Jump to content

FujitsuLifebook

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pitanje oko sastavljanja ugovora. Na tzv. vikend zemljištu postoji nekretnina (vikendica 9.5mx7m, dvije etaže polukatovima) izgrađena 1980-tih, nije legalizirana (al ima priključak struje i vode). Nije korištena godinama. U zemljišnim knjigama stoji da je to oranica. Da li se u kupoprodajnom ugovoru samo navodi to što piše u gruntovnici ili da je to u naravi nelegalizirani objekt te kvadrature, rasporeda, priključaka itd? Za tu nekretninu će biti napraveljna procjena nekretnine u kojoj će biti vidljivo navedeno zatečeno stanje u stvarnosti (potrebno radi odobravanja prodaje od strane CZSS pošto je jedan suvlasnik pod skrbništvom)
  2. Samo ak nađu kod njega drogu. Onda je kriv. U protivnom ništa. Test se radi za vozača. Test je preliminarni, i ako je pozitivan, ide vađenje krvi i urina, na koje može pristati ili odbiti
  3. Dakle, ako iz umrlog ostavitelja, postoje potomci koji nisu upisani kao vlasnici/nasljednici iz nekog razloga, oni bi trebali imati rješenje o nasljeđivanju. AKo se u tom rješenju o nasljeđivanju spominje nekretnina kojoj se želi razriješiti vlasništvo, oni koji žele svoj dio prepustiti nekome drugome od nasljednika, dovoljna je izjava u kojoj se navodi da potomci to ne uživaju niti ne žele te se odriču u svoje ime i svojih potomaka u korist onoga tko to želi prebaciti na sebe. S tim izjavama se na Općinskog sudu prema prebivalištu onog tko to prebacuje na sebe pokreće faktički postupan sređenja koji košta 1300kn. TO je najbrži i najjednostavniji put. AKo u rješenjima o nasljeđivanju se ne spominje nekretnina koja se želi riješiti, onda se pokreće postupak za naknadno pronađenu imovinu i to na Općinskom sudu prema mjestu prebivališta ostavitelja. Ako se radi o nekim malim dijelovima, najčešće ti nasljednici nemaju interesa hodati okolo po sudovima, mogu ovlastiti onoga tko to hoće riješiti, sa posebnom punomoći. Taj postupak traje nešto duže. Bitno je utvrditi tko je sve nasljednik, jer u protivnom ta cijela priča nema smisla.
  4. Znam, samo temeljem te izjave se ne može upisati, te izjave ulaze u taj postupak. Bilo mi je nejasno to što sam pročitao u Zakonu o nasljeđivanju čl.129 st.1 i čl. 130 st. 1
  5. Koliko znam iza umrlih nije vođen postupak, bar su mi tako rekli. Jer nitko od njih nije ni znao da imaju te 1/12 udjela Jasno mi je za taj postupak naknadno pronađene imovine. On je kompliciraniji, i duži Mene zanima da li je točno da umjesto tog postupka, ti nasljednici mogu dati izjavu (ovjerenu kod bilježnika) " da iza pokojnog ostavitelja odričem se nasljedstva u svoje ime i u ime svojih potomaka" I s tim izjavama se dalje pokreće nekakav postupak kojim se vrši prijepis vlasništva na onoga u čije se ime odriču?
  6. Htio bi sve prebaciti na sebe, da bude vlasnik 1/1. Ostali su suglasni.
  7. Da ne otvaram novu istu temu za isto pitanje. Na jednoj čestici, je 5 vlasnika. 4 su umrla i još stoje upisani kao vlasnici u z.k. Jedna od vlasnika je majka mog tasta i ima udio 8/12. Ostala 4 imaju po 1/12. Sada bi on htio to na sebe prebaciti. Bio je na općini i zemljišnim knjigama te mu je rečeno da imaju dvije opcije. Jedna je provođenje postupka naknadno pronađene imovine (što ako sam shvatio mogu pokenuti samo ti nasljednici) A drugi kao brži i jednostavniji-da pronađe nasljednike (što je napravljeno), da oni daju izjavu ovjerenu od bilježnika da se kao jedini nasljednici odriču svojih dijelova u njegovu korist (što su voljni) Što on kao nasljednik umrle majke i udjela 8/12 mora napraviti da njezin dio prebaci na sebe? Također izjava da je jedini nasljednik?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija