Jump to content

sheshirdzhija

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Debilizam je da to ne ide preko porezne već rekla-kazala radnik-poslodavac-porezna. Kad već porezna ima te podatke! Nije debilizam da poslodavac štiti svoje interese.
  2. Uistinu, zakon o obveznom osiguranju čl.21 st.5 kaže da poslodavac može umanjenje uplate doprinosa ostvariti na temelju ili izjave ili podataka iz porezne. Apsolutni je imbecilizam da uopće postoji opcija te izjave.
  3. Hvala Dobro jasno mi je da da mora obavijestiti da se ima ugovor i radi negdje još. Ali da li se mora reći za koga, ukoliko je ugovorom o radu samo propisano da se ne smije raditi za firme iz iste sfere? Također, što sa tim da traži da kažemo bruto primanja tamo?
  4. Dobili smo izjavu koju moramo popuniti i ispuniti. Ako netko ima neki drugi dohodak i ugovor o radu, treba ispuniti sa kime ima ugovor i kolika su bruto primanja. Poziva se, sada nemam pred sobom, na zakon o obveznom osiguranju ili tako nešto. Ne bi me iznenadilo, ali uistinu zvuči blesavo da poslodavac može imati uvid za koga još radim, a pogotovo koliko zarađujem.
  5. Ti opisuješ da ti je teško, ja sam dao primjer da je nemoguće. Nisu sve bolesti takve da možeš se šlajsati po gradu i skupljati i raznositi papire, nemaju svi doktorice da šalju doznaje whatsappom, a netko u ovoj državi ima i malu djecu pa nemaju koga baš poslati da se šlajsa za njih. Inače sada mi je još apsurdnija situacija. Naime sada moramo donijeti gotove doznake prvi dan po povratku na posao. Što ne bi inače bio problem da ne postoje djeca. Tako da sada ako ostanem skrbiti za bolesno dijete, a pedijatrica taj dan radi popodnevnu smjenu, a moja doktorica prvu, nema fizičke šanse da ikako mogu donijeti doznaku. Kaže poslodavac da ostanemo duže na bolovanju onda, a to što će doktorica slagati i napisati na tu doznaku ga ne zanima. Inače mene je samo zanimalo sa pravne strane kako stoji. Žalopojke poslodavaca me ni najmanje ne interesiraju. Osim ako je pošten i susretljiv, onda ću i ja biti takav. Ali generalno ako od radnika tražiš nemoguće ili ilegalne stvari da bi tebi bilo lakše, onda ne.
  6. Ali ako napravim to riskiram sukob sa poslodavcem nakon kojega je jasno tko ga je prijavio i baj baj. Imamo službeni dopis sa uputama što i kako. To dakle nije temelj za prijavu? Znači mrtvo slovo na papiru. Ili se zamjeriti poslodavcu, ili šutiti.
  7. Ma jasno. Hoću reći, i bez da znam zakon razmišljao sam da ne bi imalo smisla to što poslodavac tvrdi. Može li se kako anonimno prijaviti a da se nešto poduzme?
  8. Tako sam i ja do sada razmišljao, ali nije da se mene pita. Osim da nekome prijavim.
  9. Poslodavac je uveo pravilo (putem službenog emaila) da ubuduće ne smijemo doći na posao ukoliko odmah prvi dan nakon zaključenja bolovanje nismo dostavili doznake. Sad, glavni problem je u tome što meni doznake izdaje moja doktorica, a pedijatrica daje ispričnice djeci na temelju kojih ja dobijem doznake kada zbog bolesti djece ne mogu na posao. One ne rade u isto vrijeme. Npr ponedjeljak je doktorica od djece popodne, a moja je ujutro. Dakle fizički je nemoguće da ja dobijem doznaku za sebe, jer doktorica ne radi. Riješenje koje je poslodavac dao je da ostanemo dulje na bolovanju. Dakle doveden sam u situaciju da moram doktore moliti da lažu i pišu mi lažne doznake. Prvo pedijatrica, da napiše dužu ispričnicu za dijete, a onda moja koja mi na temelju te lažne ispričnice daje doznake. Poslodavac tvrdi da on to mora jer ako mu dođe inspekcija, a netko je na radnom mjestu i nije dostavio doznake, podložan je velikom riziku. Nikada do sada nitko u firmi nije čuo da je inspekcija tog tipa bila. A u zakonu o zdravstvenom osiguranju se samo spominje rok od 3 dana za dostaviti potvrdu da je bolovanje otvoreno. Može li mi netko objasniti što se tu događa? Da li je moguće da je poslodavac TEHNIČKI u pravu ovo za inspekciju (makar se u praksi to ne kažnjava)? Ako da, kako se inače riješavaju slučajevi da se radniku brani dolazak na posao i prisiljava na lažiranje bolovanja (time u smanjenu plaću)?
  10. Hvala Saznao sam konkretno da se to financira iz FAR fonda/zaklade. Riječ je o građevinskom sektoru. Nije klasična prijevremena mirovina, već je ugovoreno kao, kko vidim, kolektivni ugovor za tu i neke druge industrijske sektore. Bit će da treba kontaktirati FAR i vidjeti kako je to oporezovano, kad ai koliko.
  11. Ali taj ugovor o dvostrukom oporezivanju kaže da ako je osoba rezident u hr, da se porez mora plaćati u hr, a ako je plaćen u ch (mislim stopa 5%) može se tražiti povrat. To i je bio savjet prvotni savjet, da se do redovne starosne penzije ne mora plaćati u hr. Kome se uopće mogu obratiti za pravni savjet prije posjeta poreznoj? Tražim porezne savjetnike ali nitko koga sam kontaktirao ne radi na savjetovanju građanima, sve je za firme.
  12. Riječ je o prijevremenoj mirovini koja se isplaćuje 60-65 godine koja je financirana posebnim izdvajanjima na plaći. Na nekim stranicama za povratnike, nor ovdje: https://moja-domovina.net/2017/12/29/oporezivanje-prijevremenih-mirovina-iz-svicarske-po-povratku-domovinu/?amp Kaže da se prijevremena mirovina oporezuje kao normalna. Sad je jedino pitanje sto se smatra pod "prijevremena mirovina".
  13. Osoba je u statusu prijevremene mirovine Švicarske Konfederacije. Osoba se vratila u Republiku Hrvatsku i tu je prijavljena. U CH je opunomoćen porezni savjetnik da dio sredstava koji mjesečno sjedaju na račun prijevremene mirovine šalje na račun osobe. O plaćanju poreza nije ništa rekao i savjetovao. Dakle nije riječ o redovnoj ili starosnoj mirovini, nego prijevremenoj. Koliko vidim, ona se tretira isto kao normalna mirovina i uređena je ugovorom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Na stranu da je osoba trebala kao što je normalno se osim na policiji prijaviti i u poreznu. Na stranu i blaga olakotna okolnost da se osoba vratila točno u trenutku proglašenja pandemije kada su sve državne službe sve odgađale. Situacije je takva kakva je. Ono što me zanima je koje su pravne posljedice i potencijalne kazne ako se osoba sada prijavi u poreznoj sa namjerom plaćanja zaostalog poreza? 1) kako se računaju zatezne kamate? 2) kolika može biti novčana kazna? 3) da li prijeti zatvorska kazna? Zamolio bih ako ikako može bez osuđivanja, uvjeren sam da nije bilo namjere, već skup lijenosti, nesnalaženja i hrpe loših rekla-kazala savjeta od ljudi koji su vjerojatno mislili da pomažu. Cilj mi je samo pomoći nekome da riješi problem u kojem se našao.
  14. Svaka čast svakome koga je korona nešto naučila. Evo kod nas, 3 godine smo radili ili samo od kuće, ili većinom od kuće. Sad kad sam ozlijeđen ali mogu raditi od kuće, na svoju inicijativu, a imam pravo razvući bolovanje, odjednom je to sigurnosni rizik i ne podržava se. Ne krivim poslodavca, nego državu. Nije nikakav zakonski okvir donesen, nikakve beneficije ponuđene, nikakva prava regulirana. A 3 godine smo imali mogućnost skupljati iskustvo, razgovarati svi međusobno i neke stvari ozakoniti i urediti. Nikad države od ove prčije. Sve dobro što nam se desilo je slučajno i usprkos vlasti, a nikako zahvaljujući. Tako i ovo. Ako sistem ima i ako sistem funkcionira, a funkcionira, što se ne bi dao i/ili uvjetovao pristup svim poslodavcima i da se riješimo komplikacija. Ili u najmanju ruku, da se može preko egrađani, za nas koji se znamo koristiti internetom. Ima digitalni potpis, pošalji, pa nek si printa tko god hoće.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija