Jump to content

Najaktivniji članovi

Popularni sadržaj

Prikazuje se sadržaj s najvišom reputacijom, počevši od 19.10.2021 u svim područjima

 1. prof

  Branitelj ranije u starosnu

  Poštovani Sauron, temeljem dosadašnjeg iskustva evo vam par primjera kad se može koristiti koja mirovina i po kojem zakonu. 1. starosna braniteljska mirovina može vam se priznati prije 65.g. onoliko mjeseci koliko ste mjeseci proveli u borbenom sektoru u Domovinskom ratu 2. starosna mirovina po ZOMO može vam se priznati samo sa 65.g., izuzetak od toga je ako ste dovoljno godina radili na poslovima sa beneficiranim stažom 12/14, 12/15, 12/16 i 12/18 3. kome tako bude ranije priznato pravo na starosnu mirovinu po ZOMO istovremeno ima pravo i na priznavanje starosne braniteljs
  3 reputacija
 2. vodovod1

  Pilates & yoga

  1. može raditi, zato što za manikuru ne treba nikakvo uvjerenje. Ali naravno da je išla, da nešto nauči, radi sebe. 2. za manikuru joj ne treba nikakav kurs, a to što ima to je super. 3. nije važno da u ovom slučaju ima odobrenje HOK-a(ovo je slobodni obrt), to važi samo za vezane obrte(znači za one obrte za koje je potrebna stručna sprema). Za manikuru nije propisana nikakva stručna sprema.
  2 reputacija
 3. DrWho

  Psihološko testiranje

  Poštovanje, samo da javim da smo u Zavodu za vještačenje u Osijeku obavili vještačenje i da je otac dobio 40%. Priznali su mu novu F20-F22 dijagnozu, u razgovoru kaže da je vještak bio korektan i fer, vidio je pogoršanje od 2012. pregledao je čak i dokumentaciju od prije i novu priloženu tako da je za nekih 10-tak minuta bilo gotovo. Potpisao je 7 dokumenata, a nalaz PLP će dobiti na kućnu adresu nakon što ga Zagreb potvrdi, znači za nekih 3. tjedana se nadam da ćemo dobiti. Išao sam s njim kao pratnja pa je vještak priznao i moje putne troškove. Trenutno kopiram medicinsku dokumentacij
  2 reputacija
 4. ne mogu baš reći da sam razumio na što ciljate, poštovani prof, barem se nadam da nisam. traženjem mirovinskih prava, koja su mi ovim zakonom konačno priznata, a svih ovih godina totalno uskraćivana, ne smatram da sam nešto bolji ili gori od nekog, niti tražim nešto što mi po zakonu ne pripada. bio bih sretan da mogu raditi, odmah bih dao svih mojih 2000 kuna mirovine. možda bi mi bilo lakše prihvatiti život iz stavka 4. da me nisu u jna poslali u ožujku 1991., da su me isti ti koji su me poslali odbili kad sam tražio da me prime u zng kad sam pobjegao jer nisam odslužio
  2 reputacija
 5. Matrix

  Javni biljeznik

  Moguće je tužbom, naravno uspjeh u sporu ovisi o vašem činjeničnom osnovu i dokazima na kojima temeljite tužbeni zahtjev, o čemu vam je nemoguće dati više informacija jer smatrate da je to sad nebitno.
  2 reputacija
 6. Poštovani Sauron, u svaku od pomenutih mirovina možete ići prije 65.g samo prema pravilima svakog od Zakona. 1. prijevremena starosna mirovina po ZOMO sa 60. g. i najmanje 35. efektivnog radnog staža 2. starosnu braniteljsku mirovinu po ZOHB možete početi koristiti 1300 dana prije 65.g. Kad imate pravo na priznavanje obje možete tražiti isplatu povoljnije.
  2 reputacija
 7. ima tu još dilema ako uzmemo da je ovo točno ,odnosno da je ovo riješenje pravilo postupanja mirovinskih službi ,onda dolazimo do zaključka da oni mijenjaju samo onaj dio na koji utiče novo dobiveni status,pa u ovom slučaju status hrvi utiče na visinu vojnog dijela,a civilnog ne ,pa on ostaje isti...a vojni dio se računa po novom zakonu međutim,po ovom shvaćanju ispada da ako se : -promijeni broj dana -onda se treba mijenati samo civilni dio i pitanje je da li će onda samo u "stari " obračun ubaciti više staža ili će biti novi datum... -dobivanje statusa dragovoljca utiče
  2 reputacija
 8. Poštovani, večina mojih dilema je razjašnjena kad mi je dobri duh Legalisa poslao Rješenje o priznavanju prava na invalidsku mirovinu i novi izračun mirovine temeljem novo priznatog statusa HRVI. Model izračuna novog iznosa mirovine, za starog korisnika mirovine u odnosu na onog koji sada ima izračun mirovine prvi put, neki je hibrid, kvazi izračun nove mirovine. Za izračun vojnog dijela mirovine koristi se novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (što mislim da je sasvim u radu) a za civilni dio mirovine ostavlja se isti iznos mirovine koji je napravljen prilikom
  2 reputacija
 9. Skywalker007

  jna papiri

  Vaš radni vijek bi trebao biti 1/3 od 38 godina tj malo manje od 13 godina. Ako računaju 1 godinu manje za vojsku to je 37 i ako vam priznaju svih 27 sa zavoda trebalo bi biti 10. E sad za skraćivanje radnog vijeka za vojsku i sa zavoda za zapošljavanje vam skraćuju za stvarno vrijeme znači potrebno je oko 10 godina staža, možda i manje čim su vam tražili podatke kada ste bili u vojsci, a vi imate 9 tj. tu ste negdje.
  2 reputacija
 10. vodovod1

  MTU za tattoo studio??

  Po meni, ako može ovo biti u stambenom prostoru: "Masaža lica,manikiranje,pedikiranje,šminkanje..."(ima tri točkice) onda može i ta djelatnost. Tim više što dalje piše: "Djelatnosti iz članka 1.ovog Pravilnika mogu se obavljati u obimu i na način koji ne zahtjevaju izmjenu postojećih uvjeta korištenja stambenog prostora. Osim djelatnosti iz članka 1.ovog Pravilnika,u stambenim prostorijama mogu se obavljati i druge djelatnosti čije obavljanje ne zahtijeva izmjenu postojećih uvjeta korištenja stambenog prostora."
  1 reputacija
 11. kratko rečeno - nema mogućnosti bez prometne dozvole. Inače, sada je naš centar vozila Hrvatske ima mogućnost povući te dokumente iz njemačke baze podataka o vozilima (ako je promena izgubljena ili sl.) no kako ste naveli to godište tada nije postojala baza podataka i u tom slučaju treba posjedovati fizički dokument.
  1 reputacija
 12. drot13

  Posjedovanje marihuane

  U optužnom prijedlogu mogu napisati što god žele, nema to nikakvu težinu na sudu.
  1 reputacija
 13. Nikako, nema registra i neće ti reći.
  1 reputacija
 14. Prvotno sam pitanje postavio na podforumu za stvarno pravo, ali nisam dobio nikakav odgovor. Možda ću ovdje imati više sreće. Dakle, dogradnja kuće je legalizirana pozitivnim rješenjem o izvedenom stanju prije 6 godina. To je obavila moja majka koja je tada bila vlasnica kuće u ZK. Prije 8 mjeseci darovala mi je cijelu kuću i prema njenom kazivanju sve je bilo riješeno prije 6 godina, međutim ja sam prije koji tjedan kada sam išao u općinu shvatio da ona to rješenje nije provela u katastru i ZK. Pitanje glasi - Mogu li ja s tim rješenjem o izvedenom stanju izvršiti upis u katastar,
  1 reputacija
 15. Borbena7

  Podjela druge polovine kuce

  Ne, Vaš otac nema nikakvu prednost u odnosu na ostale braće i sestre tog strica kao ostavitelja.
  1 reputacija
 16. drot13

  Kada nastupa zastara !?

  Zastara je 4 godine, a teško ju je dočekati. Možeš probati...
  1 reputacija
 17. vodovod1

  Pilates & yoga

  Za pedikuru mora biti majstorski ispit za pedikera, a manikura je slobodni obrt. Za kozmetičara je dovoljna SSS kozmetičar(oni su skinuti sa majstorskog)
  1 reputacija
 18. Hvala vam najljepša na odgovoru.
  1 reputacija
 19. Borbena7

  Podjela imovine

  Može pokrenuti tužbu radi utvrđivanja i diobe bračne stečevine, te izvršiti zabilježbu ovog spora na svim spornim nekretninama. Tako da potencijalni kupac bježi glavom bez obzira, kada vidi ovakav teret u zk. Također, može koristiti privremenu i prethodnu mjeru kao sredstva osiguranja tražbine.
  1 reputacija
 20. Možeš otići na policiju i prijaviti, oni će utvrditi o kome se radi i ustupiti ti podatke da ga sam tužiš (to je razlika u onoj granici od 1000 kuna). Prijavi ga Njuškalu da ga skinu, a ako vas je prevario više, onda ga policija može i sama tužiti.
  1 reputacija
 21. Mhrsan, ovo je pravni forum, a ovo što tebe muči (ugovor, građanin, čovjek...) nema ali baš nikakve veze s pravom ni u kojem obliku, pa te molim da takve rasprave ostaviš za neko drugo mjesto.
  1 reputacija
 22. 1 reputacija
 23. Hvala lijepa na odgovoru i korisnim informacijama.
  1 reputacija
 24. Sve mogu oni - kopiraju je i ovjere na Vaš zahtjev, tako da sve skupa traje par minuta. Bitno je da ju sudac iskaže u spisu da bi oni u pisarnici mogli postupati.
  1 reputacija
 25. Ako je stavio svoje podatke - ništa. Na oglasu ti neće reči njegov o.i.b. - ali će ti reći dali se poklapa sa podacima koje je dao tebi. Ako se podaci ne poklapaju - onda vrijedi prethodni odgovor.
  1 reputacija
 26. Skywalker007

  jna papiri

  Kada dobijete za trajno HRVI svakako podnesite zahtjev za mirovinom, dani u borbenom sektoru su vam isto upisani kao staž, godine na zavodu za zapošljavanje itd. jednostavno nemate što izgubiti a oni su vam dužni objasniti ako bude nešto sporno.
  1 reputacija
 27. Ako mislite da će biti problema s drugim nasljednicima, preventivno fotografirajte što ste dali da imate snimku stanja, tj. da je jasno da se radilo o otpadu.
  1 reputacija
 28. S tom potvrdom se ne može prijeći granica, možeš samo čekati da ti dođe nova osobna.
  1 reputacija
 29. Sasa40

  E-ovrhe

  Hvala Borbena na brzom odgovoru!
  1 reputacija
 30. marino99

  Otkaz o radu

  Hvala na pomoći.
  1 reputacija
 31. scvrtil6

  Rješenje po žalbi

  Ako je žalba, imate pravo od dana podnošenja zahtjeva. Sumnjam da se po 2 stupnju invalidnosti ima pravo na naknadu za tuđu pomoć i njegu. Isto pravo se ostvaruje 3 stupnjem invalidnosti (TEŽA bolest), a 4 stupnjem, osobna invalidnina (TEŠKA bolest). Dali ste dobili drugostupanjsko rješenje, po mojem iskustvu trebali biste dobiti novo rješenje prvostupanjskog tijela (CZSS) po napucima drugostupanjskog tijela (MINISTARSTVO)
  1 reputacija
 32. Zašto ne bi bila? Taj otpad je sada u vlasništvu nasljednika, a on sa svojim vlasništvom, pokretninama može slobodno upravljati, pa ih tako može i dati nekome.
  1 reputacija
 33. Parnici, po čijoj tužbi, što se traži tužbenim zahtjevom. Pravno gledajući radi se o imovini nasljednika koja je trenutkom smrti ostavitelja prešla na iste (nasljedno pravna zajednica) neovisno što nije okonćan ostavinski postupak, niti što je u toku parnični postupak. Ne, jer ima pravo koje je ovlašćuje da stvar posjeduje, koje pravo imate i vi. Da
  1 reputacija
 34. 1 reputacija
 35. Borbena7

  Rješenje po žalbi

  Trebalo bi biti od dana podnošenja zahtjeva ili ako je postupak pokrenut po službenoj dužnosti onda od tog dana.
  1 reputacija
 36. Borbena7

  Prodaja nekretnine

  Možete prodavati samo svoje suvlasnički dijelove, ali ne i njeni dio. Zatim joj možete ponuditi isplatu njenog suvlasničkog dijela. A ukoliko ne ide sporazumno, onda bi trebali pokrenuti sudski postupak, radi diobe suvlasničke zajednice.
  1 reputacija
 37. Bravo poštovani Mister-X, upravo zbog toga sam i napisao Što sve neodgovorno rade ove naše odgovorne osobe u HZMO i citirao završne odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2013, 2017 i 2021.g. Ovakav pristup rješavanja jednostavne situacije u slobodnom žargonu nazivam muljaža i brljanje odgovornih osoba u HZMO. 1. Netko je zadovoljan svojim statusom pri korištenju neke mirovine po Rješenju iz 1996, 2007 ili 2013.g. i dalje prima iznos mirovine po tom Rješenju. 2. Netko u 2021.g. nije zadovoljan svojim statusom pri korištenju neke mirovine po Rješenj
  1 reputacija
 38. Borbena7

  Podjela imovine

  To što su djeca punoljetna ne znači da je prestala obveza na ime njihovog uzdržavanja. Zatim, ni Vi, a ni ona nemate pravo na odricanje od alimentacije. Alimentacija je pravo koje pripada djeci, a ne roditelju, prema tome ne možete je se odreći. I vezano za kuću i automobil, oboje se smatra bračnom stečevinom i imate pravo na polovicu. I Vi i ona možete darovati tu bračnu stečevinu, ali oboje možete tražiti pobijanje darovanja u odnosu na 1/2 nekretnine, odnosno 1/2 automobila. Uz pobijanje darovanja, pokreće se i postupak utvrđivanja i diobe bračne stečevine.
  1 reputacija
 39. Hvala vam na odgovoru.
  1 reputacija
 40. 1 reputacija
 41. I proučite odredbe svog ugovora o radu u pogledu zabrane natjecanja.
  1 reputacija
 42. Jana11

  Županijski sud - Odluka

  Hvala Vam na odgovoru.
  1 reputacija
 43. obrisan

  usporedni izračun mirovina

  u mirovini sam od 2009. nisam imao omjer jer mi je civilna bila veća za 3,5 kune od minimalne braniteljske (bez omjera). tako sam popušio i 0,5 kuna po borbenom danu. sad će mi, znači, uzeti dio civilne kroz pridodani staž i dati malo vojnog udjela da budem vesel jer sam u vojnoj mirovini. 😀 koja sprdačina. zašto meni na civilnu ne bi dodali vojno? dokle će se praviti razlike? zar nema dvije pametne osobe po ministarstvima koje bi izračunale učinak nekog zakona na ljude? nema. odnosno ima ali to što rade rade namjerno.
  1 reputacija
 44. Nema razlike, vrijede odredbe ZOO o opozivu darovanja.
  1 reputacija
 45. Skywalker007

  jna papiri

  Koje ste godište keoma i koliko imate radnog staža i koliko dana u borbenom sektoru.
  1 reputacija
 46. Radnja je jedan od 4 elementa koja su zajednička za sva kaznena djela: radnja, biće kaznenog dijela, protupravnost i krivnja. Što se tiče radnje, možete nekom radnjom počiniti zabranjeno ponašanje - kazneno djelo (ukrasti biciklo) a možete ga također počiniti ako propustite nešto uraditi iako ste to bili dužni (npr. nešto u ukviru svojih ovlasti i posla).
  1 reputacija
 47. U općini vjenčanja uzimate navedeno. To ste potpisali kod prijave sklapanja braka.
  1 reputacija
 48. Taj zapisnik ste popunili prilikom prijave vjenčanja, barem je tako u BiH. Ovdje se ne može dobiti jer oba primjera završe u statistikama i unište se nakon 5 godina.
  1 reputacija
 49. Moguće da je otpravljeno, ali svejedno možete tražiti u pisarnici suda. Ovaj rok teče od dana kada otac zaprimi drugostupanjsku odluku.
  1 reputacija
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00
×
×
 • Napravi novi...