Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation since 22.01.2020 u Objave

 1. 6 bodova
  čudo

  Kako uknjižiti

  Samo da vratim informaciju, PiP prihvaćen, i uknjiženo. Rok je u pozitivnom smislu van svih mojih objektivnih očekivanja. U potpisu neki mladi sudac, koji se ne plaši, čini mi se da ima oštar um, ništa nije komplicirao, vidio valjda da je stvar jasna, te po meni ima predispozicije da izraste u dobrog mahera, što od srca želim.
 2. 4 bodova
  čudo

  Kako uknjižiti

  Da, Matrix, skoro da sam i malo ponosan na sebe, ha, ha...a najbitnije mi je od svega, što je polako i moja supruga od onog početnog "Opet si u tim papirima, ja ne znam da li itko toliko vremena gubi na te stvari", (ali to je bilo stvarno u početku početaka). shvatila što sam napravio za obitelj. U cijeloj priči je svakako i "Legalis", bez vas, ništa
 3. 4 bodova
  BRKICA00

  Knjiga položenih ugovora

  Svaka zgrada koja ima knjigu položenih ugovora u pravilu nije etažirana. Što se tiče raspolaganja poslovnim prostorom možete ga slobodno iznajmiti, prodati, adaptirati. Problem će vam nastati ako vam kupac kupuje kreditom banke na 100 posto vrijednosti jer banka neće odobriti kredit. Ukoliko kupuje recimo sa 25% posto učešća onda bi mogla odobriti kredit jer nekretnine koje su u kpu smatraju manje vrijednima. Ovo sa uporabnom dozvolom ovisi od banke do banke (recimo ZABA bi upisala hipoteku na nju dok HPB bi tražio masu papira i opet je upitno hoće li prihvatiti). Zbog subvencija banke su primorane tražiti uporabnu dozvolu jer je tako propisao APN tako da ne znam odnosi li se to i na poslovne prostore. Ukratko kupac koji kupuje gotovinom može bez problema upisati svoje vlasništvo, vi možete slobodno i bez ograničenja raspolagati svojim poslovnim prostorom ali ako poželite prodati prostor kupcu koji će to kreditom kupiti imati će komplikacije s bankom (opet ovisi od banke).
 4. 3 bodova
  Samo da se javim, prigovor mi je uvažen, dobila nešto više od 60.000 kn 👍😊. Hvala svima na odgovorima.
 5. 3 bodova
  drot13

  Privatna tuzba rok

  Po meni, ako su ozljede prijavljene po hitnoj, liječnica nije morala ništa dalje prijavljivati. Jer ako je morala, onda bi trebao svaki liječnik u nizu - čovjek dođe na hitnu, prijavi hitna. Ode kod kirurga, prijavi i on. Ode kod otorinca, prijavi i on. Ode kod fizijatra, prijavi i on. I tako dalje. Ne vidim čemu to? U praksi se dobije samo prva prijava i nitko drugi ništa ne šalje. Što se tiče postupka na sudu, trebali bi biti dosta papiri koje sama žrtva ima (liječnik ima isto to), a po potrebi se može odrediti i medicinsko vještačenje.
 6. 3 bodova
  miroslav6

  Nasljeđivanje mirovinskog fonda

  Svakako, ako nasljednici nisu u mirovini, dobivaju puni iznos 2. mirovinskog stupa (umanjen za porez). To mogu nazalost potvrditi iz vlastitog iskustva.
 7. 3 bodova
  Što se tiče stana, on je Vaša vlastita imovina, jer ste ga dobili darovanjem od roditelja, ja bih na Vašem mjestu angažirala odvjetnika da me zastupa u sporu radi bračne stečevine. Naime, on možda može tražiti isplatu polovice vrijednosti ulaganja u tuđi stan, no tu je pitanje treba li tužiti Vas ili Vaše roditelje umjesto kojih je on plaćao polovice rata kredita (odnosno, Vaša bračna zajednica je plaćala, jel), pa se vjerojatno može prigovoriti i pasivnoj legitimaciji. Za sve tražbine starije od pet godina, ja bih također prigovorila nastupu zastare. Što se tiče namještaja, ako je star, neka si uzme polovicu stvari u čijoj je kupovini sudjelovao, ali zaista ste u pravu, namještaj je u međuvremenu amortiziran, on ga je koristio zajedno s Vama, pa bi mu teoretski trebali isplatiti polovicu sadašnje, amortizirane vrijednosti namještaja, a ne po cijeni po kojoj je kupljen.
 8. 3 bodova
  Pojednostavljeno, suvlasnik (brat) može prodati samo svoj suvlasnički udio. Drugi dio samo uz punomoć. Što se tiče razvrgnuća, isto može biti geometrijsko ili prodaja (civilna dioba). Dakle, ako se ne može fizički (geometrijski) podjeliti, a što uglavnom kada se radi o kućama nije moguće, tada se ide na prodaju putem dražbe. Sud je u postupku razvrgnuća ne može etažirati ako nema suglasnosti. Što se tiče etažiranja, ako postoji suglasnost može se ista napraviti pa se time u ZK upisuje etažno vlasništvo posebnog dijela nekretnine (prizemlja ili kata) dok se na dijelu nekretnine ostaje u suvlasništvu u određenom omjeru. Zaštita od prodaje je u biti ista jer suvlasništvo ostaje isto, samo se kod Etaže I i II točno opisuje od čega se sastoji i koji su joj pripadci. Što se tiče policije i preinaka, može je se zvati no utvrditi će da nemaju ovlasti za ikako postupanje oko su/vlasništva (jer stvarno i nemaju) i uputiti da se zaštita svojih prava ostvari preko suda.
 9. 3 bodova
  Mislim da tu ipak ovisi o djelatnosti i o velicini prostora, kao i o tome da li se prostor vodi kao stan ili kao poslovni prostor. U svakom slucaju za programiranje nema MTU ali ako zivite u tom prostoru i kupite ga kao fizicka osoba, morali bi odvojiti jednu sobu koja bi se vodila kao ured. Kao fizicka osoba mozete firmi iznajmiti sobu za uredske poslove i kao sjediste firme, samo se ugovorom regulira odnos i vi kao fizicka osoba i vlasnik prostora placate porez na najam za toliko kvadrata koliko je u ugovoru za potrebe firme.
 10. 3 bodova
  Nemojte naplaćivati materijal već recite kome ćete raditi poliranje da vam kupi i donese materijal. Ovako smijete slobodno odraditi ali ne smijete naplatiti jer vam je to poslovni odnos onda i prekršaj (obavljanje neregistrirane djelatnosti). Što se tiče objavljivanja slika vodite računa o GDPR-u i tražite suglasnost od osoba čije automobile stavljate na svoj web suglasnost da smijete i pogotovo ako će biti slika u stilu zadovoljan vlasnik nakon poliranja.
 11. 3 bodova
  Uz ovo sto je Ruby navela, prijava ide i na AZOP obavezno. Legitimni interes korisnika gradskog prostora nije veci od legitimnog interesa stanara i ostalih obuhvacenim u perimetru nadzora, uz nepostivanje zakonskih propisa koji uređuju oblik i nacin postavljanja videonadzora (suglasnost, obavijest, tehnicka dokumentacija, oznake itd.).
 12. 3 bodova
  Spitfire

  Problem s B2 Kapital

  Prihvačen je u tome dijelu da se postupak nastavlja kao u povodu prigovora na platni nalog. U tome je međuvremenu prije određivanja pripremnog ročišta ovrhovoditelj vjerovatno povukao tužbu a ovršenik dobio obavijest da je podneskom tužba povučena i da se može u roku 8 dana izjasniti pristaje li ili ne na isto, a ako se ne izjasni smatrat će se da je pristao na povlačenje. Ishod toga je da se uopće nije zastara uzimala u obzir nego je sud riješio da je utvrđeno da je tužba povučena te se na osnovu toga platni nalog ukida u cijelosti. Prema tome ga vjerovatno i dalje gnjave jer da se izjasnio da ne pristaje na povlačenje onda bi sud riješio da je potraživanje u zastari na koju mora paziti po službenoj dużnosti kada se ovršenik pozove na nju a takovo je rješenje onda sasvim nešto drugo.
 13. 3 bodova
  BRKICA00

  dogradnja balkona

  Građevinska dozvola jer se utječe na kuću. Javite se arhitektu koji će vas provesti kroz čitav proces koji je ubrzan.
 14. 3 bodova
  Spitfire

