Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation on 26.05.2020 u svim područjima

 1. 2 bodova
  miroslav6

  Putovnica

  Ovo zbilja nije nikakvo pravno pitanje.
 2. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Ukradeno vozilo

  Po mom mišljenju, možda (ali samo možda) možete tužiti za razliku od 91.000,00 kn do 109.000,00 kn, ali je činjenica da ste potpisom ugovora o osiguranju pristali i na opće uvjete osiguratelja, a navedene tablice su dio tih općih uvjeta, te osiguratelj snosi štetu do visine određene tim tablicama.
 3. 1 bod
  Matrix

  Ostavinska rasprava

  Žao mi je ako ste tako shvatili odgovor, evo Miroslav je pravilno tumačio. 👍
 4. 1 bod
  Porezne uprave i uredi za gospodarstvo diljem Hrvatske imaju različite prakse: nekima je dovoljno da se dade izjava o korištenju prostora bez davanja u zakup, odnosno bez plaćanja zakupa. Drugi traže da bude sklopljen ugovor o zakupu pa da posljedično tome stjecatelj prihoda od zakupa plaća porez na taj dohodak. Zato ćete se o tome morati raspitati kod Vama nadležnih institucija. To nije loša opcija isplate novca iz poslovanja obrta, s obzirom da je porez na prihod od zakupa i najma 12%, a porez na dohodak obrtnika 24% (naravno, sve ovo podrazumijevajući da niste paušalni obrtnik i da knjižite troškove i rashode).
 5. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  radni odnos u dvije države

  Direktor je specifična funkcija, po mom mišljenju se može zaposliti u Hrvatskoj na puno radno vrijeme, čak štoviše, poslodavac ovdje, ako postoji zabrana dvostrukog oporezivanja primanja između RH i BiH, ne bi morao plaćati doprinose na plaću tog radnika u RH, jer on već plaća doprinose u BiH. Ali taj dio je najbolje provjeriti s knjigovođom.
 6. 1 bod
  Hvala na odgovoru! Zapravo vještačenjem se određuje koliko se oštećenog mora pokriti iz osiguranja, pretpostavljam. I uvijek ostaje otvorena mogućnost privatne tužbe. Još jednom zahvaljujem i lijep pozdrav
 7. 1 bod
  BRKICA00

  Otvaranje racuna u banci

  "Ako zakonito boravite u nekoj od zemalja EU-a, imate pravo na otvaranje „osnovnog računa za plaćanje". Banke vam ne mogu odbiti zahtjev za otvaranje osnovnog računa za plaćanje samo na temelju toga što ne živite u zemlji u kojoj banka ima poslovni nastan" Jeste bili u centru za nerezidente i pokušali tamo otvoriti nerezidentni račun (u poslovnicama radi ekipa koja nije baš upućena po tom pitanju pa zato imaju nerezidenti centri)? Vidim potencijalni problem tu. Pokušali ste otvoriti tekući račun koji se otvara samo ako ćete imati redovna primanja (otvara se za plaću poglavito) te vam zbog toga nisu dali. Kakav ste račun probali otvoriti?
 8. 1 bod
  Da, možete očekivati čestitku na ime firme. Možete očekivati kaznu i na vaše ime jer ste kao odgovorna osoba bili dužni podsjetiti knjigovotkinju da napravi GFI i preda. Najbolje je otići u Finu i pitati. Inače jedan savjet. S obzirom da ste pokrenuli likvidaciju po starom zakonu savjetujem vam da je prekinete i da pokrenete po novom. Po novom zakonu firma se može zatvoriti odmah (msm ne tako brzo ali unutar 2-3 mjeseca) samo je potrebno doći kod bilježnika sa potvrdom o nepostojećim dugovima (dobijete tu potvrdu u poreznoj) i predati je. Nakon toga pokreće se skraćeni postupak zatvaranja bez likvidacije i potpišete papir da za sve eventualne dugove koji se ukažu odgovarate dvije godine. Ubrzo nakon toga firma će biti zatvorena i spašeni ste od ovakvih situacija.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00


×
×
 • Napravi novi...