Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 20.05.2020 u svim područjima

 1. 3 bodova
  Po tom darovanju bi suprug mogao ostati bez svoje polovice jer bi supruga tvrdila da je darovao svoju polovicu , a da je druga polovica njezina bračna stečevina. Vrlo delikatna situacija. Supruga bi trebala tražiti priznanje bračne stečevine od muža pa makar i putem suda, a ne darovanje. Zakonodavac bi trebao donijeti obvezu upisa bračne stečevine u zemljišne knjige u trenutku stjecanja nekretnine i takvih problema u budućnosti nebi bilo.
 2. 2 bodova
  Izvadite povjesni zk izvadak da se vidi vrijeme i način stjecanja nekretnine, priložite vjenčani list i zatražite upis polovice vlasništva u zemljišne knjige temeljem bračne stečevine i obiteljskog zakona. Bit će zanimljivo obrazloženje kako će rješiti predmet, a ne mogu vas odbiti.
 3. 2 bodova
  Po ZSPC-u poslodavac neće/ne može dobit kaznu a otkaz ide jer više ne ispunjavaju uvjete zaposlenja (nemaš važeću vozačku dozvolu).
 4. 2 bodova
  1. po mojoj ocjeni niste 2. isto mislim da niste, jer ste se brže kretali od vozila koje je prometovalo desnom trakom 3. ako je vaš opis točan, onda niste trebali drukčije postupiti 4. mogli bi prijaviti policiji i dostaviti im snimku, a ako bi prvo trebali utvrditi tko je vozio to vozilo. ako bi identitet te osobe bio utvrđen, moglo bi ga se onda teretiti za nedržanje sigurnosnog razmaka i požurivanje vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih signala (članak 142. stavak 3. i 4., kažnjivo po stavku 7. istog članka ZSPC) 5. ne znam uopće na koji znak mislite. po zakonu možete koristiti i lijevom prometnom trakom ali uz uvjet da ne ometate druge sudionike u prometu (članak 48. stavak 2. ZSPC) Opet sam sklon vjerovati da ništa niste krivo napravili, ali ja u ovakvim situacijama ako mogu prestrojim se u drugu traku da oni mogu brže proći. Vi ne kršite zakon ako se na takvoj cesti krećete u lijevoj prometnoj traci propisanoj brzini. Kad sam u tom scenariju propustim ove iza sebe jer se nabijaju na nos, stvaraju potencijalno opasne situacije itd. 6. ne smijete se voziti stalno lijevom trakom (iznimka je samo u slučaju kada je desna traka zakrčena kolonom) i ne smijete raditi slalom, ni u kojem slučaju nije dopušteno (članak 142. stavak 1., 2. i 3. ZSPC) 7. niste vi tu da procjenjujete tuđu brzinu. ne znači ako ovaj u lijevoj traci vozi brže od dopuštenog, da vi ne trebate poštivati odredbe koje se tiču mijenjanja prometne trake. prometnu traku smijete mijenjat samo onda ako ste se uvjerili da je to moguće izvesti bez opasnosti za druge sudionike u prometu (članak 43. stavak 1. ZSPC) u slučaju da se dogodi nešto kako ste vi opisali, vjerojatno bi vas obadvoje teretili u slučaju prometne...
 5. 1 bod
  Hvala vam na vremenu i pomoći! Javim Vam se u slučaju eventualnih komplikacija.
 6. 1 bod
  prof

  usporedni izračun mirovina

  ili starosnu mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Ni tu nisam siguran u ispravnost svog izračuna bruto starosne mirovine. Temeljni izračun prikazuje iznos starosne braniteljske mirovine od 18.812,44 kn i ako isti umanjimo za 10 % (Kosorica) dobijemo bruto iznos prikazan u tablici u privitku. Koji je iznos točan više nisam siguran a onda ni koja je starosna mirovina za Vas povoljnija ? a iz HZMO traže da se opredijelite koju mirovinu želite, posebno nakon njihovog izračuna od 21.500 kn za braniteljsku starosnu mirovinu ??? Izračun starosnih mirovina po Zakonu o braniteljima. makro enabled.xlsm
 7. 1 bod
  prof

  usporedni izračun mirovina

  Poštovani Mile, zaista ste mi dali misliti, što da Vam predložim, koji bruto iznos starosne mirovinu uzeti i po kojem zakonu: - po općem propisu ZOMO a. samo iz I mirovinskog stupa ili b. iz I i II mirovinskog stupa Nemam pojma kako izračunati mirovinu iz I i II mirovinskog stupa ali mislim temeljem uplata u II stup da Vam se isplati uzeti 15 % iznosa iz II mirovinskog stupa i nakon toga zbroj mirovina iz I i II mirovinskog stupa će biti veći od prikazanog iznosa starosne mirovine samo iz I mirovinskog stupa prikazanog u privitku. izračun starosnih mirovina po ZOMO. makro enabled.xlsm
 8. 1 bod
  Borbena7

  Probni rok - trajanje

  Bez obzira na navedeno u ugovoru o radu, na Vas se primjenjuje maksimalni zakonski rok od 6. mjeseci.
 9. 1 bod
  miroslav6

  MIROVINA NAKON SMRTI OCA

  https://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=77
 10. 1 bod
  To ce biti ta plomba koja se dugo nece rijesiti. Bilo bi super da sam u krivu.
 11. 1 bod
  Ne mogu, jer ukoliko nisu postupali, kako da postoji izvješće?
 12. 1 bod
  miroslav6

  Autocesta - vožnja lijevom trakom

  Ovaj znak objasnjava da je to dopustena brzina, tj. najmanja brzina kojom se vozila trebaju kretati u toj traci. Ovaj znak npr. dodatno zabranjuje teretnim vozilima voznju u lijevoj traci. Makar je po meni puno logicnije da brza vozila moraju mijenati traku (horizontalna signalizacija na cesti je krivo napravljena), jer kad se opet trake spajaju u jednu, sporo vozilo mora propustiti brzo, sto nema smisla, pogotovo sto se trake nekad spajaju na mjestu gdje je jos uvijek uzbrdica pa dolazi do problema. Primjer je obnovljena cesta Novi Marof-Varazdin, prije obnove je bilo sve logicno, nakon obnove su promjenili. Google je taman u vrijeme obnove snimao StreetView pa nema ni nove ni stare horizontalne signalizacije niti znakova.
 13. 1 bod
  Citirani postupak je nepovoljan po obe strane, o čemu se na forumu več pisalo. Obiteljski zakon u odredbama čl. 36 st. 4. propisuje način upisa prava vlasništva glede konkretne situacije, međutim zemljišno knjižni uredi po tom pitanju su još uvijek "zbunjeni". Tako je, ovo iz razloga što ne može darovati nešto što je već njeno.
 14. 1 bod
  Iustitia_ZD

  Autocesta - vožnja lijevom trakom

  5. Krivo tumačite prometni znak. Sukladno Pravilniku o prometnim znakovima radi se o znaku C87 - Označava mjesto gdje počinje dodatna prometna traka za kretanje vozila u istom smjeru. Dakle ovo drugo što pišete da se radi o znaku koji označava brzu i sporu traku nije točno. Znak isključivo daje obavijest o novoj traci. Za ostali dio pitanja mislim da sam vam dobro rekao, neda mi se sad ići tražiti članak po članak, možete i sami proučavati ZSPC. 6. Ne znam zašto bi to bila slalom vožnja, u ovoj idealnoj situaciji se to nebi moglo nazivati slalom vožnjom. I inače na ocesti ne postoji pretjecanje u smislu ZSPC. Radi se o mijenjanju prometne trake radi bržeg kretanja 6a. Nigdje nisam vidio kolonu koja kontinuirano vozi 120. Možete koristit lijevu traku dok ste brži od ovih na desnoj traci. 7. Oduzeli ste mu prednost i policija bi sigurno vas teretila pa vi onda dokazuje da je on vozio brzo.
 15. 1 bod
  Prvo 5x1 god privremenog boravka pa onda stalni (ako žele i ispunjavaju uvjete).
 16. 1 bod
  Hello, According to our Croatian citizenship law, your kid will get Croatian citizenship by means of origin if one of his parents is Croatian citizenship at the time of birth and if the kid is born in Croatia. Your kid can later be naturalized, but that also means the loss of one previous citizenship (Austrian or Israeli). If you change your mind and decide that the kid will be born here in Croatia, then it would be a Croatian citizen through the mother, and maybe Austrian and Israeli (it depends on their laws). At the end, I dont think our healthcare system is so bad that the kid could not be born here
 17. 1 bod
  Bracni drug bi Vam trebao darovati pola nekretnine i s tim ugovorom se mozete upisati u ZK. Necete platiti porez na promet nekretnina. Zbog kojeg tocno razloga zelite to uciniti, "osim" sto cete biti navedeni u ZK kao suvlasnik? Dva najcesca razloga: - U slucaju da bracni drug stan zeli prodati, Vi morate dati suglasnost bez obzira sto niste upisani kao vlasnik, jer je stan bracna stecevina. Pogledajte clanak 32. i 37. Obiteljskog zakona. Prema obiteljskom zakonu ste Vi takoder trebali dati suglasnost za kredit, ako je za kredit podignuta hipoteka na taj stan. - U slucaju razvoda, opet bez obzira sto niste vlasnik, ali je stan bracna stecevina, dogovorno ili preko suda ce se odrediti sto ce biti sa stanom.
 18. 1 bod
  za izracuna mirovine buducem umirovljeniku trebaju se znati njegov "prosjecni vrjednosni bodovi" za sve godine njegovog radnog staza, ako ste vec u FINI izvadili "log i pass", onda se preko e-gradjani mozete dati izracunati mirovinu na stranicama HZMO-a, ako nemate "log i pass" za e-gradjani, prvo otidjite u najblizu FINU i prema postupku navedenom u linku to obavite. Ako jos nemate uvjet za neku od mirovina „prijevremena starosna mirovina“ ili „starosna mirovina“ a takodjer ako imate uvjet za „starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika“, postavite kod izracuna uvjet na „mirovinu bez uvjeta“. Kad u tom informativnom izracunu od strane HZMO-a dobijete iznos vaseg "prosjecnog vrijednosnog boda", onda se dalje lako racuna iznos mirovine. Nadam se da vam je jasno da se "prijevremena starosna mirovina" penalizira - umanjuje za 0,2% po mjesecu ranijeg umirovljenja, u vasem slucaju na 60-ti rodjendan to umanjenje iznosilo bi vam 12%.
 19. 1 bod
  To mnogi misle ali ne možete utjecati na vozače oko sebe niti uvjete. Onaj dečko koji je poginuo u Vrgorcu isto nije tražio vraga (igrom slučaja ga znam odnosno znao sam ga) pa je svejedno nastradao. prekrsajna@pravosudje.hr. pošaljite mail da vam se odobri plaćanje na rate. pitanja@mup.hr policija@mup.hr za još detaljniji postupak Malo je subjektivno ovo reći. Svi imaju nekoga/nešto što nas mrzi (nekoga porezna, nekoga škola). Policija mrzi sve koji voze pijani, nevezani i slično. Poslodavac je bome u pravu tu. Njemu treba radnik koji ima zadovoljene minimalne uvjete, a vi to nemate. Nitko neće držati radnika koji mu je samo trošak. Pa sad ako hoćete biti tvrdoglavi bit ćete nezaposleni u ovo vrijeme kad svatko nastoji zadržati svoj posao. S razlogom je tamo stavljen znak 50. S obzirom da tvrdite da ste dobar vozač onda bi trebali znati i propise i držati se istih, a ne ja sam dobar vozač mogu šta hoću. Krivi ste što vozite sa 0,7 kad znate da se tolerira do 0,5 i da se izvan naselja smije voziti 90 samo ako nema znaka. Tamo ga je bilo, vi se niste držali i krivi ste amen. Ispričavam se na off topicu ali me je razljutila ova količina samouvjerenosti.
 20. 1 bod
  BRKICA00

  Kunski kredit

  Bolje da je promjenjiva jer će te lakše refinancirati kredit bez naknade. Problem je što je banke imaju dosta visok fiksni dio koji će biti veći od prosječnih kamata na kredite u eurozoni tako da vam kamata na kredit neće osjetno pasti dok je ne refinancirate. Ukoliko se bojite slučaja franak i da ćete biti dužni više nakon promjene valute čisto sumljam (bio sam na predavanju HNB-a na kojem je guverner izjavio da im je cilj da tečaj bude između 7.45 i 7.55)
 21. 1 bod
  Borbena7

  Covid 19 i godišnji odmor

  Da, jer su Vas tako zadržali u radnom odnosu, a očito da zbog stanja nema dovoljnog prometa za pozitivno poslovanje.
 22. 1 bod
  Spitfire

  Problem s B2 Kapital

  Borbena je pojasnila opcije a ja bih se osobno u ovakovom slučaju držao zastare. Poslao im preporučeno s povratnicom dopis gdje se pozivam na zastaru toga potraživanja temeljem čl.84 st.2 i 225 Zakona o obveznim odnosima, da prestanu s uznemiravanjem pozivima te ako imaju što za predložiti ili ponovno poslati prijedlog za ovrhu neka to izvole napraviti na novu adresu. No problem je što mi se čini da ste im do sada otkrili previše toga, te poznavajući modus operandi tvrtki za naplatu potraživanja ne bi me čudilo da ponovno pokrenu ovrhu, naravno na staru adresu gdje je pitanje ima li tko to primiti i obavijestiti vas da bi mogli uložiti prigovor, pa sjesti na račun za cijeli iznos a vi se poslije mućite sa žalbom izvan roka...Poradi toga sam naglasio ono o ne pristajanju povlačenja tužbe.
 23. -1 bodova
  javorko1

  Uznemiravanje od strane susjeda

  borbena ne mislim uznemiravanjem bukom vec postupkom susjed mi meni mogao predbacivati buku
 24. -1 bodova
  Nikad se ne zna, samo kako je Hanžeković došao do podataka vašeg oca? HT je sigurno dao podatke iz ugovora u kojem je i OIB vjerojatno všeg oca. Kontaktirajte odvjetnički društvo i to tješite da nebi bilo kasnijih problema, jer bi vas mogli ovšiti, a povrat novca više nećete dobiti. Stvar nije zanemariva, a odluka je vaša.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×
×
 • Napravi novi...