Jump to content

Bura

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Imam 41 godinu , trenutno sam u osamnaestom tjednu trudnoće pa me zbog komplikacija , odnosno čuvanja trudnoće moj liječnik poslao na bolovanje . 1.3.2009. godine sam promijenila posao kao službenica u državnoj službi na neodređeno vrijeme sa probnim radom od 6 mjeseci , koji mi ističe 30.09.2009.godine . Prije toga radila sam na neodređeno vrijeme u privatnoj tvrtki sa neprikidnim radom jednu godinu i tri mjeseca gdje mi je prosječna plaća bila cca 3.500,00 kuna , nakon toga sam bez prekida nastavila sa radom u već spomenutoj državnoj službi , gdje imam isto toliko plaću . Zanima me kad odem na prijevremeno bolovanje , koliko imam pravo na mjesečnu naknadu do porođaja i nakon toga ?
  2. Bura

    CHF - EUR

    Poštovanje ! Molio bi Vas da mi odgovorite na pitanje koje mi u posljednjih nekoliko mjeseci stvara jako velike životne probleme ! Prije tri godine u HYPO banci sam podigao stambeni kredit u iznosu od 142 tisuće CHF , a pošto sam se rastavio od supruge , sad sam samohrani otac . To sad toliko nije važno , ali sam Vam morao prezentirati moju trenutnu životnu situaciju . Pošto ne mogu sam plačati kredit u CHF , odlučio sam prodati stan , nakon dvije godine sam pronašao kupca , koji je kreditno sposoban i koji mi je već i dao kaparu za kupovinu mog stana ! Isti diže kredit u istoj banci kao što sam prije tri godine dignuo i Ja , samo što sam Ja onda dignuo kredit u CHF jer je bila povoljnija rata kredita , da bi nedavno Hypo banka kredite u CHF stopirala , te je pustila samo kredite u EUR . Zbog čega je novi kupac dignuo kredit u EUR i sad zbog vrtoglavog tečaja CHF ., Mi nismo sigurni da li će doći do prodaje tj. kupovine mog stana , jer prilikom zatvaranja mog kredita u CHF od strane EUR , dolazi do velike tečajne razlike , najviše zbog velikog tečaja CHF , gdje trenutno na današnji dan ( 15.01.2009.g.) do prodaje stana neće doći ! Bitan nam je dan isplate kredita koji ovosi o tečaju CHF i EUR na taj dan ! Moram Vam reći da će isplata biti za cca 7 do 10 dana . Pošto u zadnjih nekoliko mjeseci a posebno ovih dana pratim sve vijesti o tečaju , na internet stranicama sam vidio i ovu vijest ; HRVATSKA narodna banka povećala je obveznu pričuvu na 75 posto, za razliku od dosadašnjeg obračuna deviznog dijela koji je iznosio 50 posto. Glavni cilj ovog poteza je daljnje očuvanje stabilnosti kune, jer će povećanje obvezne pričuve ograničiti deprecijacijske pritiske na kunu u odnosu na euro. Odluku je donio Savjet HNB-a na telefonskoj sjednici, a primjena će uslijediti kod sljedećeg obračuna obvezne pričuve koji će biti 14 siječnja 2009. godine. Ova odluka će rezultirati prema procjenama HNB-a smanjenjem devizne pričuve za oko 5,8 milijardi kuna. U HNB-u napominju da je ova izmjena u skladu i s njihovom dugoročnom politikom usmjerenom na postupnu unifikaciju valute izdvajanja i održavanja obvezne pričuve. Molio bi Vas da mi odgovorite , što mogu očekivati od tečaja CHF , da li će on padati , što mislite da mi je najbolje da napravim po pitanju mog trenutnog životnog problema ? Unaprijed zahvaljujem , sve najbolje u 2009 godini
  3. Znači , da osim plačene autobusne karte u dva smjera , imam pravo i na dnevnicu ! Hvala Vam
  4. Molio bi Vas da mi odgovorite na pitanje , a to je da 16.12.2008. godine na građanskom sudu u Zagrebu imam zakazanu glavnu raspravu u svojstvu svjedoka. Pošto živim blizu Dubrovnika , imam jako lošu autobusnu vezu za Zagreb kao i nazad , a koliko vidim morat ću na put potrošiti dosta novaca kao i moguć smještaj u hotelu , kao i dosta slobodnog vremena . Danas sam telef. zvao na sud i pitao za troškove i rekli su mi da mi ih ne plaća sud već stranka koja je tražila da se ja pojavim u Zagrebu . Može li mi netko objasniti kako to ide , mislim na dobivanje tih svih troškova ( plačanje busa , jelo , utrošeno vrijeme itd., da li ja na to imam pravo i kako da to ostvarim ) ! Ovo mi je hitno , pa Vas molim za pomoć ! Goran
  5. Osim inspekcije , a mislim na državni inspektorat , da li bi tu mogla imati i posla policija tj. da li je to i njihova domena posla , oni ih ipak kontroliraju te imaju uvid u radne naloge , koji su dovoljan dokaz da jedan zaštitar radi svih 31 dana ... Isto tako me je strah da li da to prijavim u mjestu gdje živim zbog moguće sprege između poslodavca , naspram inspektorata ili policije u tom području gdje postoji ispostava inspektorata ili policije ! Mislio sam prijavu napraviti direktno u vrh navedenih služba ali i anonimno jer moji radni kolege nisu baš spremni voditi bitku , već šute i trpe za male plaće do 2500 do 3000 kuna za rad , npr. 31 radna smjena , zamislite si da morate raditi godinu dana nočne smjene bez slobodnog dana , HVAlA
  6. Veče ! Molio bi Vas da mi date savjet ! Radi se o tome što sam prije 3 godine kupio stan , a pošto sam u fazi rastave koja bi trebala biti gotova početkom 2009 godine , odlučio sam taj isti stan prodati prije roka 5 godina od kupovine . Dosad smo u kućanstvu imali dvije plaće ali sad je samo jedna a ona nije dovoljna za normalni život . Zanima me da li sam osloboden plačanja poreza zbog prijevremene prodaje nekretnine jer se rastavljam ? Koji je postupak ? Da li mogu stan prodati prije rastave ili poslije rastave , pošto sad imam kupca ? Hvala Vam !
  7. Veče ! Molio bi Vas za pomoć , a radi se o poslodavcu koji u zaštitarskoj tvrtki ima zaposleno 50 zaštitara i čuvara . Radi se o tome što radnici nemaju nikakva radna prava . Navest ću Vam samo jedan primjer a mislim da je to i najgori dio za nas koji radimo u toj tvrtki, a radi se o tome da od 31 dana koliko ima mjesec mi nemamo niti jedan slobodan dan , a kad treba tražiti godišnji odmor onda treba moliti na koljenima ! Bez slobodnog dana radimo već nekoliko godina ! Vlasnik tvrtke gradi nekretnine u vrijednost 4 miliona eura ... Da li isti može kazneno odgovarati ? Hvala unaprijed !
