.) da mu osporite to njegovo potraživanje, zato se nemojte odmah predavati i odustajati, biti će to sve dobro i u Vašu korist riješeno, samo stprljenje i upornost.. Sretno Vam..!
 25. 1 bod
  Kao zaposlenik, nemate autorsko pravo, po mom mišljenju, jer ste sve obavili za ime i za račun vlasnika, odnosno poslodavca. Dakle, svi tehnički izumi i unapređenja pripadaju vlasniku, po odredbi čl. 98. Zakona o radu.
 26. 1 bod
  ivistipe

  Razvod i bračna stečevina

  Imate dobar argument roditelji su vama davali gotovinu na ruke za kredit,a vi ste to plaćali za njih preko internet bankarstva da nisu morali osobno odlaziti u banku. To neka roditelji potvrde, a da nije tako to ne može nitko dokazati.
 27. 1 bod
  Borbena7

  Razvod i bračna stečevina

  Ovo sam Vam još i malo rekla. Svakako pričekajte da dobijete tužbu na odgovor, pa da vidite sa kakvim zahtjevima i dokazima on ide u postupak. I za ovakve dugotrajne postupke bitno je da imate odvjetnika od povjerenja.
 28. 1 bod
  miroslav6

  Razvod i bračna stečevina

  Jasno, moze on traziti i cijeli stan, moze sto hoce. Ali isto tako mozete i Vi. Nije Vas problem sto on nece stari namjestaj nositi sa sobom, recite da ne zelite ni Vi da stare stvari ostanu u stanu, nek on nosi, a Vama da polovicu. Uglavnom, vidite s odvjetnikom da li imate Vi kakvo pravo traziti nesto od njega, ako ne, pokusajte dogovorno s takvom nekom cifrom krenuti. Ako ni to ne uspije, onda samo jako i nedajte mu ni taj stari namjestaj. Nema veze na koga je uplatnica, zajedno su davali. S jedne strane je dobro sto su uplacivali direktno na kredit jer se vidi koliko je tocno uplaceno (relativno malo). A s druge strane, da su uplacivali roditeljima, moglo bi izgledati kao da je placan najam, a on bi tesko dokazao za sto je to uplaceno pa ne bi vjerojatno dobio ni tih par tisuca za koje se moze sad ogrepsti.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×
×
 • Napravi novi...