  Garaža u zgradi

  Ovdje nažalost ima i činjenica koje vam ne idu u korist. Naime, možete se obratiti upravitelju koji bi jedini problem vidio u tome da nema suglasnosti suvlasnika za takovo što niti je tako što određeno MU. Može također poslati razne inspekcije, no ovdje se ne radi o zagrađivanju parkirnog mjesta (u biti stvaranja klasične garaže) po čemu bi bilo mjesta za reakciju građevinske ili požarne inspekcije jer kako god ga vi okarakterizirali to je ipak montažno napravljeno. Nadalje, vama u biti ne smeta to spremište nego zid i označena parkirna mjesta tako kako jesu. Dakle, sve i da nema toga spremišta susjed može parkirati svoje vozilo u iscrtanim granicama kako god hoće pa i direktno na početak pa opet imate isti problem ulaska jer kako je i vama označeno parkirno mjesto kao pripadak vlasništvu određenog posebnog dijela nekretnine, tako je i njemu u granicama označenim na tlu i m2 određenim u etažnom elaboratu i upisanome u ZK. Tako i vi možete određenom dijelu parkirati kako god želite, pa gledajući da su dimenzije Nissan Qashqai iz 2012, dužina 433 cm a širina 178, te Megana Grandtoura dužina 463 a širina 181 gdje od kraja do zadnjih vrata imate skoro 1 m a od početka vozila do prednjih vrata i više od metra. Tu ja ne vidim kako bi vama smetalo to spremište za ulazak i izlazak jer je očigledno iz priloženog Rješenja da su parkirna mjesta i veća od uobičajenih 5 x 2,5 m. Ono što je sporno je moguće da je izvođač radova u dogovoru sa investitorom označio takova mjesta pri čemu se izgubilo potrebnih 6 m širine pristupnog puta ako su parkirališna mjesta postavljena pod 90 stupnjeva u odnosu na isti pa imate što zbog zida a što zbog smanjenog pristupnog puta problem sa ulaskom na svoje parkirno mjesto.
 15. 3 bodova
  Borbena7

  Kupnja nekretnine

  Prvo utvrditi tko je vlasnik i temeljem koje isprave, te bi takva osoba trebala pokrenuti postupak uređivanja stvarnog stanja sa zk stanjem. Ukoliko je vlasništvo stečeno temeljem rješenja o nasljeđivanju, tada bi u zk odjelu trebalo provjeriti zašto to rješenje još uvijek nije provedeno, odnosno gdje je ˝zapelo˝.
 16. 3 bodova
  Da, ako se radi o kaznenom djelu (omogućavanje je kazneno djelo, a vjerojatno su te pitali i za prodaju) snimanje ispitivanje je normalno i odnosi se jednako na sva takva kaznena djela. Trebao bi uzeti odvjetnika kaznenjaka koji bi u nekoj idealnoj situaciji to mogao pobiti, ali među onim papirima koje si potpisivao je bila vjerojatno i dozvola za ulazak u dom.
 17. 2 bodova
  Pa odjavljen je s mirovinskog za vrijeme neplaćenog.Reperkusija bi bilo da obavlja isti posao kao kod poslodavca. Umirovljenici ako rade puno vrijeme ne bi trebali dobivati mirovinu,ti.bude zamrznuta.
 18. 2 bodova
  U tom slučaju će CZSS najkasnije 30 dana prije isteka roka od godine dana, dostaviti sudu svoje izvješće o djeci i roditeljima, pa je dalje sud taj koji treba odlučiti - produžiti ovu mjeru ili je ukinuti.
 19. 2 bodova
  Ako je bila ostavinska rasprava, pronađite rješenje o nasljeđivanju i provedite upis na majku i ujaka, nakon čega bi po svemu sudeći trebalo tužiti ujaka. Mišljenja sam da nije potrebno čekati, ovo iz razloga što se u konkretnom slučaju posjed temelji na ugovoru koji nije provediv u zemljišnim knjigama, iz čega proizilazi da je nužno najmanje 10 godina posjedovanja kako bi se vlasništvo steklo dosjedanjem.
 20. 2 bodova
  malicovjek

  Visina mirovine

  Postovana, Ako ce vam bruto mirovina iznositi do 4000 kn koliko bi vam kao umirovljeniku iznosila i vasa osobna olaksica, olaksica vaseg supruga nece utjecati na visinu neto iznosa vase mirovine jer vam i na vasu mirovinu do 4000 kn nece uzeti porez i prirez. Ako cete primati bruto mirovinu iznad 4000 kn onda bi i osobna olaksica za vaseg supruga kao "Osobni odbitak za uzdrzavane clanove - priznaje se poreznim obveznicima za ostale clanove obitelji" utjecala na visinu vase isplacene neto mirovine do iznosa 5750 kn (jer je osobna olaksica za uzdrzavanog clana 1750 kn), vasa olaksica 4000 kn + suprugova 1750 kn znaci iznosi ukupno 5750 kn do toga iznosa nebi uzeli porez i prirez. Npr. imate bruto mirovinu 5000 kn, vasa osobna olaksica je 4000 kn, na iznos od 1000 kn placate 12% poreza = 120 kn, na tih 120 kn placate (za ZG 18% prireza) 120 x 18% = 21,60 kn, znaci na ime poreza i prireza vasa neto mirovina bi bila umanjena za 141,60 kn i iznosila bi 5000 kn - 141,60 kn = 4858,40 kn. Ako bi imali prijavljeno supruga kao "osobni odbitak za uzdrzavanog clana" vasa usteda (uvecana neto mirovina) u ovom primjer bila bi 141,50 kn, i primili bi puni iznos bruto mirovine kao neto mirovinu od 5000 kn.
 21. 2 bodova
  MsBourne

  Otirač za noge

  Nemojte ni pokusavati da se igrate sa Austrijskom policijom. Mozete dostaviti lazne podatke o vozacu ali vam ide novcana kazna i ako je ne platite, doci ce vam ovrha na HR adresu uvecana za troskove koji nisu mali. Tj. morali bi poslati na sud, a sudski troskovi su oko 900€ plus iznos kazne. Radije dajte izjavu da ste ih greskom uzeli i naknadno utvrdili da nisu vasi, ispricajte se, recite da niste znali kako doci do vlasnika i kako da ih vratite (posebno ako vec postoji snimak da ste se vracali na pumpu) i zamolite za neku minimalnu kaznu. Kada vam izdaju uplatnicu imate rok od 30 dana da je platite. Nisu ni ludi ni nesposobni i znati ce ako ih idete lagati, pa cete ih jos izazvati da vam nakaleme i sto jeste i sto niste.
 22. 2 bodova
  Prvo se odlucite sto zelite, prodati svoj dio ili otkupiti sve udjele od ostalih. Je li vlasnistvo knjizno ili vanknjizno? Ako zelite prodati, morate naci samo jednog od vlasnika koji je voljan kupiti Vas udio i rijesit cete se toga bez (prevelikih) troskova. U ostavinskom rjesenju bi trebalo pisati koja je to tocno cestica, sumnjam da samo pise zemljiste u "Ulici XY bb" pa na katastar.hr pronadite gdje se ona tocno nalazi i odmah vidite postoji li kakva kuca na tom mjestu. Tamo Vam pise i tko je u posjedu trenutno, a na uredjenazemlja.hr pogledajte da li vlasnici odgovaraju onima koje ste dobili. Mozete vidjeti i povijesno stanje da vidite sto se dogadalo u proslosti sa tim zemljistem, tj. kako su se mijenjali vlasnici. Porez na promet nekretnina nasljedstvom od oca ne placate. Ako bude u buducnosti kakvih godisnjih poreza na nekretnine, za neobradeno zemljiste, naknada ili slicno, to budete naravno morali placati ako ste vlasnik. Ne mozete se odreci dijela nasljedstva, ili uzimate sve sto je ostalo nakon oceve smrti ili nista, tu se ubrajaju i dugovi, naravno do visine nasljedstva. Ako se na takav nacin zelite rijesiti tog zemljista, otac bi Vam prije smrti trebao pokloniti sve nekretnine, pokretnine, novac i ostale vrijedne stvari pa se mozete odreci nasljedstva koje bi se sastojalo samo od tog zemljista. To bi zemljiste pripalo opcini u kojoj se ono i nalazi ako se ne varam. Sto tocno kosta toliko? Moze biti skupo ako je npr. vanknjizno vlasnistvo pa se morate dokazivati po sudovima, ako cete uzeti odvjetnika da stupi u kontakt sa svim vlasnicima da kupi za Vas sve udjele, itd. A mozete i sa svakim vlasnikom individualno rjesavati kupovinu, jednostavnim kupoprodajnim ugovorom. Pitanje je naravno hocete li uspjeti u tome pa ako sa nekima uspijete, a nekima ne, onda morate parcelirati zemljiste ako ga mislite koristiti (ako bude dopusteno jer se npr. 2300 m^2 ne moze parcelirati na 19 dijelova, pretpostavljam da bi mogli na maksimalno 2-3 parcele podijeliti), a to opet ima svoju cijenu.
 23. 2 bodova
  Borbena7

  Vlasnistvo u omjeru 0/0

  Nema govora o prednosti. Po završetku dražbe Fina obavijesti sud, a sud onda utvrđuje koji je zapravo kupac ponudio najvišu cijenu. Nakon toga sud donosi rješenje o dosudi u korist te osobe. A ako kupac koji je ponudio veću cijenu ne položi u roku kupovinu, tada će sud posebnim rješenjem nekretninu dosuditi prvom slijedećem.
 24. 2 bodova
  Spitfire

  Vlasnistvo u omjeru 0/0

  Uh, malo sam mator pa ne znam hoću li se dobro prisjetiti, a i more propisa se dosad promijenilo... Uglavnom, radilo se o upisu u Posjedovni list katastra kada je na općenarodnoj imovini postojalo neko pravo na istoj a nije se znalo tko je sljednik koga pa se pod "udio" upisivalo 0/0, dakle su/vlasništvo postoji ali u neodređenom omjeru, a kod upisane osobe "(NEOPREDJELJENI KORISNIK)". Za istu nekretninu u zemljišnim knjigama je pod B Vlastovnica uglavnom bilo upisano samo 1/1 Općenarodna imovina. Čak i dan danas se mogu naći takovi izvadci. Inaće, što se tiče 0/0, isto se moglo upisivati i prema prvim propisima o povezivanju KPU i ZK gdje se kod određenih slučajeva pri prevođenju zemljišnih knjiga u elektronički oblik, prenosilo se kao Suvlasništvo u neodređenom omjeru 0/0, te se opisivalo kao "suvlasnički dio koji je jednako velik kao ostali suvlasnički dijelovi s kojim je povezan posebni dio a sastoji se od..."
 25. 2 bodova
  Potvrđujem, pravno savjetovanje ne može naplaćivati nitko osim odvjetnika. Možete taj ugovor prijaviti i Hrvatskoj odvjetničkoj komori, koji su dužni tada pokrenuti odgovarajuće (kaznene) postupke radi nadripisarenja.
 26. 2 bodova
  Ovisi o kojemu kaznenom djelu je rijec. Dokazi mogu biti raznovrsni. Svatko djelo ima svoje dokaze. Mogu to biti izjave svjedoka, izjava osumnjicenog, neke posebne dokaze radnje, itd.Itd..
 27. 2 bodova
  Spitfire

  Objekt za robinzonski smještaj

  Točno je da su se svi pravilnici mijenjali 2016, pa tako i Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj gdje je što se tiče Objekta za robizonski smještaj uglavnom ostalo sve isto. Ovo što vi spominjete je novina određena Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koja je nazvana Kamp odmorište-robinzonski smještaj, zadnjim izmjenama (NN 120/19) preimenovano također u objekt za robinzonski smještaj, prema pravilima koja se utvrđuju za OPG, Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti određeno s ukupno najviše do 10 smještajnih jedinica (kamp mjesto=tri gosta). A za što je točno i kako određeno valjalo bi proučiti sve spomenute pravilnike, pa i Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kao i odredbe PP JLS i druge akte kojima se određuju prostori za kampove i prostori za kampiranje izvan kampova te što se na tim mjestima može postavljati i eventualno graditi.
 28. 2 bodova
  Imam nesto iskustva s njihovim sudovima, zato i kazem. Ako je sporna medicinska dokumentacija, opet ista stvar, morali bi donijeti noviju dokumentaciju iz koje je vidljivo da do poboljsanja nije doslo. S druge strane ako sud trazi da oni rade reviziju i procjenu, onda ih trazite da oni snose troskove, iako ne znam po kojem clanku zakona bi oni mogli raditi reviziju i preglede inozemnog rjesenja o stupnju invaliditeta, posebno jer vi niste dosli traziti neku naknadu od njih. Malo su vas stavili u klinc jer ako ih odbijete, donijeti ce rjesenje kakvo njima odgovara, a sto kazete njihovi lijecnici su skloni napisati sve i svasta (na zalost i to sam vidila i to bez da pacijenta i sretnu). Probajte kod nas dobiti neku dokumentaciju iz koje ce biti vidljivo da ste bili na komisiji ili nekom kontrolnom pregledu i da do poboljsanja stanja nije doslo.
 29. 2 bodova
  Poštovani rumenige, drago mi je i od Vas saznati da mi na Legalisu zaista radimo dobro. Lijep pozdrav
 30. 2 bodova
  Javljam kako sam i obećao: mirovina sjela u ponedjeljak, rješenje došlo par dana ranije. Iznos koji je izračunao HZMO je za 1,72 kn različit od izračuna poštovanog profa. Svaka čast prof još jednom na excel tablici, njima je trebalo dva mjeseca da to sve sračunaju. Slijedeći cilj mi je povećanje omjera rat/mir, ako bude kakvih promjena javim na temu. Pozdrav!
 31. 2 bodova
  Spitfire

  Zastara (pravne osobe)

  U pravu je. Pojašnjeno to izgleda ovako. Odredbom članka 232. Zakona o obveznim odnosima, propisan je jednogodišnji rok zastare određenih tražbina. Prema st.1 tč.1 navedenog članka, tražbine naknade za isporučenu električnu i toplinsku energiju, plin, vodu, za dimnjačarske usluge i za održavanje čistoće kad je isporuka, odnosno usluga obavljena za potrebe kućanstva, zastarijevaju za jednu godinu. Međutim, ako se radi o odnosu utvrđenim ugovorom onda će se primijeniti članak 228. ZOO a prema tom članku međusobne tražbine iz trgovačkih ugovora o prometu robe i usluga, odnosno ugovora koje sklapa trgovac i osoba javnog prava o prometu robe i usluga, te tražbine naknade za izdatke učinjene u svezi s tim ugovorima zastarijevaju za tri godine. Prema čl.14 st.2 ZOO, trgovački ugovori su ugovori koje sklapaju trgovci između sebe u obavljanju djelatnosti koje čine predmet poslovanja barem jednoga od njih ili su u svezi s obavljanjem tih djelatnosti. Dakle, zastarni rok će iznositi tri godine, a ni u kojem slučaju jednu godinu, jer se ne radi o usluzi odvoza smeća obavljenoj za potrebe kućanstva, nego za potrebe trgovačkog društva.
 32. 2 bodova
  Policija podnosi prijavu samo ako se radi o narušavanju javnog reda i mira, a ovo kako opisuješ ne spada u to (smeta samo drugim stanarima, a da bi bio prekršaj protiv javnog reda i mira mora se u velikoj mjeri čuti i na javnom mjestu), tako da ga policija neće prijaviti po tome, a ne može ga prijaviti po propisima o zaštiti od buke za koje je nadležna sanitarna inspekcija. Policija ga može samo upozoriti da stiša, a ne postoji sankcija za takvu dojavu čak niti ako je stvarno lažna (ova nije lažna, samo nije narušavanje javnog reda i mira).
 33. 2 bodova
  Je, uglavnom se naslovljuju kao Ugovor o posredovanju pri kojoj se potpisuje i punomoć za zastupanje, pa je li ovakav oblik ugovora varijacija na temu koja ne mora biti pravno sporna iz vaše objave nije razvidno. No, ono što je bitno za prijavu je da oni koji nisu ovlašteni zastupnici i nisu upisani u registar posrednika HGK ne smiju posredovati pri prodaji/kupovini nekretnina.
 34. 2 bodova
  MsBourne

  Krivično

  Ovisi o kakvom dokumentu se radi i gdje bi ste ga predali i u kakvu svrhu ali bi time pocinili kazneno djelo krivotvorenja isprave, članak 278. KZ: "(1)Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine." Sukladno navedenom, ovjerena kopija je dokaz da je kopija istovjetna originalu.
 35. 2 bodova
  Sakupite sve papire o vlasništvu nekretnine i iste uz zahtjev za izmještanjem brojila koja nisu potrebna za vaš objekat već su postavljena za druge potrošaće i uputite na adresu HEP a tj. njihove ispostave za vaše područje i njihov odgovor je jedino mjerodavan za daljnje postupke. Što se tiče telefonskog stupa najprije morate znati tko je vlasnik mreže, a onda po istom postupku kao za struju uputite vlasniku zahtjev za izmještanjem. Ali prihvatite mišljenje da sve neće ići tako jednostavno, budite strpljivi i ustrajni. Ako nakon odgovora uvidite da niste iz bilo kojeg razloga u mogućnosti sami nastaviti daljnje postupke potražite savjet odvjetnika. Ne želim vas poplašiti i obeshrabriti, ali meni su trebale tri godine da mi zamijene njihov tender za struju koji je potpuno propao od korozije i bio velika opasnost po život, sreća da se ništa nije dogodilo.
 36. 2 bodova
  MsBourne

  Zaštita Dizajna

  Mislim da cete relevantne informacije naci na ovom linku https://www.dziv.hr/hr/intelektualno-vlasnistvo/industrijski-dizajn/postupak-zastite-u-hrvatskoj/ Osim nacrta, ne bi bilo lose da imate bar jedan prototip, tako da prije nego krenete u zastitu, ispitate sigurnost proizvoda, sto je vrlo osjetljivo kad su djeca u pitanju. U ovoj fazi mozete vidjeti i da li proizvod treba neke poboljsice ili preinake, a sto ce vam i kod postupka zastite biti jako bitno, da ne bi napravili zastitu nepotpunog proizvoda.
 37. 2 bodova
  Da, ispunjeni su uvjeti bez obzira što roditelji nisu do danas "pribavljali" domovnice.
 38. 2 bodova
  Praktički je nemoguće dokazati da radite na crno ili da ne radite na crno već iz hobija. Jedini način jest da radite izvan radnog vremena inspektorata makar i to je upitno jer ako perete auto kod kuće od te osobe niste svaki dan na istoj lokaciji pa kamo bi vam poslali uopće inspekciju. Kod vas doma sigurno ništa neće naći.
 39. 2 bodova
  dansekzeljka

  Poziv po clanku 246

  Hvala Vam svima! Umirili ste me malo. Javim ishod u ponedeljak. Lp
 40. 2 bodova
  Spitfire

  Darovni ugovor

  S time da ovdje valja naglasiti da pravo na opoziv darovanja prestaje istekom godine dana od dana kada je darovatelj saznao za razloge opoziva. Raskid ugovora više nije moguć nakon ispunjenja ugovora. U ovom slučaju bi se radilo o opozivu koji je moguć iz razloga koji je oposao korisnik Brkica ili iz razloga osiromašenja darovatelja. No, bojm se da ovo nije razlog za opoziv jer trajanje toga ugovora ne može biti određeno karakterom kasnijih međuljudskih odnosa, na što vi upućujete.
 41. 2 bodova
  Po mom mišljenju da prelaze jer je obrt fizička osoba. Kamate na pozitivni saldo su dohodak pa samim time ulaze u 300k kn primitaka. Ukoliko vam i dalje budu stvarali probleme zatvorite obrt pa ga ponovo otvorite.
 42. 2 bodova
  Ista može činiti sve što joj dopusti suvlasnik koji je vlasnik tog prostora (ali generalno, nema prava zadirati u privatnost drugih građana, posebno suvlasnika zgrade, te maloljetne djece). Po mom mišljenju, treba se obratiti Gradu Zagrebu i MUP-u.
 43. 2 bodova
  Spitfire

  Prodaja suvlasnickog dijela

  Može prodati samo svoj suvlasnički udio 1/6 u nekretnini. Drugi način je sudsko razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom na način da sud odredi da se nekretnina proda na javnoj dražbi a postignuta cijena se dijeli među suvlasnicima prema njihovim suvlasničkim omjerima. To mu i nije baš najbolja opcija jer se postignuta cijena može umanjiti u zavisnosti je li prva ili druga dražba gdje procijenjena vrijednost može pasti i do 1/3 a to bi mu bilo daleko od vrijednosti koju traži od vas ostalih. Što je najbolje, svaki suvlasnik može sudjelovati u dražbi pa tako vi možete taj njegov udio od 1/6 ako budete najbolji ponuđači kupiti za dosta manju vrijednost.
 44. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  Zlouporaba oib-a?

  Cijela situacija je ovdje bizarna, ne samo OIB: dakle, ravnateljica vrtića po prijavi odgajateljica piše predstavku državnom tijelu u kojem je roditelj zaposlen protiv tog roditelja, tražeći što? Je li roditelj zloupotrijebio svoje ovlasti dane od poslodavca da bi zastrašivao i prijetio djelatnicima vrtića?
 45. 2 bodova
  Obiteljski zakon propisuje da je dijete koje ima svoje vlastite prihode dužno pridonositi za svoje uzdržavanje, a kako Vi imate sudsku odluku s kojom je određena obveza uzdržavanja, trebali bi se obratiti nadležnom sudu sa zahtjevom da tu odluku izmijeni i to na način da umanji iznos koji ste bili dužni plaćati za uzdržavanje, a sve s obzirom na promijenjen okolnosti tj. jer kćerka ostvaruje svoje vlastite prihode. Dalje je na sudu da utvrdi, da li su ispunjeni uvjeti za umanjenje obveze uzdržavanja.
 46. 2 bodova
  BRKICA00

  zadužnica

  Možete se osigurati i preko loro akreditiva i to vam je daleko najbolja opcija. Novac se stavi na poseban račun te nakon obavljenog posla i sa odgovarajućom dokumentacijom se isplati po završetku posla.
 47. 2 bodova
  Nemojte slati upit, po čl. 34. b. Zakona o parničnom postupku, trgovački sudovi sude u prvom stupnju u sporovima između trgovačkih društava i obrtnika, pa je Vaša adresa Trgovački sud u Zagrebu. Osim toga, ja Vam uopće ne bih savjetovala da tužbu radi naknade štete koja nije nimalo jednostavna, podnosite sami, već predlažem angažman odvjetnika, koji će onda voditi računa i o tehničkim detaljima kao što je pitanje nadležnosti.
 48. 2 bodova
  Preko obrta možete bez stručne spreme upisati samo ovo(ugradnja vrata i sklapanje ugradbenog namještaja): 43.32 Ugradnja stolarije Ovaj razred uključuje: – ugradnju vrata (osim automatskih vrata i vrata na senzore), prozora, okvira za vrata i prozore, od drva ili drugog materijala – ugradnju kuhinjskih elemenata, stepenica, opreme za prodavaonice i sl. – unutrašnje završne radove kao što su radovi na postavljanju pomičnih pregrada, stropova. Za sklapanje samostojećeg namještaja treba stručna sprema. Ostale djelatnosti samo ako zaposlite osobu u punom radnom vremenu: iz zakona (3) Fizička osoba koja ispunjava opće uvjete iz članka 8. stavka 1. ovoga Zakona, a ne ispunjava poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućeg srednje strukovnog obrazovanja ili položenoga majstorskog ispita iz stavka 1. ovog članka i poseban uvjet iz stavka 2. ovog članka, može obavljati vezani obrt ako na tim poslovima zaposli radnika, u punom radnom vremenu, koji udovoljava ovim uvjetima.
 49. 2 bodova
  sivko

  Stalni boravak

  Koji mjesec.
 50. 2 bodova
  sivko

  Trajanje opomene

  Sljedeći put nećeš moći napisat/reći da si nekažnjavan.Obrisat će se nakon 3 godine.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00
×
×
 • Napravi novi...