Jump to content

Najaktivniji članovi


Popularni sadržaj

Showing content with the highest reputation since 06.08.2020 u Objave

 1. 2 bodova
  Mrljavac

  COVID-19

  Svi smo mi (uglavnom-mišljenja sam 90% populacije) pozitivni na tu novonastalu, ja bih je nazvao "Kugom" Branitelji, držte se i preživjet ćemo i to S*anje. Ovaj "Belaj", kao što bi rekli Bosanci nitko nije predvidio. Imamo mi branitelja, (neću o sebi) koji su slatki, (šećerna bolest, visoki krvni tlak, depresija i ostala sranja....da ne nabrajam boleščurine.....)..Ja sam nadam se zdrav...i nisam bio 5-6 godina kod liječnika ali prošao sam noćne more i ratna sranja i višestruka ranjavanja...ali, što dođe, to i prođe i prilagodimo se. Momci Pi*dolomci, dršte se jer neće nam nitko pomoći ako si sami ne pomognemo. Svim Braniteljima Svako Dobro, a i svim građanima RH. :-)
 2. 2 bodova
  sivko

  Posao

  Pa nije to provjera tv programa.Zakone treba proučiti a vi imate tamo trostruke zakone.Po zakonu o drž službenicima nema dodatne provjere.
 3. 2 bodova
  BRKICA00

  Paušalni obrt

  Ne možete otvoriti obrt za masažu jer je to vezani obrt koji zahtjeva da je vlasnik obrta stručno osposobljen za to (trebate biti po struci maser, a iz priloženog vi niste). Mogli biste ga otvoriti samo ako biste zaposlili nekoga tko ima struku masera ali onda paušalni obrt gubi smisao. Druga opcija je da se prekvalificirate. Fizioterapiju bi mogli provući pod 86.90 ali bi od MZ trebali ishoditi licencu da se ovlašteni fizioterapeut ili od Komore. Što se tiče proizvodnje kozmetike to možete registrirati. Materijal sami trebate znati gdje ćete ga kupiti (eterična ulja koja bi išla u kozmetiku možete kupiti kod nekog OPG-a sigurno, a ovo ostalo ne znam) https://zdravlje.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/VODIČ ZA PROIZVODNJU KOZMETIČKIH PROIZVODA.pdf Tu imate nešto. Najbolje vam je provjeriti kod vašeg lokalnog općinskog ureda za gospodarstvo koji su uvjeti za dobivanje MTU-a (minimalnih tehničkih uvjeta) da bi mogli proizvoditi kozmetiku. Bez dobivenog rješenja o MTU ne možete i ne smijete započeti proizvodnju ukoliko su propisani posebni uvjeti. Ukoliko nisu možete
 4. 2 bodova
  Pravica

  Corona

  Hvala.
 5. 2 bodova
  BRKICA00

  Ugovor o djelu i paušalni obrt

  1. Da, to može preko ugovora o djelu. S time da trebate definirati onda tko vrši obračun i uplatu doprinosa. Taj novac bi trebao sjesti na vaš račun, a ne na račun obrta kako ne biste slučaju podigli primitke obrta. 2. s obzirom da ste zaposleni kod drugog poslodavca koji za vas plaća doprinose na kraju godine kada podnesete PO-SD obrazac Porezna će vam izdati rješenje na temelju kojih ćete platiti doprinose za mirovinsko i zdravstveno (jednokratno) 3. ne trebate prijavljivati nikakvu drugu polovicu na paušalni obrt, a ako biste to i htjeli morali biste preći u dohodaški tip obrta što nema puno smisla.
 6. 2 bodova
  Da to ispada mala nauka, odluciti kad u mirovinu: Sto se tice odlazka u mirovinu s 31.12. ili 01.01. sljedece godine, zavisi kolika ce ukupna bruto primanja imati u toj zadnjoj godini rada. Ako su ona na razini proslogodisnjih ili ce biti manja od prosle godine onda je bolje da ide sa 31.12., onda se placa ostvarena za godinu u kojoj se ostvaruje pravo na mirovinu ne uzima za utvrdjivanje vrijednosnih bodova, već se za tu godinu uzimaju prosjecni vrijednosni bodovi razmjerno stazu osiguranja u toj godini. Kroz formulu kod izracuna mirovine ta se zadnja godina rada uprosjecuje i racuna kao prosjek ovih svih prijasnjih godina za broj dana koje je u toj zadnjoj godini radio (a to je na datum 31.12. skoro cijela godina). Ako su ukupna primanja u zadnjoj godini rada dosta veca (cca 10x) nego u godini prije onda bi mozda bilo dobro da ide sa 01.01. sljedece godine jer ce u tom slucaju place iz zadnje godine rada uzimati za utvrdjivanje vrijednosnih bodova. Znaci za tu zadnju godinu rada mora se procjeniti kolki bi bio "vrjednosni bod", to jest dali bi on bio jednaki - veci ili manji od "prosjecnog vrijednosnog boda" za sve godine rada i prema tome odluciti otici u mirovinu sa 31,12. ili 01.01. sljedece godine, ali ta razlika mora stvarno biti enormna da bi isli iza nove godine. Za zene je to ipak malo drugacije prema prijelaznom periodu za zene osiguraniku – zeni koja prvi put stjece pravo na mirovinu, polazni faktor za određivanje starosne mirovine nakon navrsene starosne dobi povecava se za postotak (0,34%) za svaki mjesec koji je protekao od navedene navrsene starosne dobi do dana ostvarivanja prava, a najviše za pet godina, znaci da bi na datum 31.12.2020. vasa izracunata mirovina s tog naslova bila povecana za cca 3,4%, a na datum 01,01,2021. to povecanje bi bilo 2,38%. Tako kao sto vam je postovani prof jednostavno napisao, pravi datum je 31.12.2020.god.
 7. 2 bodova
  Borbena7

  Obiteljsko pravo

  Trebalo bi značiti da trebate dobiti sudsku odluku s kojom je potvrđen Vaš zahtjev, a ovo ovisi o načinu na koji ste postavili svoja potraživanja. Tek pravomoćna i ovršna sudska odluka može biti osnova za provedbu ovrhe, odnosno prisilne naplate ukoliko otac po njoj ne bude dobrovoljno postupio.
 8. 2 bodova
  Možda je vrijeme da se suprostavite ovoj osobi. Jasno mu navedite da ne želite s njim nikakav kontakt, da Vas ostavi na miru i da svoja prava može potraživati sudskim putem. Također, ako Vas ne ostavi na miru da mu slijedi prijava za nametljivo ponašanje (pogledajte čl. 140. Kaznenog zakona). Ovo mu poručite pisanim putem, tako da imate dokaz da je upozoren.
 9. 1 bod
  Borbena7

  Prekidanje veze

  Pođite na policiju i odjavite ga sa adrese, te tražite da u nekom roku iseli. Ne vidim osnovu na temelju koje bi on polagao pravo na ostanak u kući.
 10. 1 bod
  Aneta112

  Fizički napad

  Puno Vam hvala na informacijama i hvala Vam na brzom odgovoru.
 11. 1 bod
  Jasno je to meni, ali nije stanarima. Imate, primjerice prosvjetne djelatnike, koji idu na more polovicom 7. mj, vraćaju se polovinom 8. i traže 1 mjesec odjavu, zatim neki odlaze (sad je bio takav slučaj) 7. dana u mjesecu i dolaze u pred kraj mj. i kukaju - pa što je to samo par dana do punog mjeseca. Zato želim staviti taj dio zakonskog akta da vide svi da sam u pravu. Teško je s ljudima neke stvari riješiti. Zanimljivo je da se svi sjete odjaviti, a kad im se poveća broj članova, uvijek eto "slučajno" zaborave. Najviše je u pitanju voda - hladna i topla iz toplane. Svakako, Moderatoru, hvala na trudu!
 12. 1 bod
  Borbena7

  Ovisničko maltretiranje

  Da.
 13. 1 bod
  G-man

  tužba za klevetu ili uvredu

  Ako je sadržaj maila ovakav kakvim ga opisujete, ne vidim nikakav problem u tome niti moguću odgovornost s vaše strane. Stručnjaci koji su razumni ljudi uvijek će uputiti na mogućnost da se zatraži drugo mišljenje i neće uzeti za zlo ako to mišljenje bude drugačije od njihovog.
 14. 1 bod
  Ne mora postojati pisani ugovor, prihvat ponude predstavlja ugovor. On Vam je ponudu poslao, a Vi plaćanjem avansa od 1/3 prihvatili ponudu. U ponudi je stajalo da se avans ne vraća, pa slijedom navedenog, ne možete tražiti povrat. Čak i kad ove odredbe ne bi bilo, raskidom ugovora svaka strana drugoj vraća ono što je primila na ime ispunjenja ugovora, dakle, on vama avans. Međutim, raskidom ugovora ne oslobađate se obveze naknade štete, a šteta koju ste prouzročili projektantu je njegovo izgubljeno vrijeme, odnosno izgubljena dobit zbog suradnje s vama. Zato predlažem da angažirate nekoga drugoga, ovoga o tome obavijestite i da avans ne potražujete.
 15. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Ziva ograda na međi

  Sami ste si odgovorili na pitanje - sudsko utvrđenje međe bi bilo najispravniji put, tako se nitko ne bi mogao kasnije buniti. Ovo rezanje živice predstavlja smetanje i Vašeg posjeda, pa po mom mišljenju, međa će se utvrđivati po dogovoru, odnosno po posljednjem mirnom posjedu. Predlažem da tužite susjeda i za smetanje posjeda, kako njegov posjed nakon 30 dana od učinjenog smetanja ne bi postao miran.
 16. 1 bod
  sivko

  Porez i prirez iz plaće

  Pošto neće bit plaćanje dan za dan nego neka manja dogovorena cijena (takav je običaj) napravite takav ugovor za xx mjeseci i moći će vas prijavit.Ako budete boravili u hotelu duže od 3 mjeseca vlasnik je san dužan prijaviti boravak policiji (čl.11 https://www.zakon.hr/z/557/Zakon-o-prebivalištu )
 17. 1 bod
  sivko

  Privremeni rad

  I dobro je napisao da se nema pravo na terenski dodatak jer će se raditi u mjestu boravišta.Jedino nema pravo tražit da netko prijavljuje boravak ako to sam neće,ali onda ne bi bilo ni premještaja.
 18. 1 bod
  BRKICA00

  Privremeni rad

  Nemate uopće pravo tražiti dnevnice. Dnevnice se daju na temelju poslovnog puta, a ovo što vi imate nije poslovni put već preseljenje.
 19. 1 bod
  Borbena7

  Naknada troškova

  Postoji, u tom slučaju bi na sebe stavili terete naplate u ovršnom postupku umjesto ovrhovoditelja. A čemu to? Neka se oni od nje namiruju. Ukoliko bi se na ovo odlučili, tada bi bila u pitanju ovrha na temelju vjerodostojne isprave - podmireni računu u odnosu na njen dio.
 20. 1 bod
  NutCoco

  Otkup stanova, brisovno očitovanje

  Kolega je u desetom mjesecu 2019. godine isplatio zadnju ratu. Tek je ove godine, mislim da u četvrtom mjesecu, dobio brisovno očitovanje grada Zagreba.
 21. 1 bod
  Obraćam Vam pozornost da u Hrvatskoj djeluje Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, po mom mišljenju je to adresa kojoj se morate obratiti.
 22. 1 bod
  Ruby_Danderfluff

  Obiteljsko pravo

  Ako je bivši suprug u zatvoru, nema imovine iz koje biste se mogli naplatiti, zar ne? Ne prima plaću, ne radi? Je li u mirovini, pa da se možete naplatiti iz mirovine?
 23. 1 bod
  Alimentaciju po djetetu oko 1.420,00 kn. Imate pravo tražiti uzdržavanje, pogledajte čl. 295. Obiteljskog zakona. Svakako što prije pokrenite postupak rastave braka, jer Vam je potrebno posredovanje CZSS zbog zajedničke maloljetne djece.
 24. 1 bod
  ljubicica1

  NIO obrazac ovrha

  Hvala na savjetu! Pokušati ću isto!
 25. 1 bod
  Da, možete. Savjetujem vam da otvorite tvrtku preko e građani i uštedite 3.000 kn. Vrlo je jednostavno tako da štedite vrijeme.
 26. 1 bod
  BRKICA00

  Obveza plaćanja zakupa

  Nije moguće izbjeći taj trošak (jedino ako ne unesete u društvo nekretninu na kojoj će biti sjedište).
 27. 1 bod
  Šta će im bit čudno ili neće odlučiti će sud.Kako će bit na sudu nitko ovdje ne zna napamet jer nitko nije vidio ništa napismeno niti zna što će sud prihvatit,što odbit i što će dodatno tražit.
 28. 1 bod
  malicovjek

  "Novi branitelj" - prava

  Dobronamjerno - nemate vi bas neka ekstra prava kako ste si mislil, ako vam je priznato da ste bili pripadnik borbenog sektora onda: - kad ispunite uvjete po ZOMO-u (slicni su i po ZOHBDR-u) i odlucite se ici u mirovinu imate pravo na izracun mirovine i po ZOMO-u (opcu) i po ZOHBDR-u (braniteljsku) te uzeti onu koja je za vas povoljnija - veca. - neka prava vezana na skolovanje ili zaposljavanje imate Vi a ne vasa djeca. - nekih drugih prava bas i nemate...
 29. 1 bod
  Jack Butler

  Darovni ugovor kod nekretnine

  Različite stvari. Članak iz Zakona o porezu na dohodak oporezuje vrijednost nekretine kao dohodak i oporezuje darovatelja porezom na dohodak po tamo propisanim stopama, odnosno 24% ili 36%. Obveznik poreza je osoba koja daruje ili prodaje nekretinu. Predmet oporezivanja je dohodak. Porez na promet nekretnina iznosi 3% i obično tereti stjecatelja i mislim da se pitanje odnosilo na ovaj porez. Tu mora proteći 3 godine od stjecanja nekretine do njezinog daljnjeg otuđenja. Za slučaj otuđenja prije proteka 3 godine, tada obveza plaćanja poreza na promet nekretnina tereti otuđitelja. Ovdje je predmet oporezivanja promet nekretnine koji će nadam se ukinuti s početkom 2021. kako su i obećali.
 30. 1 bod
  BRKICA00

  Poslovnica / podružnica

  otvorite podružnicu. prilikom otvaranja podružnice birate djelatnosti kojima će se baviti podružnica. odaberete građevinske djelatnosti kao temeljne djelatnosti poslovnice i kad je već otvarate ubacite ona još ponešto od djelatnosti. prilikom izdavanja računa u zaglavlje stavite npr. interjeri brko, brko d.o.o i oib pa onda ispod podružnica 1 i onda još adresa podružnice vama bi bilo najbolje da samo doregistrirate djelatnosti i da krenete s radom. ne znači vam ništa puno ako biste imali podružnicu
 31. 1 bod
  prof

  Na koji datum otići u mirovinu

  Najpovoljniji nadnevak umirovljenja za Vas je 31.12.2020.g, zadnji dan rada 30.12.2020.g. Lijep pozdrav
 32. 1 bod
  Borbena7

  Imovinsko pravo

  Ulaganja koja ste imali mogu biti predmetom sudskog postupka na način da tražite da Vam se isplati ono što je uloženo u tu imovinu. Znači, da ne možete postaviti stvarno pravni zahtjev kojim bi tražili da Vas se utvrdi kao vlasnicom dijela te nekretnine.
 33. 1 bod
  Borbena7

  Imovinsko pravo

  Razumijem da ste u nezavidnoj fazi, ali sve prolazi pa će i ovo proći, samo nemojte odustajati. Osim za uzdržavanje, trebati će Vam pomoć odvjetnika i za pitanje bračne stečevine, odnosno otplate tog kredita koji glasi na Vaše ime, a njima je u korist.
 34. 1 bod
  Jack Butler

  Darovni ugovor kod nekretnine

  Možete tako da bi izbjegli plaćanje poreza, ali vam majka ne može darovati prije proteka 3 godine od dana kada je ona stekla nekretninu. Primjera ugovora o darovanju nekretnine ima hrpa na internetu.
 35. 1 bod
  Borbena7

  Ankilozantni spondilitis prava

  To bi bilo pravo na osobnu invalidninu, a priznaje se osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju u svrhu zadovoljavanja osnovnih životnih potreba, te potrebe uključivanja u svakodnevni život. Osobna invalidnina za osobu koja nema vlastiti prihod iznosi mjesečno 300% osnovice iz čl. 27. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi, a koja osnovica iznosi 500,00 kuna. Ako osoba ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina utvrđuje se kao razlika između iznosa od 300% osnovice i prosječnog prihoda ostvarenog u prethodna 3. mjeseca prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev. Pravo na osobnu invalidninu ne može se priznati osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi; osobi koja ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva; osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti; djetetu ili odrasloj osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja; osobi kojoj je priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu... U svakom slučaju bilo bi dobro da se javite nadležnom CZSS, jer će Vam oni moći dati detaljniju informaciju vezanu za novčanu pomoć, a s obzirom da ista ovisi o cijelom nizu osobnih prilika.
 36. 1 bod
  Borbena7

  Imovinsko pravo

  Isprike, nisam vidjela da je u pitanju isti korisnik. Vezano za uzdržavanje, tu svakako ustrajte sa požurnicama, jer kako ste i sami naveli, radi se o žurnom postupku koji je u zastoju zbog sveopćih okolnosti. Međutim, ukoliko ne budete uporni, da tako kažem doslovno "dosadni", sve ovo bi moglo potrajati. Vezano za bračnu stečevinu, ne vidim razlog zašto ne bi pokušali pregovarati sa suprugom vezano za podjelu bračne stečevine, po mogućnosti preko odvjetnika, tako da to dobije jednu dozu ozbiljnosti u Vašoj namjeri. A ako se suprug ogluši na pokušaj dogovora, da pokrenete postupak razvrgavanja i diobe bračne stečevine.
 37. 1 bod
  BRKICA00

  Poslovnica / podružnica

  tvrtka ne može imati još jednu tvrtku (pravnu osobu) unutar sebe s istim OIB-om. firma može imati tvrtku kćer ali će imati drugi oib, drugi račun ali može imati iste pravne zastupnike kao i matica te računovodstveni servis, itd.... čime bi se točno bavili? ukoliko bi recimo uz fasaderske i štukaterske radove radili postavljanje laminata nisam siguran da se to može izdvojiti u poslovnicu. ukoliko pak uz fasaderske i štukaterske radove trgovali građevinskim materijalom to bi mogli izdvojiti u poslovnicu/podružnicu i nazvati taj dućan drugačije od naziva firme samo bi bilo bitno da se ispd zaglavlja računa u kojem se nalazi naziv trgovine nalaze podatci o vašem pravnom subjektu (recimo Elipso ima u zaglavlju računa Elipso i ispod eplus d.o.o s ostalim podatcima)
 38. 1 bod
  rozenaočale

  Prijava socijalnoj

  Roditelj ne smije predati dijete ukoliko je drugi roditelj u alkoholiziranom stanju i treba to prijaviti czss i policiji, a prijavljuje i ukoliko je roditelj koji vraća dijete prilikom preuzimanja bio trijezan ali je prilikom vraćanja djeteta u alkoholiziranom stanju.
 39. 1 bod
  Borbena7

  Obiteljsko pravo

  Da, ako sud usvoji Vaš zahtjev.
 40. 1 bod
  Borbena7

  Obiteljsko pravo

  Ma šaljite požurnice, i to redovno i uporno. Ako neće odvjetnik, možete i Vi osobno.
 41. 1 bod
  Da, mogu. Međutim, Vi uvijek imate pravo na raskid ugovorne obveze. Možete li navesti kako su obrazložili potraživanje penala tj. što su Vam uračunali u ovom iznosu?
 42. 1 bod
  Borbena7

  Uzdržavanje punoljetne djece

  Niste naveli temeljem čega je otac obvezan plaćati ovu alimentaciju? U svakom slučaju Vi i dalje imate pravo na uzdržavanje, a mogli bi razmisliti i o pokretanju postupka za povećavanje ovog iznosa. Vezano za zakašnjenje plaćanja, možete pokrenuti prisilnu naplatu ovrhe na novčanim sredstvima preko Fine, jer Vam pripada iznos uvećan za zatezne kamate računajući od dana dospijeća obveze na plaćanje, pa sve do dana kada je otac izvršio plaćanje.
 43. 1 bod
  Mrljavac

  COVID-19

  Ipak, imamo dva poluraspadn MIG-a i oni će nas čuvati
 44. 1 bod
  To nije emailom nego e komunikacija a njezina odvjetnica to isti dan nije mogla preuzeti jer je bila na putu. Ali nema veze ionako je czss upoznat o mjeri telefonom od strane njegove odvjetnice pa je zatim czss upoznao nju također telefonom. A kao što ste već rekli telefonom je mogap zvati bilo tko.
 45. 1 bod
  rozenaočale

  Prijava socijalnoj

  Ići će u izvide. Nadzor je nešto drugo. Nadzor se postavlja ukoliko se po izvidima i drugim radnjama CZSS uvidi da je potreban. Ide se i kod majke i kod oca. Ukoliko se utvrdi da je majka znala da otac pije i da mu je predavala djecu dok je bio u alkoholiziranom stanju, što se smatra zlostavljanjem djece, naime, bez obzira na mjeru/presudu, dijete se ne smije predati osobi u alkoholiziranom stanju već se poziva policija i ne izvršava se predaja djece, tada će i majka ući u sustav provjeravanja.
 46. 1 bod
  Dionice se ne moraju prodati. Supruga nema pravo na novčanu vrijednost dionica nego na pola dionica. Ako ih je recimo 50, njezinih je 25. Ako ih ona želi prodati, neka ih proda.
 47. 1 bod
 48. 1 bod
  anatea

  Lokacije kamera za nadzor prometa

  Hvala puno. Skinuli ste mi brigu sa vrata... Još malo pa bih odustala od vožnje Večeras možda normalno i zaspim Hvala!
 49. 1 bod
  drot13

  Lokacije kamera za nadzor prometa

  Nemaš brige, kamere ne snimaju prolazak kroz crveno.
Ovaj popis predvodnika je postavljen na Zagreb/GMT+02:00


×
×
 • Napravi novi...