Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 23.04.2020 u svim područjima

 1. 2 bodova
  Po odredbama zakona o nasljeđivanju, koliko mi je poznato, nije propisana dužnost javnog bilježnika da prikuplja neku dokumentaciju na zahtjev nasljednika. Lako je moguće da je netko od nasljednika "zatajio" neku imovinu, ali s takvim se postupkom osoba koja je prešutila saznanje o postojanju imovine ostavitelja ionako ništa ne može postići budući da imovina koja nije obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju i dalje glasi na ostavitelja. nakon zaključenog ostavinskog postupka, po saznanju da postoji još imovine, provodi se postupak po tzv. naknadno pronađenoj imovini gdje se onda ponovo donosi novo rješenje. Moram priznati da ne razumijem u potpunosti vaše navode, ali ako ovaj sporni stan kojeg navodite u trenutku smrti ostavitelja nije bio u njegovom vlasništvu, onda ionako ne može biti dio ostavinske mase iza ostavitelja. Svakako da onda u tom slučaju ne možete ni nasljediti imovinu ostavitelja ako ona nije bila njegova. Vjerojatno javni bilježnik nije pogriješio, jer nema nikakvu obavezu sastavljati nove činjenične zapisnike niti je takvo nešto propisano zakonom. Vi ako smatrate da je neko Vaše pravo povrijeđeno imate mogućnost koristiti pravne lijekove i zadovoljštinu tražiti na višoj instanci. Također jedan savjet od mene je da si nađete odvjetnika jer imam dojam da ste u pogledu nekih stvari u zabludi i da niste upućeni u zakone, te mislim da Vam odvjetnik može pojasniti situaciju i dalje Vas uputiti ili usmjeriti kako biste ostvarili prava koja imate.
 2. 1 bod
  Spitfire

  Izvor vode

  Dužan je održavati onaj tko je upisan u ZK kao pravna osoba koja upravlja tim dobrom. Ako je upisano "javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu Republike Hrvatske", pravna osoba su Hrvatske vode.
 3. 1 bod
  BRKICA00

  Kupoprodaja kuće

  Ako su druga imena to znači potencijalno nesređeno vlasništvo. Ukratko vjerojatno su kupili kuću ali se kupac nije uknjižio i to se tako prenosilo do sadašnjih vlasnika. Da bi se riješilo pitanje vlasništva morate pronaći taj ugovor i pratiti pravni slijed (znači rješenja o nasljeđivanju, ugovor o kupoprodaji) i onda naći tko potpisati ugovor sa zadnjim u nizu. Onda sve te papire trebate predati na uknjižbu. Drugo jeste sigurni da ste dobro kliknuli? Jeste porvjerili tko je upisan u posjedovnom listu? Treće moguće da je riječ o knjizi kupoprodajnih ugovora ali je to ako teško jer je riječ o privatnoj kući.
 4. 1 bod
  miroslav6

  Kupoprodaja kuće

  Ovdje provjerite tko je vlasnik. Ako su upisani vlasnici umrli, onda trebate pronaci njihove nasljednike, tj. njihova rjesenja o nasljedivanju na temelju cega mogu prodati svoje dijelove (najbolje bi bilo da se prvo oni upisu u ZK, to ce Vam biti potvrda da je sve u redu s njihovom dokumentacijom). Buduci da je toliko vremena proslo, moguce i da vec morate pronaci nasljednike tih nasljednika. Takoder je moguce da je vec nemoguce naci sve te ljude. Postoje nacini da se i to rijesi, mozete pronaci na forumu slicne teme, a i nadam se da Vas netko od drugih korisnika moze uputiti bolje. Je li otac upisan kao suvlasnik u ZK izvatku? Je li upisan u katastar kao posjednik i u kojem omjeru?
 5. 1 bod
  G-man

  Što ovo znači?

  Koliko je meni poznato, to nije neka službena oznaka, već vjerojatno inicijal nekog od sudionika u postupku, koji je autor dopisa ili nešto slično. Ako je nešto relevantno u smislu da se tiče i vas, stići će i na kućnu adresu. Često se po spisu znaju naknadno raditi neke stvari, koje su samo "znanja radi" odnosno neke odluke koje samo konstatiraju neke stvari, no nemaju važnosti po stranke, pa može biti i to. Uvijek možete otići i provjeriti u samom sudu (iako, u ovoj situaciji, to možda ne bude omogućeno, bar ne još neko vrijeme), no tada se moguće to može provjeriti telefonski.
 6. 1 bod
  sivko

  Smanjenje radnih dana-neplaceni godisnji

  Poslovno uvjetovani ako otkazi budu zbog smanjenja posla.
 7. 1 bod
  Pozdrav, Hvala na dosadasnjim odgovorima. Cak je na nagovor vecine dodano u aneks da se ne racuna placa za vrijeme krize. No, ukoliko se odbija potpisat aneks, o kakvom se zapravo u tom slucaju otkaznom ugovoru radi? Naime, na portalu mojposao nude izracun otpremnine na osnovu bruto place. Postoje 3 vrste ugovora koje tamo spominju: 1. Osobno i li poslovno uvjetovani otkaz - bruto iznos je isti no otpremnina je manje oporezovana (znatno) 2. Okaz radi ozljede...ne u ovom slucaju 3. Sporazumni raskid ugovora - bruto iznos je isti no otpremnina je vise oporezovana (znatno) kako razlikovati te ugovore, odnosno koji se primjenjuje u ovom slucaju? Hvala, Oz
 8. 1 bod
  Ja, Đurđa Đurić iz Pule, Kralja Zvonimira 45, OIB........., kao ovlaštenik prava služnosti plodouživanja stečenog temeljem..... (ugovora i sl., u biti prepusujete sve ono što piše u ZK izvatku) na nekretnini, u naravi stan koji se sastoji od ....., a koja se nalazi na kat.čest...... KO......, sve upisano u ZK ulošku........ Općinskog suda u........., dajem slijedeću IZJAVU kojom se odričem gore navedenog upisanoga prava služnosti i dopuštam da se bez ikakvih daljnjih pitanja isto pravo izbriše kao teret navedene nekretnine te ovu svoju izjavu potvrđujem vlastoručnim potpisom. Đurđa Đurić (potpisano) U Puli, 15. lipnja 2018 Ovu izjavu ovjerite kod javnog bilježnika i predate u zk na provedbu. Mislim da je ovaj izjava sasvim dosta i da vam ne treba odvjetnik. Ako sam u krivu neko će me ispraviti. Samo zamijenite stan sa podacima o parceli.
 9. 1 bod
  drot13

  Prebivalište - HITNO MOLIM

  Javi se u nadležni centar za socijalnu skrb, i kod njih se možeš privremeno prijaviti radi doplatka i sl. dok se ovo ne riješi.
 10. 1 bod
  Vidite odredbu čl. 434. ZPP-a. Imajte doduše na umu, kako trenutno imamo izvanrednu situaciju, u kojoj nema uobičajene ažurnosti u rješavanju inače žurnih sudskih predmeta (iznimke su kazneni pritvorski spisi, izvršenje kazni zatvora te postupci u kojima se odlučuje o zaštiti djece).
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00


×
×
 • Napravi novi...