Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation since 14.02.2020 u svim područjima

 1. 4 bodova
  čudo

  Kako uknjižiti

  Da, Matrix, skoro da sam i malo ponosan na sebe, ha, ha...a najbitnije mi je od svega, što je polako i moja supruga od onog početnog "Opet si u tim papirima, ja ne znam da li itko toliko vremena gubi na te stvari", (ali to je bilo stvarno u početku početaka). shvatila što sam napravio za obitelj. U cijeloj priči je svakako i "Legalis", bez vas, ništa
 2. 3 bodova
  Samo da se javim, prigovor mi je uvažen, dobila nešto više od 60.000 kn 👍😊. Hvala svima na odgovorima.
 3. 3 bodova
  drot13

  Privatna tuzba rok

  Po meni, ako su ozljede prijavljene po hitnoj, liječnica nije morala ništa dalje prijavljivati. Jer ako je morala, onda bi trebao svaki liječnik u nizu - čovjek dođe na hitnu, prijavi hitna. Ode kod kirurga, prijavi i on. Ode kod otorinca, prijavi i on. Ode kod fizijatra, prijavi i on. I tako dalje. Ne vidim čemu to? U praksi se dobije samo prva prijava i nitko drugi ništa ne šalje. Što se tiče postupka na sudu, trebali bi biti dosta papiri koje sama žrtva ima (liječnik ima isto to), a po potrebi se može odrediti i medicinsko vještačenje.
 4. 3 bodova
  miroslav6

  Nasljeđivanje mirovinskog fonda

  Svakako, ako nasljednici nisu u mirovini, dobivaju puni iznos 2. mirovinskog stupa (umanjen za porez). To mogu nazalost potvrditi iz vlastitog iskustva.
 5. 3 bodova
  Što se tiče stana, on je Vaša vlastita imovina, jer ste ga dobili darovanjem od roditelja, ja bih na Vašem mjestu angažirala odvjetnika da me zastupa u sporu radi bračne stečevine. Naime, on možda može tražiti isplatu polovice vrijednosti ulaganja u tuđi stan, no tu je pitanje treba li tužiti Vas ili Vaše roditelje umjesto kojih je on plaćao polovice rata kredita (odnosno, Vaša bračna zajednica je plaćala, jel), pa se vjerojatno može prigovoriti i pasivnoj legitimaciji. Za sve tražbine starije od pet godina, ja bih također prigovorila nastupu zastare. Što se tiče namještaja, ako je star, neka si uzme polovicu stvari u čijoj je kupovini sudjelovao, ali zaista ste u pravu, namještaj je u međuvremenu amortiziran, on ga je koristio zajedno s Vama, pa bi mu teoretski trebali isplatiti polovicu sadašnje, amortizirane vrijednosti namještaja, a ne po cijeni po kojoj je kupljen.
 6. 3 bodova
  Pojednostavljeno, suvlasnik (brat) može prodati samo svoj suvlasnički udio. Drugi dio samo uz punomoć. Što se tiče razvrgnuća, isto može biti geometrijsko ili prodaja (civilna dioba). Dakle, ako se ne može fizički (geometrijski) podjeliti, a što uglavnom kada se radi o kućama nije moguće, tada se ide na prodaju putem dražbe. Sud je u postupku razvrgnuća ne može etažirati ako nema suglasnosti. Što se tiče etažiranja, ako postoji suglasnost može se ista napraviti pa se time u ZK upisuje etažno vlasništvo posebnog dijela nekretnine (prizemlja ili kata) dok se na dijelu nekretnine ostaje u suvlasništvu u određenom omjeru. Zaštita od prodaje je u biti ista jer suvlasništvo ostaje isto, samo se kod Etaže I i II točno opisuje od čega se sastoji i koji su joj pripadci. Što se tiče policije i preinaka, može je se zvati no utvrditi će da nemaju ovlasti za ikako postupanje oko su/vlasništva (jer stvarno i nemaju) i uputiti da se zaštita svojih prava ostvari preko suda.
 7. 3 bodova
  čudo

  Kako uknjižiti

  Samo da vratim informaciju, PiP prihvaćen, i uknjiženo. Rok je u pozitivnom smislu van svih mojih objektivnih očekivanja. U potpisu neki mladi sudac, koji se ne plaši, čini mi se da ima oštar um, ništa nije komplicirao, vidio valjda da je stvar jasna, te po meni ima predispozicije da izraste u dobrog mahera, što od srca želim.
 8. 2 bodova
  Pa odjavljen je s mirovinskog za vrijeme neplaćenog.Reperkusija bi bilo da obavlja isti posao kao kod poslodavca. Umirovljenici ako rade puno vrijeme ne bi trebali dobivati mirovinu,ti.bude zamrznuta.
 9. 2 bodova
  U tom slučaju će CZSS najkasnije 30 dana prije isteka roka od godine dana, dostaviti sudu svoje izvješće o djeci i roditeljima, pa je dalje sud taj koji treba odlučiti - produžiti ovu mjeru ili je ukinuti.
 10. 2 bodova
  Pravo plodouživanja iste poslužne nekretnine može imati i više osoba, tako da po tom pitanju nema nikakve zapreke. Po pitanju prenosa prava vlasništva na nekretnini koja je pod teretom prava služnosti nema ništa upitno, obzirom da novi stjecatelj nekretnine stupa u pravni položaj (singularna sukcesija) kakav je imao njegov prednik, a to znači između ostalog da je dužan trpjeti izvršavanje sadržaja služnosti.
 11. 2 bodova
  Ako je bila ostavinska rasprava, pronađite rješenje o nasljeđivanju i provedite upis na majku i ujaka, nakon čega bi po svemu sudeći trebalo tužiti ujaka. Mišljenja sam da nije potrebno čekati, ovo iz razloga što se u konkretnom slučaju posjed temelji na ugovoru koji nije provediv u zemljišnim knjigama, iz čega proizilazi da je nužno najmanje 10 godina posjedovanja kako bi se vlasništvo steklo dosjedanjem.
 12. 2 bodova
  Ruby_Danderfluff

  Darovani stan s teretom

  Ne, taj stan nije bračna stečevina, jer nije stečen radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, već darovanjem od oca, pa predstavlja Vašu vlastitu imovinu.
 13. 2 bodova
  malicovjek

  Visina mirovine

  Postovana, Ako ce vam bruto mirovina iznositi do 4000 kn koliko bi vam kao umirovljeniku iznosila i vasa osobna olaksica, olaksica vaseg supruga nece utjecati na visinu neto iznosa vase mirovine jer vam i na vasu mirovinu do 4000 kn nece uzeti porez i prirez. Ako cete primati bruto mirovinu iznad 4000 kn onda bi i osobna olaksica za vaseg supruga kao "Osobni odbitak za uzdrzavane clanove - priznaje se poreznim obveznicima za ostale clanove obitelji" utjecala na visinu vase isplacene neto mirovine do iznosa 5750 kn (jer je osobna olaksica za uzdrzavanog clana 1750 kn), vasa olaksica 4000 kn + suprugova 1750 kn znaci iznosi ukupno 5750 kn do toga iznosa nebi uzeli porez i prirez. Npr. imate bruto mirovinu 5000 kn, vasa osobna olaksica je 4000 kn, na iznos od 1000 kn placate 12% poreza = 120 kn, na tih 120 kn placate (za ZG 18% prireza) 120 x 18% = 21,60 kn, znaci na ime poreza i prireza vasa neto mirovina bi bila umanjena za 141,60 kn i iznosila bi 5000 kn - 141,60 kn = 4858,40 kn. Ako bi imali prijavljeno supruga kao "osobni odbitak za uzdrzavanog clana" vasa usteda (uvecana neto mirovina) u ovom primjer bila bi 141,50 kn, i primili bi puni iznos bruto mirovine kao neto mirovinu od 5000 kn.
 14. 2 bodova
  MsBourne

  Otirač za noge

  Nemojte ni pokusavati da se igrate sa Austrijskom policijom. Mozete dostaviti lazne podatke o vozacu ali vam ide novcana kazna i ako je ne platite, doci ce vam ovrha na HR adresu uvecana za troskove koji nisu mali. Tj. morali bi poslati na sud, a sudski troskovi su oko 900€ plus iznos kazne. Radije dajte izjavu da ste ih greskom uzeli i naknadno utvrdili da nisu vasi, ispricajte se, recite da niste znali kako doci do vlasnika i kako da ih vratite (posebno ako vec postoji snimak da ste se vracali na pumpu) i zamolite za neku minimalnu kaznu. Kada vam izdaju uplatnicu imate rok od 30 dana da je platite. Nisu ni ludi ni nesposobni i znati ce ako ih idete lagati, pa cete ih jos izazvati da vam nakaleme i sto jeste i sto niste.
 15. 2 bodova
  MsBourne

  PRIKRIVANJE POČINITELJA

  Jeste li videonadzor u zgradi ugradjivali sami ili vam je to radila tvrtka ovlastena za poslove tehnicke zastite? Vjestacenje provodi ovlasteni vjestak za biometriju ali tek nakon sto mu policija dostavi snimke i zatrazi vjestacenje, ukoliko je potrebno. S obzirom na kvalitetu snimka, vrlo vjerojatno vjestacenje ne bi bilo potrebno, nego bi policija mogla izdvajanjem dijela snimka doci do pocinitelja. Prema stavu upravitelja, policija ne bi mogla doci do 90% snimaka jer nisu financirali ugradnju, sto je notorna glupost. Upravitelj je duzan postupiti po Zakonu o privatnoj zastiti (nize navedeni citat) unatoc cinjenici da stambene zgrade nemaju pravnu osobnost i ne podlijezu dijelu regulacija koje propisuju nacin provedbe tehnicke zastite ali se postavlja pitanje svrhovitosti tog sustava ukoliko se on ne servisira, ukoliko nemate ovlastenu osobu za zastitu podataka i pravilnik o pristupu snimacu i nacinu izuzimanja snimaka. Članak 74. (1) Tehnički elementi, konstrukcije, uređaji te sustavi tehničke zaštite moraju biti primijenjeni i korišteni isključivo u svrhu radi koje su ugrađeni. (2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, tijela državne uprave u postupku poduzimanja istražnih i drugih radnji mogu bez naknade službeno izuzeti i koristiti snimke sa sustava videonadzora i u druge svrhe, sukladno posebnim propisima. Upravitelj zgrade, nije ovlasten raditi vjestacenje, a za izuzimanje snimka po zahtjevu suvlasnika bi morali konzultirati pravilnik ili neki dokument temeljem kojeg ste donijeli odluku o ugradnji i nacinu koristenja sustava tehnicke zastite. U ekstremnim slucajevima, policija moze izuzeti cijeli snimac (ako ima dovoljno elemenata i razloga za izuzimanje). Stiti vas citav niz zakona i propisa, a na raspolaganju imate policiju za sva djela koja se progone pa sluzbenoj duznosti, a za progone po privatnoj tuzbi, na raspolaganju vam je privatni sektor (odnosno detektivi) koji ce vam pomoci posloziti dokaze i pripremiti materijal kako bi odvjetnik mogao napisati tuzbu, zalbu (sto god) koja nece biti tako lako oboriva pred sudom i dati vam podrsku tijekom cijelog postupka.
 16. 2 bodova
  Prvo se odlucite sto zelite, prodati svoj dio ili otkupiti sve udjele od ostalih. Je li vlasnistvo knjizno ili vanknjizno? Ako zelite prodati, morate naci samo jednog od vlasnika koji je voljan kupiti Vas udio i rijesit cete se toga bez (prevelikih) troskova. U ostavinskom rjesenju bi trebalo pisati koja je to tocno cestica, sumnjam da samo pise zemljiste u "Ulici XY bb" pa na katastar.hr pronadite gdje se ona tocno nalazi i odmah vidite postoji li kakva kuca na tom mjestu. Tamo Vam pise i tko je u posjedu trenutno, a na uredjenazemlja.hr pogledajte da li vlasnici odgovaraju onima koje ste dobili. Mozete vidjeti i povijesno stanje da vidite sto se dogadalo u proslosti sa tim zemljistem, tj. kako su se mijenjali vlasnici. Porez na promet nekretnina nasljedstvom od oca ne placate. Ako bude u buducnosti kakvih godisnjih poreza na nekretnine, za neobradeno zemljiste, naknada ili slicno, to budete naravno morali placati ako ste vlasnik. Ne mozete se odreci dijela nasljedstva, ili uzimate sve sto je ostalo nakon oceve smrti ili nista, tu se ubrajaju i dugovi, naravno do visine nasljedstva. Ako se na takav nacin zelite rijesiti tog zemljista, otac bi Vam prije smrti trebao pokloniti sve nekretnine, pokretnine, novac i ostale vrijedne stvari pa se mozete odreci nasljedstva koje bi se sastojalo samo od tog zemljista. To bi zemljiste pripalo opcini u kojoj se ono i nalazi ako se ne varam. Sto tocno kosta toliko? Moze biti skupo ako je npr. vanknjizno vlasnistvo pa se morate dokazivati po sudovima, ako cete uzeti odvjetnika da stupi u kontakt sa svim vlasnicima da kupi za Vas sve udjele, itd. A mozete i sa svakim vlasnikom individualno rjesavati kupovinu, jednostavnim kupoprodajnim ugovorom. Pitanje je naravno hocete li uspjeti u tome pa ako sa nekima uspijete, a nekima ne, onda morate parcelirati zemljiste ako ga mislite koristiti (ako bude dopusteno jer se npr. 2300 m^2 ne moze parcelirati na 19 dijelova, pretpostavljam da bi mogli na maksimalno 2-3 parcele podijeliti), a to opet ima svoju cijenu.
 17. 2 bodova
  Borbena7

  Vlasnistvo u omjeru 0/0

  Nema govora o prednosti. Po završetku dražbe Fina obavijesti sud, a sud onda utvrđuje koji je zapravo kupac ponudio najvišu cijenu. Nakon toga sud donosi rješenje o dosudi u korist te osobe. A ako kupac koji je ponudio veću cijenu ne položi u roku kupovinu, tada će sud posebnim rješenjem nekretninu dosuditi prvom slijedećem.
 18. 2 bodova
  Spitfire

  Vlasnistvo u omjeru 0/0

  Uh, malo sam mator pa ne znam hoću li se dobro prisjetiti, a i more propisa se dosad promijenilo... Uglavnom, radilo se o upisu u Posjedovni list katastra kada je na općenarodnoj imovini postojalo neko pravo na istoj a nije se znalo tko je sljednik koga pa se pod "udio" upisivalo 0/0, dakle su/vlasništvo postoji ali u neodređenom omjeru, a kod upisane osobe "(NEOPREDJELJENI KORISNIK)". Za istu nekretninu u zemljišnim knjigama je pod B Vlastovnica uglavnom bilo upisano samo 1/1 Općenarodna imovina. Čak i dan danas se mogu naći takovi izvadci. Inaće, što se tiče 0/0, isto se moglo upisivati i prema prvim propisima o povezivanju KPU i ZK gdje se kod određenih slučajeva pri prevođenju zemljišnih knjiga u elektronički oblik, prenosilo se kao Suvlasništvo u neodređenom omjeru 0/0, te se opisivalo kao "suvlasnički dio koji je jednako velik kao ostali suvlasnički dijelovi s kojim je povezan posebni dio a sastoji se od..."
 19. 2 bodova
  Potvrđujem, pravno savjetovanje ne može naplaćivati nitko osim odvjetnika. Možete taj ugovor prijaviti i Hrvatskoj odvjetničkoj komori, koji su dužni tada pokrenuti odgovarajuće (kaznene) postupke radi nadripisarenja.
 20. 2 bodova
  Ovisi o kojemu kaznenom djelu je rijec. Dokazi mogu biti raznovrsni. Svatko djelo ima svoje dokaze. Mogu to biti izjave svjedoka, izjava osumnjicenog, neke posebne dokaze radnje, itd.Itd..
 21. 2 bodova
  Troškove vještačenja unaprijed plaća stranka koja je predložila vještačenje, što ulazi u troškove parničnih troškova koje će u konačnici platiti stranka koja izgubi parnicu. Vještaćenje predstavlja parničnu radnju dokazivanja koja se predlaže tijekom postupka.
 22. 2 bodova
  Spitfire

  Objekt za robinzonski smještaj

  Točno je da su se svi pravilnici mijenjali 2016, pa tako i Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj gdje je što se tiče Objekta za robizonski smještaj uglavnom ostalo sve isto. Ovo što vi spominjete je novina određena Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koja je nazvana Kamp odmorište-robinzonski smještaj, zadnjim izmjenama (NN 120/19) preimenovano također u objekt za robinzonski smještaj, prema pravilima koja se utvrđuju za OPG, Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti određeno s ukupno najviše do 10 smještajnih jedinica (kamp mjesto=tri gosta). A za što je točno i kako određeno valjalo bi proučiti sve spomenute pravilnike, pa i Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kao i odredbe PP JLS i druge akte kojima se određuju prostori za kampove i prostori za kampiranje izvan kampova te što se na tim mjestima može postavljati i eventualno graditi.
 23. 2 bodova
  Imam nesto iskustva s njihovim sudovima, zato i kazem. Ako je sporna medicinska dokumentacija, opet ista stvar, morali bi donijeti noviju dokumentaciju iz koje je vidljivo da do poboljsanja nije doslo. S druge strane ako sud trazi da oni rade reviziju i procjenu, onda ih trazite da oni snose troskove, iako ne znam po kojem clanku zakona bi oni mogli raditi reviziju i preglede inozemnog rjesenja o stupnju invaliditeta, posebno jer vi niste dosli traziti neku naknadu od njih. Malo su vas stavili u klinc jer ako ih odbijete, donijeti ce rjesenje kakvo njima odgovara, a sto kazete njihovi lijecnici su skloni napisati sve i svasta (na zalost i to sam vidila i to bez da pacijenta i sretnu). Probajte kod nas dobiti neku dokumentaciju iz koje ce biti vidljivo da ste bili na komisiji ili nekom kontrolnom pregledu i da do poboljsanja stanja nije doslo.
 24. 2 bodova
  Za sud u Becu, morate donijeti dokument ne stariji od 3 mjeseca. Idite u mirovinsko i trazite novu potvrdu po kojoj ce biti vidljivo da se taj iznos mirovine nije mjenjao i da vasa mirovina i dalje iznosi jednako kako je doneseno u tom rjesenju. Njima je nevjerojatno da vam se nista nije promijenilo u medjuvremenu jer oni iznose korigiraju svake godine i zato vam ne priznaju staro rjesenje. Cim donesete noviju potvrdu, nece biti nista sporno.
 25. 1 bod
  Imam slučaj baš iz Vaše branše, kolega je za vrijeme neplaćenog dopusta radio kao prijavljeni radnik u Irskoj barem pola godina prije nego što se vratio i otkazao ugovor o radu, nije mi poznato da je bilo reperkusija odnosno da je netko doznao za to.
 26. 1 bod
  Da li je tim rješenjem određeno trajanje mjere do roka od godine dana?
 27. 1 bod
  Matrix

  Dopunsko rjesenje o nasljeđivanju

  Mišljenja sad da ovdje postoji propust suda, iz razloga što se izjava o odricanju ne može odnositi na naknadno pronađenu imovinu. Pod pretpostavkom da se u konkretnom slučaju radilo o nasljedničkom sporazumu, izdvajam odluku Županijskog suda u Varaždinu, Gž-1200/09-2, od 7. XII. 2009 "Ako je rješenje iza ostavitelja utemeljeno. na nasljedničkom sporazumu nasljednika, onda je sud dužan povodom prijedloga za raspoređivanje naknadno pronađene ostavinske imovine, ponovno provesti ostavinsku raspravu i tek nakon toga odlučiti o prijedlogu za njezino raspoređivanje."
 28. 1 bod
  Spitfire

  Pristup javnoj površini

  Prema odredbama prostornih planova svaka građevina mora imati pristup javnoj cesti. Realno da, vlasnik parcele B može prijećiti no u tome slučaju bi imali pravo zahtjevati da sud odredi služnost puta kao nužni prolaz prema odredbama čl.191 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.
 29. 1 bod
  miroslav6

  Kupovina stana pred razvod

  Do trenutka razvoda nije bitno tko sta placa, teoretski ne morate Vi nista placati, a svejedno je pola stana Vase. Ako u trenutku razvoda Vi ne trazite polovicu stana, onda nema ni zena pravo traziti placanje pola rate kredita. Neznam da li je to samo po sebi jasno i s pravne strane pa da se osigurate, trazite prilikom razvoda polovicu stana pa se onda dogovorite u brakorazvodnoj parnici, uvijek mozete odustati od tog potrazivanja, ako ona odustane od trazenja placanja pola rate kredita. U krajnjem slucaju, ako se ne dogovorite, stan ce biti prodan na drazbi, a tada gubite i Vi i ona, jer ce cijena biti niza od stvarne vrijednosti. Ako je jedan od roditelja jos uvijek ziv, poklonite njemu novce za vrijeme trajanja braka. Ili uplatite djetetu zivotno osiguranje, nece moci raspolagati novcima prije punoljetnosti. Necete ni Vi u tom slucaju moci raspolagati tim novcima, ali barem nece biti potroseni uzalud.
 30. 1 bod
  Ovdje se sada nameće pitanje, da li je dostava putem oglasne ploče bila u skladu sa odredbama Zakona o parničnom postupku, jer ako nije tada ima prostora za podnošenje zahtjeva za ukidanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti. Međutim, bez obzira na to, je li rješenje o ovrsi steklo svojstvo pravomoćnosti sukladno zakonu ili ne, ova stranka ima još nekoliko mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, a one ovise o načinu na koji ovrhovoditelj pokuša naplatu u odnosu na nju. Pa ukoliko pokuša naplatu izravno putem Fine, tada osoba ima na raspolaganju podnošenje Zahtjeva za proglašenje ovrhe nedopušteno sukladno čl. 210. Ovršnog zakona (samo treba paziti na rok od 60 dana, a koji teče od dana dostave ovršene isprave Fine) i uz navedeno preporučujem da se koristi prijedlog za odgodu postupka sukladno čl. 65. Ovršnog zakona. Nadalje, ukoliko ovrhovoditelj pokuša ovrhu putem suda, tada stranka ima na raspolaganju žalbu kao pravni lijek. U oba slučaja stranka bi se trebala pozvati na čl. 139. Zakona o nasljeđivanju, a on bi se mogao prevesti i konkretno kao žalbeni razlog po čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona. Kako sam i navela, pravna sredstva ovršenika po čl. 210. i žalba po čl. 50. Ovršnog zakona. Zbog ovog duga nije potrebno pokretanje navedenog postupka, jer se može riješiti i na prethodne načine.
 31. 1 bod
  Matejko231

  Nametljivo ponašanje | Uhođenje

  Bivsi decko ili bivsi suprug? Ako je bivsi suprug vi i dalje po obiteljskom zakonu cinite obitelj sto znaci za uhodjenje koje je naveo Zeljac ga mozete slobodno prijaviti, ali kao osobina nasilja u obitelji.
 32. 1 bod
  Ako prigovaraš na datum, sud će od policije tražiti ispravak u roku 3-8 dana, policija će ispraviti i to je to, a nadležan je sud gdje se prekršaj dogodio. Isplati se zezati samo ako stvarno nisi to napravio, ali ako misliš samo izbjegavati, samo ćeš odgoditi neizbježno. Kako je utvrđeno da si ti vozač? Zaustavljen si ili su slali da se ustupe podaci?
 33. 1 bod
  Lupetanje prazne slame vezano za ne ispačivanje mirovina zbog preseljenja. Gluposti. Nisu mirovine u stolovima ladica činovnika.
 34. 1 bod
  Vjerojatno utvrđenje prava vlasništva dosjelošću, odnosno dugotrajnim korištenjem. Imate li kroz razdoblje dulje od 20 godina zakonit, istinit i pošten samostalan posjed? Postoje li osobe koje to mogu potvrditi kao svjedoci?
 35. 1 bod
  sivko

  Privatna tuzba rok

  1.što bi točno bilo drugačije da je i ona prijavila? 3.ako nije bio na hitnoj onda je prvi doktor prijavio I još se ne zna što se dobiva tužbom doktorice.
 36. 1 bod
  Na osnovu samog rođenja u RH nema uvjeta za državljanstvo a nije ih bilo ni 1978.
 37. 1 bod
  Matejko231

  Privatna tuzba rok

  Crvena prijava dolazi svakako i ona je pocetak i osmova svega kao sto sivko i zeljac kazete. Ona je zapravo i dokaz u postupku postovana gospodjo. Eventualno ako djelatnici HMP prosude da biste imalj neke teze ozlijeze salju Vas na daljnje lijecenje i tek po zavrsetku tog moguceg daljenjeg lijecenja ustanova koja Vas je lijecila salje kvalifikaciju ozlijeda policiji koja je vec kontaktirala ustanovu gdje Vas je HMP uputila da im nesluzbeno kazu o kakvim bi se ozlijedama moglo raditi kako bi mogli okvalificirati djelo. Nadalje, zakon je poznaje hematome, ogebotine i slicno. Zakon poznaje lake ili teske tjelesne ozlijede. Struktura lakih ili teskih tjelesnih ozlijeda se onda navede kako bi drzavni odvjetnik pa kasnije i sudac ako su u pitanju teske tjelesne ozlijede pa i lake (ovisi ako se radi o nekom drugom kaznenom djelu u kojemu ste zadobili ozlijede) ili prekrsajni sudac ako je u pitanju samo prekrsaj imao jasniju sliku slucaja, odnosno gdje su Vam i kako su Vam te ozlijede nanesene. Takodjer, kada dobijete pravomocnu presudu tijela koje je presudilo, mozete u privatnoj pranici traziti naknadu stete za ozlijede. Smatram da lijecnica nije kriva i da ne biste nista dobili privatnom tuzbom protiv nje.
 38. 1 bod
  Željac047

  Razvod i bračna stečevina

  Što se tiče odvjetnika, mislim da bi Vam bilo bolje uzeti odvjetnika za Obiteljsko pravo, on je jako dobro upoznat sa imovinskopravnim odnosima supružnika, jer su isti sastavni dio Obiteljskog zakona. Sretno Vam..!
 39. 1 bod
  Veliko je pitanje ima li on pravo na bilo što od toga, ako ste vi faktično plaćali njima stanarinu i režije, što su zapravo troškovi bračne zajednice, da ste bilo gdje drugdje stanovali, kao podstanari, također biste plaćali stanarinu i režije... Ono što je potrošeno, ne može se tražiti natrag. Odbijte ga za sve, nema pravo ni na što, po mom mišljenju.
 40. 1 bod
  Ne možete ga privatno angažirati za potrebe sudskog postupka. Pogledajte Zakon o parničnom postupku i to dio koji se odnosi na ovu temu od čl. 250 do čl. 262. Oko 3.500,00 kn. Da, jer svaka stranka samostalno predujmljuje trošak izvođenja dokaza koje je predložila.
 41. 1 bod
  ksa W123

  Kapitalna dobit i Studenti???

  Roditelj ne gubi poreznu olakšicu za dijete dok ono ne pređe primitak od 15 tisuća kn. Može ostati na poreznoj kartici ali rodtelj nema pravo koristiti tu poreznu olakšicu od trena kada je dijete prešlo prag od 15 tisuća pa do 1.1.20xx. Zbog toga će morati retroaktivno platiti porez. Ili ako želi može skinuti dijete s porezne kartice ali mu plaća pada odmah. Na taj način ne mora platiti jednokratno porez u drugom mjesecu već se porez odbija kroz neko razdoblje. 1.1. iduće godine može ga ponovo prijaviti na poreznu karticu. Nadležne porezne vlasti u Nizozmskoj bi trebale razrezati porez i poslati studentu da ga plati. https://web.erstebroker.hr/documents/002/Uputa-Kapitalna_dobit_Erste.pdf
 42. 1 bod
  Matrix

  Neriješeni odnosi - oporuka

  Zašto da ne. "Kad je časom smrti umrle osobe ostavinska imovina prešla na njezine oporučne nasljednike, njezini potencijalni zakonski nasljednici ne mogu polagati nikakva prava na tu imovinu" Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 1065/08-2, od 21. I. 2010. ___________________________________ "Časom smrti ostavitelja nasljednik može ostvariti svoje nasljedno pravo i nije dužan čekati da mu se nasljedstvo dosudi" Županijski sud u Zagrebu, Gž 628/99, od 9. III. 1999.
 43. 1 bod
  Po mom mišljenju, kolektivni potrošački spor odnosi se na potrošače, odnosno osobe koje stupaju u pravne odnose izvan svoje djelatnosti. Ako ste stupili pravni odnos radi svoje djelatnosti, u toj situaciji niste potrošač (postoji sudska praksa u kojoj je odvjetnik utužio za preplaćeni iznos, ali je kredit podignuo za opremanje ureda, i navodno je odbijen sa zahtjevom).
 44. 1 bod
  Policija podnosi prijavu samo ako se radi o narušavanju javnog reda i mira, a ovo kako opisuješ ne spada u to (smeta samo drugim stanarima, a da bi bio prekršaj protiv javnog reda i mira mora se u velikoj mjeri čuti i na javnom mjestu), tako da ga policija neće prijaviti po tome, a ne može ga prijaviti po propisima o zaštiti od buke za koje je nadležna sanitarna inspekcija. Policija ga može samo upozoriti da stiša, a ne postoji sankcija za takvu dojavu čak niti ako je stvarno lažna (ova nije lažna, samo nije narušavanje javnog reda i mira).
 45. 1 bod
  Može ili ne može komunicirati, nije smio dati podatak bez da je prije pitao.
 46. 1 bod
  Borbena7

  Najmodavac ne želi psa u stanu

  Kakav je ovo ugovor, na određeno ili neodređeno vrijeme? I što najmodavac točno traži od Vas?
 47. 1 bod
  mikivg

  ukopno mjesto

  Radi točnog odgovora na upit,nakon objašnjenja pravne službe Gradskih groblja,a u svrhu pojašnjenja budućim korisnicima portala Legalis: Korisnik,stari ili novi,ne može osporiti pravo ukopa meni i mojoj sestri Korisnik može skinuti i postaviti novu nadgrobnu ploču,ali na novoj ploči, iza,sa strane mora postaviti ploču,veliku ili malu,sa imenima pokojnika pokopanih u tom grobu. Posmrtne ostatke ne može na svoj zahtjev premjestiti,već samo tražiti prekop tj.posmrtni ostaci ostaju u istom grobu.
 48. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Bračna stećevina

  Nekretnina (zemljište i kuća) je Vaša vlastita imovina, jer ste je dobili darovanjem od majke, a supruga ima pravo na povrat svega onoga što je uložila u uređenje Vaše kuće (kredit za kat, gotovinski kredit). Kat, ako nije etažiran, nije zasebni dio nekretnine koji može biti u pravnom prometu, već je pripadak glavne stvari (Vaše nekretnine) i slijedi njegovu pravnu sudbinu.
 49. 1 bod
  Spitfire

  Objekt za robinzonski smještaj

  Ugostiteljsko-turističke T3
 50. 1 bod
  Spitfire

  Objekt za robinzonski smještaj

  http://www.mint.hr/UserDocsImages/nn-84-05-Pravilnik-razvrst-kampovi.htm čl. 3, 16, 17, posebno 50, 56, 57
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+01:00
×
×
 • Napravi novi...