  8. Molio Bi Vas da mi pomognete u savjetu tj. šta činiti ! Dok sam se nalazio u bračnoj zajednici sa suprugom sam zajedno ušao u kupovinu nekretnine a tako i u zajednički biznis tj. radi se o restoranu koji nije dobro poslovao zbog čega sam za vrijeme našeg zajedničkog života , a pošto sam nakon neuspjeha samo ja radio u drugoj tvrtki , da nas ne ganjaju razne službe zbog nastalih dugova , Ja sam u tom momentu bio kreditno sposoban zbog čega sam podigao nekoliko kredita da zatvorim dugove zbog obrta koji je glasio na moju onda još zakonski priznatu ženu . Tom prilikom ona mi nije bila jamac jer nakon neuspjelog biznisa nije nigdje više radila , dok sada kad nismo zajedno ista radi te prima plaću cca 7000 kuna . Sad je došla rastava i moja bivša žena ne priznaje niti jedan kredit tj. ne želi preuzeti niti jednu obavezu , već ja moram plačati sve kredite . Ona je trenutno napustila nekretninu u kojoj Ja živim sa jednim sinom , dok drugi stariji sin živi sa njom . Priznajem , da ako već ja živim u tom stanu , da ja i plačam kredit za tu nekretninu ali ne shvaćam zašto ili da li ja mogu tražiti putem suda da ona isto preuzme odgovornost oko plačanja zajedničkog duga koji smo napravili zajedno ? Molim Vas za savjet , što mogu učiniti ! Hvala unaprijed ! buricx@net.hr ***naslov editirala newbie: ukonjena velika slova i skraćen***
  9. Poštovanje ! Ja i supruga pronašli smo jednu staru istarsku kuću koja je u cijelosti adaptirana , nakon čega smo se sa vlasnicima koji istu prodaju dogovorili oko cijene koja je nama prihvatljiva . Pokrenuli smo u HYPO banci , podizanje kredita . Prikupili smo sve papire , čak našli i jednog sudužnika . Među ostalim na teren su izašli procijenitelji koji su na dokumentiranoj procijeni navedene nekretnine konstatirali da je veći dio kuće legalno napravljen dok je manji dio od 25 m2. , koji je dograđen prije 26 godina napravljen NELEGALNO . Procijenu kuće moramo mi platiti jer smo tražili kredit ! Što sad da radimo ? Koja su naša prava ?
  10. Molio bi Vas da mi pojasnite moj problem . Prije 4 godine kupio sam stan u stambenoj zgradi a koji je bio velečine 46 m2. Živim sa suprugom i dva sina , što znači da nas ima četvero . Pošto su djeca sve veča , ja i supruga smo odlučili da taj stan prodamo i kupimo veči stan koji ima 75 m2. Kod prvog stana nismo plačali porez jer nam je to bio ipak prvi stan . Za drugu nekretninu bi trebali platiti porez , ali sam se informirao da možda nećemo platiti porez ili samo jedan dio iz razloga što nam kvadratura prve nekretnine nije bila advekatna ? Hvala unaprijed..
  11. Ako nije problem molim te da mi napišeš iznos kredita koji je digao i u kojoj banci ? Zvao sam za sada dvije banke i rekli su mi da ne mogu stambenim kreditom ( kupnja kuće ) , znači dignuti još nešto više , a da zatvorim nenamjenski kredit .... Molim te još jedanput za pomoć ! -))
  12. Molim za pomoć ! Imam namjeru kupiti jednu kućicu koja dođe 50 tisuća eura.Normalno da istu želim kupii na kredit preko banke . Zanima me da li postoji koja banka u Hrvatskoj koja nudi kreditnu liniju , da uz dizanje stambenog kredita mogu zatvoriti jedan manji nenamjenski kredit od 15 tisuća eura ? Znaći digao bi npr. 65 tisuća eura ! Čuo sam da postoji mogućnost zatvaranje već postojećih kredita ali da oni ne mogu biti nenamjenski ? HVALA UNAPRIJED !
  13. Vezano za moj problem , na koji broj telefona u Istarskoj županiji možemo dobiti više informacija . Meni je doktor otvorio bolovanje zbog komplikacija i naveo strogo mirovanje do daljnjega, što znači da ću onda imati pravo na porodiljnu naknadu i naknadu plaće za vrijeme bolovanja . Jesam li u pravu .... Hvala najljepša ! -)))
  14. Zanima me koja su prava trudnice ako je prijavljena na određeno radno vrijeme ? Primjer; Kod poslodavca sam prijavljena na određeno radno vrijeme ( 30.09.2006.godine ) , a sad sam na trudničkom bolovanju . ( Trudnoća sa 6. tjedana ). Da li me poslodavac može otpustiti sa istekom ugovora i zatvaranjem bolovanja ? Hvala -)))
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija