Jump to content

Sarah_st

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Na osnovu slobodne procjene, odnosno dao je popust jel je procjenio da će toj osobi prodati svoju uslugu na taj način. Kod druge osobe mogao je postići punu cijenu.
  2. Poštovani, zamolila bih ako netko zna odgovor... Ako je cijena usluge 2.000,00kn te su obe osobe platile u gotovini, jednoj je obračunat popust na gotovinu drugoj nije. Da li je pružatelj usluge u kakvom prekršaju zbog toga? Cijena ne odstupa od cjenika ali je prema svojoj slobodnoj volji jednoj fizičkoj osobi naplatio punu cijenu, drugoj ne, a na iste uvjete. Unaprijed hvala na odgovorima.
  3. Da li obrtnik koji je u sustavu pdv-a te ima uvoz dobara iz Turske na plovilo za obavljanje gospodarske djelatnosti, ima pravo na povrat pdv-a? Za sada imamo samo ponudu od cca 30.000,00€ te nisam sigurna da li je to osnovica ili je u tu cijenu uracunat pdv te imamo li pravo povrata? Hvala svima na odgovorima.
  4. Poštovani, da li vlasnik obrta ima ograničenje radnog vremena do 40 sati tjedno? Naime, vlasnik obrta ima salon u kojem radi od ponedjeljka do petka, radno vrijeme koje mu stoji na ulazu jednako je radnom vremenu koje je prijavljeno na PU radi fiskalizacije ali to premašuje 40 sati tjedno. Da li je to kod obrtnika bitno? Hvala unaprijed na odgovorima.
  5. Poštovani, molim Vas za pomoć.. Naime, firma ima 2 člana uprave. Niti jedan u toj firmi nije prijavljen u radni odnos. Imaju jednu zaposlenu osobu ali kao voditelja prodaje, znači nije direktor. Jedan član uprave ima vlastiti paušalni obrt (sezonski) te plaća paušalne doprinose. Zanima me da li će trebati platiti kakvu razliku po osnovi doprinosa na direktorsku plaću? Drugi član uprave je zaposlenoj u drugoj firmi ali kroz koji dan ostaje bez posla. Kakav je status te druge osobe? Da li će trebati plaćati sebi plaću po direktorskoj osnovici? Poprilično me ovo zbunjuje pa je svako pojašnjenje dobro došlo i unaprijed hvala.
  6. Poštovani, djelatniku je dana pozajmica. Direktor traži da se djelatniku plaća umanjuje za 1.000,00kn dok se pozajmica u cijelosti ne vrati. Na koji način napraviti obračun te plaće? Obračunati je u punom iznosu, a djelatniku uplatiti plaću umanjenu za 1.000,00kn i onda tih 1.000,00kn proknjižiti na potraživanja za danu pozajmicu? Prvi mi je put ova situacija. Hvala na pomoći
  7. Poštovani, vlasnik bi svoj privatan novac (točnije onoliko koliko nedostaje do 20.000,00kn) uplatio u temeljni kapital j.d.o.o.-a s ciljem prelaska u d.o.o. Da li se taj novac kojeg će vlasnik uplatiti može potrošiti za potrebe firme ili se tretira kao pozajmica vlasnika te se može podignuti samo u vidu povrata pozajmice? Postupak dokapitalizacije bi se odradio do kraja godine jer se u tom slučaju 25% od dobiti ne treba izdvojiti u rezerve ako se ne varam? Unaprijed hvala
  8. To bi značilo da se koeficijenti ne moraju nužno zbrajati; u ovom slučaju noćni rad + nedjelja ako je pravilnikom drugačije određeno?
  9. Poštovani, zamolila bih Vas za pomoć prilikom rješavanja nedoumice oko obračuna noćnog rada nedjeljom. Naime, firma je trgovinske djelatnosti ali nije potpisnik kolektivnog ugovora o trgovini. Moje pitanje glasi, da li se djelatnicima noćni rad nedjeljom obračunava na način da im se kumulira koeficijent noćnog rada i rada nedjeljom ili se može obračunati na način da se uzme koeficijent koji je povoljniji za radnika? Unaprijed hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija